Suikers en zoetstoffen

Bij suiker denk je meteen aan kristalsuiker wat je in de koffie en thee doet, maar hoe zit het met al die andere namen die je vaak ziet, maltitol, sorbitol, aspartaam, lactose, fructose noem maar op. Zijn dat ook suikers?

Wat zijn suikers?
Suikers vallen onder de koolhydraten. Koolhydraten is een verzamelnaam van suikers die je kan onderverdelen in enkelvoudige en complexe koolhydraten. 

Enkelvoudige suikers zijn bijvoorbeeld de witte suiker uit de suikerpot maar ook suikers uit fruit, dit wordt wel fructose genoemd. Glucose is de kleinste vorm van suiker en dit wordt ook vervoerd in je bloedbaan.

Je hebt snoepjes met glucose die wel door sporters wordt gebruikt, dextrose, dit is pure glucose en wordt snel door je lichaam opgenomen. Maar er zijn nog meer soorten. Lactose is een melksuiker die je terug vindt in zuivelproducten. Sacharose is samengesteld uit meerdere glucoseonderdelen en is eigenlijk de witte suiker in de suikerpot.

Zoetstoffen
Zoetstoffen worden gebruikt om een product zoet te laten smaken. Er zijn veel verschillende soorten zoetstoffen. Maar wat zijn nou de voordelen van zoetstoffen? En zijn er ook nadelen?

Je kan zoetstoffen op verschillende manieren indelen. Je kan ze bijvoorbeeld indelen naar zoetkracht. Je hebt een groep zoetstoffen die “intensieve zoetstoffen” worden genoemd, deze hebben een hele zoete smaak en je hebt er ook weinig van nodig om een zoete smaak te krijgen.

Dit zijn bijvoorbeeld cyclamaat , sacharine en aspartaam. De eerst 2 leveren geen energie en aspartaam levert dezelfde hoeveelheid energie als suiker maar omdat je er veel minder van nodig hebt omdat de zoetkracht 200 keer groter is dan van suiker levert het in een voedingsmiddel bijna tot geen energie.

Aspartaam zie je vaak in light frisdranken en in zoetjes. Aspartaam kan niet gebruikt worden met mensen met een bepaalde stofwisselingsziekte. Zij kunnen het aminozuur fenylalanine wat in aspartaam voorkomt niet afbreken.

De andere groep zijn de “extensieve zoetstoffen”. Deze hebben een zoetkracht minder of vergelijkbaar aan suiker.

Polyolen vallen in deze groep. Deze zijn veel minder zoet en en leveren minder energie dan suiker. Bij teveel gebruik kun je van polyolen maag-darmklachten krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld, sorbitol en maltitol. Daarom is het goed om op de verpakking te kijken wat er precies inzit en of er een maximale dosering op een dag wordt aangeraden. Maltitol is een zoetstof die veel gebruikt wordt bij suikervrije snoepjes. Het levert hierdoor minder energie dan snoepjes gezoet met suiker.

Xylitol is een zoetstof die je vaak tegenkomt in kauwgom. Het levert niet alleen een zoete smaak maar is daarnaast ook goed voor je tanden. Dit komt omdat xylitol door de bacteriën in je mond niet wordt omgezet in zuur wat schadelijk is voor je gebit terwijl dat wel gebeurt bij gewone suikers .

Dus de voordelen van zoetstoffen zijn dat ze minder energie (calorieën) leveren en hierdoor een goed alternatief voor mensen die minder energie binnen willen krijgen of minder suikers in hun voeding willen gebruiken. Daarnaast is het een beter voor de tanden, hierdoor minder kans op tandcariës.

Nadeel is dat sommige zoetstoffen maag-darmklachten kunnen geven. Daarnaast worden de andere nadelen onderzocht: De Europese Unie vervroegt een onderzoek naar de veiligheid van de zoetstof aspartaam (E951), die in zeer veel lightproducten is verwerkt.

Oorspronkelijk was de herbeoordeling pas over acht jaar gepland, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren. Dit wordt vervroegd naar aanleiding van de recente uitkomsten van Deens onderzoek onder 60.000 zwangeren.

Daaruit blijkt dat zwangeren die dagelijks lightfrisdrank nuttigen met aspartaam een verhoogd risico hebben op (ernstige) vroeggeboorte. Het verhoogde risico varieerde van 38 procent (één lightdrank) tot 78 procent (meer dan vier consumpties). Ook zijn er door Italiaans onderzoek opnieuw aanwijzingen dat E951 de kans op kanker verhoogt.

Hoe denk jij over suiker en zoetstoffen?

En wat zou jij jouw kinderen later geven?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

28 reacties op “Suikers en zoetstoffen”

  1. Ik wissel suiker en zoetstoffen (zoetjes) af.

  2. Ik heb er verder niet heel veel versatnd van ofzo…Maar ik weet wel dat ik er heeeel druk van word 😛

  3. Ik drink echt heel veel light producten.. Ik hoop dat er snel uitslag is van dat onderzoek!

  4. Ik denk dat je beter gewoon suiker binnen kan krijgen dan al die zoetstoffen. Toch zijn zoetstoffen verleidelijker door de weinige calorieen die er in zitten. Ik denk dat je beter water kan drinken dan die light-troep. Of drink de originele frisdrank met suiker.

  5. Sinds ik weet hoe slecht aspartaam en de meeste andere zoetstoffen zijn, drink ik geen lightproducten meer. Ik dronk altijd heel veel Crystal Clear, maar nu baal ik er van als ik dat ergens voorgezet krijg.

  6. @aukje dat ben je ook wel zonder die stoffen hoor 😛
    maar hier het zelfde word er ook best druk door xD

  7. Het probleem met dit soort dingen is alleen altijd dat er zoveel geld mee verdient wordt, dat onderzoek vaak wordt tegengehouden of niet onafhankelijk gebeurt.
    Dit is hetzelfde verhaal als dat er al jaren bekend was dat roken erg ongezond is, maar dat ook jarenlang is verzwegen. Puur om het geld.

  8. Er gaan nog steeds veel meer mensen dood aan teveel suiker dan aan teveel zoetstoffen. Dat is wel bewezen, in tegenstelling tot dat gelul over aspartaam waar je zogenaamd kanker van krijgt. (Newsflash: van ouder worden krijg je kanker. Mensen worden steeds ouder=steeds meer kanker.)

    Je kan idd wel last van je darmen krijgen van zoetstoffen. Maar dat kun je ook van suikers als lactose (krijgt de halve wereldbevolking last van) en fructose.

  9. Me, neem jij lekker veel aspartaam als je zwanger bent… News flash! bedankt mama voor mijn ernstige vroeggeboorte!

    Ik zou mijn kinderen later denk ik ook niet veel zoetstof laten eten, al neem ik het nu zelf wel…

  10. Ik had het over kanker, niet over zwangerschap. En mijn kind, als ik een kind krijg ooit, heeft sowieso verrotte genen van mijn kant, maar goed, daar gaat het nu niet over.
    Een embryo/foetus is een heel ander verhaal dan een volgroeid mens, als je zwanger bent zijn er sowieso een heel aantal dingen die je beter niet kunt eten/drinken/slikken die normaliter geen kwaad kunnen.

  11. Zoetstoffen zijn slechter
    Je kunt beter gewoon suiker nemen.
    Suiker zet je eerder om dan zoetstof
    en van suiker krijg je ook energie dus te weinig suiker ga je je flauw voelen en kan je in zakken.

    Beter je kunt beter gewoon normaal eten en niet naar suiker a zoetstoffen kijken want je wordt later gek van de koolhydraten

  12. tuurlijk is het ook niet goed om teveel suiker binnen te krijgen. maar in dat geval moet je je voedingspatroon omgooien en gezonder gaan eten, niet de suikers vervangen door zoetstoffen, dat lost niets op;)

  13. Er bestaat ook nog agavesiroop, wat grotendeels bestaat uit fructose, of palmsuiker. Stevia heb ik ook wel eens geproefd, maar vond ik heel bitter.

    Kunstmatige zoetstoffen wil ik niet in mijn lichaam en liever ook geen geraffineerde witte suiker (al neem ik dat wel af en toe).

    Kinderen zou ik uberhaupt geen geraffineerde suiker of zoetstoffen geven. Fruit is zoet genoeg.

  14. je leeft maar een keer weetje.. Ik neem gewoon gewoon wat ik lekker vind, al zit daar te veel zoetstof in.

  15. Dat je een aspartaam mag is alleen bij PKU, en dat komt niet zo heel vaak voor. Maar als je die stofwisselingsziekte hebt mag je dus niets waar fenylalanine in zit.

  16. Ik ben van kinds af aan zoetstof beginnen doen in mijn koffie omdat ik van gewone suikers (ook in snoep ofzo) een vieze smaak krijg in mijn mond. Ik gooi al jaren gemiddeld 6 zoetjes in mijn mok en drink voornamelijk koffie op een dag, zo wat 15 mokken…. Tot nu kan ik niet zeggen dat ik er iets van nadelen aan heb.

  17. ik heb al zolang ik me kan herinneren en ik frisdrank dronk, light gedronken en toen opeens me gewone cola aangeboden werd mn maag daar helemaal niet tegen kan, ook gewone energy niet enz. maarja, sinds ik niet meer als dieet-goeroe aangezien wil worden en mn maag er helemaal aan gewend weer is drink ik gewone frisdrank als me dat aangeboden wordt of als ik moet kiezen tussen gewone en light, want ik vertrouw light producten ook niet meer. Het klinkt allemaal zo chemisch en niet goed voor je lichaam.

  18. Op zeer veel producten waar het ”ik kies bewust logo” staat zit zoetstoffen in, zoals aspartaam.

    Mijn kinderen krijgen geen producten met zoetstoffen erin, zoetstoffen zijn chemische stoffen waar het lichaam niks mee kan en waarvan de nadelen/gevolgen nog niet voldoende zijn onderzocht. Ze krijgen diksap of limonade zonder toegevoegde kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Verder beperken we ook het gebruik van suikers. In fruit en ontbijtkoek en brood zit al voldoende ”suiker”.

  19. Ik gebruik van alles joh.
    Suiker, zoetstoffen, honing, Stevia, noem maar op -_-

  20. Ik gebruik altijd stevia of honing in men thee of koffie 🙂

  21. Ik probeer geen suiker meer te eten. In plaats daarvan eet ik stevia. Stevia is heel lekker door appeltaarten, worteltaarten en muffins. 🙂

  22. als ik geen cola light drink voel ik me fitter.geen hoofdpijn meer, andere kleine kwaaltjes verdwijnen. En niet de hele dag het gevoel dat ik ogen heb die moe zijn.

  23. Waarom moeten/mogen producenten overal eten/drinken suiker of zoetstoffen doen. En maar klagen dat iedereen zo dik word. Naar mijn mening is dat de schuld van de overheid die dit toestaat. Zouden volwassen mensen niet zelf in staat zijn suiker toe te voegen als zij iets niet zoet genoeg vinden? ik wel in ieder geval!

  24. Heb jarenlang christal clear gedronken; nu nierkanker geconstateerd. Een verband?

    1. ik heb geen idee.iemand vertelde mij dat je van crystal k
      clear veel dingen kan krijgen waaronder kanker.vraag mij af of dat waar is zo goed is het nog niet onderzocht.en lijkt me dat ze het dan ook niet mogen verkopen.
      nou heb ik nog smet- en ziektevrees ook dus deze informatie is niet goed voor mij.ik drink 1,5 ltr crystal clear per dag.groetjes theresia

  25. Van zoetstoffen ga ik me heel naar voelen. De kinderen mogen van mij weinig tot geen zoetstoffen. Valt niet mee in de huidige supermarkt. Ik snap niet dat die producten gewoon gebruikt mogen in producten terwijl men al langere tijd weet dat het gewoon zooi is. Maar ja, wat maakt het uit. Gewoon de premies omhoog van de ziektekosten en de veroorzakers buiten schot houden.

  26. We worden echt overspoeld door de media. Niet teveel suiker, niet teveel vet, niet teveel zout, niet teveel calorieen.. te weinig is ook zeker niet goed. Sinds ik bezig ben met het tellen, zijn mijn botten zichtbaar en ben ik hartstikke moe. Daarnaast wordt er ook teveel van alles in voedsel gestopt.

  27. Wat zijn alternatieve stoffen hun nadelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *