Therapie in het buitenland

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker: mensen die ervoor kiezen om een eetstoornis behandeling in het buitenland te volgen. Mensen zien het als een soort laatste redmiddel, omdat de therapie in Nederland niet genoeg geholpen heeft. In de documentaire ‘Emma wil leven‘ zagen we hoe Emma ervoor koos om naar het buitenland te gaan. Naast Emma is ook Ira naar het buitenland gegaan in de hoop op een therapie die wel aan zou slaan. Hierdoor is er discussie ontstaan of therapie in het buitenland nou zinvol is of juist niet. Zelf heb ik ook therapie gehad in het buitenland. In deze blog zou ik daarom graag mijn ervaringen met jullie willen delen.

Daar stond ik dan. Samen met mijn ouders en een aantal andere gezinnen stonden we op Schiphol en waren we klaar om te gaan. Ons avontuur zou gaan beginnen. We hadden een aantal weken in Spanje voor de boeg waar we intensieve therapie zouden gaan volgen. Ik vond het super spannend en had geen idee wat ik moest verwachten. Ik was al best wat therapie in Nederland gewend, maar niks leek mij echt te helpen. Therapie in het buitenland was dus iets compleet nieuws voor mij. Zou het zwaar zijn? Hoe zou de therapie eruit zien? Zou het heel anders zijn dan in Nederland?

bron foto

Eenmaal aangekomen in Spanje overviel mij in eerste instantie toch een beetje een vakantiegevoel. Het was er lekker weer en we zaten in een mooie omgeving. Heel anders dan alle klinieken in Nederland die toch een beetje ziekenhuisachtig zijn ingericht. We sliepen op een ranch. Elk gezin had een aparte kamer en een eigen toilet. Er waren een aantal gemeenschappelijke douches. Verder was er een soort gemeenschappelijke woonkamer met eettafel. Daar hebben we niet vaak gezeten. Omdat het zulk lekker weer was hadden we de meeste therapiesessies gewoon buiten.

In Spanje heb ik heel andere dingen gedaan dan tijdens de therapie in Nederland. We hadden door de dag heen verschillende therapiesessies. Zo hadden we in de ochtend een groepssessie met alleen de jongeren. Omdat we op een ranch zaten, was er genoeg te doen. De ouders gingen op dat moment dan bijvoorbeeld op het land werken. Toen wij klaar waren draaiden we de rollen om en gingen wij op het land werken en hadden onze ouders een groepssessie. In de middag hadden we ook nog met z’n allen tegelijk een groepssessie.

Tussendoor werden er allerlei activiteiten georganiseerd. De ene keer had zo’n activiteit als doel het vergroten van zelfvertrouwen, de andere keer was assertiever worden het doel. Er werd ook veel gebruik gemaakt van de omgeving en daardoor deden we dingen die je in Nederland niet zo gauw zou doen. Voorbeelden hiervan zijn dat we een keer zijn gaan zwemmen bij een lokale waterval (dat was natuurlijk in eerste instantie vervelend, want we moesten in bikini) en we gingen abseilen. Ook zijn we veel door de natuur getrokken. Zulke activiteiten zorgden ervoor dat we niet alleen maar therapie hadden, dat we even afstand konden doen van onze problemen en dat we bepaalde angsten en onzekerheden aan konden gaan. In Nederland draaide mijn therapie alleen maar om eten en de eetstoornis. Deze andere aanpak was voor mij dan ook erg fijn.

Pluspunten
De sfeer in Spanje was heel anders dan dat ik was gewend in Nederland. Iedereen leek veel gemotiveerder om hun problemen aan te pakken. We zaten daar echt om onszelf en ook om elkaar te helpen. In Nederland voelde therapie toch vaak als een soort concurrentiestrijd aan en dat was daar helemaal niet. Misschien juist ook niet, omdat we allemaal de stap hadden genomen om naar het buitenland te gaan. Ik vond dat namelijk best een heftige beslissing, want je gaat niet zomaar even naar het buitenland om vervolgens je hele situatie niet serieus te nemen. Je neemt je probleem dan serieus en je wilt daar dan ook daadwerkelijk iets aan doen.

Doordat ik therapie had in het buitenland werd ik even helemaal uit mijn vertrouwde omgeving thuis getrokken. Dat was iets wat ik echt nodig had. Ik zat thuis zo muurvast in mijn eigen wereldje en het lukte me toen gewoon niet om dat te doorbreken. Door helemaal naar Spanje te gaan, lukte dat wel. Ik dacht toen niet meer zo na over de dingen waar ik thuis wel aan dacht. Thuis bestond mijn hele leven uit eetstoornis. Altijd en overal werd ik daaraan herinnerd. In Spanje was ik in een nieuwe omgeving, ver weg van mijn vertrouwde eetstoorniswereld. Dit gaf ontzettend veel rust. Bovendien moesten wij ook onze telefoons inleveren. Dat was prettig. Ik had best wat contact met meiden die ook een eetstoornis hadden en ook daar kwam ik even helemaal los van.

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het heeft mij ook geholpen dat het er mooi weer was. Ik ben hier erg gevoelig voor en ik merk dan ook dat ik in de zomer altijd een stuk vrolijker ben dan in de winter. Tijdens mijn eetstoornis leek het dan gek genoeg vaak ook beter te gaan in de zomer dan in de winter. Ik had dan meer energie en was iets vrolijker. Doordat we in Spanje veel buiten waren had dat een positieve invloed op mijn humeur. 

Bron foto

Aandachtspunten
Het klinkt natuurlijk allemaal hartstikke mooi om aan jezelf te werken in het buitenland, maar je moet daarbij niet vergeten dat je ook ooit weer een keer terug gaat naar Nederland. Terug naar de plek waar het niet goed met je ging en terug naar de plek waar je je zo ongelukkig voelde. Ik vond dit zelf super moeilijk. Hoe dichterbij het naar huis gaan ook kwam, hoe hoger de spanning werd. In het buitenland voelt het namelijk alsof je de hele wereld aankan. Je bent in een veilige, warme omgeving en dat is fijn. Ik wilde dat gevoel ook echt absoluut niet loslaten.

Het idee dat we terug naar huis moesten resulteerde bij ons direct in super eetgestoord gedrag. Gelukkig voor ons hadden we te maken met een goed team. De hulpverleners hadden namelijk deze reactie al wel verwacht. We werden er direct streng op aangesproken en eraan herinnerd waarom we ook alweer zo hard hadden gewerkt daar in Spanje. Ook zou er goede nazorg voor ons zijn bij terugkomst in Nederland. Ik denk dat het super belangrijk is dat daar veel aandacht aan wordt besteed. Je hebt namelijk in het buitenland wel een hoop geleerd over jezelf en hoe je de eetstoornis onder controle kan houden, maar je moet dat dan ook nog maar even weten toe te passen in Nederland.

Heel eerlijk gezegd denk ik dat ik het zonder die nazorg niet had gered. Ik weet namelijk nog dat ik heel hard moest huilen bij thuiskomst, omdat ik aan alles merkte dat ik weer geneigd was terug te vallen in mijn eetstoornis. Ik wilde dat echt absoluut niet meer, want ik had me zo fijn en goed gevoeld in Spanje. Ik wilde dat zo graag vasthouden, maar ik kreeg meteen weer te maken met de dagelijkse sleur van thuis en in mijn eentje kon ik daar niet mee omgaan.

Ik ben ervan overtuigd dat therapie in het buitenland goed kan helpen. Je bent echt even helemaal weg uit je omgeving en voor sommigen is dit nodig om patronen te doorbreken. Wel is het belangrijk dat er tijdens de therapie veel aandacht is voor goede nazorg, omdat je je in het buitenland vaak beter voelt dan in Nederland. Het kan als een enorme klap aanvoelen als je weer terug bent in Nederland. In het buitenland is het vaak lekkerder weer, ben je omringd door fijne mensen en bevind je je in een mooie omgeving met een veilige sfeer. Dit positieve gevoel is helaas niet realistisch om vast te blijven houden als je terug bent in Nederland. In Nederland ‘roept de plicht’ weer en is de kans groot dat je terugvalt in je oude patroon. Nazorg is daarom echt belangrijk.

Wat zijn jouw ervaringen met therapie in het buitenland?

Danique

Geschreven door Danique

Reacties

24 reacties op “Therapie in het buitenland”

  1. Wat een mooie blog! Fijn om te lezen hoe het jou geholpen heeft.
    Ik heb zelf geen ervaringen met therapie in het buitenland.
    Wel heel bijzonder dat het hele gezin mee gaat!

  2. Mag ik ook vragen waar je geholpen bent in het buitenland?

  3. Interessant om te lezen!

  4. Daar ben ik ook wel benieuwd naar, waar jij die therapie in Spanje hebt gevolgd..

  5. Fijn dat het voor jou zo goed heeft gewerkt! Ik heb zelf nooit therapie gehad in het buitenland, maar ik kan me voorstellen dat het helpt om even helemaal uit je normale omgeving te worden gehaald. Inderdaad lijkt goede nazorg me dan wel heel belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan als je vanuit een klinische opname in NL weer terug in “de echte wereld” komt.
    Het valt me overigens wel op in je verhaal dat je, als je begint over terugval (door) het naar huis gaan, in de “we-vorm” begint te praten, waardoor het alsnog wel klinkt alsof ook daar gedrag/triggers van elkaar worden overgenomen of dat je daar door elkaar werd beinvloed.

  6. ergens denk ik dat dat ook mijn red middel zou kunnen zijn.
    ik zit hier zo vast in een web van patronen en triggers die me elke dag beheersen.
    mooi beschreven en dankjewe voor het delen van je verhaal🍀

  7. Hmm ik heb hier ooit ook over nagedacht, maar blijf er ook m’n twijfels bij houden. Het klinkt allemaal zo ideaal. En ik moet zeggen dat het lijkt alsof een klinische opname in het buitenland bij veel mensen op de eetstoornis bucketlist staat.. (zeker als ik zie hoe graag mensen allemaal naar ‘beleef’ willen.. en dan echt blij zijn dat ze naar beleef mogen en gaan.. en ik heb niet het idee dat de hoofdreden ervan is dat ze dan aan de eetstoornis gaan werken..)

  8. Ik ben om zakelijke redenen vaak in het buitenland te vinden. Soms gaat het dan helemaal mis qua eten, maar soms gaat het juist goed. Maar als het goed gaat, val ik bij terugkomst in Nederland direct weer terug in mijn slechte gewoonten. Het lijkt mij daarom goed om in de omgeving waar het (steeds weer) mis gaat te zijn tijdens je behandeling. Maar ik denk wel dat zo’n opname goed kan zijn om alle patronen te doorbreken. Al zou dat mijns inziens niet in het buitenland hoeven te zijn.
    Ik vroeg me trouwens af… hoe ziet de financiering van zo’n behandeling in het buitenland er uit? Met een heel gezin op een ranch zitten in Spanje lijkt me nogal kostbaar.

  9. Zelf heb ik ook een behandeling gehad in het buitenland. In mijn geval in zuid Afrika, het eerste behandeltraject in Nederland was niet toereikend op dat moment. De instelling waar ik onder behandeling was heeft een kliniek in zuid Afrika hier ben ik toen heen gegaan. Het was een kliniek voor verslavingen van eetverlsavingen tot drug alcohol games enz. Je zat door elkaar maar dit gaf juist verbinding en ook meer inzichten dan dat ik bv alleen had gehad. Nou is dat niet perse een een voordeel van t buitenland. Voor mij was het ook belangrijk om los te komen van thuis en de negativiteit, mijn gezin van herkomst is niet heel veilig geweest (voornamelijk verbaal gezien) en werd daar thuis dagelijks mee geconfronteerd en daar los van komen en t van een afstand bekijken heeft veel gedaan. Ook vond ik de zorg ook wel van een hele andere niveau, zij hebben mij echt houvast gegeven voor het leven. Ook de nazorg was goed geregeld, paar dagen ma thuiskomst had ik mijn evaluatie en een week erna zat ik weer in de deeltijd om door te pakken.

    1. Hoi Ginie,
      ik weet niet of je dit bericht ook leest, maar ik ben heel erg op zoek naar mensen die met mij ervaringen willen uitwisselen over het traject in Afrika. Ik ga namelijk 28 mei naar Afrika voor behandeling voor anorexia en het is heel moeilijk om contact te vinden met mensen die de behandeling in Afrika al gehad hebben…..
      Hopelijk lees je dit bericht en krijg en antwoord. 🙂

      Groetjes

  10. Bedankt voor je verhaal. Ik ben ook wel benieuwd welke behandeling je dan gehad hebt in Spanje, zou je dat willen vertellen?

  11. Is het bv ook therapeutisch voor jezelf mogelijk om gewoon te wonen in een ander land waarvan je denkt dat het je gelukkiger gaat maken?

  12. RosieV,
    Dat ligt er aan wát je denkt dat je gelukkiger maakt! Zelf lijkt het me ook erg gaaf, het moet echter geen vlucht zijn. (:

  13. Ik volgde therapie in Kaapstad in Montrose Manor, speciaal voor eetstoornissen. Het hielp me enorm.

    1. Hi Margot, ik sta op het punt om ook naar Montrose Manor te gaan, maar heb nog zoveel vragen…. mag ik contact met je opnemen? Zou het heel graag willen horen van iemand die uit ervaring kan spreken!

      1. Hi Brenda en Margo!
        Ik sta ook op het punt voor een behandeling daar! Ook ik heb zoveel vragen… misschien kunnen jullie hier antwoord opgeven?? Mag ik.contact met jullie opnemen??

      2. Hallo ik wil ook naar montrose manor maar mijn verzekering keurt mij af waar zijn jullie verzekerd hebben jullie tips ik ben namelijk radeloos
        Hoe kan ik met jullie in contact komen

        1. Hoi Kim,
          Is het jou gelukt naar zuid Africa te gaan?

          Groetjes Elena

    2. Hallo ik wil ook naar montrose manor maar mikn verzekering keurt mij af waar zijn jullie verzekerd hebben jullie tips ik ben namelijk rade

    3. Hey ik vroeg mij af of je misschien meer over de opname daar kunt vertellen? Ik ga zelf ook maar kan er bijna niks over vinden

      1. hoi Kia, ben jij nog naar de kliniek in Afrika gegaan. Ik ben heel benieuwd naar je ervaring. Ik wil graag heen, maar vind het ook een hele stap en best heel eng. Daarnaast weet ik niet veel over de behandeling, probeer het nu uit te zoeken.

        Groet Roos

  14. Hallo ik wil ook naar montrose manor maar mikn verzekering keurt mij af waar zijn jullie verzekerd hebben jullie tips ik ben namelijk radeloos

  15. Door ver van huis te herstellen kunt je makkelijker breken met je huidige omgeving. Het lijkt mij ook erg fijn om me rustig te kunnen concentreren op herstel. Ik zie dat meerdere Nederlandse instanties klinieken hebben in het buitenland. Zo ook Connection SGGZ met een Kliniek in Zuid-Afrika.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *