Thuis na het ziekenhuis

Aafke is ontslagen uit het ziekenhuis. In het ziekenhuis kreeg ze alleen nog maar sondevoeding toegediend, omdat ze niets uit zichzelf at. Door de sondevoeding is haar gewicht toegenomen, en verkeert ze niet meer in levensgevaar. Daarom mogen, of beter gezegd, moeten we haar mee naar huis nemen. Onderweg zien we mensen bij een oliebollentent staan. Wij waren het helemaal vergeten: het nieuwe jaar staat voor de deur.

Terwijl de mensen in hun huiskamers bij de kerstboom hun dagen aftellen naar het nieuwe jaar, tellen wij de dagen af naar de heropname. Wanneer die gaat plaatsvinden, weten we niet, maar dat die binnen een paar dagen gaat plaatsvinden, weten we wel zeker.

bron foto

Direct na aankomst thuis gaat het niet goed met Aafke. Ze eet en drinkt vrijwel niets en blijft elke maaltijd maar met haar lege ogen naar het eten staren. De sfeer wordt er niet beter op. De gezelligste dagen van het jaar zijn aan ons huis voorbij gegaan. Ook de Nutridrink laat Aafke zo goed als staan. Na twee dagen besluiten we weer contact op te nemen met het ziekenhuis.

Als ik ‘s ochtends dokter Hoekstra bel, is hij niet bereikbaar. Er wordt beloofd dat hij zo snel mogelijk terugbelt. Maar hij belt steeds niet terug terwijl het met Aafke elk uur slechter gaat. Mijn irritatie hierover neemt met de minuut toe. Ik bel over de hele dag zes keer naar het ziekenhuis. Uiteindelijk worden we in de avond teruggebeld. Dokter Hoekstra hoort vermoeid ons verhaal aan. Hij spreekt van een nieuwe situatie. Dat is een wonderlijke inschatting van wat er aan de hand is. De gezondheidstoestand van Aafke is eerder het gevolg van zijn handelen, dan dat er sprake is van een nieuwe situatie. Hij zegt een dag na nieuwjaarsdag een bed voor Aafke te hebben. Mocht de situatie verslechteren dan kan ze uiteraard eerder opgenomen worden. We zijn opgelucht dat we een opname achter de hand hebben.

Als er klasgenoten op bezoek komen, zegt Aafke met zo ongeveer de laatste kracht die zij nog in zich heeft, dat het goed met haar gaat. We proberen ondanks alles nog iets leuks te maken van oudjaarsdag; al is het maar voor haar zusje. En terwijl mijn vrouw de oliebollen bakt, realiseren we ons dat de vreugde van Aafke niet meegaat naar het nieuwe jaar. Haar vreugde heeft ergens in het oude jaar, een verkeerde afslag genomen. De avond begint redelijk gezellig, totdat Aafke weer weigert om te eten. De sfeer slaat om. Ik word ontzettend boos op Aafke, de dokter en de hele wereld. Ik voel mij zo ontzettend onmachtig. Waarom kunnen we niet even een gewoon gezellig moment met elkaar hebben? We snakken zo, zoals iedereen naar een normale oudjaarsdag.

bron foto

Aafke stormt naar boven. We laten haar even uitrazen. Uiteindelijk gaat mijn vrouw haar troosten en komt ze om 22.00 uur uitgeput naar beneden. Nog twee uur te gaan voor een nieuw begin. Een nieuw begin waarvan? Aafke valt in een diepe slaap. Uiteindelijk “vieren” we de overgang van het nieuwe jaar zonder haar.

De volgende dag is Aafke extreem moe. Ze eet bijna niets meer. Met het uur wordt ze paniekeriger. In een angstige bui gilt ze: “Waarom wil niemand mij helpen?” De vraag snijdt mij door mijn ziel. Het schrijnende is, dat ik het antwoord ook niet weet.

Volgende keer: Heropname

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

19 reacties op “Thuis na het ziekenhuis”

  1. Sjonge jonge.. heftig weer zeg! echt heftig..

    ik hoop zo, van harte, dat Aafke het overleefd, (heeft overleefd)..

    Sterkte, nogmaals..

  2. Alleen maar herkenning en dat machteloze, ja, als ouders sta je soms machteloos tegenover deze vreselijke ziekte.

  3. Jee, wat erg hoe dat er aan toe gaat….Ik schrik wel van die foto, is dat Aafke? Wel een mooi meisje, maar ze er echt zorgelijk uit.

  4. wat een onmacht voor u!!

    ohhh..sterkte…

    Als het toch al een poos geleden is…kunt u niet alles meteen plaatsen 😉

  5. Dit is zo heftig en herkenbaar…

  6. Ik kijk elke zaterdag ‘uit’ naar een nieuwe post van u. Ik wil zo graag weten hoe het verder gaat! Ik hoop ook dat ze het (heeft) overleefd en dat ze het nu prettiger heft.

  7. Wat Meave zegt… !!!
    Vervelend dat het niet goed ging, maar misschien toch nog een beetje fijn dat ze even thuis kon zijn?

  8. Even alvast heel snel een reactie. Het gaat nou redelijk goed met Aafke. We zijn ongeveer twee jaar verder dan in de BLOG.

    De foto’s worden door de redactie van Proud2Bme erbij gezocht. Het zijn zogenaamde stock-foto’s. Aafke is er niet op te zien.

  9. Ook ik volg het vanaf het begin en ik voel je pijn, onmacht en verdriet.. Blij om te lezen dat het nu beter gaat met Aafke!

  10. Wauw. Dit verhaal… Het snijdt echt in je ziel.
    Ik weet ook niet hoe ik het anders moet zeggen.
    Maar zowel Aafkes pijn (hoewel het bij mij lang niet zo slecht is gegaan) als ook jullie pijn is heel rakend weergegeven.

    Het blijft mij ook bezighouden, dus ik blijf het ook iedere keer trouw lezen. Ben wel blij dat ik al weet dat het nu in ieder geval beter gaat met Aafke, dat leest een stuk prettiger.

    Maar dankjewel voor het opschrijven van dit verhaal

  11. Wat vreselijk heftig zeg!

  12. @Simon
    Ging uw dochter hierna weer naar *hetzelfde* ziekenhuis? Weer met diezelfde dokter Hoekstra? Had u niet een ander ziekenhuis kunnen proberen, of was dat geen optie? (of had het sowieso niet uitgemaakt, omdat ze daar dezelfde behandeling had gekregen?)

    Ik sluit me verder aan bij de andere reacties. Wat een ontberende, loodzware strijd zeg. Sterkte!

  13. Veel sterkte!

  14. Hebben jullie nooit overwogen een second opinion aan te vragen? Ik snap dat dat achteraf makkelijk gezegd is hoor 😉

  15. Hoewel het met mijn dochter minder erg gesteld is, herken ik dat je af en toe machteloos woedend wordt: hoe lang gaat dit duren?, hoe ziet haar toekomst eruit?, waar stel je grenzen aan onuitstaanbaar gedrag?, gaat zij niet terugvallen?
    Na een opvoeding die redelijk probleemloos verliep, is het schokkend en moeilijk om opeens zo’n ernstige psychische ziekte op je bord te hebben waar dan ook nog zoveel lichamelijke, sociale en maatschappelijke consequenties aan kleven. Mijn ervaring is dat hulpverlening vaak: ‘mosterd na de maaltijd’ is. Het meeste moet je zelf thuis oplossen. En je regelt je suf, met school, medische onderzoeken, dietisten, psychologen.

  16. Bij het laatste stukje dat ze gilde ‘waarom wil niemand mij helpen’ moest ik echt huilen toen ik het las! Zo pijnlijk en al helemaal als het je dochter is…

    heel veel sterkte!!!

  17. wederom weer zeer herkenbaar. Onze dochter is er net zo aan toe geweest als Aafke. Die boosheid die je beschrijft, op alles en iedereen, o wat herkenbaar. Jullie nieuwe jaar begon op deze manier. Niet te beschrijven hoe dat voelt. Niet wetend hoe het verder zal gaan, zo bang zijn om je kind te verliezen. Je ziet dat ze niets eet en steeds meer in haar eetstoorniswereldje glijdt. Je weet als ouder niet wat je moet doen om haar zover te krijgen dat ze weer gaat eten. En uiteindelijk weet je ook dat je dat als ouder niet kunt, haar weer laten eten, haar beter laten worden. Je hebt maar te accepteren dat het zo gaat, je staat aan de zijlijn en het enige wat je kunt doen is aanmoedigen, net zoals je op het voetbalveld doet bij je andere kind… beetje rare vergelijking maar zo heb ik het wel gevoeld. Alleen sta ik liever op het voetbalveld bij mn jongste omdat dat heel anders is.
    Ik ben ook erg benieuwd naar je volgende blog, de heropname… Ze wordt dan waarschijnlijk weer wat opgepept zodat ze uit de gevarenzone is en gaat dan weer naar huis… uit ervaring weet ik dat dit soms moet, maar ik weet ook uit ervaring dat de terugval direct bij thuiskomst begint. En dat is niet alleen zo bij een ziekenhuisopname. Onze dochter is in de kliniek geweest voor een aantal maanden en het leek goed te gaan. Totdat ze thuis kwam en binnen 6 weken weer bijna in het ziekenhuis lag. Ze moeten het zelf willen en ervoor gaan, dan nog is het moeilijk, maar als ze nog in de ontkenningsfase zitten, zien ze niet hoe ziek ze zijn.

  18. Dank weer voor jullie reacties.

    Femke, machteloosheid is inderdaad de emotie die overheerst als je ouders bent.

    Jimmy, wij hebben bij de heropname gekozen voor hetzelfde ziekenhuis. Op dat moment wisten we niet of het in andere ziekenhuizen beter zou zijn. Dat overzicht heb je als ouder niet op dat moment. Het zou mooi zijn als je op een website zou kunnen zien welke ziekenhuishuizen met een Eetstoornis-Protocol werken, en over welke patiënten op dat gebied tevreden zijn. Wie weet komt er nog zo’n website.

    xXxpaula, datzelfde geldt voor een second opinion. Op het moment zelf denk je er niet aan, en denk je “zo zou de hulp wel geregeld zijn in NL.” Die gedachte is niet zo raar, want als je een andere klacht hebt (bv iets aan je longen), word je in elk ziekenhuis min of meer hetzelfde behandeld. Dus dachten we: Dat zou met een eetstoornis ook zo zijn. Dat blijkt, met de kennis van nu, niet het geval.

    Jo, ik ben blij dat je de boosheid herkent. De angst om je kind te verliezen, en daar zo weinig invloed op te hebben, speelt zeker mee. Die angst kan soms heel concreet zijn. Het enige wat je kunt doen is inderdaad aanmoedigen en er zijn; en niet opgeven. En het moeilijke is – je krijgt er aan het begin zo weinig voor terug. Je wordt aan het begin zelfs als een “vijand” gezien. Dat is vreselijk om mee te maken. Natuurlijk moeten ze in het ziekenhuis zorg dragen voor de lichamelijke conditie van een patiënt. Maar in het geval van een Anorexia-patiënte is dat niet voldoende, en weet je van te voren dat zonder adequate behandeling er geen sprake is van genezing. Ze moeten het inderdaad zelf willen en ervoor gaan. En daar is het weer voor nodig dat een goed ontwikkeld ziektebesef hebben.

  19. jeetje, die dokter hoekstra wat is dat een belachelijke dokter! pfff kan daar zo boos om worden! domme lui!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *