Als je op het punt staat om hulp te zoeken of aan een behandeling te beginnen, vind je het misschien wel fijn om te weten hoe het eraan toegaat tijdens zo’n behandeling. Hoe heeft dat traject eruitgezien voor iemand die je al voor is gegaan? Wat waren eerdere ervaringen bij die specifieke instelling? Om je daarin een klein inkijkje te geven, startten wij de interviewserie Therapy Talk. Elke week lees je een persoonlijk verhaal van iemand die het afgelopen jaar een behandeling heeft afgerond. Vorige week kon je het verhaal van Laura lezen, die in behandeling is geweest bij Rintveld. We vervolgen de serie met de ervaringen van Marij bij PsyQ in Rotterdam en Emergis in Goes.
Marij is een jonge vrouw van eind twintig jaar. Ze is opgegroeid in een klein dorpje in het zuiden van het land. Na de middelbare school verhuisde ze naar de grote stad en heeft daar een universitaire opleiding gevolgd. Vervolgens heeft ze een aantal jaar gewerkt. Momenteel werkt ze vanwege haar ziekte niet. Ze heeft een relatie met haar liefste man; haar steun en toeverlaat. Ze leest graag, houdt van series en (misdaad)documentaires kijken, is graag buiten in de natuur en heeft een lichte obsessie voor nagellak. Verder vindt ze fotografie heel leuk en houdt ze van spelletjes. Ze heeft al ongeveer de helft van haar leven anorexia nervosa.
Waar ben je in behandeling geweest?
“Ik ben gestart bij PsyQ in Rotterdam. Vervolgens ben ik in behandeling gegaan bij Emergis in Goes. Daar ben ik nu nog steeds in behandeling.”
Wat voor soort behandeling heb je gehad?
“Ik ben gestart met individuele therapie bij PsyQ. Ondanks dat dit mij toen wel is aangeraden, wilde ik niet starten met een deeltijdbehandeling. Ik had een baan waar ik het naar mijn zin had en dit zou niet te combineren zijn met een deeltijdbehandeling. Ik bevond me op dat moment ook nog erg in de ontkenningsfase en vond dat het allemaal wel meeviel. Ik vond niet dat ik echt een eetstoornis had en heb met mijn individuele behandelaar ook besproken dat ik niet wilde dat het zo genoemd werd, ondanks dat ik een duidelijke diagnose anorexia nervosa had gekregen. De individuele behandeling heeft ongeveer twee maanden geduurd. Ik had een fijne therapeut, maar zij zag al gauw dat een uurtje therapie per week voor mij onvoldoende zou zijn. Na veel twijfelen heb ik toen gekozen voor een deeltijdbehandeling.
Ik kwam terecht in de Fase 1 groep en ging toen twee keer per week een dagdeel therapie volgen. Ik was inmiddels in de Ziektewet beland omdat het niet goed met me ging, dus over mijn werk hoefde ik me niet druk te maken. Door een miscommunicatie bleek al snel dat ik eigenlijk niet ‘goed’ genoeg was om aan de Fase 1 groep deel te nemen. Mij werd dringend geadviseerd om op zoek te gaan naar een plek waar mij intensievere zorg kon worden geboden. Ter overbrugging mocht ik wel in de groep blijven. Omdat PsyQ een samenwerking met Emergis heeft, kwam ik er al snel op uit dat ik daar dan in behandeling wilde gaan. De bedoeling was dat ik zou worden opgenomen op de kliniek (dat heet nu de Aansterkgroep), maar ik was nogal eigenwijs en wilde dit pertinent niet. Ik ben nogal gesteld op mijn autonomie en was bang dat ik dat op de kliniek zou verliezen.
Uiteindelijk mocht ik op de vierdaagse dagbehandeling van Emergis starten, omdat mijn motivatie hoog genoeg leek te liggen. Omdat ik van ver moest komen, mocht ik ook gebruik maken van het logeerhuis. Hier sliep ik drie nachten per week. Ik kreeg een eigen kamer met wastafel. Het overige sanitair, de keuken en de woonkamer deelde ik met de andere meiden op het logeerhuis. De vierdaagse dagbehandeling was een groepsbehandeling. De vierdaagse dagbehandeling is inmiddels een beetje veranderd en heet nu ‘dagklinische behandeling‘. Het is nog steeds een groepsbehandeling. Deze duurt nu niet meer standaard vier dagen, maar kan tussen de één tot vijf dagen duren. Ik zelf ben altijd vier dagen behandeling blijven volgen. Inmiddels ben ik nu ruim een jaar in behandeling bij Emergis, nog altijd op de dagkliniek.
Er wordt gewerkt vanuit de CBT-E, een bepaalde behandelmethode. Mijn ervaring is echter dat bij Emergis heel erg wordt gekeken naar jou als persoon. Het uitgangspunt is CBT-E, maar mocht er iets anders of meer nodig zijn, dan is daar ruimte voor. De behandeling is daardoor erg op maat. In de ochtend volg je bepaalde vaste therapieonderdelen met de groep en in de middag volg je modules (verschillende therapievormen) die aansluiten bij jouw problematiek en wensen. Deze modules volg je veelal ook in groepsverband.”
Hoe zien je dagen/weken eruit?
“Momenteel is het vanwege de coronacrisis allemaal een beetje anders, maar toen dit nog niet speelde zagen de dagen en weken er ongeveer als volgt uit. Elke dag start met een dagopening in de groep. Op maandag wordt hierin het ook het weekend nabesproken en op andere dagen gaat het over de vorige avond. Ook wordt er altijd even stilgestaan bij hoe je je die dag voelt, of je belangrijke afspraken hebt, etc. Bij dit onderdeel is altijd een (soms twee) verpleegkundige aanwezig. Vaak wordt er ook een eetdagboek van iemand besproken.
Daarna doen we gezamenlijk een tussendoortje. Meestal volgt er dan een gezamenlijk therapieonderdeel, bijvoorbeeld psycho educatie, therapie over instandhoudende factoren, etc. Regelmatig komt de diëtist langs die vragen kan beantwoorden en soms hebben we ook rusttijd in de huiskamer. Vervolgens wordt er tussen de middag warm gegeten. Elke dag wordt er vers gekookt. De warme maaltijd wordt altijd kort nabesproken en daarna vinden er in de middag modules plaats. Enkele modules volgt iedereen van de groep. Dit zijn beeldende therapie, psychomotorische therapie en sociale vaardigheden.
Na deze modules eten we gezamenlijk een tussendoortje en doen we ook de dagafsluiting. Afhankelijk van de dag wordt hierin ook het weekend voorbesproken. Sommige mensen volgen dan nog modules, bijvoorbeeld schematherapie, en andere mensen gaan naar huis. Gedurende de week heb je vaak ook één of meerdere individuele afspraken. Dit kan zijn met de psychiater, met je regiebehandelaar, met de verpleegkundige of met een vaktherapeut.”
Hoe heeft deze behandeling jou geholpen bij herstel?
“De behandeling bij PsyQ is voor mij eigenlijk een opstapje geweest naar de behandeling bij Emergis. Hoewel het in die tijd nog niet beter met me ging, heeft de tijd bij PsyQ er wel voor gezorgd dat ik wat meer inzicht in de eetstoornis heb gekregen. PsyQ heeft me vooral meer inzicht geboden in de ernst van mijn ziekte en de noodzaak van intensievere zorg om te kunnen herstellen.
Bij Emergis heb ik ten eerste een gezond eetpatroon kunnen opbouwen om in gewicht te kunnen herstellen. Verder heb ik in mijn behandeling al heel vaak de (figuurlijke) spiegel voorgehouden gekregen en ben ik mezelf echt tegengekomen. Natuurlijk gaat het bij een eetstoornis niet alleen om het eten, dat wist ik zelf ook wel. Waar het dan wel om ging, wist ik echter niet. Bij Emergis hebben ze me heel erg geholpen om hier inzicht in te krijgen. Alle professionals die bij Emergis werken hebben veel verstand van zaken, zijn vriendelijk en respectvol, maar zijn ook eerlijk. Ook dat heeft mij erg geholpen. Ik heb het gevoel dat ik daar echt eerlijk mag zijn en hulp mag vragen. Emergis helpt me om op alle nodige vlakken van mijn leven te reflecteren en zo nodig te veranderen.
Ik leer langzaamaan mezelf weer een beetje kennen; wie ben ik, wat wil ik en wat vind ik leuk? Door de eetstoornis was ik dit allemaal heel erg kwijtgeraakt. Daarnaast is er bij Emergis ook ruimte (en kennis) om aan andere problematiek te werken. Zo heb ik zelf naast een eetstoornis ook last van depressies en heb ik PTSS. Ik krijg daar onder andere traumatherapie voor.
Emergis heeft me tot slot geholpen om mijn naasten bij mijn herstel te betrekken. Zo bieden ze de mogelijkheid om familie- en/of partnergesprekken te voeren onder begeleiding van een ervaren systeemtherapeut. Ook worden er regelmatig familieavonden georganiseerd. Op die avonden kunnen naasten van cliënten vragen stellen, krijgen ze uitleg over van alles omtrent (de behandeling van) eetstoornissen en kunnen zij, als daar behoefte aan is, ervaringen delen met lotgenoten. Ik wilde om verschillende redenen in het begin absoluut mijn naasten niet betrekken in mijn herstel, maar ik ben door Emergis heel erg geholpen om dit stapje voor stapje toch meer te gaan doen.”
Heb je iets gemist?
“Bij PsyQ miste ik bij de Fase 1 groep zelf heel erg de diepgang. Het ging vooral over eten, terwijl ik nog geen inzicht had ik waarom ik de eetstoornis inzette. Het was voor mij daarom heel moeilijk om weer ‘normaal’ te gaan eten. Ik heb gehoord dat er in de Fase 2 groep wel wordt ingegaan op de onderliggende en instandhoudende factoren van de eetstoornis. Hier wordt in de eerste fase volgens mij bewust nog geen aandacht aan besteed, omdat de focus volgens mij vooral is om een start te maken met het herstellen van een gezond eetpatroon. Hier zitten natuurlijk ook allerlei gedachten achter dus ik zeg zeker niet dat dit niet goed is. Voor mij werkte dit alleen niet.
Bij Emergis merkte ik dat het herstellen van het eetpatroon en de aanpak van de onderliggende redenen veel meer parallel liepen. Voor mij persoonlijk slaat dit beter aan. In het begin miste ik bij Emergis wel het contact met mensen die écht begrepen hoe ik me voelde, maar zelf niet meer ziek waren. Gelukkig heb ik sinds enkele maanden regelmatig contact met een ervaringsdeskundige die bij Emergis werkt. Dit vind ik erg prettig.”
Zou je met de kennis van nu, iets tijdens je behandeling anders gedaan hebben?
“Eigenlijk denk ik van niet. Ik wil daarmee niet zeggen dat ik dingen niet anders had kunnen doen. Met sommige dingen heb ik het mezelf zeker moeilijker gemaakt dan nodig, maar ik geloof wel dat ik dat pad heb ‘moeten’ bewandelen om daarvan te leren. Die lessen waren (en zijn!) soms hard en pijnlijk, maar wel noodzakelijk om bepaalde patronen te doorbreken. Natuurlijk was ik liever direct op de juiste behandelplek terechtgekomen, maar het is niet zo gelopen en ik denk dat ik mijn huidige traject dan wellicht ook heel anders was gestart.”
Zou je anderen deze behandeling en instantie(s) aanraden?
“Dit vind ik een lastige vraag. Ik denk namelijk dat het voor iedereen heel persoonlijk is wat wel en niet fijn is in een behandeling. Zo was voor mij PsyQ op dat moment niet de juiste plek, maar weet ik ook dat er mensen zijn die daar wel erg geholpen zijn. Puur vanuit mezelf sprekend zou ik Emergis zeker aanraden. Ik heb het gevoel dat iedereen daar écht gezien wordt en de communicatie onderling tussen de behandelaren is erg goed. Ik hoef vrijwel nooit twee keer hetzelfde te vertellen. Als ik aan behandelaar A iets vertel, is behandelaar B daar al spoedig van op de hoogte. Het programma is heel persoonlijk en er wordt echt mét jou gekeken wat nodig is, wat haalbaar is en wat het beste bij jou past – uiteraard binnen de mogelijkheden die ze kunnen bieden.”
Hoe gaat het nu met je?
“Herstellen gaat niet in een rechte lijn naar boven. Het ging een tijdje stukken beter, nu gaat het weer wat minder goed met me. Ik heb dit keer wel eerder aan de bel kunnen trekken, waardoor mijn behandeling snel weer iets geïntensiveerd kon worden. Ik ben er zeker nog niet en dat vind ik vaak heel frustrerend. Ik heb regelmatig na een goede dag geroepen: ‘Ik ben genezen hoor!’ Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Ik heb al ruim de helft van mijn leven een eetstoornis, ik kan ook niet verwachten dat ik hier binnen anderhalf jaar vanaf ben. Ik ga er komende tijd weer keihard aan werken om vooruit te komen!”
Wil je verder nog iets meegeven?
“Iedereen verdient het om te herstellen van een eetstoornis. Of je nu anorexia of BED hebt, of je nu een hoog, laag of gezond BMI hebt, of je nu jong of oud bent, al lang een eetstoornis hebt of nog maar heel kort… Ik wens iedereen die om wat voor reden dan ook deze website bezoekt heel veel liefde, kracht en moed toe. Je bent het waard!”
♥
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie