Terugval Eetstoornis Tips

Als het al een tijdje goed met je gaat en je hard vecht tegen je eetstoornis, kan het erg lastig zijn als het dan ineens toch even minder gaat. Je hebt een soort van kleine terugval, maar ziet dit misschien zelf wel als terug bij af zijn. Het voelt als falen en er ontstaan gevoelens van uitzichtloosheid en hopeloosheid. Je bent boos op jezelf en vraagt jezelf af of je er überhaupt ooit wel helemaal van af komt.

Een terugval hebben is naar en roept veel emoties op. Misschien twijfel je wel of je wel beter wilt worden. Hoe ga je hiermee om en wat kan je het beste wel en niet doen als je last hebt van een terugval?

Ik heb 7 tips voor jullie die je in deze periode kunnen steunen.

1. Erken dat een terugval hebben niet vreemd is
Natuurlijk zou je het liefst hebben dat je helemaal perfect van je eetstoornis herstelt. Maar dat kan nu eenmaal niet. Er is bovendien geen perfecte manier van herstellen. Soms hoort een kleine terugval erbij, soms niet. Er zijn zoveel mensen die tijdens hun herstel last hebben van een terugval, dat is helemaal niet vreemd. Natuurlijk moet je dat gegeven niet ‘gebruiken’ om dan maar een terugval te hebben, maar je kan het wel in je achterhoofd houden als herinnering dat je niet raar bent of een mislukking bent. Het is logisch dat iets wat je jaren hebt gebruikt als copingmechanisme zo nu en dan nog even de kop opsteekt. Accepteer dat dit kan gebeuren en wees aardig voor jezelf.

2. Maak contact
Misschien schaam je je heel erg voor je terugval of wil je andere mensen niet teleurstellen en vertel je het daarom niet. Je hebt hierdoor misschien de neiging je terug te trekken en contacten uit de weg te gaan. Doe dit niet, het werkt averechts. Mensen die om jou geven horen liever hoe het werkelijk met jou gaat, dan dat je de schijn ophoudt. Dat zou jijzelf toch ook liever hebben als een vriendin van jou een terugvalt heeft? Maak dus contact met mensen en wees eerlijk over jezelf. Dat voelt misschien minder veilig, maar je hebt er uiteindelijk veel meer aan.

3. Zie het als een wijze les
Je hebt deze terugval niet zonder reden. Zoek uit wat de reden is en leer ervan. In plaats van boos op jezelf te zijn of jezelf heel zielig te vinden kan je ook onderzoeken wat er mis is gegaan en van je ‘fouten’ leren om zo weer stappen vooruit te kunnen zetten. Door hiervoor open te staan kom je verder en ontwikkel je jezelf. Je komt er zo achter wat deze terugval heeft getriggerd en wat je een volgende keer anders kunt doen.

Vraag jezelf de volgende dingen bijvoorbeeld af: Welke gevoelens speelden er voordat je een terugval kreeg? Waar had je behoefte aan? Was je verdrietig? Was je eenzaam? Voelde je je afgewezen? Boos? Depressief? Waar had je eigenlijk beohoefte aan toen je koos voor het gedrag dat uitliep in de terugval? Een manier om je gevoelens te uiten? controle? liefde? troost? Hoe had je dat kunnen krijgen in plaats van in verkeerd gedrag te vluchten? Hoe kan je dit in de toekomst anders doen?

4. Behandel jezelf net zoals je een vriendin zou behandelen
Wat zou je doen als een goede vriendin van jou een terugval heeft? Zou je heel boos op haar worden en haar zien als mislukking? Zou je vinden dat ze faalt in haar leven en denken dat het nooit meer goed met haar komt? Of zou je aardig tegen haar zijn en haar steunen? Ik denk dat laatste. Waarom jezelf niet ook op die manier behandelen dan? Wees een goede vriendin voor jezelf en steun en wees aardig voor jezelf. Jij bent net zoveel waard als die goede vriendin van je. Juist door aardig tegen jezelf te zijn, kom je verder.

5. Vraag (op tijd!) extra steun
Als je het moeilijk hebt, mag je best om hulp vragen, ook als je in het verleden al veel hulp hebt gehad. Misschien vind je dat je het nu, na al veel hulp te hebben gehad, maar alleen moet oplossen. Maar waarom zou dat nu moeten? En maak je dan niet dezelfde fout als jaren terug, toen je vond dat je geen hulp verdiende of nodig had? Door jezelf extra hulp te onthouden, maak je het alleen maar moeilijker en is de weg terug alleen maar lastiger. Wat is het nut daarvan? Het is niet zwak om nu nog een keer hulp te vragen. Het is juist krachtig dat je ook nu je kwetsbaar op durft te stellen. Het hoort bij herstellen, het hoort bij verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en toekomst. Een terugvalpreventieplan kan je hierbij ook helpen.

6. Richt je op vooruitgang in plaats van op perfectie
Het is heel makkelijk om je bij een terugval te richten op alles wat verder niet goed is aan jezelf en je herstel. Hierbij vergeet je dan alles wat wel goed is gegaan of goed gaat. Je richt je hierdoor op je imperfecties in plaats van op de groei en ontwikkeling die je hebt doorgemaakt de afgelopen jaren. Je bent niet terug bij af en je hebt niets niks bereikt. Je hebt gedurende je herstel en gevecht tegen je eetstoornis heel veel bereikt. Je hebt meer over jezelf geleerd en je hebt dingen verandert en je hebt een groeiproces doorgemaakt. Niet alles werpt nu al zijn vruchten af en van niet alles is nu al resultaat waarneembaar, maar het is er wel degelijk. Richt je op wat je allemaal al wel hebt bereikt in plaats van op wat nu even niet goed gaat. Je doet het goed, heb een beetje geduld met jezelf.

7. Verwar een paar slechte dagen niet met een terugval
Ieder mens heeft mindere dagen in het leven. Iedereen voelt zich wel eens ongelukkig en energieloos. Iedereen heeft wel eens een dagje minder trek of een huilbui. Denk dus niet dat als je een aantal slechte dagen hebt, dat je direct een terugval hebt. Vallen en opstaan hoort bij het leven en hoort bij herstel. Niemand herstelt van een eetstoornis zonder slechte dagen mee te maken. Het is echter aan jou om van een paar slechte dagen geen terugval te maken. ‘All journies have hurdles. We can either choose to give up or get over them . Recovery is a long winded painful process but it’s also empowering & worth it! Recovery offers us choice when your disorder/addiction doesn’t!’

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

16 reacties op “Terugval Eetstoornis Tips”

  1. Geweldige blog, Scarlet; thanks. Dit had ik nu echt nodig!

  2. Inderdaad komt precies op tijd. Gelukkig heb ik al weer extra hulp gekregen maar tis nu weer zo dubbel in mn hoofd!

  3. Dit komt inderdaad echt precies op het goeie moment. Wat een timing, hoe doen jullie dat toch? :p

  4. goede moment! wauw! heb m’n boterhammetjes toch maar weer uit de prullenbak gevist

  5. Ik heb echt veel aan deze blog!

    Het probleem is wel dat ze bij de kliniek hadden gezegd dat je geen terugval mag hebben. Dat vond ik wel een beetje raar.

  6. Serieus. Spot on! Perfecte timing. 🙂

  7. Precies op het goede moment!

  8. Mooie tips die voor mij op het goede moment komen. Thanks!

    @Sophie: de weg omhoog gaat met vallen en opstaan, daar horen dus ook terugvalletjes bij. Hoe vervelend ook. Aan jou echter om er in zo’n dip je lering uit te halen en de weg omhoog weer in te slaan!

  9. Wat ik het moeilijkst vind is het erkennen van een terugval. Ik praat alles zo voor mezelf goed, zit in de vermijdingsfase, sta niet op de weegschaal, maar de kilo’s gaan er langzaamaan weer af. Zo, moeilijk om het gewoon weer op te pakken! Tweestrijd.

  10. Goed blog met bruikbare tips

  11. @jill dat herken ik zooo goed.
    Maar eigenlijk als ik dan terug kijk had ik al veel eerder aan moeten geven dat het toch niet zo goed ging., maar dat slijt er weer zo geleidelijk in en steek m’n hoofd in het zand en BAM ik kan het eten niet meer los laten.

  12. @Jill: Ja inderdaad!! Het is zo lastig om in die ‘vermijdingsfase’ het onderscheid te zijn tussen een eetstoornisgedachte en een gezonde gedachte. Want een soms zijn er ook gewoon redenen dat je afwijkt van je standaard eetpatroon en dat moet ook kunnen binnen het kader van ‘normale flexibiliteit’, maar soms glijdt het zonder dat je het door hebt weer in het abnormale. Zo lastig!

  13. Terug vallen zijn zo lastig ik heb dr zelf de laatste tijd weer heel veel last van maar ik probeer er weer boven op te komen!
    Nu wilt mijn moeder dat ik weer terug naar de psycholoog ga maar het probleem is dat nu mijn behandeling is afgelopen ik niet meer terug mag naar de zelfde psycholoog dat is heel vervelend als je net een goede band heb opgebouwd!

  14. Hoi ben al meer als 30 jaar eetverslaafd probeer elke x opnieuw. Duurt meestal. 2weken tot soms 3 maanden dan val ik terug tot wel 3 dagen aaneen. Zie dat er weinig mannen zijn

  15. Hey!! Ik heb al 3 terugvallen gehad van eetstroornis maar nu word ik geholpen door me gymdocent. Hij is aardig en helpt me heel erg goed. Maar ene van een manier voel ik me boos met eten en dat is echt niet fijn. Ik sla ook veel over en ik heb een schema gemaakt hoe ik eet. Maar deze terugval is erger dan de 1e en de 2e.

    Hebben jullie misschien nog tips?

    Groetjes SetdayTT

  16. Ik heb een vriendin die lange tijd is behandeld aan anorexia. Ik heb het vermoeden dat ze tegen een terugval aan zit. Hebben jullie tips voor mij wat zij in deze fase juist wel en niet wil horen? Ik wil haar helpen en ben niet boos. Ik begrijp een eetstoornis niet, ik begrijp wel dat het een serieuze ziekte is die moeilijk te overwinnen is. Daarom vind ik het lastig Hoe ik haar kan helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *