Superfoods bestaan niet

Superfoods zijn helemaal hip. ‘Gojibessen staan bol van antioxidanten die de kans op kanker verminderen.’ ‘Chiazaad vertraagt het verouderingsproces.’ ‘Quinoa stimuleert de stofwisseling.’ Tegenwoordig worden allerlei producten aangeprezen als superfoods. Door het hoge gehalte aan voedingsstoffen zouden ze uiteenlopende ziekten en ongemakken voorkomen. Maar zulke wondermiddelen bestaan niet. Nederlanders blijken er dan ook niet in te trappen. Slechts een op de tien geeft aan het noodzakelijk te vinden om superfoods te eten naast de gewone voeding.

Jongeren en hogeropgeleiden zijn iets enthousiaster over superfoods. Hoe ouder de consument, hoe sceptischer ze zijn. Dit blijkt uit een representatieve steekproef onder 1.000 mensen van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Voedingscentrum en Gezondheidsnet.nl.

bron foto

Niet superfoods, maar gevarieerd eten houdt je gezond
Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, geeft aan het goed te vinden dat mensen kritisch zijn: “Er bestaan namelijk geen superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Variatie is het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om elke dag volop te variëren. Vooral voor groente en fruit is dit belangrijk.”

Superfood = marketingstrategie
Ongeveer een op zes Nederlanders is bekend met de term superfoods. Een kwart kent het begrip, maar weet niet wat het inhoudt. Na het lezen van de omschrijving blijven vier op de tien onbekend met het begrip superfoods.

Op de vraag aan respondenten wat zij onder superfoods verstaan, kwamen uiteenlopende antwoorden. Ze vermelden ‘specifieke’ superfoods, zoals gojibessen, hennepzaad, algen en chiazaad. Wat opviel was dat ze ook veel ‘gewone’ producten noemden, zoals groente, fruit en vis. “Het is logisch dat er veel verschillende superfoods worden genoemd”, legt Patricia Schutte uit. “De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Zo kan het gemakkelijk worden ingezet als marketingstrategie.”

bron statigram

Het gevaar van superfoods
Van de respondenten geeft 23 procent aan wel eens een superfood te kopen. Dit doen zij vooral om de weerstand, de algehele gezondheid en het energieniveau te verbeteren. Bessen en zaden zijn de meest gekochte superfoods. Bessen eten ze vooral voor een betere weerstand en zaden voor een goede stoelgang. Van de kopers gebruikt een op de vijf elke dag een superfood.

Is dat dan erg? “Dat is in principe geen probleem, want bijvoorbeeld groente en fruit horen gewoon in een gezond eetpatroon. Het maakt daarbij niet uit of mensen het aanduiden met de naam superfood”, aldus Patricia Schutte. “De marketingterm superfood kan gevaarlijk zijn, omdat mensen kunnen doorslaan in hun overtuiging. Ze kunnen onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon.”

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

42 reacties op “Superfoods bestaan niet”

  1. qua voeding is bijna niks wetenschappelijk onderbouwd, ook brood, melk, boter niet hoor!!! dit is ook best logisch als je ziet dat er overal ter wereld zo verschillend word gegeten.

  2. Heerlijk om dit te lezen! Vind het zo irritant dat superfoods voor sommige mensen echt alles is!

  3. hahaha moet het voedingscentrum beginnennover wetenschappelijke n onderbouwing.
    zij vinden alleen dat gene wat commercieel eigen partijen -aangesloten bij unilever en overheid- gezond.
    boterberg, melkplas… alle overschotten van de overheid vinden zij gezond en claimen zij gezond te zijn zonder onderbouwing.

    dusjaaa nu superfoods… niet gezond omdat zij geen marktaandeel hebben?

  4. Grappig ik zat er over te denken om chiazaad te proberen, niet omdat het een superfood is, maar omdat er veel stoffen in zitten waar ik als vegetariër te kort aan heb, zoals ijzer

  5. Hmm, de titel vind ik dan een beetje overtrokken eigenlijk. “superfoods bestaan niet”. Nee, bepaalde etenswaren hebben wel dégelijk voedingsstoffen die goed voor je zijn, maar op die superfoods alleen kun je niet leven.
    Niet dat ik veel superfoods eet, als arme student zijnde, maar ik heb nog nooit een artikel gelezen over mensen die claimen dat je alleen maar superfoods moet eten. En daarbij: mensen die panisch worden als ze te weinig superfoods binnenkrijgen, zul je altijd wel houden. Kom op zeg, zo kun je alles als onzin verklaren.
    Superfoods zijn meestal natuurlijk, en bessen en zaadjes zijn gewoon gezond. Punt. Laat mensen dat lekker eten en geloven als ze willen. Is weer een keer wat anders dan promoten dat oversized zijn normaal en gezond is..

