Struggles bij spijkerbroeken

De spijkerbroek is aan de ene kant mijn favoriete kledingstuk, aan de andere kant is het mijn grootste vijand. Ik vind het heerlijk dat de spijkerbroek overal bij past, dat het makkelijk zit, dat er niet snel allerlei gekke kreukels en vlekken in komen en dat het eigenlijk tijdloos is. Een spijkerbroek kan bijna altijd en overal. Anderzijds is het kopen van een spijkerbroek een heel ander verhaal. Zeker een aantal jaar geleden toen ik nog veel last had van een eetstoornis, was dit een groot probleem. 

Model
Er zijn talloze modellen als het om spijkerbroeken gaat. Eigenlijk is er voor ieder lichaamsfiguur wel een model broek dat er voor zorgt dat je figuur het mooist uitkomt. Uiteindelijk moet je natuurlijk wel gewoon dragen wat je zelf het leukst vindt. Als jij bijvoorbeeld heel erg van boyfriend jeans houdt terwijl dit volgens ”de regels” niet helemaal jouw broek is, dan maakt dat echt niet uit. Je moet immers dragen waar je je lekker bij voelt. In grote lijnen zul je in winkels vrijwel altijd deze vijf modellen terugvinden.

♥ Skinny Jeans
Deze broek zit, zoals de naam al zegt, aardig strak. De skinny jeans staat erom bekend dat deze nauwaansluitend is. De broek kun je eindeloos combineren met leuke zomerse topjes of juist winterse sweaters. Met name donkere skinny jeans laten je benen een stuk langer lijken.

ASOS

♥ Bootcut
Deze broek staat eigenlijk bij iedereen goed. De broek is van boven nauwaansluitend en vanaf de knie lopen de pijpen ietwat uit. Dit zorgt ervoor dat er wat balans komt tussen het boven- en onderlichaam, je lijf wordt als het ware wat rechter. Voor mensen die bepaalde delen van hun figuur wat minder willen benadrukken kan dit een goed model zijn.

ASOS

♥ Straight Leg Jeans
Dit model heeft rechte pijpen. Over de gehele lengte zijn de pijpen even breed. Deze broek staat vooral mooi bij mensen met een appel- peer, of zandloperfiguur.

ASOS

♥ Boyfriend Jeans
Deze broek valt aardig wijd en heeft meestal wel rechte pijpen. De broek ziet eruit alsof je ‘m uit de kast van je vriendje hebt geplukt, vandaar ook de naam. De broek oogt vaak stoer maar kan er ook heel vrouwelijk uit zien als je deze combineert met een mooie top.

ASOS

♥ High Waist Jeans
Deze spijkerbroek heeft een hoge taille in tegenstelling tot de meeste broeken. Het accent komt daardoor wat meer op je billen te liggen. Als je deze graag wil benadrukken, is de high waist jeans echt iets voor jou. Ook kan een high waist broek mooi zijn bij een crop top waarbij je niet je hele blote buik wil laten zien maar enkel een randje.

ASOS

Als ik naar mijn kledingkast kijk, heb ik van de meeste modellen wel een broek in mijn kast liggen. In de winkel kijk ik vooral naar wat ik een mooie broek vind en of deze me leuk staat. Welk model dit dan is, dat interesseert me eigenlijk niet zoveel. Wel kies ik meestal voor een donkere spijkerbroek, dit vind ik zelf gewoon wat mooier, maar spijkerbroeken zijn er natuurlijk in allerlei verschillende wassings.

Maat
Ik vond het vroeger erg lastig om een broek te kopen omdat ik erg obsessief bezig was met de maat. Ik wilde per se een broek kopen in de kledingmaat die ik altijd had en kon het dan ook niet hebben als ik in een winkel die maat niet paste. Hoewel ik ergens wel wist dat kleding overal weer anders valt, ging dat er op dat moment bij mij niet in. Ik voelde me doodongelukkig als ik een broek niet aan kon en wilde dan direct heel veel af gaan vallen. Ik heb zelfs een keer een broek gekocht die ik niet paste, met als doel die na een tijdje wel aan te kunnen. Uiteindelijk kon ik de broek ook aan, maar echt goed voelde ik me er niet bij. Ik vond mezelf nog steeds te dik, ondanks dat ik dacht dat de maat die ik toen had, best wel oke was.

Het blindstaren op de maten zorgde er dus enkel voor dat ik me heel ongelukkig voelde. Kleding is nu eenmaal ingedeeld in maten, maar dit is enkel een richtlijn. Per winkel kan dit ontzettend verschillen. In de ene winkel kan ik een broekmaat S aan terwijl ik in de andere winkel met moeite een L aan kan. Dit zegt niet zoveel over mijn gewicht maar meer over hoe de kleding van de winkel of het merk valt. Inmiddels weet ik dat het zonde is om mijn humeur daardoor te laten beinvloeden.

Bron

Wat mij hierbij hielp is de eerste tijd vooral online dingen te bestellen en te bekijken. Ik had dan veel meer tijd en kon op mijn gemak kijken zonder dat er andere mensen om mij heen stonden en zonder dat ik in een ongemakkelijk pashokje stond. Ik bestelde dan gewoon meerdere broeken zodat ik deze thuis rustig kon passen om te kijken welke broek lekker zat en waar ik me goed bij voelde. Je weet dat je de goede maat hebt als een broek goed aansluit, ook aan de achterkant boven je billen. Het kan helpen om ook even door je knieën te gaan om te voelen hoe de broek zit als je gaat zitten.

Opdringerige verkopers
Meestal koop ik mijn broeken gewoon bij winkels als H&M, Zara of bestel ik iets online. Toch heb ik ook weleens periodes gehad waarin ik een wat mooiere broek van Levi’s wilde die goed bij mijn figuur aan zou sluiten. Ik ben daarom een keer naar deze winkel gegaan maar werd hier direct overvallen door een verkoper die met allerlei meetlinten aankwam en verschillende broeken had die ik moest passen. Ik heb van vriendinnen en collega’s gehoord dat zij ook zulke ervaringen hebben bij dit soort winkels met wat duurdere jeansmerken. Jammer, want ik vind het fijner om gewoon even rustig rond te kijken. Zeker als je het moeilijk vindt om nee te zeggen, is het lastig om dit soort winkels te bezoeken. Als een verkoper je aanspreekt mag je echter gerust zeggen dat je liever zelf even rondkijkt voordat je geholpen wordt.

Wassen
Ook herken ik de onzekerheid die je voelt na het wassen van je spijkerbroek. Vaak zit deze dan weer even superstrak en maak je hele gekke sprongetjes om je broek weer aan te krijgen, zeker bij skinny jeans. Vroeger dacht ik direct dat ik waarschijnlijk heel veel aangekomen was, terwijl de broek door de dag heen al snel weer veel losser zat. Als je erg onzeker wordt van strakke broeken, kan het helpen om vooral broeken te dragen waarin jij je lekker voelt. Als dat betekent dat dat wat wijdere broeken zijn, draag dan lekker wat wijdere broeken waar je je makkelijk in kunt bewegen. Het gaat erom dat jij je prettig vindt.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

6 reacties op “Struggles bij spijkerbroeken”

  1. Ik heb nog nooit zoveel herkenbaarheid gevoeld als met die laatste GIF 😛

  2. ik ben echt dol op boyfriend jeans! vind ze zo leuk, al durf ik ze helaas zelf niet te dragen.

    je hebt ook nog MOM jeans, lijkt een beetje op boyfriend jeans, maar net iets ‘saaier’.

    vind dit stuk wel grappig:
    ” Deze broek staat vooral mooi bij mensen met een appel- peer, of zandloperfiguu’” zijn dit dus niet alle fuguren hahaha?

  3. Liefde voor skinny jeanses en op zoek naar een high wasted jeans.
    Hahaa die laatste gif, story of my life

  4. Ik ben getrouwd met mijn spijkerbroek.
    We zijn niet van plan ooit te gaan scheiden 😉

  5. De boyfriend jeans is echt mijn vriend! De rest toch voornamelijk een vijand.
    En dan te bedenken dat mijn werkkleding bestaat uit o.a een spijkerbroek.. wat een drama keer op keer!

  6. Heel herkenbaar dezs blog! Ook vooral dat opdringerige verkopers me zó tegen werken (ookal weet ik dat dit hun baan is en zij geacht worden om dit wel te doen)

    Ik denk dat ik ook maar eens een wat wijdere broek ga kopen. In skinny jeans voel ik me eigenlijk altijd onzeker.

    Dank je voor deze blog Sandra!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *