Mijn eetstoornis zag er als volgt uit: ik mocht eten op momenten dat ik dat van tevoren gepland had (bijvoorbeeld als ik met vrienden had afgesproken) en de dagen daar omheen moest ik compenseren door weinig te eten zodat ik niet aan zou komen. Ik viel echter af, omdat ik te weinig at op de compenseerdagen. Op de momenten dat ik van mezelf mocht eten, wilde ik het liefst veel verschillende soorten dingen eten, omdat ik verschillende soorten eten miste; vers brood, avocado, chips, noem maar op!
Om die behoefte te vervullen ontwikkelde ik een liefde voor tapas: verschillende soorten gerechten zodat ik, als ik dan toch al mocht eten, wel genoeg keuze had. Soms schoot ik daar in door: dan wilde ik te veel verschillende gerechten proeven en haalde ik mezelf (maar ook mijn vrienden) over om toch nog een extra gerecht te maken of een extra soort chips te kopen, waardoor er vaak veel over was.
Ondanks dat dat laatste dus niet een geslaagd plan is, kan tapas nog steeds erg lekker en leuk zijn om te maken voor jezelf/vrienden/familie. Er gaat vaak wat werk in zitten, maar je kan het ook makkelijker maken door wat moeilijke tapasgerechten te combineren met gemakkelijk te maken gerechten (zoals vers (Turks) brood met smeersels).
Hieronder vind je wat leuke/lekkere voorbeelden. Als je echt helemaal gek wilt gaan met een tapasavond, dan kun je bijvoorbeeld ook een leuk menu voor je gasten in elkaar flansen, of je kan een (alcoholvrije) cocktail maken in een versierd glas.
Eet smakelijk alvast en geniet ervan, want dat verdienen we allemaal!
♥ Spinazieballetjes met parmezaanse kaas, op basis van recept uit de Allerhande. HIER te vinden op de website.
♥ Zelfgemaakt brood met naar eigen wens rozijntjes/noten/muesli. Brood is ook goed te maken zonder broodmachine. Koop een zak/pak broodmix bij de supermarkt waar je alleen nog maar water aan moet toevoegen en volg de gebruiksaanwijzingen op. In plaats van een broodmachine heb je aan een mixer genoeg.
♥ Zelfgemaakte guacamole met tortillachips. Er zijn verschillende soorten recepten voor guacamole op internet te vinden. De basis van een guacamole is over het algemeen eetrijpe avocado’s, knoflookteentjes, limoen-/citroensap en zout/peper. Maar je kan de guacamole ook net wat specialer maken door te variëren met rode peper, tabasco, verschillende kruiden, of tomaat.
Wil je het helemaal gemakkelijk maken? Koop dan een kant-en-klaar guacamolepakket bij de Albert Heijn.
♥ Zelfgemaakte eiersalade, voor op toastjes/brood of om komkommers of eieren mee te vullen. Eiersalade maak ik eigenlijk altijd zonder vast recept; bij het maken hiervan kun je gemakkelijk spelen met kruiden en sausjes. Je zult dan wel moeten proeven tijdens het koken, om zo te weten wat je nog moet toevoegen qua smaken.
De ingrediënten die ik meestal gebruik zijn: 6 eieren, kerrie- of paprikapoeder, 6 eetlepels yogonaise, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel ketchup, zout en peper naar smaak, 0.5 theelepel sambal. Je kookt de eieren ca. 10/12 minuten. Daarna zet je ze onder koud water om ze te laten afkoelen. Daarna pel je de eieren en prak je de ingrediënten samen met de eieren tot een eiersalade.
♥ Hapjes met bladerdeeg. Dit kunnen gevulde bladerdeeghapjes zijn (met kaas en spinazie, of juist met een worstje erin) of zelfgemaakte kaas-/soepstengels! Je kan heel gemakkelijk improviseren met bladerdeeg en het kan eigenlijk (bijna) nooit fout gaan. Ook hier gebruik ik vaak geen recept voor.
Om stengels van bladerdeeg te maken dien je eerst de bladerdeeg uit de diepvries te ontdooien. Daarna kun je de plakjes aan elkaar vast plakken door de uiteinden aan elkaar te drukken. Vervolgens snijd je hier lange repen van en pak je de reep aan beide uiteinden vast. De ene kant draai je naar voor, de andere kant naar rechts. Vervolgens kun je deze spiralen met olijfolie bestrijken. Daarna kun je ze naar eigen wens bestrooien met kaas en kruiden.
Houd jij ook van tapas?
Geef een reactie