Te vaak sorry zeggen

Het woord ‘SORRY‘ hoor je zo vaak en overal om je heen. Waarom gebruiken wij dit woord zo veel? Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen heel vaak excuses maken terwijl het echt niet altijd nodig is. We zeggen bijvoorbeeld sorry als we ergens langs willen of als je niet op kan nemen maar later terug belt. Het schijnt dat we dit doen omdat het ‘hoort’, het is een soort vorm van beleefdheid geworden. Het is iets wat inmiddels in ons algemene taalgebruik is gegroeid. Maar het kan ook voortkomen uit onzekerheid.

Hoe vaak zeg je sorry, terwijl je eigenlijk niks verkeerd hebt gedaan? Je hoeft jezelf niet overal voor te verantwoorden. Daarnaast verliest het woord zijn betekenis wanneer het overal voor gebruikt wordt.

Wanneer hoef je je echt niet te verantwoorden:

◊ Voordat je je mening geeft.
Als iemand jou om je mening vraagt, hoef je je zin echt niet te beginnen met ‘sorry maar ik vind…’. Wees duidelijk maar tactvol maar weet ook dat ze niet voor niks om jouw mening vraagt. Het is dus overbodig om hiervoor excuses te maken.

◊ Als je reageert op een dagboekje.
Wanneer iemand een openbaar dagboekje heeft, hoef je je niet te verantwoorden omdat je wilt reageren. Als zij dit niet willen, plaatsen ze dit niet openbaar. Je hoeft je dus niet teveel of overbodig te voelen.

◊ Als je iets doet waarvoor het bedoeld is.
Je hoeft geen sorry te zeggen als jou iets gevraagd wordt en je reageert hier op. Bijvoorbeeld tijdens een chat. Je hoeft geen sorry te zeggen als je iets wilt vertellen, daar is de chat voor. Hetzelfde geldt voor therapie. Je hoeft je niet te excuseren omdat je over jezelf en jouw situatie praat. Waarom zit je daar anders?

◊ Als je een uitnodiging afslaat.
Als je een uitnodiging voor bijvoorbeeld een verjaardag krijgt, hoef je geen excuses te bedenken als je om welke reden dan ook niet kan of wil gaan. Jij hebt het recht om te doen wat jij zelf wil en waar je je zelf goed bij voelt. Er zijn altijd wel mensen die niet komen op een verjaardag toch? Je bent echt niet de enige die wel eens een keer overslaat. 

◊ Als je vertelt hoe het met je gaat.
Je hoeft geen sorry te zeggen als je oprecht vertelt hoe het met je gaat wanneer iemand er naar vraagt.

◊ Als je een dagje voor jezelf neemt.
Je hebt het recht om tijd te nemen voor jezelf en dingen te doen die je zelf leuk vindt. Een dagje op de bank hangen met een paar leuke films of uitslapen hoort ook bij het leven. Dat mag best wel eens! 

◊ Als je vindt dat je er niet leuk uit ziet.
Je hoeft je niet te verantwoorden wanneer jij zelf vindt dat je er niet leuk uit ziet, wanneer je een bad hairday hebt of slecht geslapen hebt. Je doet dit toch niet om je omgeving dwars te zitten?

◊ Als je niet direct op een berichtje reageert.
Je hoeft niet het gevoel te hebben dat je altijd direct overal op moet reageren. Jij hebt ook je eigen leven en dingen te doen. Als iemand een whatsappje of smsje stuurt en je hebt geen tijd of zin om te reageren, komt dit later wel. Als het echt dringend is, bellen ze wel.

◊ Sorry voor het sorry zeggen.
Soms loopt het sorry zeggen echt een beetje uit de hand. Sommige mensen gebruiken het echt als stopwoordje zonder dat ze eigenlijk beseffen waar het woord echt voor bedoeld is. Sorry voor het sorry zeggen is ook echt niet nodig.

Misschien ook fijn om deze blog te lezen.


Zeg jij weleens sorry terwijl het eigenlijk niet nodig is?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

14 reacties op “Te vaak sorry zeggen”

  1. oh-oh… heel herkenbaar ben ik bang 😉 Hele fijne blog Laura, bedankt!

  2. beste Laura
    ik herken mij hier heel erg in.
    ik zeg ook voor bijna alles sorry
    ik zal er meer op gaan letten. vooral voor de dingen waarvoor je je niet hoeft te verantwoorden.
    groetjes renskeproud

  3. alsof het op mij gericht is… Krachtig

  4. Zo herkenbaar, mijn vriend wordt er soms echt gek van.
    Het is als een soort van stop woordje geworden.
    Vooral omdat het voelt of ik mensen belast met mijn ‘bestaan en problemen’ en daardoor doe ik alles wat iedereen vraagt en zeg ik ook voor alles sorry….

  5. Heel herkenbaar. Een goede vriend zij uiteindelijk dat ik toch echt moest stoppen met sorry zeggen voor alles wat ik (niet) fout deed. Mijn reactie; ‘sorry’. 😉
    Nu durf ik eigenlijk bijna geen sorry meer te zeggen. Het is vervangen door: ‘Alleen als je het echt niet erg vind.’ of ‘Als jij wat anders wilt is het ook goed’ en ‘Het maakt mij niet uit.’ Ik weet niet wat beter is 😉

  6. Haha, het lijkt ook alsof het op mij gericht is. Bedankt voor deze blog!

  7. ik werd er ook regelmatig mee geconfronteerd
    en dan maakte ik er een grapje van

    sorry dat ik sorry zeg o sorry:P

  8. Zo ontzettend waar.
    Soms denk ik om “sorry” op mijn voorhoofd te tattoëren.
    “sorry” als in, sorry -voor mij-
    Maar een herkenbare en fijne blog!

  9. Helemaal akkoord. Ik zeg ook altijd voor vanalles en nog wat “sorry” terwijl het gewoon begrijpelijk is dat ik bepaalde dingen niet kan/wil doen.
    Ik vind ook nog dat je niet sorry hoeft te zeggen voor vragen stellen, sommige mensen zeggen nogal snel “sorry, ik heb een vraag”, dat vind ik ook helemaal absurd. Iedereen heeft het recht om te begrijpen wat er gaande is.

  10. Al deze dingen doe ik niet op het lijstje, maar 1ding wel en dat is sorry zeggen op een uitnodiging dat vind ik wel zo netjes eigenlijk.

  11. auts te herkenbaar :”)

  12. Ik zeg inderdaad ook alleen sorry bij het afslaan van een uitnodiging, net als Safia vind ik dat gewoon wel netjes. In heel veel andere gevallen vind ik het vaak zelfs irritant als iemand continu overal sorry voor zegt. Sorry vind ik alleen een woord dat je inderdaad gebruikt als je echt ergens je excuses voor wil aanbieden. Niet voor het geven van een mening, jouw aanwezigheid enz. Als iemand al zegt sorry ik vind.. kan ik die mening al gelijk niet meer serieus nemen. Sorry zeggen in dat soort situaties zorgt er namelijk ook voor dat je je eigen standpunt gewoon ontkracht. Ik kan er namelijk gewoon niet tegen als iemand eignelijk wel een mening heeft, maar dat niet durft te zeggen. Dan krijg ik gewoon geen hoogte meer van mensen. Evenals vaak zeggen “het maakt mij niet uit, beslis jij maar”. Hallo, betekent dat dan dat ik altijd maar alle beslissingen moet nemen? En dan niet mag weten wat iemand anders daar zelf over denkt? Met sorry zeggen in die situaties doe je eigenlijk alleen jezelf een plezier. Je hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag en anderen weten ook niet wat ze aan iemand die altijd sorry zegt hebben. Iedereen heeft tenslotte wel een eigen mening en door die steeds voor je te houden, wek je gewoon frustraties op bij veel mensen.

  13. haha bij mij word het ook afgeleerd zeg het te vaak en nu als tussenstap moet ik in plaats van sorry appel zeggen zodat ik er bewuster van word dat het niet nodig is.
    Maar ik hoor heel veel mensen te vaak sorry zeggen dus een heel bekend probleem denk ik.

  14. Mijn vrienden zeggen mij elke weekend dat ik moet stoppen met zoveel sorry te zeggen. In hun ogen zeg ik het veel te veel. Als ik zogezegd te laat ben of als ik bv een bepaalde mening heb. Ook excuser ik mij constant als ik zogezegd te laat antwoord op een bericht of een uitnodiging afsla… is het meer het feit dat ik beleefd wil overkomen of is het omdat ik merzelf teveel voel op sommige vlakken bij mensen? Is het mss een gevolg van vroeger zoveel en zwaar gepest geweest te zijn dat ik mij nu soms nog niet goed genoeg vind?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *