Misschien herken je het wel, dat je zo veel met anderen bezig bent, dat je amper aan jezelf toekomt. Je maakt eten, zorgt voor een kopje thee, dat iemand lekker zit, bent zelf altijd op tijd, reageert steunend, laat iemand je hart bij jou luchten en bent er wanneer die persoon jou nodig heeft. Je denkt aan anderen, wanneer je niet bij ze bent en maakt je erg vaak zorgen over wat anderen van je denken. Je bent zorgzaam, maar soms gaat het ten koste van jezelf en dat is niet opbouwend voor je eigen leven. Dat moet anders, maar hoe?
Misschien sta je wel bekend als dat lieve, zorgzame meisje of die attente vrouwe die overal aan heeft gedacht. Iemand die de touwtjes in handen heeft of op de achtergrond altijd klaar staat voor iedereen. De touwtjes van haar eigen leven zitten dan misschien in de knoop, toch staat ze er. Ten koste van…
Te veel met anderen en te weinig met jezelf bezig zijn, kan leiden tot verwaarlozing van verschillende aspecten in je eigen leven. Je overschrijdt misschien wel grenzen, omdat je anders niet voor anderen kunt zorgen zoals je altijd doet. Je offert tijd, geld en energie op voor anderen, maar slaat jezelf over. Je bent moe, voelt je soms gebruikt door anderen en afgewezen wanneer ze niet hetzelfde voor jou doen. En toch blijf je door gaan.
Dat zorgen voor anderen is blijkbaar een van je talenten, als je je herkent in wat ik hierboven beschrijf. En zoals je misschien wel weet, kan een talent vaak ook je valkuil worden. Iemand die goed is in dingen regelen, moet opletten dat hij geen controlfreak wordt. Iemand die enthousiast is, moet oppassen dat hij niet impulsief wordt en iemand die zorgzaam is, moet zichzelf niet vergeten.
Er zijn verschillende redenen waarom dat zorgen voor jou zo belangrijk is geworden. Zo belangrijk, dat je het eng vindt om wat minder voor anderen te zorgen. Misschien vind je het zelfs vervelend als anderen tegen je zeggen; wij doen het wel voor je, jij doet al genoeg! Want jij wilt zorgen, jij bent degene die dat goed kan en altijd doet. Ontvangen van zorg is inmiddels misschien zelfs lastig geworden.
Jouw zorgzaamheid is een mooi talent. Maar ga je er te ver in en gaat het ten koste van jezelf, dan zit er achter dat stukje ‘te ver’ vaak een reden. Iets wat jou verder drijft dan gewoon jouw talent en liefde. Iets dat je nodig lijkt te hebben, omdat het je iets oplevert. Het kan soms lastig zijn te ontdekken waarom jij zo hard je best doet, te hard soms zelfs. Hieronder beschrijf ik verschillende drijfveren die de oorzaak van jou zorg voor anderen en jezelf vergeten.
♥ Zorgen om bevestiging te krijgen
Ieder mens heeft bevestiging nodig. In onzekere tijden vaak wat meer dan op andere momenten. Toch moet je natuurlijk ook jezelf bevestigen. Zeggen dat je zelf dingen goed doet, blij zijn met wat je hebt en kunt. Als je dat nog niet zo goed ziet bij jezelf, -wat je goed kunt-, erg onzeker bent of een negatief zelfbeeld hebt, kun je soms op zoek gaan naar manieren om op een andere manier bevestigd te worden. Horen dat je iets goed doet of iemand iets fijn vindt, is nu eenmaal iets wat fijn is om te horen.
Je bent ook waardevol als je wat minder hard rent voor iedereen. Wees je daar bewust van door te onderzoeken waarom jij zo hard aan het zorgen bent. Wat zou er gebeuren als je wat minder voor anderen in de weer bent? Waar ben je dan bang voor? Stel jezelf deze vraag eens en merk op waarom jij voor een ander zorgt.
Hoe belangrijk zijn de complimenten die je krijgt? Blijven ze hangen, of zakken ze ook heel snel weer weg? Is jouw behoefte aan bevestiging te bevredigen omdat je het zelf eens bent met hoe zorgzaam en lief je bent? Of zorg je zo hard voor anderen, om een onvervulbare behoefte aan bevestiging te kunnen blijven voeden? Misschien omdat je zelf eigenlijk niet vindt dat je het waard bent of niet vindt dat je lief en zorgzaam genoeg bent.
Deze vorm van zorgen, kan ook erg lijken op pleasen. Hierdoor weet je soms helemaal niet meer wat je zelf wilt, nodig hebt of wie je bent.
♥ Zorgen om onmisbaar te worden
Soms kun je heel erg veel voor anderen gaan zorgen en dingen voor anderen doen, omdat je wilt dat ze niet bij je weg gaan. Als je heel erg veel voor anderen doet, altijd lekker eten maakt, het gezellig maakt in je huis, langs komt bij anderen, kaartjes stuurt en lieve dingen zegt, vinden anderen het vaak fijn om bij jou te zijn. Toch is het niet zo dat je al je vrienden kwijt raakt als je dat wat minder gaat doen, al heb je misschien wel die angstige gedachte. Je bent bang je vrienden kwijt te raken, omdat je niet kunt geloven dat ze jou om meer dan je lekkere eten, je kaart en aandacht, waarderen.
Natuurlijk moeten mensen soms even wennen, als jij een stapje terug gaat doen. Als jij gaat toelaten dat jullie samen de afwas doen nadat jij voor ze gekookt hebt. Misschien bieden ze het al niet meer aan om je te helpen, omdat je toch altijd zei dat dit niet hoefde. Toch zijn jouw vrienden niet enkel jouw vrienden om alleen jouw kookkunsten, om alleen jouw aandacht. Het kan goed zijn dat eens te bespreken.
Waarschijnlijk vinden veel van je vriendinnen jou ook gewoon een mooi mens om een heleboel andere redenen. Vallen er wel wat vrienden af als jij niet altijd alles regelt, organiseert en wat minder zorgt, dan kan dat tijdelijk zijn omdat de groepsdynamiek even kwijt is. En als een vriendschap echt verwaterd, omdat jij wat minder hard zorgt, dan is dat geen groot verlies. Er zijn vast vrienden die verder kijken dan naar enkel jouw diensten. Ze laten je echt niet allemaal alleen als je een keer iets makkelijkst kookt of een rommel in huis hebt. Je mag jezelf zijn, bij echte vrienden. Ze kunnen jou ook pas echt leren kennen, als jij jezelf gaat laten zien.
♥ Zorgen om jezelf te vergeten
Sommige mensen zijn overdreven veel bezig met anderen. Door te piekeren over wat ze van je vinden, over je denken, maar ook hoe het met ze gaat en wat je voor ze kunt doen. Je helpt ze door lieve berichtjes, goede gesprekken en ligt ‘avonds in bed te bedenken hoe je diegene zou kunnen helpen. Je voelt je verantwoordelijk in allerlei opzichten en kunt het niet loslaten.
Soms denken mensen zo veel aan anderen zijn ze zo veel bezig met het verzorgen van anderen, om hun eigen situatie te vergeten. Dat betekent niet dat je helemaal niet lief en zorgzaam bent, maar wel dat je er een beetje in doorslaat om je eigen situatie te vergeten. Onthoud dat ook jij aandacht, rust en liefde nodig hebt. Maar onthoud vooral dat je een ander niet kunt redden. Diegene moet het uiteindelijk zelf doen. Je kunt enkel laten weten dat je er bent, dat je telefoon aan staat en ze je in kan schakelen. Verder moet je ook zorgen voor ruimte voor jezelf. Mede om het allemaal vol te houden om anderen te bijven steunen.
Ook een piekerkwartiertje kan helpen of schrijven. Gooi dan op dat moment even alles eruit waarover jij je zorgen maakt, wat betreft de mensen om je heen. De rest van de dag stel je dat uit tot je piekerkwartier. Zorg komt er ruimte voor jou. Jouw problemen, maar ook jouw hobby’s, ideeën en rust. Want dat heb je nodig, hoe vervelend dat soms ook is.
♥ Zorgen om jezelf te straffen
Sommige mensen vinden zichzelf zo waardeloos dat ze het gevoel hebben zich te moeten opofferen voor anderen. Ze hebben zo’n laag zelfbeeld dat ze het gevoel hebben in dienst te moeten staan van anderen, om hun eigen bestaan zo nog een beetje goed te maken. Herken je dit, dan is dat niet zo gemakkelijk op te lossen. Het kan waardevol zijn om in gesprek te gaan met een psycholoog. Deze kan je helpen je eigenwaarde te vergroten. Je kunt dan leren zorgen vanuit liefde en plezier en niet meer vanuit liefde en het gevoel je waarde te bewijzen.
♥ Zorgen en je afgewezen voelen
Wanneer jij heel erg veel zorgt voor anderen, verwacht je dat misschien ook wel terug. Je doet immers heel veel voor de ander. Gaat het wat minder goed met jou, dan kan het als teleurstelling voelen dat een ander niet op dezelfde manier voor jou zorgt als jij deed voor hem. Het voelt dan als een afwijzing. Je stelt hoge eisen aan jezelf, maar blijkbaar ook aan de mensen om jou heen. Die hoge verwachtingen kan zorgen voor een hoop teleurstelling in je leven.
Stel jij ook hoge eisen of verwacht je dat mensen precies hetzelfde voor jou doen als jij voor hen doet, dan kan het goed zijn dit eens te onderzoeken. Welke eisen stel jij aan jezelf? Wat betekent dat voor jou? Welke eisen stel je aan anderen? Spreken al die mensen dezelfde taal van liefde als jij? Zorgen mensen misschien op een andere manier voor jou? Mag jij ook wel eens een tandje minder hard je best doen, van jezelf?
Het is belangrijk om ook lief te leren zijn voor jezelf en niet enkel voor anderen. Probeer compassie te hebben voor jezelf, zoals je die hebt voor je vriendinnen en familie. Ook jij hebt zorg en aandacht nodig. Herken jij iets van wat ik hier boven heb beschreven, onderzoek dan in hoeverre jij hier zelf iets aan kunt doen. Het is ook helemaal niet raar om hierbij een psycholoog in de arm te nemen. Want ook jij verdient zorg.
Geef een reactie