Als je op het punt staat om hulp te zoeken of aan een behandeling te beginnen, vind je het misschien wel fijn om te weten hoe het eraan toegaat tijdens zo’n behandeling. Hoe heeft dat traject eruitgezien voor iemand die je al voor is gegaan? Wat waren eerdere ervaringen bij die specifieke instelling? Om je daarin een klein inkijkje te geven, begonnen wij met de interviewserie Therapy Talk. Elke week lees je een persoonlijk verhaal van iemand die het afgelopen jaar een behandeling heeft afgerond. Vorige week vertelde Elise over haar behandeling bij PsyQ en Amarum. Vandaag het verhaal van Bianca, die in behandeling is geweest bij GGZ Friesland in Leeuwarden.
Bianca is 21 jaar en studeert psychologie aan de universiteit. Daarnaast geeft ze bijles en doet ze vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. In haar vrije tijd gaat ze graag badmintonnen en spreekt ze veel met vrienden af. Over het algemeen is ze enthousiast en staat ze positief in het leven!
Wat voor soort behandeling heb je gehad?
“Bij GGZ Friesland in Leeuwarden bieden ze onder andere een vierdaagse poliklinische groepsbehandeling aan. Deze is gebaseerd op de methode van Christopher Fairburn. Deze behandeling is gericht op veel eigen inbreng. Er worden bijvoorbeeld weinig regels opgelegd met betrekking tot het eten, maar er wordt wel verwacht dat je daarvoor concrete doelen opstelt die zoveel mogelijk vanuit jezelf komen. Er worden veel verschillende therapievormen gegeven. Cognitieve gedragstherapie (CGT), psycho-educatie, eetdagboekbespreking en psychomotorische therapie. Dat kan nog uitgebreid worden met systeemgesprekken en gesprekken met de ervaringsdeskundige. De eerste zes maanden heb je vaak vier dagen per week therapie tot na de lunch en daarna soms nog gesprekken met bijvoorbeeld een socio- of systeemtherapeut. De drie maanden daarna bouwt de therapie af en na de negen maanden volgden er nog drie nazorggesprekken verspreid over maximaal zes maanden.”
Hoe zagen je dagen/weken eruit?
“Afhankelijk van of je thuis ontbijt – hier zijn geen vaste regels voor, maar dat gebeurt altijd in samenspraak met de behandelaren – begint de dag rond 8:15 of 9:00 uur. Om 9:00 uur beginnen de eerste therapieblokken, waarna je even pauze hebt. Daarna zijn er weer therapieblokken en dan lunch. Je bent dus in principe de meeste dagen na de lunch vrij. Ik heb dat als erg prettig ervaren, omdat zo’n behandeling best wel vermoeiend is. Bovendien leerde ik op die manier ook meteen de dingen die ik had geleerd thuis toe te passen.”
Hoe heeft deze behandeling jou geholpen bij herstel?
“Allereerst zeg ik nu wel eens dat de behandeling voor mij precies op het goede moment kwam. Als mij dan ook gevraagd wordt of ik had gewild dat ik eerder in behandeling zou zijn gegaan, dan zeg ik vaak ‘nee’. Dat klinkt misschien vreemd, maar doordat ik zelf de stap naar behandeling heb gezet, was ik erg gemotiveerd en viel alles op zijn plek.
Ten tweede heeft de groep heeft mij zeker geholpen in mijn herstel. Soms waren er wel veel wisselingen, maar het merendeel van de tijd waren we hecht en motiveerden we elkaar heel erg. We gingen allemaal voor hetzelfde doel: de eetstoornis verslaan!
Ten derde werd er binnen de behandeling verwacht dat je veel eigen inbreng hebt en ook dat je zelf doelen bedenkt. Daardoor voelde ik me serieus genomen. In plaats van dat me veel werd opgelegd door therapeuten, leerde ik ook vanuit mezelf tegen de eetstoornis in te gaan.
Ten vierde heb ik het geluk gehad dat het mogelijk was om gesprekken met een somatisch psycholoog te hebben. Ik heb namelijk twee chronische ziekten en had moeite met de acceptatie hiervan. Deze gesprekken hebben me veel opgeleverd. Ook heeft de afdeling een ontzettend goede ervaringsdeskundige. Zij stond op een bijzondere manier in contact met haar lichaam, iets wat ik zeker in het begin van de behandeling helemaal niet had. Ik wilde namelijk altijd ‘door door door’ en hield geen rekening met de signalen van mijn lichaam. De ervaringsdeskundige, samen met psychomotorische therapie en de gesprekken met de somatisch psycholoog, hebben mij geholpen om mijn lichaam aan te voelen en naar de signalen te handelen.
Ten vijfde heeft deze behandeling mij geleerd hoe belangrijk het is om te praten met de mensen die dichtbij mij staan. Ik ben nu nog veel hechter geworden met mijn gezin en dat waardeer ik enorm. Als ik het even lastig heb, kan ik dat nu veel beter bespreekbaar maken. Doordat ik daar nu meer open over ben, hebben mijn ouders ook veel meer begrip voor mij.”
Heb je iets gemist?
“De behandeling in een groep is erg waardevol omdat je elkaar kan motiveren, maar in de eerste weken van de behandeling kan dit erg lastig zijn. Hoe graag je ook wilt herstellen, de eetstoornis is nog zo sterk en je vangt toch eetstoornistrekjes op die moeilijk zijn om weer af te leren. Daarom was het misschien beter geweest als de behandeling in het begin meer individueel zou zijn geweest. Toch kon ik door middel van groepsbehandeling ook leren om mij niet te veel aan te trekken van de keuzes van anderen, waardoor de groepsbehandeling ook zeker voordelen had.”
Zou je met de kennis van nu, iets tijdens je behandeling anders gedaan hebben?
“Misschien was ik in het begin wat minder snel gegaan. Ik ben iemand die gelijk 100% ergens voor gaat, waardoor ik soms de lat iets te hoog leg. Dat deed ik in het begin van de behandeling ook. Ik herinner me nog wel dat de therapeuten zeiden dat ik niet meteen te veel moest willen en zodoende heb ik wel geprobeerd blij te zijn met kleinere stappen en de lat lager te leggen in het begin van mijn herstel. Aan de andere kant hoort ergens 100% voor gaan ook bij mij en levert dit me in mijn herstel ook heel veel op.”
Zou je anderen deze behandeling en instantie aanraden?
“Ja! Er ligt wel nadruk op eten en gewicht, maar er is ook ruimte voor achterliggende problematiek. Door de eigen regie mag je bijvoorbeeld zelf situaties inbrengen bij CGT, waardoor je zelf kunt bepalen waar je de focus op wilt leggen. Daarnaast krijg je veel vrijheid wat betreft het eten, maar wordt er wel goed besproken waarom je bepaalde keuzes maakt. Hierdoor leer je de eetstoornis goed kennen en er vanuit jezelf tegenin gaan, zonder dat je wordt opgelegd wat je moet doen. Ik denk dat dat een hele goede methode is, omdat je het uiteindelijk helemaal zelf moet gaan doen. Overigens denk ik dat de perfecte behandeling niet bestaat, maar dat je er ook vooral zelf uithaalt wat je erin stopt. Alhoewel zeker niet voor iedereen dezelfde soort behandeling zal werken en dat laatste dus ook niet altijd opgaat.”
Hoe gaat het nu met je?
“Het gaat nu heel erg goed met mij. Ik heb mezelf en de eetstoornis tijdens mijn behandeling goed leren kennen en voldoende tools aangeleerd gekregen dat ik erop vertrouw dat op den duur de eetstoornis helemaal zal verdwijnen. Nu heb ik soms nog een vervelende gedachte of lastige dagen, maar ik kan zelf de knop weer omzetten of ik praat erover. Verder kan ik weer genieten van uit eten gaan, terrasjes pakken met vrienden en wandelingen maken of sporten wanneer ik daar zin in heb. En het allerbelangrijkst: ik kan weer genieten van het leven.”
Wil je verder nog iets meegeven?
“Een eetstoornis neemt heel veel van je af. De sociale persoon in je verdwijnt, het maakt je somber, je doet anderen en jezelf pijn en je kunt niet helder meer nadenken. Door in behandeling te gaan, kan dit langzaam weer anders worden en kan je weer van het leven genieten. Bovendien kun je de eetstoornis dan ook deels omzetten in iets positiefs. Zie een behandeling dan ook niet als falen of als iets slechts, maar juist als een bijzondere kans om jezelf goed te leren kennen. Er zijn maar weinig mensen die de kans krijgen zichzelf zo goed te leren kennen en het maakt je echt een rijker mens. Daarom zou ik iedereen die met een eetstoornis of andere problemen worstelt aanraden om toch in behandeling te gaan. Hoe moeilijk die stap ook is, je zal er beter uitkomen.”
♥
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie