Time-out eetstoorniskliniek

De terugkeer naar haar oorspronkelijke school lijkt Aafke aan het begin goed te doen. Het levert wel heel veel spanning op, maar ze doet het toch maar mooi. De naaste familie blijft erg betrokken bij het wel en wee van Aafke. Ze blijven bellen om te informeren hoe het met Aafke is. Soms hebben we echter de puf niet meer om terug te bellen. Dat ligt aan onszelf. Na een paar dagen Aafke thuis in het weekend, willen we als haar zusje er is, alle aandacht voor haar hebben.

Bron foto

Door de omstandigheden delft haar zusje in veel opzichten steeds het onderspit als Aafke er is. Aafke vraagt nu eenmaal heel veel zorg en aandacht. Vandaar dat we ook niet te veel aan de telefoon willen hangen over Aafke, als haar zusje er is. Tegelijkertijd hopen we dat de familie blijft bellen, want wij waarderen het. Alleen zullen we niet altijd even snel reageren. Hopelijk hebben zij daar begrip voor.

Met Aafke gaat het ondertussen niet goed in de kliniek. De hulpverleners vinden haar niet gemotiveerd. Ik vind dat een lastig punt. Ik zie zelf ook dat de motivatie bij Aafke ontbreekt. Maar de vraag is of het wel eerlijk is om van iemand die geestesziek is, te vragen dat zij gemotiveerd is om te genezen.

Misschien is het niet gemotiveerd zijn wel het gevolg van de ziekte. In ieder geval krijgt Aafke een zogenaamde Time-Out gekregen, wat inhoudt dat ze voor een paar dagen naar huis wordt gestuurd om na te denken wat ze nou precies wil in de kliniek. De vraag is of Aafke wel goed in staat is om na te denken. Als dat zo is, dan is een Time-Out een zinnig middel. Maar als dat niet zo is, is een Time-Out een onzinnig middel. In een ziekenhuis wordt iemand die niet goed reageert op een behandeling ook niet naar huis gestuurd. Men zal op de eerste plaats de behandeling proberen aan te passen.

Als formele reden voor de Time Out wordt opgegeven dat Aafke onvoldoende aankomt. Sinds ze in de kliniek is, is ze alleen maar afgevallen. Tegelijkertijd worden er met ons gesprekken gevoerd hoe wij haar moeten stimuleren om meer te eten. Dat is frustrerend, want de hulpverleners zelf lukt het ook niet.

Uitdrukkelijk wordt tegen Aafke gezegd dat de Time Out geen strafmaatregel is, maar zo ervaart Aafke het wel; en wij heel eerlijk gezegd ook. Het wordt als instrument ingezet om de meiden weer aan de gang te krijgen. De kliniek heeft er goede ervaringen mee. Onderdeel van de Time Out is dat ze ook een aantal opdrachten moet maken, over waar ze aan wil werken etc. Aafke maakt keurig alle opdrachten.

Als ik Aafke terugbreng naar de kliniek, slaat ze in het gesprek met de behandelend psychiater en therapeut helemaal dicht. Merel, de psychiater doet erg haar best om toch nog positieve dingen uit Aafke te trekken, die een verblijf in kliniek kunnen rechtvaardigen. Dat gaat niet eenvoudig, want Aafke brengt weinig tot niets in. Gelukkig hebben we haar map nog waar ze het één en ander in verwoord heeft. Het dieptepunt van het gesprek komt ongeveer na een halfuur, als Aafke zegt dat haar doel is om nog meer af te vallen. Dan zakt je als vader de moed wel heel erg in de schoenen. In één seconde zie ik alles door mijn vingers glippen. Ik ben niet eens boos. Het is eerder een gelatenheid dat het is, zoals het is. De psychiater en de therapeut gaan goed in op wat Aafke zegt. Maar helaas moet ik ook constateren dat het soms is, alsof je tegen een betonnen muur praat. Aafke zit in de top van de zwaarste categorieën. Als ik heel eerlijk ben, dan houd ik met elk scenario rekening.

Ondanks de Time Out heb ik het volste vertrouwen in de professionaliteit van de kliniek en de mensen die daar werken. Er wordt zeer zorgvuldig en deskundig omgegaan met de meisjes die er wonen. Ik snap ook dat ze zelfs van meisjes die zwaar in de problemen zitten, op een bepaald moment verwachten dat ze kleine stappen gaan maken. Het is immers een behandelkliniek.

bron foto

Ondertussen moeten wij ook verder met ons eigen leven en ons op het positieve richten dat het leven te bieden heeft. En natuurlijk is er ook nog steeds wel hoop. Er hebben meer meiden van de zwaarste categorie daar gezeten, die ze uiteindelijk wel op de rit hebben gekregen. Maar we weten ook dat er kinderen zijn die nooit meer op de rit te krijgen zijn. Daar sluiten we onze ogen ook niet voor. Het heeft alleen geen zin om in scenario’s te denken. Wij leven van dag tot dag, van uur tot uur, en soms van minuut tot minuut. In ieder geval ga ik over een paar dagen met haar zusje iets leuks doen.

Volgende keer: Hollend achteruit

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

14 reacties op “Time-out eetstoorniskliniek”

  1. Jeetje wat heftig..
    ‘Het dieptepunt van het gesprek komt ongeveer na een halfuur, als Aafke zegt dat haar doel is om nog meer af te vallen. Dan zakt je als vader de moed wel heel erg in de schoenen. In één seconde zie ik alles door mijn vingers glippen. Ik ben niet eens boos.’
    Vooral dit..
    Ik vind het ontzettend knap dat u niet boos bent, maar in kunt zien dat het de ziekte is die dit met haar doet. Ik hoop dat het snel beter zal gaan en dat Aafke in zal gaan kunnen zien hoe mooi het leven ook voor haar kan zijn. Maar de titel van uw volgende blog bezorgt niet zoveel goeds… 🙁

  2. Herkenbaar wel… mijn motivatie was op ten duur ook ooit helemaal, weg… tot mijn enige motivatie kwam op: ik wil niet dood. En dat was voor mij dé motivatie die mij stappen vooruit heeft doen durven zetten. Ik hoop dat Aafke ook haar motivatie heeft kunnen/kan gaan vinden, ook al is het maar één iets heel kleins. Ambivalentie; het willen veranderen maar ook weer niet. Of helemaal niet willen veranderen en hopelijk toch een heel klein beetje en daarop doorpakken. Ik weet niet of ik het einde van dit verhaal wel wil horen….. Maar diep respect hoe u dit beschrijft, op het positieve gericht en ook oog blijft hebben op het zusje van “Aafke.” Aan jullie als ouders zal het niet liggen. Het zou bij elkaar, alle blogs, een boek kunnen zijn. Ik hoop met een goed einde.

  3. Wow wat toch weer herkenbaar. De telefoon die roodgloeiend staat. Geen fut en eigenlijk geen zin om te beantwoorden… ik ben op een gegeven moment mails gaan sturen en iedereen die ernaar vroeg, heb ik zijn oc haar mailadres gevraagd. Als ik tijd had stuurde ik een mail naar de hele groep waarin ik me oom altijd verontschuldigde dat ik niet reageerde. En de time out, met hoofdletter T en O. Ook al een paar keer meegemaakt. In de time out komt het duiveltje weer uit zn hoekje. Dochterlief wil niks meer, instelling is uitbehandeld want is niet gemotiveerd. Zr komt weer thuis en je begint weer van voor af aan…

  4. pfff… heftig weer zeg! Ik hoop zo dat dit goed eindigt en dat ze de motivatie en kracht in haarzelf vindt om te durven vechten.

  5. Ik vrees voor Aafke en kan en durf echt niet te vermoeden hoe dit verder zal gaan. Toch blijven we allemaal hopen dat er ondanks de titel “Hollend achteruit” een lichtpuntje zal komen voor Aafke. Ik heb een soort gevoel dat ze ervan zal genezen en er weer bovenop komt, hoe lang dat ook zal duren en hoe zwaar dat ook zal zijn. Het is een beetje een eng gevoel want ik ken Aafke niet persoonlijk en kan dit helemaal niet weten. Maar als je zo’n sterke wilskracht hebt dat je jezelf zulke erge dingen aandoet, met gevaar voor eigen leven, dan kan die wilskracht hopelijk ook de andere kant op slaan en ben je hopelijk ook sterk genoeg om jezelf weer uit dit diepe dal te helpen.

    Ook ben ik het roerend met de reactie J. eens. Alle blogberichten bij elkaar zouden een boek kunnen zijn. Als dit in de toekomst allemaal voorbij is en Aafke genezen is, hoe lang dat ook duurt, dan zou dit heel goed als boek uitgegeven kunnen worden. Om anderen te helpen die (mee)vechten tegen de eetstoornis van henzelf of een naaste.

  6. Ook ik heb dubbele gevoelens bij een Time Out, mag je van iemand verwachten die een psychische ziekte heeft om de motivatie te vinden?
    Naar huis en dan?
    Als ouder motiveren om te eten, dat gaat toch niet werken? Je bent ouder en geen hulpverlener. Tuurlijk doe je als ouder wat in je macht ligt maar er zijn toch grenzen?

    En ook zo herkenbaar, je wilt het er niet steeds over hebben als er nog een zusje bij is, je wilt voor haar een zo normaal mogelijke wereld creëren, maar aan de andere is die er op dat moment niet. Je wilt er voor allebei zijn maar je bent in de eerste plaats moeder.

  7. “Volgende keer: Hollend achteruit”

    Oh, dat klinkt niet heel goed. 🙁

    “Er hebben meer meiden van de zwaarste categorie daar gezeten, die ze uiteindelijk wel op de rit hebben gekregen. Maar we weten ook dat er kinderen zijn die nooit meer op de rit te krijgen zijn.”

    Inderdaad. En helaas zijn er ook kinderen die het niet meer op kunnen brengen om te blijven vechten. De dood zien zij dan als de enige uitweg die ze nog hebben. Ik bid voor Aafke dat het met haar niet zo af loopt. Ze is nog zo jong. Ze kan nog harstikke veel doen in haar leven. Zeker als ze zo intelligent is als haar vader.

  8. Het is zeker belangrijk om met de zus van Aafke ook leuke dingen te doen. Ook zij lijdt hier enorm onder de ziekte van haar zus. Natuurlijk is het logisch dat Aafke wat meer aandacht nodig heeft nu, maar ik denk dat het voor Aafkes zus helemaal niet zo gemakkelijk is als ze laat blijken.

    Jullie zijn echt goede ouders, ik heb enorm veel bewondering voor jullie en ik wens jullie echt al het geluk in de wereld toe

    groetjes

  9. Ik denk zelf dat ik nooit meer helemaal op de rit te krijgen ben, maar ik zal nooit meer in levensgevaar komen. Dus ja. Er is ook een soort van middenweg.

  10. @ Sophietje…benieuwd hoe die middenweg eruit ziet. Het klinkt alsof er goed mee te leven is.

  11. Oh nee … Ik word zelfs een beetje bang om het volgende stuk te lezen, de titel ‘Hollend achteruit’ bezorgd me echt helemaal de kriebels, het voorspelt niet veel goeds. Jeetje Simon, wat gaan (of gingen) jullie door een enorme zware tijd. Vat dit niet verkeerd op, maar het lijkt een verhaal waar maar geen einde aan komt. En dat lijkt me zo ontzettend zwaar voor jullie als ouders, maar ook voor Aafke zelf. Ik heb veel bewondering voor je Simon, dat je het zo goed kunt blijven omschrijven. Het is raar om te zeggen dat ik je verhaal met plezier lees, want dat is natuurlijk niet zo. Maar ik ben wel benieuwd naar hoe dit verder gaat, hoe dit afloopt. Ik hoop alleen maar dat jullie als een compleet gezin 2014 zijn ingegaan…

  12. Beste vader van Aafke,

    Wat ik me afvraag is of u nu hier middenin zit of dat het zich in de verleden tijd afspeelt?
    Ik word er een beetje zenuwachtig van namelijk.
    Maar ja het is aan mij om het wel of niet te lezen natuurlijk.

    Veel sterkte in ieder geval

  13. @ronja
    misschien even wat meer blogs van hem lezen, na zoveel blogs zou je dan wel weten dat dit zo’n 1,5 jaar geleden is….

  14. nou, sorry hoor

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *