Surinaams en een eetstoornis

Roti, Heri Heri, Surinaamse bami en nasi, pom, pindasoep, saoto soep, maizenakoekjes, bojo, bananenchips, moksi alesi … De Surinaamse keuken kent de lekkerste gerechten. Op familiefeesten kwam ik ze altijd tegen en mijn moeder maakte het thuis regelmatig klaar. Toen ik klein was genoot ik ervan, maar dat veranderde toen ik een eetstoornis kreeg.

Suriname is het geboorteland van mijn Creoolse ouders. Ik vraag me weleens af: Was dit mij ook overkomen als ik in Suriname was opgegroeid, of was alles dan anders verlopen? Waren de omstandigheden dan zo tegengesteld geweest dat ik nooit was gaan rommelen met eten? “Wat als” vragen, je kent het wel, maar ik ben hier opgegroeid. Daar valt niets aan te veranderen. Ik ben een Nederlander met Surinaams bloed en Afrikaanse roots. Dat ik hier ben opgegroeid, vind ik helemaal niet erg. Ik houd van de molens, de bloeiende tulpen, de Hollandse drop en de Goudse kaas. Van sneeuw in de winter, de Amsterdamse grachten, de koeien in de wei en de Scheveningse kust. Nee, ik had het niet willen missen, dit vertrouwde land, maar wat als … ?

Er wordt vaak verondersteld dat donkere vrouwen van rondingen houden: brede heupen, dikke billen, grote borsten. Nou, ik wilde geen vrouwelijke, volwassen vormen. Het was het begin van mijn puberteit en ik besloot te beginnen met lijnen. Steeds meer eten liet ik staan. Ik werd er bang voor en ik raakte verstrikt in een innerlijke strijd. Afvallen voelde als slagen, aankomen voelde als falen en hoe mager ik ook werd, ik bleef mijzelf dik vinden.

Voor mij geen overheerlijke roti meer, geen knapperige bananenchips of vers gebakken maizenakoekjes die een warme geur verspreidden, maar sondevoeding via een slang in mijn neus en Nutridrink met karamel, vanille of tropical smaak. Het was opname na opname. Zo ging het maanden lang. Ik leerde weer eten, maar ik bleef bang.

Toen we op vakantie waren in Suriname tijdens een grote terugval, werd ik volop aangestaard op straat. Mensen begrepen niet wat mij mankeerde. Ik jaagde ze zelfs angst aan. Ze zagen het als iets duivels of ze dachten dat ik aids had en ontweken me. Familieleden dachten te weten hoe ik kon genezen. Ze stuurden mij naar een kerk waar er voor mij werd gebeden. “Haal de duivel uit dit kind!” Riep de dominee en ik kreeg iets vloeibaars over mij heen, maar het mocht niet baten. Weer volgde een opname.

De sondevoeding, de Nutridrink en de opnames zijn al jaren voorbij, maar de eetstoornis behoort nog niet tot de verleden tijd. Ik worstel met eten, braken en mijn gewicht, maar vooral met mijzelf en mijn leven. Ook het feit dat ik tussen twee culturen ben opgegroeid, vond ik moeilijk. Het zorgde voor onzekerheden, maar tegenwoordig leer ik het meer als een rijkdom te zien, dan als een hindernis. Al ben ik weleens gediscrimineerd en wenste ik mijzelf lichter, ik kan mijn donkere kleur nu accepteren, ik kan mijn kroeshaar waarderen en over een tijdje kan ik zelfs weer van Surinaamse gerechten genieten, zonder het te compenseren. Daar blijf ik in geloven. Eet je met mij mee?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

21 reacties op “Surinaams en een eetstoornis”

  1. Wat een mooie blog!

  2. Mooi geschreven! Wat bijzonder om te lezen dat je in Suriname op straat zo anders bekeken wordt met een eetstoornis en ondergewicht….hier in Nederland is dat wel anders. Geeft wel een andere kijk op dingen!

  3. Mooie blog, Bernice! Dapper dat je het hebt ingestuurd, ik weet dat dat een grote stap voor je is. Ik vond het interessant om te lezen hoe een eetstoornis wordt gezien door de Surinaamse cultuur.
    Wij hebben elkaar meerdere keren in het echt gezien. Ik hoop zo voor je dat het snel beter met je gaat. Ik denk nog weleens aan je. Sterkte en succes! En bedankt voor deze blog!

  4. @L nou in Nederland wordt je ook nagestaard, ontweken en soms zelfs uitgescholden hoor als je echt duidelijk ondergewicht hebt.. mensen roepen je dingen na als ‘ga gewoon wat eten anorect’ of denken dat je drugsverslaafd ben.. ook echt niet leuk

    Maarr, ik wens jou veel sterkte Bernice! wat een schatje was je om te zien als kindje 🙂

  5. Hoi Bernice,

    Ik wil je heel veel succes en sterkte wensen in je strijd en dapper hoe je er tegen strijd. Wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat ik Surinaamse mensen juist erg mooi en interessant vindt.
    Zelf ben ik een echte kaaskop maar ik vind de blanke huidskleur doorgaans niet zo mooi, geef mij (als ik mocht kiezen) maar wat meer kleur. Hoop dat je het niet als negatief iets op pakt, want het voelt een beetje gek om te zeggen maar ik bedoel het echt als compliment!!!

    Liefs!

  6. Ik doe zeker met je mee! Zonder te compenseren en een lekker recept van jou te krijgen van roti , wil ik zeker samen met jou deze uitdaging aangaan. Ik ken het gerecht niet dus vind het daarom ook zeer spannend, maar miss is het wel overheerlijk!

    Zet hem op meid! Je kan het X

  7. Mooi geschreven Bernice! (Hihi ik zag de titel en dacht, dat is een blog voor Bernice! En toen was hij gewoon van jou..)

  8. Ah, heel erg mooi geschreven Bernice! Ik ben zelf ook 100% Surinaams, en kan me heel erg vinden in jouw verhaal. Mijn familie wil me ook laten baden om me zo te beschermen en ‘het kwade’ uit me te willen halen.
    Zullen we anders gewoon op saoto-date gaan? 😛

  9. Wat een lieve reacties. Bedankt!

  10. Moooi geschreven meid! En ik vind het zo goed om te lezen dat je jezelf steeds meer accepteert.
    Be strong, believe in yourself, be proud of yourself beautiful girl♡

  11. @Odette, ik dacht precies hetzelfde, wat grappig ^^
    Echt Bernice, heel mooi geschreven! Ik heb echt ontzettend veel respect voor je

  12. “Ze zagen het als iets duivels of ze dachten dat ik aids had en ontweken me. Familieleden dachten te weten hoe ik kon genezen. Ze stuurden mij naar een kerk waar er voor mij werd gebeden. ‘Haal de duivel uit dit kind!’ Riep de dominee en ik kreeg iets vloeibaars over mij heen, maar het mocht niet baten.”

    Als iemand dat zo zegt, dan kan een ander dat heel verkeerd opvatten. Als je zegt dat iemand de duivel in zich heeft, dan zeg je dus eigenlijk dat die persoon ‘duivels’ is. Van een mentale stoornis kun je al heel onzeker worden, en straks denkt zo iemand ook nog dat hij/zij een slecht mens is. Je staat immers onder invloed van de duivel, en je doet andere verdriet, dus tja…

    Religie kan zeker steun geven. Maar je moet ook realistisch zijn: een es genees je niet met wijwater en bidden.

  13. supermooie blog! ik ben zelf ook surinaams met een eetstoornis en het is fijn om te zien dat ik daar niet de enige in ben, ook al zou ik dit natuurlijk niemand toewensen! ik weet ook hoe moeilijk het is om op te groeien tussen twee culturen, dat word vaak erg onderschat denk ik.

    ik wens je het allerbeste! 🙂

  14. Tof lieve bernie! Heb je echt mooi geschreven

  15. Mooie Blog Bernice en wil je sterkte wensen met je struggles.

  16. Heel mooi geschreven. Ik herken heel goed wat je schrijft.. Zo ging het ook bij mij. Op het moment dat diverse opnames geen effect leken te hebben, moest ik ook naar Suriname gaan om daar een rituele wassing te doen en werd er gezegd dat ik “bezeten” was. Er werden allerlei namen aan gegeven; duivel, djinn enz..
    Ik voelde me door daardoor erg alleen omdat we elkaar niet begrepen.

    Ik vind het heel goed en dapper van je dat je er zo open over hebt geschreven en ik wens je heel veel sterkte en succes verder ☺☺

  17. Heel mooi! Veel succes, je kan het x

  18. mooi geschreven! x

  19. Bedankt!

  20. Wauw, snap het helemaal. Kan me d’r echt heel goed in herkennen. Supermooie blog! Ik ben Surinaams/ Hindoestaans en Nederlands en over eten en vrouwelijke vormen snap ik helemaal… Dat is echt een ding in Suriname.

  21. Hey lieve Bernice, mooi verhaal. Voor de 2de keer lees ik het verhaal gewoon ik blijf het zo mooi vinden. Ik hoop dat je de eetstoornis op een dag verleden tijd wordt voor je, ik gun het je enorm!
    Veel liefs jazz, ik denk aan jou.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *