Symptomen eetstoornis afhankelijk van leeftijd

Volgens een nieuw onderzoek verschillen de symptomen van eetstoornissen tussen verschillende leeftijden. Deze resultaten suggereren dat behandeling voor eetstoornissen meer specifiek moet zijn voor verschillende leeftijden. Voor het onderzoek werd gekeken naar fysieke, gedrags-en klinische symptomen van eetstoornissen. Het onderzoek werd gedaan door Princess Margaret Hospital for Children Eating Disorders Program (PMH EDP).

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de gegevens van de ‘Helping to Outline Pediatric Eating Disorders (HOPE) Project’. Dit project verzamelt constant informatie over eetstoornissen bij kinderen sinds 1996. De onderzoekers gebruikten informatie van 656 adolescenten die allen gediagnostiseerd zijn met een eetstoornis. 104 van hen waren jonger dan 13, 552 waren tussen tussen 13 en 17 jaar oud. De onderzoekers maakten gebruik van een vragenlijst voor eetstoornissen (EDE) om erachter te komen welke symptomen, waaronder eetbuien, overgeven, overmatig sporten en zorgen om het gewicht, de tieners vertoonden.

In de groep van 104 kinderen onder de 13 jaar had 41 procent anorexia, 2 procent boulimia en 56 procent eetstoornis NAO. In de groep van tieners tussen de 13 en 17 jaar had 38 procent anorexia, 10 procent boulimia en 51 procent eetstoornis NAO.

Kinderen onder de 13 jaar braakten minder, hadden minder last van eetbuien en sporten minder excessief om af te vallen in verhouding tot de groep tieners tussen de 13 en 17 jaar. De jongere kinderen vielen wel sneller en meer kilo’s af dan de oudere kinderen. de oudere groep had vaker last van boulimia en eetbuien, zelfopgewekt braken en laxantiamisbruik dan de jongere kinderen.

De onderzoekers hopen dat deze onderzoeksresultaten kunnen bijdragen aan het verbeteren van de behandeling voor de verschillende leeftijdsgroepen.

bron: counselheal.com

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Symptomen eetstoornis afhankelijk van leeftijd”

  1. Jammer dat ze de grens trekken bij 17 jaar.
    Ik ben 25, en ik ben niet de enige twintiger met een eetstoornis.

  2. @Jenn; ik dacht hetzelfde… (ik ben 26 jaar)

  3. Inderdaad jammer… Ik ben 23. Ook vind ik het jammer dat ze enkel kijken naar symptomen. Ik vraag me dan juist weer af of er een verschil is tussen het ontstaan van een eetstoornis op jonge leeftijd (misschien toch de invloed van de media) en het ontstaan van een eetstoornis op wat oudere leeftijd (boven de 25 of zo).

  4. same! ik ben 27

  5. idd ik ben 24!

    en op zich ergens ook logisch.. want een kind van onder de 13 krijgt minder makkelijk laxerende producten mee dan bijvoorbeeld een adolescent van 17.
    Daarnaast ben je als kind enigszinds afhankelijk van je ouders wat er in huis is en wat je mag snoepen en of je buitens huis mag gaan sporten. Terwijl een wat ouder kind makkelijker langer weg mag zijn, al kan werken en meer zelf kan bepalen waar hij/zij het geld aan uit mag geven.

  6. Same! 30 🙁

  7. Voel me oud met mijn bijna 19. Zelfs die staat er niet bij. hihi

  8. ook bijna 19 :p hoop dat ik er na 3 jaar bijna vanaf ben 🙂

  9. Goh, grappig zeg. Toen ik twaalf was begon mijn eetstoornis en erg komen heel veel dingen voor die herkenbaar zijn. 🙂

  10. Ja, ik ben ook ouder (30).
    Was wel benieuwd wat er dan anders zou zijn voor de oudere doelgroep. Er zijn ook genoeg 30+’ers, 40+’ers, 50+’ers etc met een eetstoornis. Wat zijn hun specifieke aandachtspunten dan…

  11. Is dit dan niet ook gerelateerd aan de “stickervoorwaarden” dcm? Van dat moment?
    Die veranderen toch regelmatig

  12. Kind tot 21 toch ?!

  13. Boeiend onderzoek!

  14. mijn eetstoornis begon ook pas toen ik 17 was, dan zou ik ook al bijna buiten de groep vallen. inmiddels 19 haha.

  15. Beetje een zinloze publicatie. Dat er verschil is tussen leeftijden dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken. Vooral tussen de basisschool en de middelbare is er natuurlijk een wereld van verschil. En dat oudere personen creatievere manieren bedenken om af te vallen (bijv. zelfopgewekt braken, laxatiamisbruik) is ook niet zo vreemd.

  16. Jammer dat het onderzoek zich beperkt tot jongeren t/m 17 jaar, ik was benieuwd geweest naar eventuele uitkomsten voor oudere leeftijdsgroepen.

  17. Jammer dat dit zo beperkt is, en niet doorgetrokken is tot 70+.
    Elke tien jaar eens kijken naar aard, ernst en duur van de ES zou denk ik al kunnen helpen. Plak daar aan vast per leeftijdsgroep welke therapie wel en niet heeft gewerkt en je zou een tien keer interessanter onderzoek kunnen doen dat veel meer mensen zal helpen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *