Ruim 15 jaar geleden, op 26 mei 2009, kwam Proud2Bme online. Een e-healthcommunity waar iedereen die worstelt met een eetstoornis, eetprobleem of omliggende problematiek terecht kon op een veilige manier. Het platform was een initiatief van ervaringsdeskundige Scarlet Hemkes en hoogleraar Eetstoornissen Eric van Furth (GGZ Rivierduinen).
In die 16 jaar is er veel gebeurd: denk alleen al aan de opkomst van sociale media, iets wat ook voor een platform zoals Proud2Bme van grote invloed is geweest. Vandaag blikken we terug met initiatiefnemer Eric van Furth. Dit jaar gaat hij met pensioen; op 21 maart vindt zijn afscheidssymposium plaats.

eric, wie ben je precies en wat is jouw rol bij Proud2Bme?
“Ik ben Eric van Furth, klinisch psycholoog en al 32 jaar werkzaam bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen. Daarnaast ben ik hoogleraar eetstoornissen bij de afdeling psychiatrie van het LUMC in Leiden. Tot eind 2023 was ik ook directeur behandelzaken van de Ursula. Ik ben mede-oprichter van Proud2Bme met Scarlet Hemkes. Wij hebben er samen voor gezorgd dat Proud in 2009 gelanceerd werd.”
Hoe ben je de psychologie ingerold?
“Ik wilde eigenlijk psychiater worden, toen ik op de middelbare school zat. Maar de studie geneeskunde vond ik vreselijk. Achteraf ben ik blij met psychologie, omdat het mij veel beter heeft opgeleid tot onderzoeker. Ik rolde al snel het promotie onderzoek in en werd gevraagd om bij de Ursula te komen werken.”
Wat was het belang/doel van een platform zoals Proud2Bme?
“Proud2Bme was een van de eerste ecommunities in de ggz. Het was in 2009 uniek om zó laagdrempelig contact te organiseren tussen mensen met een eetstoornis, ervaringsdeskundigen, een diëtist en een psycholoog. Wij wilden betrouwbare informatie in gewone-mensentaal bieden, met daarbij veel interactie. Dat is goed gelukt! Wat er veranderd is in die 15 jaar is de opkomst van social media. Dat heeft het interactie-landschap erg veranderd. Wij moeten nog meer dan vroeger mee bewegen met waar jongeren zijn, waar zij hun informatie vandaan halen en waar ze communiceren.”
Dit jaar ga je met pensioen. Hoe kijk je terug op je tijd bij de GGZ? Wat hoop je achter te laten?
“Pfff, wat een grote vragen. De ggz is een heel mooie ’sector’. Er werken ongelooflijk bevlogen en betrokken mensen. De gespecialiseerde zorg voor mensen met een eetstoornis is in Nederland ook nog eens heel erg goed! Ik had een heel mooie, veelzijdige baan waarin ik heel veel kon doen en bereiken. Wat ik vooral hoop mee te geven? Ga uit van je eigen kracht, neem de regie over je leven/werk en doe dingen die je leuk vindt en waar mensen echt iets aan hebben.”
Op 21 maart vindt jouw afscheidssymposium plaats. Wat is dit precies en voor wie is het?
“Een afscheidssymposium en daarna afscheidscollege zijn academische rituelen. Wij staan stil bij mijn vertrek en bij het werk van collega’s van de Ursula. In het afscheidscollege neem ik afscheid als hoogleraar en mag ik 45 minuten praten over wat ik de toehoorders wil meegeven over eetstoornissen. Naar beide kijk ik uit!”
Wat hoop je dat die dag voor indruk achterlaat bij de aanwezigen?
“Weer zo’n moeilijke vraag. Ik hoop natuurlijk mensen te inspireren en wat van mijn (eigenwijze) ideeën mee te geven. Het is ook feest. Een volgende generatie neemt het roer over. Heel mooi!”
Hoe gaat jouw pensioen er uitzien? Blijf je nog betrokken bij Proud?
“Ik heb na mijn pensioen nog wat werkzaamheden maar niet meer een volle werkweek. Dat zal wel even wennen zijn. Ik hoop zeker nog betrokken te blijven bij Proud. Misschien wel meer dan nu! Ik wil mijn kennis en ervaring natuurlijk niet weggooien, dus als een collega vraagt of ik mee wil denken over een behandeling of diagnostiek zal ik dat natuurlijk doen.”
wat ga je missen?
“Wat ik het meest ga missen zijn de collega’s en de patiënten. Wat ik ook ga missen is het meesturen aan de Ursula en aan de ggz. Ook al is de ggz in Nederland van een hele hoge kwaliteit er is nog zoveel te verbeteren. Zeker met de uitdagingen van nu.”
Wil je nog iets kwijt aan de leden van Proud2Bme?
“Proud2Bme is van mensen met een eetprobleem of eetstoornis, voor mensen met een eetstoornis. Ik hoop dat jullie samen dit platform verder ontwikkelen en ervan kunnen blijven profiteren. De noodzaak wordt alleen maar groter!”
Heb jij mooie herinneringen aan Eric van Furth of wil je hem bedanken voor zijn inzet? Laat het vooral weten in de reacties. Lijkt het je interessant om aanwezig te zijn bij het symposium? Dat kan! Proud2Bme geeft er ook een presentatie. Opgeven kan via academie@rivierduinen.nl
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie