Ik kon vroeger vreselijk op zien tegen de feestdagen. De dagen voelden aan als enorme bergen waar ik nauwelijks overheen kon komen. Vreselijk! Ik zag op tegen de drukte, de mensen met wie ik moest praten, het gezellig doen en bovenal tegen het vele eten. Ik zag Kerst in plaats van als een gezellig en fijn feest, enkel als een verplicht vreetfestijn. Ik had in die tijd, toen ik leed aan een eetstoornis, nauwelijks door dat het mijn eetstoornis was die dit vond en niet ik. Mijn eetstoornis overheerste alles en zorgde ervoor dat ik de feestdagen als negatief ervoer. Mijn eetstoornis maakte me angstig voor al het eten en niet in staat tot socializen met andere mensen. Wat je kan helpen om de feestdagen te overleven is een soort van survival kit.
De survival kit kan je zien als een soort symbolische doos met daarin 10 dingen die jou kunnen ondersteunen tijdens deze dagen. Je kunt er, als je houdt van knutselen, natuurlijk ook een echte doos van maken met 10 (of meer) steunende onderdelen. Ik ben een kluns met knutselen, dus ga voor de symbolische doos. Hieronder vind je de 10 helpende onderdelen die ik heb bedacht. Je kunt deze op verschillende manier verwerken in een ‘echte’ survival kit doos.
1. afspraken
Om ervoor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan op bepaalde zaken zoals het eten of jouw aanwezigheid laat beïnvloeden door je stemming, is het belangrijk dat je vooraf afspraken maakt. Bespreek bijvoorbeeld vooraf met iemand met wie je de feestdagen doorbrengt wat je in ieder geval gaat eten of waar je in ieder geval bij aanwezig bent. Spreek ook af wat je doet als het even wat minder goed met je gaat en wat anderen dan voor jou kunnen doen. Zo zijn de belangrijke personen op de hoogte en voel jij (en de personen die bij je zijn) een stuk zekerder over de naderende onzekere dagen. Je kunt van deze afspraken ook een lijstje maken op papier en deze in een echte doos doen.
2. steun personen
Denk vooraf aan de feestdagen goed na over welke personen jou zouden kunnen steunen. Misschien ben je wel in therapie en heb je bepaalde groepsgenoten die je zou mogen bellen als je het moeilijk hebt. Maak hierover afspraken in therapie. Daarnaast is het sowieso goed om steun personen te zoeken in jouw eigen omgeving. Iemand waar je even langs kunt gaan, iemand die je even kan bellen. Het meest fijn is natuurlijk als je met die steun personen ook de feestdagen viert. Probeer wel altijd op je eigen benen te blijven staan en niet té afhankelijk te worden van anderen. Als je nou een echte doos maakt, dan zou je ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld één of meer foto’s van de steun personen die je hebt in de doos te doen, eventueel in een leuk fotolijstje, dat je natuurlijk ook zelf weer met een DIY kunt maken.
3. eetplanning
Zoals ik in de inleiding al schreef zag ik tijdens mij eetstoornis extreem op tegen de feestdagen door al het eten. Ik was bang dat ik kilo’s aan ging komen, dat ik deels niet van het eten af kon blijven, dat mensen zouden blijven doorzeuren over dat ik echt iets moest eten en ga zo maar door. Ik zag de feestdagen als een vreetfestijn waar ik me het liefst volledig aan wilde onttrekken. Als je weet dat dit bij jou ook speelt, is het goed om je hier op voor te bereiden. Je kunt het zo ingewikkeld voor jezelf maken als je wilt. Als je het voor jezelf ietsje makkelijker wilt maken, kan je vooraf een soort eet planning maken. Je spreekt dan met jezelf af wat je wel en niet gaat eten en hoeveel ongeveer. Maak de lijst niet té gedetailleerd, want dat zorgt alleen maar voor extra stress en controle drang.
Ga je bijvoorbeeld gourmetten, dan kan je van tevoren voor jezelf uitzoeken hoeveel ongeveer goed voelt en wat je dan ongeveer wilt gaan eten. Op die manier hoef je op het moment zelf niet te stressen of dagen ervoor al met zorgen rond te lopen. Ook kan je alvast bedenken hoeveel oliebollen je ongeveer wilt gaan eten. Zo heb je voor jezelf een beetje een planning waar je houvast aan kunt ontlenen. Neem eventueel ook een kijkje bij de blog: Hoeveel eten is normaal.
4. positieve herinneringen
Belangrijk is om af en toe terug te denken aan eerdere feestdagen waar je wel hebt kunnen genieten. Wat was er zo fijn aan die dagen? Is dit iets wat je opnieuw wilt bereiken? Er zullen ook in het verleden vast vervelende momenten geweest zijn tijdens de feestdagen, maar probeer nu enkel even die fijne momenten en associaties op te schrijven. Probeer je hier ook tijdens de naderende feestdagen een beetje op te focussen en te onderzoeken hoe je dit, mét eetstoornis, een beetje kunt ervaren.
5. fijne dingen in het nu
Naast dat je fijne herinneringen kunt ophalen aan eerdere feestdagen, is het ook goed om te onderzoeken bij jezelf wat er nu wél fijn is aan de feestdagen. Ikzelf kan bijvoorbeeld heel erg genieten van alle lampjes in de straten, de gezellige etalages, het cadeautjes kopen voor mensen om wie ik geef en het ontvangen van een kerstpakket. Ook al legt jouw eetstoornis een flinke schaduw over jouw feestdagen, er zijn altijd nog wel dingen aan deze dagen die wél fijn zijn. Schrijf deze op, of voeg symbolische dingen hiervan in jouw survival doos.
6. dagindeling
Naast dat het kan helpen om een soort eet planning te maken, kan het ook fijn zijn om een soort dagindeling voor jezelf te maken. Als je nog helemaal geen idee hebt wat je gaat doen en alles bijvoorbeeld van je familie of vrienden laat afhangen kan je je heel verloren gaan voelen. Plan daarom hoe jijzelf de feestdagen wilt doorkomen, welke leuke dingen jij zou willen doen en bespreek deze. Misschien vind jij het wel prettig om met elkaar een boswandeling te gaan maken of bij een woonboulevard te kijken of bij een kinderboerderij langs te gaan… maak deze feestdagen voor jezelf zo aangenaam mogelijk door de boel een beetje te plannen zodat je niet een grote leegte tegemoet gaat of enkel een planning die familie of vrienden leuk vinden.
7. neem steun mee
Naast dat je steun in je omgeving kunt zoeken bij mensen, kan je ook voor jezelf iets symbolisch zoeken waar je zo nu en dan steun uit kan halen als je dit nodig hebt. Zo kan je bijvoorbeeld een bepaald armbandje dragen met een steunende tekst of woord erop. Ook kan je een ketting kiezen of een steen met een mooie herinnering meenemen in je broekzak. Er zijn superveel mogelijkheden, maar zoek iets wat bij jou past. In onze webshop hebben we ook dit soort armbanden en kettingen met steunende teksten.
8. relativeer
Ik weet dat de feestdagen dramatisch aan kunnen voelen, maar ik weet uit ervaring ook dat het goed is om deze dagen af en toe een beetje te relativeren. Het zijn immers maar twee Kerstdagen en 1 nachtje oud en nieuw. Hoeveel is dat nou op een heel jaar, hoeveel is dat nou op een heel leven? Niets toch?! Waarom zou je je nou zo vreselijk veel zorgen maken om 1 dagje. Je komt die 2 dagen echt geen 10 kilo aan en als je redelijk normaal eet kom je waarschijnlijk helemaal niets aan. Probeer zo nu en dan in plaats van de stem van je eetstoornis en in plaats van je gevoel, even je verstand te volgen en relativeer die feestdagen.
9. wees mild
Het advies dat mij vroeger enorm heeft geholpen in therapie is “Wees mild”. Ik was, zonder dat ik me hier echt bewust van was, altijd heel streng voor mezelf. Dit werkte erg averechts. Als ik niet voldeed aan mijn strenge eisen voor mezelf was ik heel boos, wat er weer voor zorgde dat ik nog slechter in mijn vel ging zitten. Dit zorgde er weer voor dat nog meer dingen niet goed verliepen en dat ik aan nog meer strenge eisen van mezelf niet voldeed… en ga zo maar door. Ik zat in een negatieve spiraal. Op een gegeven moment lukte het me om het advies milder voor mezelf te zijn ter harte te nemen en in de praktijk om te zetten. Ik ging meer van mezelf accepteren en kreeg meer rust in mijn hoofd, wat voor veel positiviteit zorgde. Ook tijdens de feestdagen is het belangrijk om mild voor jezelf te zijn. Dan eet je misschien wat meer dan normaal, sta jezelf dit toe, wees aardig voor jezelf. Het is goed.
10. doe iets voor jezelf
Tenslotte kan ik je aanraden om gewoon iets leuks voor jezelf te doen. De feestdagen zijn er om te vieren en dat betekent dat je jezelf ook best en cadeautje mag geven. Je mag trots zijn op het feit dat je het hele jaar bent doorgekomen ondanks al je problemen. Beloon jezelf met iets leuks, zoals een mooi boek, een leuke outfit of een fijn beauty product. Je kunt jezelf ook verwennen door nog even voor de feestdagen naar de kapper, schoonheidsspecialist of sauna te gaan. Wat het ook is, doe iets leuks voor jezelf
Hoe kom jij de feestdagen door?
Deze post kwam oorspronkelijk online in 2015.
Ook tijdens de feestdagen staat Proud2Bme voor je klaar! Dit kan een hele leuke periode zijn, maar ook een lastige of eenzame. Je staat er niet alleen voor. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier)
Geef een reactie