Te veel bestrijdingsmiddelen in superfoods

Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar resten van gewasbeschermingsmiddelen op gojibessen, chiazaad en quinoa, is gebleken dat er in sommige van de onderzochte monsters te veel bestrijdingsmiddelen zitten. Dit onderzoek is enige tijd geleden gedaan nadat er verschillende mensen zich hadden gemeld met klachten na het eten van deze superfoods en is een aantal dagen geleden gepubliceerd. De NVMA deed een steekproef waarbij bij 12 van de 52 onderzochte monsters een overschrijding van de Maximale Residu Limiet (MRL) werd geconstateerd. Het ging om 8 monsters van gojibessen, 3 monsters quinoa en 1 monster chiazaad. Bij geen van de afwijkende monsters was sprake van een mogelijk gezondheidsrisico.

Bron

De NVWA controleert steekproefsgewijs of voldaan wordt aan de Maximale Residu Limiet bij regulier gekweekte groente en fruit. Hiervoor analyseert de NVWA jaarlijks 4500 monsters groente en fruit, afkomstig uit de hele wereld. Uit dit onderzoek blijkt dat 98% van het fruit en groente in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen. Gojibessen, chiazaden en quinoa werden in deze bemonstering niet standaard meegenomen. Daarom heeft de NVWA extra onderzoek naar deze populaire producten gedaan. De NVWA zal dit onderzoek in 2015 herhalen.

Hoeveel resten van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit mogen zitten, wordt wettelijk vastgesteld. Dit is de zogenoemde Maximale Residu Limiet (MRL). De EU bepaalt deze MRLs, en zij neemt daarbij zeer grote veiligheidsmarges in acht. Bij een overschrijding van de MRL wordt berekend of de gezondheidsnorm, de zogenoemde ARfD wordt overschreden. Deze Acute Referentie Dosis is de hoeveelheid van een stof die men binnen 24 uur kan innemen zonder noemenswaardige gezondheidseffecten. Bij het berekenen van deze ARfD wordt gerekend met zeer grote porties om de consument zo goed mogelijk te beschermen. Bij deze steekproef zijn geen overschrijdingen van de gezondheidsnorm aangetroffen.

Bron

In mei 2014 kreeg de NVWA klachten van mensen die na het consumeren van gojibessen moesten overgeven en maagpijn of diarree kregen. De NVWA heeft de gojibessen daarom ook gecontroleerd op de aanwezigheid van ziekmakende micro-organismen. Deze zijn bij het onderzoek niet aangetroffen. Ook de overschrijdingen van de Maximale Residu Limiet (MRL) kunnen deze gezondheidsklachten niet verklaren. De NVWA heeft dus geen oorzaak voor de klachten van consumenten gevonden. Uit de literatuur was al wel bekend dat bij inname van grote hoeveelheden gojibessen misselijkheid en overgeven kan optreden.

Bron: vwa.nl

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

13 reacties op “Te veel bestrijdingsmiddelen in superfoods”

  1. hmm ja, helaas. heb hier wel eerder over gehoord. Bio is dan een stuk beter. Maar dat is eigenlijk met alle voedingsmiddelen zo. Appels bevatten bijvoorbeeld ook echt belachelijk veel bestrijdingsmiddelen.

    Ik denk overigens niet dat de EU zeer grote veiligheidsmarges in acht neemt. Want bestrijdingsmiddelen zijn hoe dan ook niet veilig. En er worden ook andere voedingsadditieven toegestaan (denk aan aspartaam, maar ook andere E-nummers) die bewezen schadelijk zijn. Het is meer een compromis tussen de intensieve productie (die uiteindelijk niet effectief zal kunnen blijven), winst op producten en eventueel nog gezondheidsoverwegingen.

  2. tja.. als je op internet naar eten googled kom je veel van dit soort verhalen tegen. Bij bijna elk voedingsmiddel wel. Ooit toen ik op een diepte punt in mijn eetstoornis zat probeerde mijn docent van voedsel en warenkennis mij ervan te overtuigen dat alles slecht was.. en dat ik beter niet meer eenzijdig kon eten… maar beter gespreid van alles een beetje zodat je de gevaarlijke stoffen gespreid binnen krijgt.. toen hadden zijn opmerkingen geen zin.. maar hoe meer ik er tegenwoordig over nadenk hoe meer ik er achter sta.. ook eet ik gelukkig niet meer zo eenzijdig als toen.

  3. @Ann, op ‘biologische’ quinoa werden bestrijdingsmiddelen gevonden (bron:google).

  4. Iris, Ja er wordt altijd gesjoemeld… en als er door andere landbouw wel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden dan kun je niet voorkomen dat het ook op biologische gewassen terecht komt. vervuiling is overal, dus dat houd je niet tegen. Maar je zit natuurlijk wel safer met bio en de percentages zijn wel lager. Als je conventioneel koopt weet je zeker dat er bestrijdingsmiddelen, antibiotica en hormonen gebruikt zijn (die laatste voor vlees dan natuurlijk).
    Ik koop ook niet alles bio hoor, maar wel zo veel mogelijk.
    Het is een persoonlijke afweging die je moet maken. Ook qua geld. Ik koop liever goed eten dan dat ik vaak of duur op vakantie ga.

  5. Ja erg, en vandaag stond in de krant die wij hebben dat zo ongeveer de halve natuur uitsterft door het gebruik van neonicotinoïden, maar daar wordt vooralsnog ook niets mee gedaan. Maar ja, geld zal zoals altijd wel weer de grootste rol spelen.

    En zeggen dat er geen sprake is van gezondheidsrisico doen ze m.i. vaak veel te snel.

  6. @Ann, dat is wel zo dat er altijd gesjoemeld wordt :).

  7. Als er organic opstaat, klinkt het heel goed, maar iedereen mag organic op een verpakking zetten.

  8. Gojibessen zijn van nature giftig en eigenlijk mag je er maar een theelepel per dag van eten. Met ‘te grote hoeveelheden’ bedoelt men dus meer dan 1 lepeltje!

  9. d, biologische keurmerken krijg je niet zomaar. Dus voor meer zekerheid over of iets bio is kun je daar op letten.

    Vlinder, volgens de NVWA zijn gojibessen niet giftig, maar kun je wel een allergie ervoor hebben (maar dat hebben de meeste mensen ook voor melk). En ze kunnen ook verwisseld zijn met andere bessen. En ja, als er zoveel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden lijkt me dat ook niet echt bevordelijk…

  10. @Ann, organic is geen (biologisch) keurmerk, zoals EKO of demeter dat wel is.

  11. Ach, zo is er altijd wel weer wat…

  12. @d, ja precies, dus als je meer zekerheid wil zou je op zo’n keurmerk kunnen letten. toch zijn er wel keurmerken die het woord organic bevatten, dit zijn keurmerken uit het buitenland. Maarja, het is inderdaad erg verwarrend soms hoor. Die claims op verpakkingen (niet alleen over bio, maar er wordt ook zoveel andere onzin op gezet)

  13. Het is jammer dat je zo moeilijk op iets kunt vertrouwen ,dat het uiteindelijk toch allemaal om geld en winst draait.
    Ik vind overigens dat er ontzettend veel aandacht is voor gezond eten ,maar wat ik vreemd vindt is dat wij bijna nooit wat hoort over hoe belangrik gezonde ,schone LUCHT is !
    Elke dag erger ik mij aan de vieze utlaatgassen en de strepen in de lucht die de vliegtuigen maken enz ,enz.Het lijkt alsof het niemand wat kan schelen ,terwijl met het eten het wel een wedstrijd lijkt wie het meest “gezond “doet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *