Een nieuwe vorm van psychomotorische therapie kan mensen met eetstoornissen helpen om hun onderdrukte woede en agressie beter te leren uiten. Vaak is het namelijk zo dat mensen die woede en agressie niet goed kunnen uiten en op zichzelf richten. Deze nieuwe vorm van therapie waarbij er aandacht is voor het beter leren uiten van agressie en woede heeft een positief effect op de behandeling. Dit blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Cees Boerhout van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Deze nieuwe therapie is daarom opgenomen in de nieuwe landelijke Zorgstandaard voor eetstoornissen.
Psychomotorische therapie (PMT) is een lichaams- en bewegingsgerichte therapie en wordt veel gebruikt bij het behandelen van agressie-problematiek bij verschillende doelgroepen. Bij deze therapie wordt er gekeken naar gedrag, gevoelens en gedachten in de omgang met de omgeving. De therapeut richt zich op de problematiek die naar voren komt zoals bewegingsdrang, lichaamstaal, lichaamshouding, lichamelijke spanningen en lichaamsbeleving.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat overmatige onderdrukking van woede en agressie een rol spelen bij de ontwikkeling van eetstoornissen. Mensen met eetstoornissen richten die woede vooral af op zichzelf. Boerhout deed onderzoek naar het effect van deze nieuwe vorm van PMT die in de praktijk is ontwikkeld en gericht is op lichamelijk expressie van woede en agressie bij mensen met eetstoornissen. Deze mensen oefenden om op een gecontroleerde manier hun woede en agressie te uiten en om dit te doen met gepaste intensiteit en timing.
In totaal deden er 95 deelnemers mee aan dit onderzoek. Deze deelnemers kregen zowel poliklinische hulp als dagbehandelingen. Een van de resultaten uit het onderzoek is dat de behandelmodule agressieregulatie door PMT bij deze deelnemers leidden tot vermindering van onderdrukte en op henzelf gerichte woede. In het poliklinische onderzoek was er verder ook sprake van een grotere afname van de eetstoornissymptomen bij de groep die deze module volgde.
Volgens Boerhout blijkt agressieregulatie door PMT een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het omgaan met woede bij mensen met eetstoornissen. Om die reden is deze nieuwe vorm van therapie opgenomen in de nieuwe landelijke Zorgstandaard voor Eetstoornissen. Boerhout vindt het belangrijk dat er verder onderzoek wordt gedaan naar deze therapie om de lange termijneffecten in kaart te brengen.
Wat vind jij van PMT?
Geef een reactie