Afgelopen dinsdag heb ik een workshop bijgewoond over Superfoods. Op dit moment is het een hot item. Zelf was ik er ook al een beetje mee bezig. Hier en daar wat proberen en proeven. Daarnaast studeer ik voeding en diëtetiek, dus ja, ik kon deze workshop niet weigeren. De workshop was op een dinsdagavond in een beauty salon, waar deze product ook verkocht worden. Ik was er nog nooit geweest, maar een vriendin had mij meegevraagd.
Door middel van een PowerPoint presentatie werd stap voor stap uitgelegd hoe je de superfoods kunt verwerken in een smoothie. Ik ben wel van de smoothies, maar ik was me er tegelijkertijd wel bewust van dat het nog niet wetenschappelijk bewezen is dat het ook werkelijk zo goed is als gezegd wordt.
Tijdens de presentatie kwamen allerlei superfoods langs en mocht er worden geproefd. Ik heb echt van alles geproefd. Van graspoeders (AlkaGreens, Tarwegras, Gerstgras) om het maar even zo te noemen tot zaadjes (Chia-zaadjes, Hennepzaad) en van zaadjes tot besjes (Goji besjes, Mulberries, Bijenpollen, Inca bessen), van besjes tot noten (Cacao noten) en ook de kokosvet mogen we niet vergeten, the Bounty experience. Ook is er met de cacao, chocolade gemaakt en waren er bijvoorbeeld Goji besjes met daaromheen chocolade. I love it! Ongetwijfeld dat ik nog het een en ander vergeet, het assortiment was enorm uitgebreid. Ik ga verder niet te veel in op de superfoods. De meest voorkomende superfoods staan al omschreven in deze blog over superfood.
De meeste superfoods die aanwezig waren, waren Raw superfood. Maar wat is nou het verschil tussen raw superfoods en gewone superfood. Eigenlijk is het niet heel ingewikkeld. Raw superfoods zijn niet blootgesteld aan temperaturen boven de 42 graden celcius. Hierdoor zijn belangrijke enzymen – een eiwit dat zorgt voor het omzetten van stoffen in het lichaam – en andere voedingsstoffen intact gebleven.
Maar goed, hoe kun je die superfoods nou gebruiken? Eigenlijk zijn ze op heel veel verschillende manieren te gebruiken. In gerechten, in smoothies/shakes, door de yoghurt, in de muesli. Een betere vraag is misschien hoe kun je het niet gebruiken? Die avond zijn wij ingegaan op het maken van een smoothie. Dit is te doen in vijf eenvoudige stappen:
1. Starten met de basis
De basis bestaat uit een poeder. Er zijn veel verschillende poeders beschikbaar die hiervoor te gebruiken zijn. Vanuit de sport heb ik whey eiwit met vanille smaak, die ik eigenlijk drink na het sporten om de eiwitten aan te vullen, maar ook lekker is in een smoothie of door de yoghurt.
2. Wat voor soort smoothie?
Met fruit of met groente. Je kan kiezen voor beiden of voor alleen fruit of groente. Ook kunnen verschillende soorten gemixt worden. Ik hoorde van mensen dat een combinatie van spinazie en mango erg lekker is. Wie ben ik om dat niet eens te gaan proberen?
Je kunt natuurlijk ook andere fruitsoorten gebruiken. Vers fruit of uit de diepvries. Ook is er goed te variëren met de groenten. Zo heb ik wel eens een smoothie op met broccoli, maar selderij en boerenkool zijn ook prima groenten om in een smoothie te verwerken.
3. Bepaal het accent
Iedere superfood heeft een andere samenstelling en dus een andere functie in het lichaam. Zo kun je het accent leggen op de omega-3 vetzuren (Chia seeds, Hennepzaad), op de antioxidanten (Goji bes of Acai), ontzuren (Tarwe- of Gerstegras), ontgiften (Chlorella) – bij deze laatste twee heb ik wel mijn twijfels – tegen stress (Maca), weerstand en vitamine C (Bijenpollen) of energie (Kokosnootolie, Cacoa) om maar even een greep in alle soorten en maten te doen.
Voor mijn smoothie heb ik gekozen om het accent te leggen op de omega-3 vetzuren. Waarom? Omdat ik geen vis eet en dus nauwelijks omega-3 vetzuren binnen krijg. Ik heb zowel Chia seeds als Hennepzaad in huis, maar heb gekozen voor de Chia seeds. Deze bevatten ook lekker veel vezels en omdat uit onderzoek is gebleken dat heel veel mensen niet voldoende vezels binnen krijgen (ik hoor daar ook bij) zijn die zaadjes een goede aanvulling op de rest van mijn voeding.
Verder heb ik nog wat goji besjes thuis liggen die op moesten. Dus die voeg ik er ook aan toe. Voor wat extra antioxidanten en omdat ze op moeten…
4. Smaak en dikte
De vierde stap is om de smoothie op de gewenste dikte en de juiste smaakt te brengen. Dit kun je op veel verschillende manieren doen. Vruchtensap, groentesap, kokoswater, melk/soja, amandelmelk of yoghurt, je kunt het zo gek niet denken.
Ik heb gekozen dit te doen met verse sinaasappelsap. Voor nu even makkelijk uit fles, omdat we geen perssinaasappels in huis hadden. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik al eiwitten vanuit basis. Anders had ik voor iets van zuivel gegaan, dit geeft meestal wel een wat zachtere smaak aan de smoothie.
5. Breng op smaak
Als laatste kun je de smoothie nog op smaak brengen. Wil je hem zoeter, zuurder of misschien wel voor hartig dus wat zouter. KRUIDEN. Je kunt zeker kruiden toevoegen aan je smoothie voor smaak en dat is nog gezond ook. Voor mijn smoothie maak ik geen gebruik van kruiden.
Ik maak een smoothie meestal op de gok. Ik proef tussendoor hoe hij smaakt. Dus de hoeveelheden zijn per persoon natuurlijk verschillend. Ook maak ik vaak een grotere hoeveelheid. Om aan andere te laten proeven, maar ook omdat het wel veel werk is en ik het verschrikkelijk vind om iedere keer die zooi af te wassen.
Spinazie, mango smoothie
Ingrediënten
• Éen schepje (±30 gram) Whey eiwit
• ± 2 handjes verse spinazie
• 2 mango’s
• Pers sinaasappels of gewoon uit fles
• ± 2 eetlepels chia zaadjes
• 1 handje goji besjes
Tja, dan is het een kwestie van alles bij elkaar gooien en blenderen maar! Mijn blender is niet heel super de luxe, dus ik doe vaak eerst de grotere stukken. In dit geval eerst de mango, spinazie en goji besjes en daarna de rest erbij. Op de linker foto heb ik nog een banaan toegevoegd. I love banaan! Met een heerlijk resultaat!
Geef een reactie