Strong is the new skinny

Als ik ‘s morgens wakker word dan check ik meestal even mijn telefoon en ga dan alle social media af. Instagram vind ik altijd leuk om te bekijken, die foto’s geven toch een soort persoonlijk kijkje in iemands leven. Als ik op zondagmorgen uitslaap en dan de foto’s bekijk, zag ik voorheen vaak lekkere broodjes, croissantjes en dat soort dingen. Tegenwoordig zie ik vooral schaaltjes #biologische yoghurt met #lijnzaad, #gojibessen, #tarwegras en #oatmeal of #smoothies van #rodebieten, #spinazie, #acaipoeder en #granaatappel.

Dit lijkt een soort nieuwe trend te zijn: Waar we voorheen allemaal zo dun mogelijk moesten zijn, is het vanaf nu vooral belangrijk om zo gezond mogelijk te zijn. Het voedingspatroon wordt daarom ook aangepast naar het zogenaamde clean eten: eten waar niets aan toegevoegd is, puur natuur als het ware. Dit wordt ook wel superfood genoemd, eten waar alleen maar natuurlijke stoffen in zitten en dat verder ook nog eens allerlei goede stoffen bevat.

Op je gezondheid letten en bewust eten is prima, maar gaat het niet wat ver als je #breakfast alleen maar #clean, #healthy, #raw en #vegan mag zijn? En als je buiten dit ook nog zoveel mogelijk moeten sporten: #gym, #gymlife, #strongnotskinny?

Hardlopen en een paar keer per week een uur in de sportschool staan, dat zou dé manier zijn om een sterk en gespierd lichaam te krijgen waar je tevreden over kunt zijn. Het is een manier van leven die je zelfbeeld enorm verbetert omdat je zo gezond bezig bent. Je kledingmaat of gewicht doet er niet toe, als je maar sterk bent.

bron foto

Met sporten op zich is natuurlijk niets mis. Je wordt er fit van en het verbetert je humeur. Maar hoe gezond is het nog als je hier elke dag mee bezig bent en zelfs met een hittegolf nog van jezelf moet hardlopen omdat het zo goed voor je is? Ik denk dat het normaler is om op die momenten lekker thuis te zitten met een fris ijsje in plaats van zo gezond te willen zijn dat je er bijna een zonnesteek van krijgt.

Het sporten moet volgens deze zogenaamde leefstijl in combinatie met goede voeding. Het is vooral belangrijk niet te weinig te eten, wat op zich natuurlijk positief is, omdat je lichaam de energie nu eenmaal nodig heeft. Wat je dan eet, is wel heel belangrijk. Voor het sporten een paar boterhammen eten is bijvoorbeeld niet de bedoeling. Alles moet zoveel mogelijk clean zijn en bij voorkeur veel eiwitten en voldoende vetten bevatten voor de spieren. Zo zie ik regelmatig op internet voorbij komen dat mensen als lunch vlees eten met bijvoorbeeld avocado en nog wat groenten. Dit zou enorm gezond zijn en ook hier ga je je fitter bij voelen. Lichamelijk is dit misschien zo, dat weet ik niet, maar of je er mentaal ook nou zo vrolijk van wordt, vraag ik me af.

Niemand kan mij vertellen dat het echt lekker is om alleen wat fruit als ontbijt te eten en tijdens de lunch een stuk vlees te nemen terwijl je ook een lekker broodje of iets anders zou kunnen nemen. Of dat je vrienden in de bioscoop met een bak popcorn zitten en jij ernaast zit en liever wat dadels eet. Serieus? En wat is er toch met dat superfood? Als je dan gewoon een schaaltje fruit eet, begrijp ik niet waarom er dan vreemde zaadjes bij moeten die nergens naar smaken en waar bovendien veelal niet eens van is aangetoond dat het daadwerkelijk gezonder is. Daarnaast is het naar mijn idee vooral gezond en normaal om af en toe een patatje te eten, wat bij deze levenswijze absoluut not done is. Of als je ongesteld bent, eet je dan écht liever ‘raw’ en ‘vegan’ chocolade wat ook nog eens onwijs duur is of koop je dan gewoon een lekkere Milka reep van de AH?

bron foto

De vraag is of dit in combinatie met een eetstoornis of eetstoornisverleden een goede ontwikkeling is. Waar je eerst bezig was met afvallen, calorieen tellen en zo min mogelijk wegen, verplaats je nu eigenlijk het probleem. Je bent nog steeds obsessief met voeding en je lichaam bezig maar dan op een andere manier die ogenschijnlijk onschuldig is. Het is immers gezond, toch? Het is echter niet per se een stap vooruit omdat je eigenlijk niet op een normale manier probeert om sterker of gezonder te worden of je zelfbeeld op te krikken. Nee, je ruilt het ene onrealistische en ongezonde externe doel in voor een ander. Beide doelen leiden uiteindelijk tot hetzelfde: Jezelf bekritiseren omdat het altijd beter of gezonder kan.

Gezond zijn is jezelf kunnen accepteren zoals je bent, zonder af te willen vallen en zonder extreem te sporten om een lijf te creëeren dat niet van nature bij jou past. Gezond zijn is de balans vinden tussen eten wat goed is voor je lijf en wat lekker eten is. Gezond zijn is kunnen leven zonder dat je de hele dag bezig bent met wat je gaat eten, wanneer en of je wel genoeg kunt bewegen. Gezond zijn is af en toe sporten omdat het goed voor je is en je het lekker vindt, niet om een six-pack te krijgen. 

Op het moment dat je continu bezig bent met gezond zijn, is gezond ineens niet meer zo gezond. Als je in een restaurant een keuze gaat maken op basis van calorieen, vet of juist op basis van mogelijke toegevoegde ingredienten, koolhydraten of eiwitten, dan ben je niet goed bezig. Op je voeding letten, aan het milieu denken en gezond willen zijn is prima, maar zo zwart-wit als nu een hype lijkt te zijn gaat al deze doelen voorbij. Net als dat je met afvallen geen goed zelfbeeld creëert, krijg je geen écht zelfvertrouwen van superfood en extreme, onnatuurlijke buikspieren.

Wat vind jij van deze hype?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

101 reacties op “Strong is the new skinny”

  1. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.

  2. Wat een SUPER goed artikel, ik ben het helemaal met je eens!

  3. Confronterend…
    Ben bang dat ik ook door sla naar het gezond willen eten. Enummervrij, enz. Is goed, maar het kan ook een verkapte eetstoornis/orthorexia zijn….

  4. Heel goed artikel!

  5. Echt goed artikel! Goed en mooi verwoord ook!
    Ben het ook helemaal met je eens!

  6. Wow, ik zou het niet beter kunnen zeggen. Voelt als een wake-up call!

  7. Goed artikel. Ik merk dat ik er zelf wel door aangestoken kan worden, dat ik bijna aan mezelf ga twijfelen of ik wel zo gezond eet. Terwijl het helemaal niet zo erg is om af en toen wat chips of een stukje chocolade te nemen.

    Het klinkt misschien heel stom, maar heel gezond eten werkt voor mij niet omdat ik er dan in doorsla. Het moet een beetje normaal blijven met af en toe wat slechtere tussendoortjes.

  8. Goed artikel!
    Ik word niet goed van die mensen die zo overtuigd zijn van dat ‘super food’ gedoe, het is bijna een religie. Ik ben het er echt wel mee eens dat er tegenwoordig te veel toevoegingen zitten in veel etenswaren die nergens voor nodig zijn. En ik probeer ook producten te vinden met de minste rotzooi en ik ga ook wel eens bij de biologische winkel langs. Maar met dit weer ga ik net zo graag een ijsje eten in de stad en lekker uit eten met vrienden.
    Het is gewoon een middenweg die je moet vinden. Ik vind het goed dat steeds meer mensen bewust worden van alle toegevoegde dingen in het eten, maar neem het niet zo serieus. Gun het jezelf ook om te genieten!

  9. Interessante blog, maar er worden hier wel twee dingen een beetje door elkaar gehaald.
    Ik ben het volledig eens wat betreft het sporten. Het lijkt alsof de thinspo vervangen is door de ´fitspo´ en ik erger me hier al een hele tijd flink aan.

    Maar het gezond eten is een heel ander verhaal. Als het een obsessie wordt, is het zeker niet goed, en voor mensen met een eetstoornis is het ook belangrijk om hun angsten qua eten kwijt te raken. Maar ik ben dus ook zo´n ´health freak´, en dat is allang niet meer omdat ik dingen niet durf te eten. Ik durf nu alles te eten, het punt is alleen dat ik sommige dingen gewoon absoluut niet WIL eten. Ik ben dus iemand die liever dadels eet dan popcorn, en liever fruit dan snoep. Niet alleen omdat ik het lekkerder vind, maar ook omdat gezond eten er voor zorgt dat ik me beter en lekkerder in mijn vel voel, en me meer energie geeft dan allerlei bewerkte troep.

    Sorry, maar ik vind dat er hier in nederland vaak te veel nadruk wordt gelegd op ´normaal eten´. De helft van de vorige generatie loopt nu rond met overgewicht, diabetes, kanker, alzheimer etc. De schijf van vijf is al lang achterhaald. Natuurlijk voedsel is altijd beter dan bewerkte troep uit pakjes en zakjes. Dat je er niet accuut van dood gaat betekent niet dat het goed is voor je lichaam.

  10. Helemaal mee eens, gezond mag, maar niet alleen maar. (daarbij hou ik juist niet van groente en wel van chocola dus ik denk dat ik niet hierin zal vervallen :p )

    Ik zag dat jullie het over een zonnesteek hadden. Zouden jullie hier een keer een artikel over kunnen schrijven? Ik heb het zelf best vaak ondanks dat ik altijd in de schaduw probeer te zitten en petjes draag.

  11. Er zit wel teveel troep in eten! Smaakversterker is eigenlijk een gif voor ons lichaam, net als zoetstoffen! (lightproducten)
    Je kunt beter wel gewoon pure dingen eten, zonder teveel rare toevoegingen, want dat is wel echt beter voor je lichaam en uiteindelijk ook je geest, omdat zulke dingen je op den duur alleen maar schade toebrengt aan je lichaam..

  12. Goed artikel!

  13. Goede blog! En ook een eye opener..
    Het is ergens best eetgestoord ofzo.. die hele hype.
    Maar zolang je genoeg eet, en als je je er echt goed bij voelt, waarom zou je dan ongezond moeten gaan eten omdat dat ‘gezonder’ is..? Vind ik ook weer een beetje krom haha.
    Gezond eten is oke, zolang het maar geen obsessie wordt en je nog wel van lekker eten kunt genieten denk ik..

  14. “Normaal met eten omgaan” en “normaal eten” zijn nietszeggende uitspraken, omdat mensen over de hele wereld een ander beeld hebben van wat normaal is. Het is maar net wat de massa om je heen doet. Hoe kan ik nou mezelf zijn als ik vooral moet voldoen aan wat de meeste mensen doen? Mag ik enkel trots zijn op mezelf als ik aan de maatstaven van “normaal” voldoe? Ik begrijp de boodschap, maar ik vind het niet zo zorgvuldig verwoord. 😉

  15. Ehm….. jezus, hier ben ik dus mee bezig….. Na een anorexia-boulimia verleden nu obsessief bezig met clean eating en sporten, wat eigenlijk ook weer leidt tot het skippen van tussendoortjes, als ik niets ‘gezonds’ in huis heb en tevens tot minder eten tijdens maaltijden, want ik kan altijd wel stoffen in een product vinden die ik als ongezond bestempel.
    Ik voel me er wel goed en fit bij, maar misschien is dat omdat ik weer iets heb om obsessief mee bezig te zijn.
    Dank je wel voor deze wake up call, ik neem het mee naar mijn nazorggroep.

  16. ik ben ook zeeeker een health freak

    iedere dag zie ik als een uitdaging hoe gezonder kan ik eght vandaag maken?
    lunchen met falafel , een salade en walnoten

    hoe puurder hoe beter id. fitspoo etc jaaa zeker

    ik denk wel dat ik een beetje ben dorogeslagen
    healtanoreia ofzo?
    en als ik in de supermarkt iemand zie met frisdrank cake snoep of iets bewerkts
    denk ik alleen maar hahaha zie je wel ,. en ga ik nog obsersiever eten

    ik denk dat het goed is dat mensen bewuster worden
    al is er indd wel een grens./ maarja, ik vind het leuk, niet een belemmering

  17. Tja ieder voor zichzelf, denk ik ..
    maar als je een eetstoornis hebt/had oid zal ik goed bij jezelf nagaan wat er werkelijk achter zit .. niet dat iedereen met een eetgestoorde intentie (te)gezond eet, maar
    naar mijn mening is het juist gezond om variërend te eten, en daar horen ook ongezondere dingen bij, want klinkt raar maar ook dat soort maaltijden heb je nodig!
    met alleen maar gezonde dingen bouwt je lichaam toch ook veel minder weerstand op? of valt dat mee? nouja dit is mijn mening en vind ieder voor zich, als iemand zich ”goed” voelt bij ultra gezond dan moet die dat vooral doen, maar of het nou echt zo gezond is ..

  18. Wat een super artikel!
    Neig zelf die kant op

  19. Ik ben er zelf ook een tijdje in geweest, in die hele superfoods-hype. Elke dag deed ik stiekem workouts op mijn kamer, rekende uit hoeveel kcal ik die dag had verbrand en hoeveel ik dan moest eten, zat op fora waar meer mensen erop zaten met het zelfde doel waar ik dan mijn lijstjes postte en die beoordeeld werden. Dagelijks checkte ik of ik wel genoeg van alle voedingsstoffen had en vooral genoeg eiwitten.
    En natuurlijk meten en wegen, fitspo…

    Het is natuurlijk gewoon net zo gestoord als pro-ana, vind ik. Dat hele obsessieve en prestatiegerichte ervan. Het gaat totaal niet meer over wie jij bent als mens. Het verschil zit hem alleen in wat je precies eet, maar verder is het hetzelfde laken en pak.

    Ik ben zelf nog steeds wel iemand die let op gezonde voeding, maar ik laat het ook wat meer los. Ik denk dat de waarheid ook hier in het midden ligt: gezond eten is belangrijk en het is waar dat de gemiddelde westerling teveel additieven binnenkrijgt, wat niet al te gezond is.
    Wat ik denk is dat je bepaalde gezonde gewoonten moet aanleren, bijvoorbeeld het eten van volkoren producten, voldoende groenten, fruit en zuivel. Maar als je dan een keer zin hebt in wit brood, hagelslag, chips, cola, taart en weet ik veel, of je wil gewoon een keer geen groente, dan moet dat ook gewoon kunnen. En dan moet je dat kunnen nemen zonder schuldgevoel.

    Ik denk dat dat de meest gezonde manier is, voor lichaam en geest!

  20. SUPER POST SANDRA!!!

  21. Verschrikkelijk. Ik heb een hekel aan al die powerfoods en weet ik het. argh, wat is er mis met brood, fruit, zuivel, groente, vlees?

  22. Ik vind het ook een beetje een soort van eetstoornis, want je hebt echt mensen en blogs die heel erg mensen aansporen om mee te doen met hun clean eating. Ik vind daar niks mis mee, alleen het was wel een beetje raar toen ik zag dat ze bijvoorbeeld watermeloen aten als ontbijt of zeiden: omg ik at een kitkat! En dan wel zeggen ‘I still have treats’ en dan 2/16 pizza eten voor avondeten. Ik heb me er een weekje in verdiept en het heeft mijn ogen geopend hoe geobserdeerd mensen in het NU raken van LICHAMEN! Tot het ziekelijke aan toe (fitspo en thinspo).
    Al ben ik het er wel heeeel erg mee eens dat je veel beter pure, onbespoten, onbewerkte en biologische dingen kan kopen en eten. Veel meer voedingswaarde, geen chemische rotzooi in je lijf waar je kanker van krijgt en zo.

    Heel raar om te zien dat dit soort health freaks (die nooit een es hebben gehad) toch heel controllerig zijn en foto’s posten met “groot ontbijt” en dan wat jam en lijnzaad op een bol doen.

    Dus mijn conclusie is dat iedereen gewoon gek is.

  23. ‘Gezond zijn is de balans vinden tussen eten wat goed is voor je lijf en wat lekker eten is.’

    Maar wat is goed voor je lijf of lekker eten? Iedereen heeft daar een ander beeld bij, het een is niet slechter dan het ander vind ik.
    Eigenlijk vind ik dit een vrij oordelend artikel. Gezond zijn of gezond eten is een vrij relatieve term. Voor iedereen houdt dat iets anders in. Ook hou ik bijvoorbeeld niet zo van brood en eet ik liever groente, fruit en vlees als lunch. Lijkt mij normaal en gezond. Het punt is dat iedereen een ander beeld heeft van wat gezond zou moeten zijn. Zolang een levensstijl je niet overheerst of beheerst vind ik niet dat het slecht is en zou ik of een ander ook niet kunnen bepalen voor een ander of het slecht is. Ben het er wel mee eens dat zo’n levensstijl niet te zwart-wit moet worden. Maar dat kan alleen die persoon zelf bepalen of dat zo is of niet.

  24. Iets wordt alleen zo slecht, obsessief of gestoord als dat je het zelf maakt. Eigenlijk is niks fout, slecht of verkeerd om te doen zolang het je niet overheerst en beheerst vind ik.

  25. Dat gaat toch helemaal nergens over? Alsof je lichaam het onderscheid maakt of een koolhydraat uit een brok milka-chocola of uit een bak yoghurt met goyi-bessen en lijnzaad komt. Als je maar genoeg van alles binnenkrijgt maakt de vorm waarin je het binnenkrijgt niet zoveel uit volgens mij.

  26. Deels een goed artikel, want ik hoewel ik helemaal achter het clean eating fenomeen sta (waarbij ik niet per sé pleit voor een veganistische levensstijl, hardlopen tijdens een hittegolf of, laten we zeggen, een goeie bak Ben & Jerry’s verbied), heb je gelijk dat sommige meiden hierin doorslaan. Wees je er echter wel van bewust dat wat op bv Instagram wordt geplaatst, wellicht niet alles is wat die meiden naar binnen werken. Misschien zetten ook zij juist die bak Ben & Jerry’s niet op Instagram. Daarnaast zijn veel accounts verbonden aan een blog waarmee geld wordt verdient: wat je op IG ziet, is dus vaak marketing en daarbij hoort ook een imago. Dan zet je die bak B&J er uiteraard niet op.

    Iets minder handig vind ik dat je nog vrij subjectief bent, bv met: “Niemand kan mij vertellen dat het echt lekker is om alleen wat fruit als ontbijt te eten en tijdens de lunch een stuk vlees te nemen terwijl je ook een lekker broodje of iets anders zou kunnen nemen. Of dat je vrienden in de bioscoop met een bak popcorn zitten en jij ernaast zit en liever wat dadels eet.” Jammer, want laat ik het jou dan bij deze vertellen dat ik intens van een warme maaltijd met vlees tijdens de lunch geniet en dol ben op dadels. En hoewel de gezondheidsvoordelen van sommige superfoods niet is aangetoond, is een bakje fruit mèt (chia)zaden qua voedingswaarde altijd hoogwaardiger dan enkel een bakje fruit en is een vet voedinsmiddel als (chia)zaden absoluut beneficial als het gaat om een langzamere afgifte van suikers aan je bloed, wat weer verdere gezondheidsvoordelen heeft. .

    Verder denk ik niet dat afvallen nu direct een doel is van deze accounts (ik zie jou alleen foto’s van voeding posten, niet van magere/skinny lijven), maar meer fitheid, motiveren om in plaats van Nutella, een gezonder broodbeleg te kiezen. Dat mag best, gezien de steeds verder aanzwengelende incidentie van obesitas. Dat daar soms een lichamelijk ideaalbeeld in wordt betrokken, daar ben ik het roerend met je eens dat dat verkeerd is en dat daarin een gevaar schuilt. Maar ik heb dus niet het idee dat het daar hier over gaat.

    Mensen moeten ook zelf een beetje nadenken: ze hoeven heus niet alleen maar die superfoods te eten, maar ze kunnen er toch tips uit opdoen om wat voedingsmiddelen (bv een gewone reep chocola) om te ruilen voor een schonere (bv van LOVECHOCK)?

    Overigens is het clean eating een heel goede tegenhanger van de immense troep die we aantreffen in de supermarkt. En ja, ik vind het top dat daar nu meer aandacht voor is!

    Hoor graag wat je van mijn reflectie vindt.

  27. Ik ben het hier zó erg mee eens! Dit zouden mijn vriendinnen eens moeten lezen, die sporten elke dag en letten ontzettend veel op hun voeding..

  28. Wat een onzin!! Het is iedergeval beter dan jezelf uithongeren!!

  29. Ik ben het hier deels wel mee eens. Aan de ene kant vind ik dat er best wel wat meer awareness mag komen voor gezondheid, in plaats van al die troep die in de supermarkt ligt kan je beter wat vaker voor natuurlijke producten kiezen.

    Aan de andere kant is mijn eetprobleem ooit ook zo begonnen, met zo gezond mogelijk, totdat het eigenlijk helemaal niet zo gezond meer was.

    Als je vaker gezonde dadels of lijnzaad eet ga je dit ook wel lekkerder vinden hoor, en dat is best goed, maar ik blijf er ook wel bij dat af en toe een patatje heus nog wel moet kunnen.

  30. Eigenlijk ben ik het best met clean eating eens inderdaad. Maar ik denk dat er zeker wel mensen zijn die hier op een verkeerde manier door beïnvloed raken.

  31. Erg goed artikel! Helaas zit ik nu ook in dit web van clean/ “té gezond” eten. Ik ben inderdaad ook van de ene naar de andere controle op het gebied van eten gegaan. Gelukkig heb ik dit sinds de laatste weken wel in de gaten. Gezond eten is belangrijk maar obsessief ermee bezig zijn is niet oké.

  32. 100% eens met Clean Eater

  33. Er is niks mis met gezond eten.
    Een appel bijvoorbeeld is lekker én gezond.
    Maar ik snap niet waarom mensen al die smakeloze zaden eten onder het mom van ´het is gezond.´

  34. Goed artikel! Voor mij is “clean eating” een enorme trigger om weer lekker terug te vallen in de eetstoornis. Ik houd mij braaf aan mijn boterham met bewerkte pindakaas en gesuikerde evergreens en voel mij prima:).

  35. Lalala confronterend. Ieks :/

  36. Ben zelf ook ‘health freak’ (maar die term vind ik niet zo fijn) en ben het eens met Clean eater. Zolang het geen obsessie is, is er in mijn ogen niets mis mee. Beter dan het ‘normale’ eetpatroon van de gemiddelde Nederlander.

    Heb zelf een tijd helemaal gegeten waar ik trek in had. In het begin waren dat koeken, ijs en bergen pindakaas, veel brood etc. Dingen die ik mezelf verboden had eigenlijk. Maar al heel snel werd ik dat zó zat. Ik merkte dat ik de meeste dingen niet eens lekker vond. Kreeg toen heel veel trek in gezonde dingen. Groente, fruit, nootjes etc. En dat voelt veel beter! Heb nu bijv. veel minder last van m’n darmen.

    Luister nu nog steeds naar m’n gevoel, en ik merk echt dat ik meestal meer trek heb in iets gezonds. Vind een kleurrijke salade vaak veel aantrekkelijker eruitzien én lekkerder dan een boterham met hagelslag o.i.d. En ik eet ook best wel eens iets ongezonds hoor, maar de behoefte is er niet echt meer.

  37. Helemaal eens met Liadan. Te is natuurlijk nooit goed, maar nog zoveel mensen zijn zich er niet bewust van hoeveel zooi er in eten zit. En dat ontwijken kan misschien overkomen als obsessief omdat het normaal is om maar gewoon te eten wat er in de supermarkt te koop is want het is toch allemaal wel goed gecontroleerd. Nee, fout. Waarom denk je dat kanker en nog tig ziektes zoveel meer voorkomt? “De schijf van vijf” is inderdaad zo ontzettend achterhaald en als ik genezen ben van mijn eetstoornis ga ik echt niet 6 boterhammen eten en liga’s. En dat is niet uit ziek gedrag. “Je vriendinnen zitten popcorn te eten terwijl jij aan de dadels zit”, waarom is dat verkeerd? Typisch Nederlands, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Jep, maar ik wil graag gezond 80 jaar worden. Ik snap het idee achter dit bericht, maar zo lijkt het net alsof het slecht is om er bewust mee bezig te zijn met wat je in je lichaam stopt. Er is een verschil tussen een obsessie en écht gezond met je lichaam en eten omgaan.

  38. Super al dat food, maar vaak komt het van zo ver, dat vind ik nogal milieubelastend en we halen het uit schone oorden, terwijl we hier ons eigen land blijven vervuilen. Dat vind ik niet eerlijk en kloppen, dan gaat het weer over geld, want super-food is natuurlijk weer de nieuwe geldmachine voor heel veel bedrijven. Als we nou eens veel en veel minder vlees zouden consumeren, of ermee zouden stoppen..zou half Nederland kunnen veranderen in één grote superfood-volkstuin. Lijkt me super.

  39. Goed artikel, zet me ook heel erg aan het denken…
    Zelf zit ik op Tumblr., en ook daar is het helemaal hot, en heb ik soms de neiging om er ook in mee te gaan.
    Ik vind het heel moeilijk om te ontdekken wanneer ik nou gezond eet of ‘gezond’ 😉

  40. Amen.

    Hoewel ik moet toegeven dat ik mezelf na een gezonde aardappels, groente, vlees(vervanger) maaltijd energieker voel dan na een bak patat, is die laatste af en toe gewoon lekker. En ook dat is een behoefte die af en toe bevredigd moet worden om fysiek en mentaal gezond te blijven!

  41. ik denk persoonlijk dat als je een es(verleden) hebt, de grens tussen raw/clean/… eating en orthorexia bijzonder vaag is…

  42. Gezond zijn is goed voor je lichaam en geest zorgen, dus waarom dan juist niet alles natuurlijk en biologisch? Ik vind het een stuk fijner om voedsel te eten waar niet allerlei shit aan is toegevoegd, wat tegenwoordig als ‘normaal’ wordt bestempeld. Bovendien vind ik het fijn om te weten dat voedsel eerlijk is en dat milieu en dieren zo min mogelijk te lijden hebben gehad.

    Onze cultuur heeft dat doorsnee supermarktvoedsel ‘gezond’ gemaakt. Het is toegevoegd, omdat het langer houdbaar is, meer smaak geeft, etc. etc. Maar echt gezond is voor mij toch wel echt puur natuur.

    Iedereen heeft toch copingmechanismen.. ik weet niet of dit gezond eten en sporten zo’n slecht copingmechanisme is.. Ik denk dat het juist natuurlijk is.. vroeger waren mensen toch ook aan het jagen? Dat is toch ook een soort sporten.. Nouja ik ben het dus niet zo eens met dit blog. Ik vraag me af welk voedsel dan een keer wel goed is? Iedereen heeft eten nodig om in leven te blijven, dus iedereen is verplicht om een speciale voorkeur te hebben.. de één eet veel suiker uit gewoonte, de ander veel vet, en weer de ander eet veel biologisch, omdat hij zich daar prettig bij voelt.

  43. top artikel!
    ik herken het wel, ik probeer mijn eetstoornis te overwinnen door veel te sporten en alleen fruit en groente te eten. goede afleiding. maar als ik er zo overna denk is het inderdaad verplaatsen van het probleem.. toch wel jammer

  44. Ik voel me erg aangesproken, en je beschrijft een aantal van mijn dilemma’s.
    Wanneer wordt gezond te gezond, wanneer vervang ik de ene obsessie voor de andere? Zelf merk ik hoe makkelijk ik erin doorsla, hoe ik mezelf meer en meer kan verbieden totdat alles met product x of y weer totaal verboden was.
    Mijn manier nu is om mezelf aan bepaalde ‘slechte’ producten te laten wennen. Niet als basis van mijn voedingspatroon, maar wel als uitzondering. Dus: ultra-gezonde en suikervrije, al dan niet raw food tussendoortjes, vegetarisch en nauwelijks e-nummers. Maar ook: wèl zo nu en dan dat ijsje bij de plaatselijke ijssalon, die niet-volkoren pasta of product x waar dat beetje geraffineerde suiker in zit.

    Wel een moeilijke dit. Ik blijf er steeds met mezelf over in discussie, omdat ik ergens echt vind dat clean eating beter is. Maar het is niet normaal dat ik mezelf vergiftigd voel als ik iets ‘niet cleans’ eet.

    Goed dat je dit onderwerp aansnijdt. Interessant om van anderen te horen hoe zij erover denken.

  45. Voor mij is echt gezond een mix van eten wat je lekker vindt en eten wat goed voor je is. Als jij de financiële mogelijkheden hebt om allerlei bijzondere exotische vruchten en zaden in huis te halen en je voelt je er goed bij, prima. Als jij al die dingen moet eten omdat ‘iedereen het doet en het zo gezond is’, dan moet je je bij jezelf afvragen of je dat gezonde eten voor jezelf of voor de maatschappij doet.
    Zelf eet ik ook af en toe biologische groenten en fruit en nuttig ik liever ‘s avonds een boterham met (oeps, bewerkte…) pindakaas of een bak havermout (niet met zelf gemolken melk dan, shame on me) dan dat ik mezelf vernietig met een bak chips met allerlei rare toevoegingen waarvan ik geen idee heb wat het allemaal is (johannesbroodpritmeel, like wtf?). Ook eet ik bijna geen koekjes uit de supermarkt, die bak ik gewoon lekker zelf. En als ik meer zin heb in een banaan dan in een stuk chocola, dan beschouw ik dat ook als normaal en niet als eetgestoord. Het is een combinatie van geestelijke en lichamelijke behoeftes: natuurlijk is een stuk chocola heerlijk, maar een banaan vult goed, zit boordevol vitamines en is óók lekker. Ja, dam is de keuze voor mij snel gemaakt.

  46. Ik vind het wel heel lastig om een goede balans te vinden. Wat is nou goed/gezond voor je zelf en daarnaast wat ik goed/gezond voor de aarde en de dieren en andere mensen die erop leven. Als ik daar teveel over nadenk word ik helemaal gek . Want sommmige dingen zijn gezond maar wel heel slecht voor je ‘voetafdruk’

    Wel of geen vlees eten vind ik ook lastig en wat anders? Ook eieren bijvoorbeeld, mannetjeskuikens gaan levend op een lopende band en dan worden ze vernietigd. Dat vind ik ook wel erg, om zo met dieren om te gaan.

    Ik heb weer niet zoveel tegen bewerkte producten, dat kan ook wel weer heel efficient gebruik van voedsel zijn. En ik heb al helemaal niets tegen brood/koolhydraten. Het enige probeem is dat veel zout zit en hoe blijf je dan ooit onder de door het voedingscentrum toegestaan 6 g zout.

    Wellicht denk ik er teveel over na maar er zijn genoeg mensen die er best wat meer over na zouden kunnen denken

    Ik sta er nu zo in dat ik eigenlijk alles eet maar wel verminderd vlees en alleen bepaalde soorten vis. Groenten en fruit probeer ik een beetje van het seizoen te doen. Brood eet ik maar gewoon lekker veel want ik weet ook echt niet hoe ik anders aan de mij aanbevolen hoeveelheid calorieen moet komen. Ik eet ook wel koekjes en taartje en ijsjes.

  47. Helemaal mee eens met Clean eater, had het niet anders kunnen verwoorden!

    Het principe van clean eating is goed voor jezelf en je lichaam zorgen met zo veel mogelijk voedzame en pure producten, waarbij je jezelf niks te kort doet, je jezelf niet moet uithongeren, het niet gaat om calorieën tellen maar om de voedzame werking. Lijkt me heel wat gezonder dat een voedingspatroon met weinig voedzame stoffen (door jezelf uit te hongeren of door een teveel aan snacks-suiker-transvetten etc).

    MAAR, wanneer dit principe een te groot deel van je denken en handelen inneemt is het ook niet meer gezond te noemen. Ik denk dat het gaat om het vinden van een balans. Er is niks mis met het principe van clean eating zolang je ook die keer sporten ook een keer kan overslaan zonder je schuldig te voelen of ook nog kan genieten van een bak Ben & Jerry’s op zijn tijd.

    Ik voel me zelf happy en fit hierbij en gun mezelf op zijn tijd ook nog wel producten die niet in de categorie “clean eating” vallen.

  48. Ik heb door mijn interesse in deze hype een eetstoorbis ontwikkeld. Dus ik zou als je hier gevoelig voor bent heel erg mee uitkijken. Ik ben nu na ruim een halfjaar ondergewicht weer aan het aankomen en wilde deze raw levensstijl in eerste instantie weer oppakken. Maar door dit stuk word bevestigd wat ik eigenlijk al wist. Je verplaatst het probleem ermee. Lchamelijk zou het misschien een vooruitgang zijn omdat je toch wel eet en genoeg eet. Maar mentaal blijft het obsessieve gedrag en de gedachtegang over eten aanwezig. Ik wil gelukkig en gezond worden. Ik wil in balans zijn, normaal zijn. En dat gaat alleen als je op een normale manier met eten omgaat. Ontspannen. Op een ontspannen manier s ochtenda je boterham met hagelslag (jaa die MET toegevoegde geraffineerde suikers) kunt eten en daar lekker van geniet. O

    Oh wat kijk ik uit naar de tijd dat ik dat weer kan doen. Gelukkig heb ik in vergelijking met de meeste anorexia en eetstoornis patienten vroeg ingezien dat ik hulp nodig had en godzijdank kan ik de kracht vinden om er tot nu toe echt tegen te vechten. Ik hoop dat er meer meiden zijn die de stap durven zetten en iets gaan doen met de hulp die ze geboden word. Je ontneemt jezelf jaren van je leven. Je leeft maar 1x en geniet daarvan! Voor je het weet is het voorbij. Kies voor jezelf. Kies voor het leven.

    Streef naar een normale leefstijl waarin balans tussen lichaam en geest centraal staat. Daar hoort die boterham met geraffineerde suiker s ochttends bij! Evenals die zondag dat je lekker helemaal niks uitvoert, tijd voor jezelf neemt, zo min mogelijk beweegt en lekker geniet van je vrije dag. Be proud, vecht en wees lief voorbjezelf. Verschuil je nietbin de schijnwereld van het obsessief gezonde. Pure waan
    Ik hoop dat ik hier iemand mee inspireer.

    Liefs

  49. Daarnaast.. hadden de mensen vroeger een bakje chia zaden als ontbijt? En hadden zij speltbrood ipv een lekker stuk ontbijtkoek met boter? Nee. En toen waren er ook veel minder dikke mensen. Waarom? Omdat mensen tegenwoordig de BALANS niet meer kennen. Ze stoppen niet na 5 speculaasjes. Nee heel het pak gaat op. Zolang je gewoon en genoeg eet is er helemaal niks mis met een normale levensstijl.

  50. @Michelle: Vervelend hoe obsessief jij er mee omging, maar dat betekent niet dat het altijd maar obsessief moet zijn. Mensen denken vaak dat gezond eten iets vervelends is, omdat er door alle reclames e.d. lekker eten vaak als een ‘beloning’ wordt aangeprezen, en gezond eten als iets dat moet.
    Maar gezond eten kan juist hartstikke leuk en lekker zijn. Het is alleen belangrijk om te onthouden dat het geen o/of hoeft te zijn. Je hoeft niet te kiezen tussen een speltboterham of een plakje ontbijtkoek, je kan het toch allebei nemen?
    En je kan nu niet vergelijken met vroeger. Vroeger hadden ze dieren nog vrij in het weiland staan, nu hebben we massale varkensfabrieken e.d. die slecht zijn voor het milieu, en is het logisch om op zoek te gaan naar alternatieven om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.De wereldbevolking groeit en als we zo doorgaan met de bio-industrie dan is er over 10 jaar te weinig voedsel. Om dat te voorkomen, is meer vegetarisch en lokaal eten de oplossing.
    Vroeger waren mensen dun omdat ze arm waren, of omdat ze hard moesten werken voor hun eten en wisten dat ze er zuinig mee om moesten gaan. De rijke mensen waren vroeger altijd al dik (kijk maar naar schilderijen)

  51. @Michelle: vervelend dat clean eaten voor jou een trigger is geweest en lief dat je mensen wilt inspireren. Je schrijft dat je niet makkelijk met ‘clean eating’ om kunt gaan en het bij jou is doorgeslagen in het obsessieve. Daarop baseer je een aantal subjectieve uitsprake, die ik graag wil nuanceren.

    Je schrijft: “Je ontneemt jezelf jaren van je leven. Je leeft maar 1x en geniet daarvan!”
    Ik ben zelf ook een clean eater, dat moge vast al duidelijk zijn, en ik begrijp niet waarom mensen vaker denken waarom ik niet zou genieten vanwege mijn ‘dieet’ (beter: eetstijl). Ik geniet juist enorm, want ik hou van lekker eten. Daarnaast neemt eten absoluut niet mijn dag in beslag, het is een kwestie van naar de keuken lopen en pakken wat er voor handen is. Toevallig is dat nagenoeg allemaal clean (80%), omdat ik op die manier mijn inkopen doe. Dat inkopen doen kost mij ook zero moeite. Waar ben ik nu de jaren aan kwijt? Waar geniet ik niet van? Je ziet het te zwart-wit, door je eigen ervaring.

    Verder schrijf je: “Streef naar een normale leefstijl waarin balans tussen lichaam en geest centraal staat. Daar hoort die boterham met geraffineerde suiker s ochttends bij!” Ik bak altijd heerlijke clean pannenkoeken, met natuurlijke, langzame suikers. Elke ochtend een feestje, waar mijn lichaam heel wat blijer van wordt dan die boterham met geraffineerde suikers. Volgens wie hoort die boterham met suiker erbij? Dat is je aangepraat door het Voedingscentrum, wat zo krom in elkaar zit als wat. Ik denk dat je het ook hier te zwart-wit ziet door het niet eten van die boterham met ger. suikers in verband te brengen met het ontwikkelen van een ES.

    Verder: “Evenals die zondag dat je lekker helemaal niks uitvoert, tijd voor jezelf neemt, zo min mogelijk beweegt en lekker geniet van je vrije dag.” Misschien komt het doordat je zelf niet veel met sport heb (?) maar sporten is mij met de paplepel ingegoten en ik geniet intens van een workout. Daarnaast is het altijd ontzettend gezellig op de sportschool, dus ik ben er graag. Toch merk ik dat mensen op dezelfde manier naar mijn sportgedrag kijken als jij: zwart-wit. En zo is het, zoals je uit mijn situatie als voorbeeld kunt opmaken, niet.

  52. Wat mij enorm stoort aan deze trend, en hierin wil ik absoluut niet generaliseren want dit zal vast niet voor iedereen gelden, ik vind dat mensen het elkaar enorm opdringen. Ik vind het fantastisch voor je als je gezond eet en het gezellig vindt om ‘s morgens een avacado met bijenpollen (?) als ontbijt te eten, dat moet echt iedereen zelf weten, maar waarom moet dat zo trots 1000x per dag op instagram, facebook en andere social media vermeld worden? Voor mij werkt dit echt enorm triggerend. Iedereen mag zelf weten hoe hij of zij eet, maar ga het anderen niet constant onder hun neus wrijven. En als Michelle eet volgens het voedingscentrum, dan is dat toch haar goed recht? Verder vind ik al helemaal niet dat het ‘promoten’ van deze levenstijl op deze site hoort. Prima als je op deze manier eet en ik vind het ook erg knap als je dat kunt, maar let alsjeblieft op met wat je zegt. Zeggen dat het voedingscentrum onzin verkoopt is al genoeg voor mij om in paniek te raken, misschien handig om daar even bij stil te staan, anders moet je misschien naar een clean eating site gaan ofzo??

  53. Zelf vind ik het wel belangrijk om gezond te leven, maar dat doe ik niet op de manier zoals de hype die hierboven is beschreven. Ook vraag ik me af of bewerkt voedsel per se slechter is dan onbewerkt voedsel. Ik geloof niet dat dat altijd het geval is (en als dat wel zo is laat ik mij graag uitleggen hoe dat zit). Ook zouden natuurlijke suikers gezond zijn en bewerkte suikers ongezond. Maar een suiker is toch een suiker? Suiker uit een suikerklontje of uit een stuk fruit zijn toch opgebouwd uit dezelfde moleculen, en hebben toch dezelfde werking?

    Dan hoe mensen met eiwitten omgaan. Eiwitten worden vaak het belangrijkst gevonden, terwijl een normaal mens (m.u.v topsporters en bij bepaalde ziekten) genoeg heeft aan 0,8 gr eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Meer eiwitten zorgen niet voor meer of sterkere spieren. Bij een overschot aan eiwitten wordt ammonia gevormd, wat giftig is en moet worden uitgescheiden door de nieren. Ook gaan veel mensen op een ongezonde manier met koolhydraten om. Koolhydraten worden vaak zo veel mogelijk beperkt, terwijl dat nou juist een belangrijke brandstof is voor het lichaam (veel hersencellen kunnen geen andere brandstof dan glucose gebruiken). Het is zelfs zo, dat als je na het sporten iets neemt met zowel koolhydraten als eiwitten, dat er meer spieropbouw is dan alleen met eiwitten!

  54. Ik vind het een goed artikel omdat het klopt dat er mensen zijn die erin doorschieten. Dat heeft alleen niks met de ‘trend’ te maken, die ik overigens erg goed vindt. Er zit zoveel troep in ons eten uit de supermarkt dat is gewoon niet nodig. En ja er zijn dus mensn die dadels lekker vinden en geen behoefte hebben aan een zak chips. Leef en laat leven. Zelf kies ik er niet voor om volledig clean te eten. Ik zou het graag willen, al zou ik zo nu en dan nog wel ‘ongezond’ eten maar dit ishelaas geenoptieop het moment. Ik heeen eetstoornisgrhaden struggelnog steeds in het vinden van balans.

  55. @EB91 Nee dat klopt niet wat je schrijft. In onbewerkte suikers zitten mineralen, vitamines en sporenelementen, in bewerkte suikers niet. Als je een bewerkte suiker eet, heb je dus eigenlijk alleen de nadelen ervan en niet de (voedzame) voordelen. Zonde, want zo heb je maagvulling, maar voed je je lichaam niet.

    Daarnaast hebben koolhydraten niets met clean eating te maken. Iedere clean eater (laten we het voor het gemak even zo noemen) met verstand van voeding weet dat. Helaas zijn er ook veel clean eaters die totaal geen verstand hebben van voeding en wat het lichaam nodig heeft, want inderdaad, het lichaam heeft koolhydraten nodig. Het is zelfs de brandstof waarop je hersenen draaien.

    Door meer eiwitten te eten neemt je spiermassa wel degelijk toe, maar niet enkel door eiwitten. Koolhydraten kunnen ook je spiermassa doen toenemen.

    Maar goed, dit is gewoon basiskennis van wat een lichaam nodig heeft om te draaien. Natuurlijk kan je lichaam wel wat hebben en is het helemaal niet nodig om spastisch te doen over een E-nummertje, bak B&J op z’n tijd en al helemaal niet over koolhydraten. Ik val in herhaling.

    @Muisje: ik promoot niets, net zo min als dat anderen het Voedingscentrum promoten. Ik breng alleen nuance aan vanuit mijn kennis als voedingsdeskundige. Dat wat ik zeg een trigger kan zijn geloof ik best, dat is voor iedereen anders. Zo kan bovenstaande foto van gezonde maaltijden voor een ander weer een trigger zijn of het uberhaupt opengooien van het thema clean eating. Voor een binger kan langs de bakker lopen een trigger zijn. Ga zo maar door. Zullen we het er dan maar helemaal niet meer over hebben? Niet meer de straat op gaan? Dat lijkt me niet voor de hand liggend.

  56. @cleaneater @lidian ik ben met jullie eens dat een ieder het vor zich moet eten. Dat ‘je ontneemt jezelf te leven’ slaa niet op het clean eaten maar op het hebben van een eetstoornis. Ik zal mij corrigeren. Mits je gevarieerd en genoeg eet kan ieder voor zich weten wat hij of zij eet. Clean eaten is voor mij persoonlijk niet weggelegd omdat het teveel een trigger is en ik nu streef naar een algemeen voedingspatroon met geraffineerde suikers omdat ik dat lekket vind. Ik ben wel vegetarisch trouwens en eet graag streekproducten haha. Ik hoop dat ik het zo beter verwoord heb 🙂 ***geen links****

  57. Het is allemaal zo dubbel en vanuit zoveel invalshoeken te bekijken. Ik zou een heel betoog kunnen neerschrijven waarom biologische groenten gezonder zijn dan ‘gewone’ groenten en waarom dat clean eating en die natuurlijke suikers écht goed voor je zijn. Maar hetzelfde zou ik kunnen doen over het voedingsadvies van het voedingscentrum, dat overigens weer heel anders is dan de voedingsadviezen die ik kreeg in therapie voor mijn eetstoornis want het voedingscentrum promoot echt geen B&J, maar ook dat voedingsadvies verdient zeker wel een positieve recensie. En bij al die voedingspatronen vallen er ook weer genoeg argumenten tegen in te brengen.

    Ik denk dat je niet moet kijken naar welk eten het gezondste of het beste voor je is, maar naar hoe gezond je lichaam is. Ik ben al een jaartje afgestapt van het ‘clean eating’ maar mijn bloedwaardes zijn nu nog even gezond als toen. En lichamelijk voel ik me nog even gezond en fit als toen. Ik kan heerlijk genieten van een bakje fruit met rozijnen en wat havervlokkenn, of van kip met groente en boontjes als lunch. Maar kant en klare pannekoeken van de AH met nutella gaan er ook met veel liefde in. Evenals het bord friet met curry en een kaassoufle wat ik elke zaterdagavond naar binnen werk. Maar groene thee, zelfgemaakte fruit-en-groentesmoothies of havermout-banaanpannekoekjes, mmmm 😉

  58. Willen jullie ALSJEBLIEFT vegan uit dit rijtje halen.Veganisme is een morele positie, geen ‘diet fad’. Dat hey gezond is is helemaal niet aan de orde. Noem het dan gewoon plantaardig voedsel.

  59. Het maakt wel een hoop los hoor! Amen 🙂

  60. @k waar baseer je op dat veganisme enkel een morele positie is? Of bedoel je dat dat jouw mening is daarover? Veganisme is slechts een beschrijving van een dierlijke voedingsbronnen-vrij dieet. Zo ken ik mensen die een veganistisch dieet volgen, maar echt geen jota om dieren, het milieu geven en hieraan gerelateerde wereldproblematiek. Dan is het dus geen morele positie.

    Dieet heeft trouwens niets te maken met gezondheid (of afvallen, aankomen, wat dan ook). Die betekenis hebben wij er aan gegeven. Zelfs apen hebben een dieet, knaagdieren hebben weer een ander dieet etc. Dan is de verwarring over het woordje ‘dieet’ in ieder geval uit de wereld geholpen 🙂

  61. Jammer dat er zo zwart wit naar gekeken wordt….

  62. Geweldig artikel,
    het verwoordt al mijn twijfels over die hele hype. Ik begrijp als mensen het willen doen enzo maar, ik voelde me al een weirdo omdat ik het zo in twijfel trok. Gezond mag zeker, maar toch ook afwisselen denk ik dan.
    Ik voel me ineens wat minder schuldig dat ik niet meedoe aan die hype, terwijl ik voordien altijd dacht ‘oei, ik ben niet gezond bezig’ als die al die dingen steeds zag passeren op internet (wat wel erg kut is, met een es is alles rond eten al schuldgevoel genoeg) 🙂 bedankt voor het schrijven.
    Verder moet iedereen zelf weten wat hij/zij ermee doet hé 🙂
    x

  63. Helemaal prima zolang het geen obsessie is!

  64. Ik heb daar ook last van gehad.. na een tijdje durfde ik zowat niks meer te eten, omdat ik bang was dat alles ongezond was. Nu probeer ik daar niet te veel op te letten. Ik eet wel graag gezond, maar als ik trek heb in chocoladepasta ofzo mag dat best een keer 🙂

  65. Rare vergelijking met de bakker , een site voor mensen met eetstoornissen…

  66. Oeps. Herkenning

  67. @ clean eater
    ” In onbewerkte suikers zitten mineralen, vitamines en sporenelementen, in bewerkte suikers niet. Als je een bewerkte suiker eet, heb je dus eigenlijk alleen de nadelen ervan en niet de (voedzame) voordelen. Zonde, want zo heb je maagvulling, maar voed je je lichaam niet.”
    Maar dan zijn dus niet de suikers zelf het probleem, maar ligt alles aan de aan- of afwezigheid van de andere stoffen? In dat geval lijkt het mij prima om bewerkte suiker te eten zolang je maar zorgt dat je de andere stoffen ook binnen krijgt. Verder heb je het over nadelen van suiker. Wat zijn dan precies alle nadelen? (en dan heb ik het niet over nadelen bij enorme hoeveelheden, want het mag duidelijk zijn dat een overschot aan suiker of welke stof dan ook niet goed is). Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe dat allemaal precies zit dan (en nee, daar ga ik niet eetgestoord door worden)

  68. Wat een heel goed artikel! Eindelijk wordt hier aandacht aan besteedt! Ik vind het erg lastig want waar ik eerst alleen maar wou afvallen, ben ik nu aan het herstellen van mijn eetstoornis en ik merk dat het ‘gezond’/’clean’/spier een obsessie word, ‘want als je toch moet aankomen, dan maar CLEAN’. Heel irritant en het belemmerd wat ik nou eigenlijk wil: vrij zijn van eet obsessies. Goed geschreven!

  69. @Clean eater: Neen, veganisme is een levensstijl die streeft naar het (zoveel mogelijk) excluderen van dierlijke producten, en dit gaat veel verder dan voedsel. Ik heb nog nooit een zgn. veganist gezien (i.e., iemand die geen dierlijke producten eet om gezondheidsredenen) die ook geen leer draagt, ervoor zorgt dat alle cosmetica dietproefvrij en vrij van dierlijke ingredienten is, tattoos laat zetten met veganistische ink, etc etc etc. Waarom zou je ook, als het je alleen om je gezondheid te doen is? Ik vind het prima dat die mensen bestaan, maar niet dat ze zich veganist noemen. Deze term heeft de bijsmaak van gezondheid gekregen, teteijl veganisme juist met altruisme te maken heeft. Je kunt ook veganist zijn en alleen maar bakken soja ijs eten. Het heeft niets met gezondheid te maken.

  70. vind het een beetje kort door de bocht. Er zijn veel meer onderscheidingen in de ‘health food’ beweging (om het maar een naam te geven) maar naast het feit dat je een balans vindt/zoekt in je voeding en in beweging/ontspanning, tss geest en lichaam, gaat het ook om tijd nemen voor wat je doet en centrale momenten als voeding bereiden en verorberen, voor je gezin etc…Je bekijkt de mens ook meer holistisch. Natuurlijk is als eten een obsessie en angst wordt het niet meer goed, maar ik vind het even extreem om te zeggen dat het niet goed is als het extreem is om het op te hemelen. Ik denk dat er, ook in de opleiding geneeskunde en dieetiek, nog een groot tekort aan juiste informatie over gezonde voeding is terwijl het idee ‘gezonde geest in een gezond lichaam’ en ‘voeding als geneesmiddel’ al eeuwenoud is.

  71. Interessante blog.
    Voor sommigen kan het zeker een eye-opener zijn.
    Obsessief bezig zijn met gezond eten, lijkt me niet gezond. Dat geldt voor bijna alles. Verslaafd zijn aan werken, sporten, winkelen, slapen.
    Alles waar ‘te’ voor staat, is een probleem, behalve tevreden 😉

    We ‘moeten’ ook oppassen om niet alles wat afwijkt van de middenmoot te zien als een stoornis. Ook niet bij iemand die in het verleden anorexia of iets anders gehad heeft.
    Hoe gezond is het westerse eetpatroon? De meeste producten zitten vol met toevoegingen. Logisch dat er een tegenbeweging ontstaat.

    De intentie is belangrijk. Eet je (super)gezond uit liefde voor jezelf of uit angst?
    Het is belangrijk om de behoeften en grenzen van je lichaam te respecteren.
    Hoe reageert het lichaam op een bepaald eetpatroon of bewegingsprogramma?
    Bruis je van de energie, of is het een beproeving?
    Bewegen hoeft niet alleen intensief sporten te zijn. Ook fietsen of wandelen is beweging.
    Zelf eet ik daadwerkelijk liever dadels dan popcorn. Er zit veel meer smaak aan en het voelt lekkerder in mijn lichaam.
    Ik voel me lekkerder bij gezond eten en fruit kan heerlijk smaken.
    Eigenlijk vind ik het een vrij oordelend artikel.

    Wees trouw aan jezelf en wat je lichaam nodig heeft. Er bestaat geen standaard dieet of sportprogramma voor iedereen. Creëer ruimte in je geest en wees nieuwsgierig naar andere leefwijzen en (gezondheids)culturen.

  72. @Muisje88 Je leest verkeerd, ik vergelijk deze site niet met een bakker.

  73. @EB91 klopt niet helemaal wat je zegt. In bewerkte voeding zitten ook weer stoffen die de opname van nutrienten bemoeilijken. Maar goed, daarvoor moet je misschien even de juiste literatuur erop naslaan, ik wijd daar hier verder niet over uit.

  74. @K Ik blijf erbij, ik ken er genoeg die veganist zijn – oké, daarin heb je wel gelijk, dit moet zijn: die een veganistisch dieet hebben – enkel om diëtische redenen. Daar zitten zeker gezondheidsvoordelen aan, maar er kunnn ook nadelen aan zitten. Maar dat geldt in principe overal voor. Spinazie is hartstikke gezond, maar warm je het 2x op, dan is het ineens verre van gezond. Avocado’s zijn gezond, maar eet je er dagelijks 20, dan kom je misschien wel op den duur heel erg aan, krijg je overgewicht en de gezondheidsrisico’s die daarbij horen. Je snapt hem, ook als je clean eating op verkeerde wijze aanwendt, is het ongezond.

  75. Ik ben het ermee eens dat de toon waarop dit artikel is geschreven niet optimaal is. Het is duidelijk dat veel bezoekers van deze site meegaan in de clean eating trend en zich logischerwijs aangevallen voelen. Het had beter geweest als Proud2BeMe door één van de professionals een artikel had laten schrijven over de gevaren die schuilen in deze trend. Daarvoor is wat er nu open is gegooid te gevoelig. Sandra mag dan ervaring hebben met een ES, dat wil nog niet zeggen dat zij weet hoe je effectief voorlichting geeft op het fijngevoelige vlak van ES. Daar zijn hele academische studies voor. P2BM: gebruik die! Een follow-up door één van jullie zou misschien goed zijn?

  76. @clean eter

    Je weet toch helemaal niets over haar achtergrond? Daarnaast is het doel volgens mij helemaal niet om ”effectieve voorlichting” te geven maar meer om mensen op een laagdrempelige manier aan het denken te zetten, daar is geen uiteenzetting van academische studies voor nodig, tienermeiden (door wie dit veel gelezen wordt) gaan dat echt niet lezen. Dat jij zo vaak reageert zegt meer over jou dan over het artikel.

    Groet, Iris

  77. @Iris Niet helemaal waar, ik weet weliets van de auteur, namelijk dat dit meisje te maken heeft (gehad) met boulimia en vrijwilliger is voor P2BM. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat als zij een professional is, dit bij haar informatie had gestaan.

    Je hebt gelijk dat P2BM een laagdrempelig platform is waarop meiden aan het denken worden gezet, maar we zijn geen kleuters die een objectief artikel over de gevaren van de clean eating trend niet zouden lezen. Vooral met een vaste groep bezoekers die vooral op een leuke manier van goede input worden voorzien, kan een objectief artikel op z’n tijd prima.

    Wie denk jij trouwens wie er achter deze site zitten? Mensen zonder relevante opleiding? Ook al is het laagdrempelig blogs submitten, wat betreft deze blog had mijns inziens (academicus met specialisatie gezondheidsvoorlichting, veel ervaring met en coach voor mensen met een ES, en voedingsdeskundige) wat betreft deze blog iets meer redactie toegepast moeten worden.

    Begrijp me niet verkeerd, ik sta helemaal achter deze site, maar heb bij deze blog toch mijn bedenkingen die ik wil delen.

    Over wat je zegt dat mijn vele reacties iets over mij zeggen: wat zegt dat volgens jou over mij? Ik ben benieuwd of het klopt en zal er eerlijk op antwoorden 🙂

    Vraag je eens af waarom ik veel zou kunnen antwoorden: misschien omdat ik anderen antwoord? Omdat ik in ga op onjuistheden (of dat nu onjuist is in mijn beleving of werkelijk zo is daargelaten)? Omdat er geen quotefunctie is? Omdat ik te lui was om al mijn reacties in 1 post te zetten? Of denk je dat ik zelf een probleem heb met clean eating?

  78. super blog! Ik ben benieuwd naar meer blogs van jou Sandra!

    @cleaneater dat is jouw mening, ik lees hier ook veel andere meningen van mensen die deze vorm juist fijn vinden. Een blog is idd geen objectief artikel, maar dat is toch niet erg? Dat zorgt juist voor discussie en zet aan tot nadenken. Lijkt me prima! Dit is blijkbaar wat sandra om zich heen ziet en hoe zij dit ervaart en wat zij ervan vindt. Ik vind het helemaal niet nodig dat dit door een voedings -of eetstoornisprofessional wordt geschreven.

  79. Heel herkenbaar dit… Een half jaar geleden begon ik veel te lezen over gezonde voeding om beter met mijn “slechte” eetpatronen om te gaan. Uiteindelijk kwam ik uit bij Raw Food. Ik at vooral groente en fruit en kreeg veel te weinig calorieen binnen. Ik ben toen een paar kilo afgevallen waar ik eerst heel blij mee was maar uiteindelijk kwam ik erachter dat ik obsessief met eten bezig was en er niet gelukkig van werd. Ik ben toen een paar maanden veganistisch geweest maar ik was nog steeds elke dag bezig met wat ik wel en niet mocht eten. Ik wilde die obsessie loslaten en ben minder streng vegan gaan eten. Een stukje kaas of vlees kan op z’n tijd.. Voor mij was een supergezonde levensstijl een nieuwe uiting van mijn probleem met eten.

  80. Wauw, wat een superartikel! Ik begon er al in mee te gaan…

  81. Beetje raar artikel, als je eens wist hoeveel raw foodisten eten, zou je het niet vergelijken met een eetstoornis.

  82. Het is een goed artikel, goed geschreven en ik snap waar het idee vandaan komt dat het obsessief is. Maar ik zelf heb een verleden met een eetstoornis. Ik wil daar niet meer naar terug, maar je zou me nooit 5 boterhammen kunnen geven, tussendoor liga’s en ‘s avonds bij de film chips of popcorn. Door deze manier van leven ben ik gelukkiger geworden, hierdoor het ik niet het idee dat eten slecht is, maar me energie geeft zonder bang te zijn.

    Ik weet het dat klinkt niet goed, maar het is beter dan niks eten toch. Het is gezond. Ik ben nu gezond en hier word ik blij van. Ik sport nog steeds veel , dat deed ik al ter compensatie, maar nu doe ik het omdat ik het leuk vind. Ik heb nu daadwerkelijk energie voor om goed te sporten.. alsjeblieft geef me niet weer een stempel. De afgelopen vijf jaar heb ik daar al mee rond gelopen, met het idee dat ik mislukt ben en verslaafd aan het niet eten. Ik voel me aangevallen om het nu weer te horen… dat ik weer niet goed bezig ben.

  83. Zo eens met dit artikel!!!

  84. Obsessies zijn nooit goed.

    Raar alleen dat het wel geaccepteerd is dat je goed voor je spullen zorgt (juiste brandstof in je auto bijvoorbeeld), maar als je dit op je eigen lichaam toepast dit niet gezond is.

    gezond is volgens mij als je lichaam en geest goed functioneren, als jij je goed voelt. Welke producten je eet, dat moet iedeeeen lekker zelf weten.

    iedereen heeft een passie, en iedereen zijn gewoonten.

    de mijne zijn bodybuilding en ‘clean’ eten (met af en toe een cheat omdat dit nu eenmaal goed is voor bepaalde hormoonproductie in de hersenen).

    Beter dan mezelf overeten en me doodongelukkig met mezelf voelen

  85. @Rosalie

    Iedereen zijn ding! Zolang je gezond bent en je voelt je er goed bij kan niemand zeggen dat je mislukt bent! (Heeft niemand ooit het recht toe)

  86. Ik vind het goed dat proud aan dit onderwerp aandacht besteed, maar de toon van deze blog is nogal judging! En er zitten veel vooroordelen en wetenschappelijke onwaarheden in! Toch even nakijken de volgende keer. Maar verder wel een interessant artikel wat duidelijk veel losmaakt, dus ik hoop op een vervolg 🙂

  87. Mijn mening – lekker cliché: alles waar “te” voor staat is niet goed.

    Ikzelf ben extreem gevoelig voor super food en alles daar omheen. Voor mij idd tgv ES, nog altijd de drang om terug te gaan naar vroeger (en oooeeheheh – healthy = afvallen = good = bliebbb stop = gestoorde gedachtegang).

    Superfood is wel tricky: mensen willen oha liever niet oud worden en eeuwig jong blijven.. als je tijd met voedsel kan kopen..

  88. Wow, dit is wel herkenbaar.
    Nooit aan gedacht dat dit eigenlijk het probleem verschuiven is.
    Ik wil en weet dat ik moet aankomen en dit op een ‘gezonde’ manier wil doen, maar nu besef ik dat ik al zou gaan panikeren moest er een keertje witte pasta en geen volkoren pasta op het menu staan.

    Ga er toch wat bewuster mee bezig zijn nu…

  89. goed stuk!

    denk dat dieeten en dingen nooit echt goed zijn. Beter gewoon van alles een beetje eten, gewoon uit alle groepen wat zodat je van alle voedingsstoffen wat binnen krijgt. En dan af en toe een lekker patatje of een lekkere muffin als tussendoortje.

    Denk dat deze levensstijl voor sommige wel goed kan zijn als je bijvoorbeeld geen eetstoornis hebt en wat moet afvallen, want dan eet je gezond, niet te weinig en je sport veel. Maar zeker als je een eetstoonis hebt of hebt gehad lijkt het me een veel te groot risico.. veel te obsesief.
    Ik zou zelf iig die controle dan weer in dat soort dingen stoppen en dan verplaats je alleen het probleem.

  90. Wauw, ik wou alleen maar zeggen: wat een supergoede blog! Ik ben er wel gevoelig voor, maar handel er bewust niet naar. Ik wil me juist niet van het ene in het andere verplaatsen. Ik wordt er bij voorbaat al doodongelukkig van.

    Maar wat veel reacties haha!

  91. ook een ‘clean’ eater hier..tenminste dat probeer ik. Door mijn boulimia prop ik er nog te vaak ongezonde dingen in. Wel ben ik blij te kunnen zeggen dat mijn dag niet verpest is als ik iets wat niet ‘clean’ is eet. Dus persoonlijk ben ik daarin in balans.

    Maar goed, als je idd op instagram zit en al die ‘perfecte’ mensen met die ‘perfecte’ maaltijden ziet voel je jezelf ook minderwaardig.

    Want uiteindelijk is dit ook het streven naar de ‘perfecte’ voeding met het daarbijbehorende ‘perfecte’ lichaam. En dat, voor mij is super super triggerend.

  92. Ik denk dat Clean Eating in dit artikel veeeeeeel te zwart/wit wordt benaderd. Ik ben ook een Clean Eater en zondig heus wel eens. Er wordt door mijn community (*geen links*) ook aangeraden om eenn dag in de week een “Cheat day” te houden, waarop je, uiteraard met mate, eet waar je trek in hebt.

    Vooral in het begin heb je daar behoefte aan, maar naarmate je langer met clean eating bezig bent, zul je merken dat je lichaam veel minder behoefte krijgt aan toegevoegde suikers, vetten, E-nummers e.d.

    Ik merk vooral dat ik van Clean Eating meer energie en kracht krijg (die ik met mijn work-out programma hard nodig heb) en beter in mijn vel zit.

    Nu betekent Clean Eating dus zeker niet dat je alle dingen die je lekker vindt maar moet laten staan. Ik drink ook wel eens alcohol, eet ook wel eens chocolade (op mijn Cheat day). Wel heb ik gemerkt dat je er veel meer van geniet als je niet meteen toegeeft aan je “cravings”. Nog een voordeel dus. Je geniet meer van je eten!

    Bekijk het dus vooral niet te zwart/wit, zoals in dit artikel, naar mijn mening, wel gebeurt….

  93. Echt een heel goed artikel!

  94. Wauw ik ben het hier echt mee eens!

  95. Ik vind dit echt een bullshit blog.
    Het is alsof je wilt vertellen dat je van anorexia nu ineens obesitas moet creeren maar dan op een langzame manier, want wat tegenwoordig als ”normaal” word gezien is ook allang niet meer normaal. Jongeren die zelfs jonger zijn als ik, waarbij het al begint op een leeftijd van 14 jaar lopen er al bij met een buikje en men noemt dan ” gezond buikje ” .. sorry hoor maar ik vind dit gewoon dik en een slecht voorbeeld van hoe gezond te zijn..

    Als iemand een eetstoornis heeft gehad, zoals ik en wilt zijn leefstijl verbeteren wat misschien in jou ogen als obsessief wordt genoemd wat mij geen flikker boeit , zolang ik mij er goed bij voel is dat geen slechte vervanging. Ik heb namelijk boulimia en ik vervang mijn leefstijl voor clean eating simpelweg omdat ik het zat ben mezelf vol te proppen met troep en ik hoef er niet avarage bij te lopen als 90% van de bevolking.

    Nogmaals wat een flut blog.. je beledigd mensen waar je eigenlijk respect voor zou moeten hebben omdat ze een goed voorbeeld geven aan mensen met een eetstoornis, aangezien obesitas net zo een ernstige ziekte is als anorexia boulimia etc.

  96. Wauw, heel goed geschreven! Helemaal mee eens! Overigens ben ik voor een leuk vrouwenweekblad op zoek naar iemand die er zo’n lifestyle op na houdt. Iemand die dus veel sport, maar ook heel gezond eet en daarin misschien een tikkeltje te ver gaat…*geen persoonlijke gegevens plaatsen*

  97. Dankje! Had ik net nodig☺

  98. Wauw wat een goed en helder stukje!!

  99. Leuk stukje. Zelf vind ik het dubbel. Hoe meer je bezig bent met je lekker in je geest en lichaam zitten, hoe meer je behoefte hebt aan gezonde voeding. Want daar voel ik mij in ieder geval goed bij. Ik voel gehele voldoening van het eten van noten in mijn lichaam dan van popcorn. En wanneer ik zin heb in m&ms dan doe ik dat. Ik ben er heel flexibel in.
    In het stukje klinkt het net alsof het slecht dat je bij de bioscoop dadels neemt in plaats van popcorn. Wanneer je echt naar je lichaam zou luisteren dan zouden mensen voornamelijk natuurlijke voedingkeuzes doen omdat daar je lichaam op kan bouwen. Ik ben altijd voor eet wat het beste voelt en dat is voor mij voeding wat het dichtst bij de natuur staat. Mensen schieten hierin door omdat ze eten vanuit hun hoofd en niet meer vanuit hun lichaam.

  100. Helemaal eens met Julia!!!

  101. Wat een overdreven reactie van sommige mensen zeg… sjeezus. Ik denk dat heel veel toegevoegde stoffen niet gezond is, maar ja… als je dat helemaal gaat weren, moet je je eigen moestuin gaan aanleggen (wel leuk trouwens) en alleen daaruit eten. Maar je kunt ook gewoon het een beetje doen, met wat er is in de maatschappij waarin je leeft… dit delen met je medemens… daarop wat vertrouwen. Het is heus geen vergif wat ze verkopen. Als je zo wat afwisselt, van alles wat… soms wat gezond, soms wat ongezond, soms wat ‘clean’, soms wat ‘vuil’ (ffff)… is het echt gewoon prima. En vooral ; ‘er niet teveel bij nadenken !’… wat natuurlijk niet meteen lukt, vertel mij wat (heb dat probleem nu met sporten vooral, maar ook wel in eten nog)… maar oefenen, afwisselen, uitproberen, doorgaan… en op een gegeven moment hopelijk die vrijheid ervaren… dat het gewoon goed is, zoals je het doet. Dat gun ik je!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *