Baat het niet dan schaadt het niet? Er wordt veel geschreven over de zin en onzin van meer eten van bepaalde voedingsmiddelen dan aangeraden wordt door de schijf van 5. Maar is het zo dat als je meer eet dan wat aanbevolen is dat dit altijd gezonder is? Of is het soms zelfs ongezonder? Laten we eens een aantal productgroepen onder de loep nemen zodat hier meer duidelijkheid over komt. Wat als je meer groenten eet of fruit?
Meer dan 200 gram groenten per dag >>
Groenten leveren verschillende voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines. Maar als je meer eet dan bijvoorbeeld 200 gram groente per dag is is dat dan per definitie gezonder voor je lichaam? Het antwoord hierop is nee. Je lichaam kan maar een bepaalde hoeveelheid vitamines en mineralen opnemen. Eet je meer dan plas je deze uit en bepaalde stoffen worden ook opgeslagen in je lichaam.
Bij de zogenoemde carotenoïden, een bio-actieve stof die je vooral tegen komt in groenten en bepaalde fruitsoorten is zelfs gebleken dat bij een teveel hieraan je een oranje verkleuring van de huid kan krijgen. En denk ook aan wortelsap bijvoorbeeld, deze levert ook veel beta-caroteen. Van deze stof is ook een synthetische variant te koop in een voedingssupplement. Meer dan 15 milligram van deze synthetische variant bètacaroteen geeft bij rokers zelfs meer kans op longkanker.
Nitraat
Nitraat is ook iets waar we rekening mee moeten houden. Nitraat komt van nature voor in groenten en in het grondwater. Nitraat op zichzelf is niet schadelijk maar deze wordt in het lichaam opgezet in nitriet. Nitriet kan op zijn beurt dan in bepaalde situaties weer omgezet worden in nitrosamines. Dit is een schadelijke stof voor het lichaam. Vroeger werd er om deze reden geadviseerd om niet vaker dan 2 maal per week nitraatrijke groente te eten. Naar aanleiding van nieuwe onderzoeken waarin de toxische effecten van nitrosamines zijn vergeleken met de positieve effecten van de consumptie van nitraatrijke groenten heeft de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) zijn adviezen gewijzigd. De adviezen wat betreft het eten en drinken van nitraatrijke groente is hierin gewijzigd. Er wordt nog wel aangeraden om niet dagelijks bijvoorbeeld rode bietensap of andere nitraatrijke sportsupplementen te drinken.
Conclusie: Er wordt 200 gram groente per dag aangeraden. Meer eten dan 200 gram zal niet snel ongezond worden maar let wel op van welke soort groente je meer neemt, bijvoorbeeld bij nitraatrijke groente kan je dus wel sneller de aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat overschrijden.
Meer fruit >>
Aanbevolen wordt om minimaal 2 stuks fruit per dag te nemen. Is dan 3 stuks niet gezonder? Bij deze adviezen worden rekening gehouden dat je uiteindelijk op gemiddeld 2 stuks fruit per dag uitkomt. Eet je 1 dag helemaal geen fruit dan hoef je niet in de stress te schieten zo lang je gemiddeld in een week op voldoende fruit uitkomt. Dus eet je een dag 4 stuks fruit en een andere dag geen fruit en dan weer dagelijks 2 stuks fruit dan zit je gewoon goed. Let op: als je een eetlijst volgt is het wel belangrijk dat je je aan de adviezen houdt want fruit levert naast vitamines en mineralen ook energie dus dan kan een stuk fruit missen wel consequenties hebben. Bij een eetlijst wordt er vaak ook gekeken naar de grootte van een stuk fruit. Zo leveren 2 mandarijnen ongeveer evenveel energie als 1 sinaasappel dus dat betekent net als met kiwi’s dat je vaak 2 stuks nodig hebt voor de energie van 1 stuk fruit. Hoef je hier geen rekening mee te houden dan is 1 kiwi natuurlijk prima om mee te tellen als 1 portie fruit.
Kan het ook nadelen hebben als je veel fruit eet?
Als je naast fruit ook nog vruchtensappen drinkt dan krijg je ten eerste meer energie binnen. Als je moet aankomen is dit een voordeel omdat je op deze manier juist extra energie binnen krijgt. Maar teveel fruit kan ook darmklachten geven. Je darmbacteriën leven van suikers en teveel fruitsuikers kan dus ook vergisting geven in je darmen waardoor je je opgeblazen voelt en soms ook last van diarree kan krijgen.
Conclusie: Meer fruit eten is zeker niet ongezond maar hou er wel rekening mee dat fruit energie levert en als je dit onbeperkt zou eten en drinken dat je misschien meer energie binnen krijgt dan je nodig hebt en misschien ook klachten daarvan kan krijgen.
Meer drinken dan 1.5 liter>>
Hier worden veel vragen over gesteld. Het advies is gemiddeld 1-2 liter drinkvocht inclusief melk, thee etc. Is het dan erg als je per dag een glas meer drinkt of 2 glazen? Nee dat hoeft geen probleem te zijn (tenzij specifiek aangegeven op je eetlijst, bij refeeding bijvoorbeeld is het heel belangrijk dat je niet meer vocht binnen krijgt dan wordt geadviseerd). Hoeveel vocht je nodig hebt hangt namelijk af van je leeftijd, je gezondheidstoestand, de inspanning die je levert en de buitentemperatuur. Als je bijvoorbeeld gaat sporten dan zweet je meer en dit vocht moet je ook weer aanvullen. Dus dan drink je vanzelf al meer.
Ook bij warm weer zweten we meer dus moet je dit vochtverlies weer aanvullen. Maar ga je dagelijks meer dan 2 liter drinken terwijl je geen dorst hebt dan is het goed om erbij stil te staan waarom je dit doet. Je lichaam en dan specifieker je nieren kunnen maar een bepaalde hoeveelheid vocht per uur verwerken. Meer drinken kan dus schadelijk zijn. Dan bestaat er ook nog een watervergiftiging, dan drink je zoveel waardoor je natrium in je bloed te laag wordt en je zelfs in een coma kan raken.
Conclusie: Ieder zijn behoefte kan verschillen maar drink je echt teveel dan is dit zeker goed om eens bij jezelf na te gaan waarom je zoveel drinkt of bij je huisarts na te vragen waardoor het komt dat je zoveel dorst hebt.
Meer vis eten>>
Vis is gezond. Vis levert gezonde vetten zoals omega 3 vetzuren. Dus meer vis eten zou dus gezonder moeten zijn? Het is aanbevolen om 2 maal per week vis te eten en dan vooral ook 1 maal per week de vette vissoorten zoals makreel en zalm bijvoorbeeld. Maar in vette vis kunnen ook meer verontreinigingen zoals zware metalen voorkomen. Deze komen voor in de natuur en worden opgeslagen in het vetweefsel van de vis. Om deze reden wordt er aangeraden om maximaal 3 maal per week vette vis te eten. Meer vis eten hoeft dus niet per definitie gezonder te zijn.
Conclusie: Vis is gezond maar ook goed om erbij stil te staan welke soort je neemt. Tonijn is bijvoorbeeld heel populair maar levert weer veel minder omega 3 vetzuren dan bijvoorbeeld zalm. Nadeel van zalm is dat deze vis meer verontreinigen bevat waardoor het goed is dit niet onbeperkt te eten.
Conclusie:
Eigenlijk blijft het sleutelwoord variëren. Varieer zoveel mogelijk met wat je eet op een dag. Het is echt niet erg als je een dag minder groente of juist meer groente eet. Maar onbeperkt groente eten zou wel als gevolg kunnen hebben dat je te weinig van je andere basis voedingsmiddelen binnen krijgt. Groente levert ook vezels en die geven maagvulling waardoor je misschien minder trek hebt in andere voedingsmiddelen. Zo lang je ervoor zorgt dat je van al je basis voedingsmiddelen genoeg binnen krijgt en blijft variëren met wat je eet zal je je geen zorgen hoeven maken. Maar baat het niet schaadt het niet, gaat dus zeker niet voor alle voedingsmiddelen op.
Geef een reactie