Als het blijkt dat je te weinig ijzer of kalium in je bloed hebt zijn er dan voedingsmiddelen die je kan kiezen om de hoeveelheid ijzer die je binnen krijgt wat op te hogen? Eerst wat meer informatie over ijzer.
IJzer is belangrijk voor de vorming van de bouwstof hemoglobine welke weer belangrijk is voor de transport van zuurstof door je bloed. Er zijn 2 soorten ijzer, haem-ijzer welke alleen in dierlijke producten voorkomt en non- haem-ijzer wat in plantaardige producten voorkomt. Haem-ijzer wordt beter opgenomen door ons lichaam dan non-haem ijzer.
Waar zit ijzer precies in?
Haem ijzer kan je vooral vinden in vlees en non-haem-ijzer kan je vinden in brood en aardappelen. Maar er zit ook verschil in welk product je dan kiest, eet je veel kip dan krijg je minder ijzer binnen dan als je rundvlees eet of lamsvlees. Ook in varkensvlees zit minder ijzer. Je kan het vaak zien hoe roder het vlees hoe meer ijzer er inzit.
Omdat Non-haem ijzer minder goed wordt opgenomen kan je je lichaam een handje helpen door vitamine C rijke voedingsmiddelen erbij te eten. De bekendste is wel het drinken van sinaasappelsap bij je boterham, de vitamine C bevordert de opname van ijzer uit het brood.
En hoe zit het dan met kalium?
Kalium is belangrijk voor het regelen van je bloeddruk, maar ook voor je vochtbalans en voor je spieren. Voedingsmiddelen die veel kalium bevatten zijn groente en fruit en dan is banaan wel een koploper hierin. Om het verschil aan te geven een banaan levert 3 keer zoveel kalium dan een appel. Maar ook noten en vlees zijn een goede bron van kalium.
Je kan een kaliumtekort krijgen na veelvuldig braken, diaree of het nemen van plaspillen.
Een te laag kalium kan verschillende verschijnselen veroorzaken welke ook gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. Soms kan het gebruik van kaliumtabletten noodzakelijk zijn, maar dit gaat altijd in overleg met je huisarts.
Geef een reactie