  6. Fijn om te lezen, chiazaad kan ook nog is levensgevaarlijk zijn! Ik eet het daarom ook niet wat ik nu eet is prima vind ik! 🙂

  7. Ik koop ze omdat ik ze gewoon ontzettend lekker vind in m’n yoghurt.
    Alleen om ze nou geen superfoods meer toe noemen.. er zitten
    namelijk wel ontzettend veel goede voedingsstoffen in waar ik
    echt te kort aan kwam. En niet alleen de dure dingen zijn superfoods,
    ook broccoli,avocado en noten zijn superfoods 🙂
    Ik vind inderdaad wel dat sommige mensen er iets te ver in doorslaan.

  8. Niks mis met superfoods hoor. Er is geen enkele winkelketen die beweert dat je enkel en alleen op superfoods (zaden en bessen e.d.) zou moeten leven om gezond te zijn. Er zitten wel gezonde voedingsstoffen in, wellicht niet wetenschappelijk bewezen, maar de ervaring van mensen zegt ook wel wat.
    Combineren met de basisvoeding uit de schijf van 5 lijkt me daarom alleen maar top.
    Het grappige is dat mensen nu gaan denken: ‘oh, die superfoods zijn dus onzin. Dan ga ik maar weer die chemisch verkregen zooi uit pakjes eten, waar het bewuste keuze keurmerk op staat, dat is dan vast veel beter.’
    We worden gewoon bespeeld door alles om ons heen.
    En daarbij krijg je tegenwoordig kennelijk overal wel iets van. Denk je dat al die groente en fruit uit de supermarkt zo geweldig is? Is ook allemaal bespoten met chemische zooi om zo veel mogelijk opbrengst te krijgen. En dat krijgen wij ook weer binnen, of je het nou eerst afwast of niet.
    Ik geloof het allemaal niet meer wat ze zeggen.

  9. eens met Hadassa !

  10. Wel grappig dat het Voedingscentrum zegt dat dit niet gezonder is. Zij krijgen er immers geen geld voor. Zij propaganderen de schijf van 5 waarin onderbouwd volgens wetenschappelijke artikelen teveel zuivel zit.

    Iedereen die ons maar melk wil laten drinken, zitten meer nadelen aan dan je denkt. kijk, is het vanuit je eetstoornis een probleem en drink je het daarom neit, dan is het goed om het weer te leren drinken om van die angst af te komen. Maar verder is er echt niks belangrijks aan. Net als de liga’s, evergreens en andere tussendoortjes. Je kunt net zo goed fruit nemen. Die dingen zitten boordevol suikers. Zelfs de overheid en voedingscentrum zeggen dat porties kleiner kunnen en op de eetlijsten blijven ze staan. het is maar net waar de commerciele belangen liggen.

    Begin in Nederland maar een een flinke Lobby om zuivel en boter af te schaffen. Wedden dat je dan een telefoontje van de overheid krijgt en uitgenodigd wordt voor een gesprek. Zo goed houden ze alles in de gaten. Kom niet aan dingen waar de overheid geld aan verdiend. En aan gojibessen verdienen ze behalve de 21% btw niet zo veel. Dus liever de schijf van 5 met boter, melk en nog meer unilever producten.

  11. Ach die superfoods zijn heus wel gezond, maar we hebben hier in Nederland ook gewoon een heleboel ‘superfoods’ die niet helemaal uit een of ander bergdorpje uit de himalaya te worden gehaald. Bijvoorbeeld lijnzaad, maanzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten.. allemaal net zo gezond als chiazaad. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, kruisbessen.. net zo gezond als gojibessen. Gewoon lekker varieëren, dat is het beste. Gelukkig wonen we in een land waar echt alle soorten voedsel t verkrijgbaar is. Lekker afwisselen en niet te ver doorslaan, daar gaat het om.

  12. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de overheid meer verdient aan melk dan aan gojibessen, ik was me er niet van bewust dat de overheid melk verkocht. De BTW op voeding is trouwens 6%, geen 21%. Zie trouwens niet echt Unilever producten in de schijf van vijf staan, of het moet dat kuipje halvarine zijn?

  13. Ik heb op zich niet zo veel problemen met de term superfoods. Ik eet ze wel eens, niet heel vaak want ik vind het ook vaak duur. Maar het is toch ook een kwestie van gezond verstand dat je bijvoorbeeld niet alleen bessen moet gaan eten? Ik had persoonlijk juist het idee dat de superfoods trend gevarieerd eten ook stimuleert (qua nieuwe combinaties uitproberen, het hele havermout met 1851936591 verschillende dingen erin gebeuren). Denk dat superfoods best gezond zijn, als aanvulling of extra variatie op je voeding. Je moet het natuurlijk niet te dwangmatig gaan doen, maar ik vind het juist heel leuk om wat rare besjes en zo door mijn eten te doen voor een beetje extra variatie en kleur 🙂

    Alleen maar elke dag brood, melk, bloemkool, vlees en appeltjes is ook een beetje eenzijdig toch 🙂

  14. Bovendien, ik kan geen lactose verdragen. En ik heb een chronisch tekort aan vitamine A als ik gewoon volgens de schijf van vijf eet.

    Ieder lichaam is anders, wat voor de een gezond is (melk) is het voor de ander niet, en waar de een geen behoefte aan heeft (leverpastei voor vitamine A) heeft de ander weer extra hard nodig!

    Ik denk eerlijk gezegd dat het goed is dat op Proud aandacht wordt besteedt aan ‘relaxed’ met eten omgaan (dwz af en toe snacken en zo), maar dat gezond en voedzaam eten ook belangrijk is. Dan zie ik niet echt het probleem van de yoghurt met gojibessen en maanzaad.

  15. Ja hoor, daar komt het Voedingscentrum weer aan.
    Dat ze wellicht hun winst zien weglopen bij het Ik kies bewust wit brood met vezelf of de pakken optimel zegt denk ik al genoeg

    Superfoods zijn niet alleen dure goijbessen, het is ook spinazie, walnoten frambozen etc. Het zijn gewoon voedingsmiddellen waar veel vitaminen mineralen en antioxidanten in zitten.

    Volgens mij kunnen ze beter gaan waarschuwen voor suiker ipv superfoods, het maakt ze erg ongeloofwaarig…

  16. Eens met groentetuin. Typisch weer, dat het Voedingscentum dit zegt.
    We zullen (van ‘t Voedingscentum…) wel niets horen over de nieuwste aanbeveling van de WHO om het suikergebruik drastisch te verminderen. Benieuwd of daar hier op de site nog aandacht aan besteed gaat worden…

  17. Sinds wanneer maakt het voedingscentrum winst? Ik heb het jaarverslag even doorgelezen maar de enige inkomsten die ik daarin kan vinden komen uit overheidssubsidies, waar lees jij winst uit brood of optimel?

  18. Mwah ik vind het wel goed dat er duidelijk wordt gemaakt dat de zogenaamde superfoods niet persee gezonder zijn dan de normale groente, fruit, noten etc. Die producten zijn hartstikke duur en vaak ook helemaal niet fair trade.

  19. Is ook goed, absoluut. Maar omdat ‘t het Voedingscentrum is, vraag ik me toch altijd af wat erachter zit, dat ze hier nu een uitspraak over doen. En de in het artikel genoemde argumenten vind ik ook… tja, raar.

  20. ik denk dat superfoods wel gezond zijn, het is eten waar een hoger percentage vitamines oid in zit. Maar daarnaast moet je wel ook alle andere dingen binnen krijgen, superfoods eerder een keer door je ontbijt doen, of door je toetje wat besjes oid.
    Het is alleen een beetje teveel een hype aan het worden en er zijn denk ik mensen die alleen nog bezig zijn met superfoods enz.. dan neigt het naar orthorexia? dat je heeel “gezond” eet.
    dus ja.. dan zijn superfoods inderdaad weer niet gezond…

  21. Helemaal eens met Star*!

  22. En product krijgt pas het ik kies bewust logo als zo’n 10.000 op jaarbasis betaald.
    En of het dan commercieel is!
    Veel gezonde, armere producten krijgen daardoor niet dat logo.

    Overigens verdient het product de 10.000 velen malen terugomdat consumenten alles geloven wat hetvoedingscentrum hun wijsmaakt.

  23. Wellicht gaat de10.000 euro direct de staatskas in, waardoor het niet op winst maken lijkt 😉

  24. De stichting “Ik Kies Bewust” is een hele andere organisatie dan het voedingscentrum. De bedragen die jij noemt gaan naar de stichting Ik Kies Bewust, die ze waarschijnlijk gebruikt voor promotie van het vinkje. Ze gaan niet naar de staat en niet naar het Voedingscentrum.

    Dus:
    Voedingscentrum is een semi-overheidsinstelling, betaald door ministeries van EZ en VWS.
    Ik Kies Bewust: Stichting opgericht door Unilever, Campina, Frieslandfoods in 2006, inmiddels aangevuld met Albert Heijn, verantwoordelijk voor het Vinkje.

  25. Sorry hoor maar het voedingscentrum adviseerd wel melk 6x brood etc. Een heeft het ook over ik kies bewust.

    Dus overheid of niet, het klopt van geen meter. De schijf van 5 is behoorlijk achterhaald.

  26. De betrouwbaarheid van het Voedingscentrum heeft voor mij al lang afgedaan. Zeggen dat iets niet wetenschappelijk onderbouwd is, is gemakkelijk; is er dan wel gedegen onderzoek gepleegd? In de NEVO tabel vind ik geen cijfers van bijvoorbeeld chia zaad of hennepzaad of yacon.

    Superfoods is natuurlijke voeding, niets mis mee. Chia zaad net zo goed als broccoli en frambozen. Wat dat betreft ben ik het er wel mee eens dat variatie van gezonde producten waaronder ook superfoods vallen gezond is.

  27. Ik eet geen superfood, maar ik vind dit een beetje raar. Alsof alles wat het Voedingscentrum zegt maar aangenomen moet worden als waarheid. Als je wilt kun je alles wel ‘wetenschappelijk onderbouwen’, het is maar naar welke kant van het verhaal gekeken wordt.
    Sommige mensen eten superfoods, laat ze lekker.. het is niet ongezond dus ik zie het probleem niet.

  28. Voedingscentrum. zegt ook al genoeg. haha luister eens naar giel vandaag

  29. Wat bijzonder om te zien hoe hard zoveel mensen hier hun best doen om tegen het idee dat superfood niet bijzonder gezond is, te vechten. Alles wordt uit de kast gehaald.

    Ik denk dat het heel goed is dat eens duidelijk wordt gemaakt dat al die extreem dure ‘superfoods’ helemaal niet zo super zijn. Gewoon normaal en gevarieerd eten, dan heb je al die dure en aparte spullen helemaal niet nodig. Maar ja, het is een trend, voor sommigen een way of life geworden… dus dan wellicht moeilijk om te horen dat er niets bijzonders aan is.

  30. Haha echt he @annette

  31. Ik denk dat superfoods wel bestaan, het is net zoals met biologisch, eigeniljk heel logisch.

  32. wat het voedingcentrum zegt trek ik me niets van aan
    ik vind de superfoods heerlijk eet het elke dag

    of het slecht of niet is Ik vind het heerlijk en omdat ik niet tegen lactose kan geen tarwe en gluten kom ik niet aan al mijn vitamine enz neem ik dat er bij

  33. ik vond het al een rare reclame spotje.
    Ben compleet met de stelling eens!!!

  34. Ik ben het met het voedingscentrum eens dat ‘superfoods’ een goede aanvulling kunnen zijn op een gezonde en gevarieerde basis, en geen enkel voedingsmiddel een wondermiddel is.

    Het is echter wel zo je met superfoods bepaalde essentiele stoffen sneller of makkelijker binnenkrijgt en een prima en gezonde aanvulling kan zijn op je eetpatroon. Persoonlijk vind ik de schijf van 5 nogal achterhaald als je je verdiept in de effecten van gluten, lactose en suiker en het is toch belachelijk dat er wordt gezegd dat E-nummers geen kwaad kunnen, maar om wel een heisa te maken om pure, natuurlijke (weliswaar in sommige gevallen dure) superfoods. Of dat het Voedingscentrum producten met allemaal zoetstoffen zoals aspartaam als ‘bewust’ of gezond aanprijst.

    Ik ben juist door o.a. het toevoegen van superfoods veel positiever met eten begonnen om te gaan. Ik zie eten als een feestje, als een manier om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen en je fit en energiek te voelen.

  35. Ik geloof niet dat superfood supergoed is als je er heel obsessief in wordt, en ik heb eigenlijk niks met die term en de hele hype ( ik ben sowieso niet zo van de hypes), maar de producten vind ik wel gezond klinken en ik wil er graag eens wat van gaan proberen, al vind ik bananen, noten, brood, Liga o.i.d. uit de supermarkt ook oké ;-).

  36. Waarom is iedereen zo tegen het voedingscentrum? De overheid verdient aan de belastinginkomsten van de veehouderij, niet het voedingscentrum. Zij krijgen alleen subsidie van de overheid.
    Het voedingscentrum houdt zich vooral bezig met gezonde voedingsrichtlijnen voor Nederland, gebaseerd op de eettradities hier. Die 6 boterhammen, kaas, melk etc. is dus ook heel nederlands. Het voedingscentrum van Japan heeft bijvoorbeeld een heel ander richtlijn. De meeste mensen in Nederland kunnen gluten en lactose ook gewoon normaal verdragen, dus er is geen reden om daar tegen te waarschuwen. En volgens mij zegt het voedingscentrum nergens op hun website dat suiker zo ontzettend gezond is, maar gewoon dat het met mate kan (en dat kan).
    Wat superfoods betreft, dat is prima als aanvulling. Het probleem is, nu met die anti-brood en voedselzandloper hype, dat veel mensen het als vervanging voor andere dingen gaan gebruiken terwijl dat niet nodig is. Best goed dat het voedingscentrum daar voor waarschuwt.

  37. De enige ‘echte’ superfood is de balans tussen gezonde voeding en jezelf verwennen. Wanneer jij gewoon gezond eet, met lekkere dingen er tussendoor, goed varieert in producten (fruit, groenten, peulvruchten, koolhydraatcomponenten) dan vind ik dat de superfood voor je lichaam. En natuurlijk mag je dan die chiazaad eten, of de tarwegraspoeder, maar dat zal je echt niet gezonder maken dan wanneer jij gewoon de vitamines op een andere manier binnenkrijgt.

    Zelf houd ik erg van gojibesjes, echt puur om de smaak, en ik vind het lekker in de yoghurt bij de muesli. Maar of het mij nou vitaler of energieker heeft gemaakt?

    Gewoon genieten van het leven, met of zonder superfood, laat het gewoon niet je eetpatroon beheersen, zou ik zeggen.

  38. AMEN

  39. @Liadan: waarom ‘iedereen’ zo tegen het Voedingscentrum is weet ik niet, maar ik weet wel waarom het voor mij zijn geloofwaardigheid heeft verloren: omdat ik met de regels van het Voedingscentrum, gehanteerd door dietisten, een vetfobie ontwikkelde waardoor mijn stofwisseling verstoord raakte. Omdat ik met de regels van het voedingscentrum gehanteerd door regulier dietisten alleen maar aan bleef komen op een gegeven moment, terwijl het aantal calorieen dat ik at beslist niet te hoog was (en ook niet te laag volgens de dietisten van het Voedingscentrum, ik kon gerust tot onder de adh gaan – wat ik nooit deed omdat ik als de dood was dat dan mijn eetbuien terug zouden komen). Omdat ik met de richtlijnen van een orthomoleculair dietiste die handelde tegen de richtlijnen van het Voedingscentrum afviel en zo mijn overgewicht reduceerde.

    Daarom ben ik niet onverdeeld voor het Voedingscentrum.

  40. Wat mij betreft voor ‘t grootste gedeelte gebakken lucht. Het zal misschien wel goed voor je zijn, maar het gevaar dat mensen door het eten van ‘superfoods’ een eenzijdig voedingspatroon krijgen is inderdaad aanwezig.

  41. Ik vind ze wel enorm overdrijven hoor, superfood is voor de meeste enkel een woord voor voedsel met een heel hoog gehalte aan een bepaalde vitamine etxc. In dit artikel wordt net gedaan alsof er dan een lepeltje superfood per dag wordt genomen en dat was het. Tuurlijk is het geen wonder middel en dat weten de meeste mensen ECHT wel. Ik ken r3delijk wat mensen die superfoods gebruiken en die hebben ALLEMAAL gewoon al een gezond en gevarieerd eetpatroon en gebruiken het gewoon erbij als aanvulling! Nee volgens het voedingscentrum zit elke vrouw aan de min. 2000 kcal 8 boterhammen met boter en kaas per dag, 2 glazen melk 3 scheppen aardappels… achterhaalde onzin dus.

  42. Er zijn tegenwoordig zo veel mensen met aandoeningen waarbij het ‘standaard’ eetpatroon echt geen verbetering geeft dus laat mensen lekker doen wat werkt voor hun!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *