Tips bij bel- en telefoonangst

“Je kan naar de huisartsenpraktijk bellen om een afspraak te maken.” Die afspraak zelf kan al spannend genoeg zijn, maar je moet eerst ook nog eens bellen om hem daadwerkelijk in te plannen. Als je belangst hebt, is dat een hele opgave. Je wilt niet, je durft niet, het kan niet, maar soms moet het. Belangst komt veel voor, daar hoef je je niet voor te schamen en dat mag je serieus nemen. In deze blog deel ik een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. 

Ik zal niet beweren dat ik last heb gehad van belangst, maar ik vond telefoneren vroeger wel heel spannend. Bij een onbekend nummer nam ik nooit op. Als ik iemand snel moest bereiken, vermeed ik het alsnog een stuurde mijn bericht in een email. Maar in sommige gevallen is bellen echt nodig en in ieder geval een stuk sneller. Belangst is niet iets waar je zomaar even overheen stapt, maar deze tips kunnen je stapje bij beetje misschien toch helpen om dat dringende telefoontje te plegen of helpen om de telefoon op te pakken. 


Bron foto

Het gesprek voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk? Zo zal het vast niet voelen met belangst, maar het kan zeker wel schelen! Bereid je gesprek goed voor. Bedenk goed wat je wilt zeggen en schrijf het eventueel op zodat je (door de spanning) niets vergeet. Dat geeft ook wat houvast om op terug te kunnen vallen tijdens het gesprek. Wat ook kan helpen als voorbereiding is om het gesprek al even te oefenen. Misschien met iemand die je vertrouwt, maar het kan ook gewoon met jezelf. Misschien klinkt dat gek, maar zo gek is dat niet. Zeker niet als het je helpt!

Afkijken (afluisteren) bij anderen

Ik wil niemand aansporen om de privégesprekken van anderen af te luisteren, maar soms zit je bijvoorbeeld in de trein en dan kan je er haast niks aan doen dat je het gesprek van een ander meekrijgt, haha. Maar bijvoorbeeld ook als je ouders of je partner of een vriend(in) een telefoontje pleegt waarvan het niet erg is dat jij het ook hoort. Van dat moment kan je gebruik maken om te luisteren hoe een ander nou een telefoongesprek voert. Zo’n voorbeeld kan best fijn en helpend zijn!

Telefoneer op een plek die goed voelt

Als bellen iets is dat je eng vindt, kan je het maar het beste doen op een plek die je wat rust bezorgd. Of in ieder geval niet meer onrust. Misschien vind je het wel vervelend als er andere mensen in de ruimte zijn waar jij belt of kan je om een andere reden niet de rust vinden op het plek waar je bent. Het is prima om je dan even terug te trekken, bijvoorbeeld op je eigen kamer of op een ander fijn plekje in je huis. Het kan ook fijn zijn om even een blokje om te lopen of buiten te zitten als het weer oké is.

Oefening baart kunst

Hoewel ik nooit echt belangst heb gehad, vond ik bellen wel erg spannend. Deze spanning is er met de tijd steeds meer van afgegaan. Hoe? Door het te doen, omdat oefening kunst baart. Ik weet nog goed dat ik een vriendje had die WhatsAppen heel vervelend vond en liever met me belde. Daar moest ik zó aan wennen, zelfs al was het mijn vriend. Maar in die tijd ben ik bellen wel in een rap tempo minder eng gaan vinden. Ook zakelijke telefoontjes gingen beter naarmate ik het vaker deed. 

Zakelijk of vriendschappelijk bellen?

Tussen een zakelijk telefoontje of gezellig bijkletsen met een vriend zit natuurlijk een groot verschil. Het één laat zich gemakkelijker voorbereiden dan het ander. Dit kan een reden zijn dat zakelijke telefoontjes misschien makkelijker zijn. Het kan overigens ook andersom werken; dat telefoontjes met vrienden wat makkelijker zijn omdat het bekenden zijn. Daarin is geen goed of fout. Een tip voor die vriendschappelijke telefoontjes? Eigenlijk zoals ik hierboven schreef: oefening baart kunst. Het kan helpen om aan te geven dat je het spannend vindt. Dat kan al een stukje van de druk wegnemen. Oefen eerst met mensen die je het meest vertrouwt.

Uiteindelijk zal durven bellen met je vrienden jullie band echt kunnen versterken, wat iets heel waardevols is. Dit in je achterhoofd houdend, geeft misschien ook een helpende motivatie. Het is waardevol om echt jezelf te kunnen zijn, maar daarvoor moet je je wel kwetsbaar opstellen en dat is soms spannend. De blog ‘10 voordelen van kwetsbaar zijn‘ geeft mooi de kracht van die kwetsbaarheid weer. Ik vind het een aanrader om te lezen als je daar op wat voor vlak dan ook tegenaan loopt. 

Een kwestie van doen!

Je kan een hoop voorbereiden en dat kan echt wat houvast geven, maar als die voorbereiding is gedaan, moet je ook de knoop doorhakken en gaan doen. Blijf niet te lang twijfelen op het moment dat je wilt bellen. Want hoe langer je wacht, hoe spannender het vaak ook wordt. Door te luisteren naar de angst geef je onbewust de angst ook gelijk en kan het juist groeien. Makkelijker gezegd dan gedaan misschien en voor iedereen kan het anders werken, maar voor mij werkt dit met bijna alles dat ik spannend vind. Genoeg nagedacht, nu gáán en voor je het weet ben je het al aan het doen en is het weer voorbij. Je kan het!

Helpende gedachten bij belangst

Een helpende gedachte kan zijn dat de gene aan de andere kant helemaal niet weet hoe zenuwachtig jij bent of hoe ongemakkelijk je het vindt. Voor de ander is het ‘gewoon een telefoongesprek’ waar verder niet zo veel achter wordt gezocht. Tenzij die ander ook belangst heeft, maar dan zou diegene meer met zijn of haar eigen zenuwen bezig zijn dan die van jou natuurlijk.

Wat mij bij presentaties of voor mezelf opkomen altijd helpt, is de gedachte dat ik me niet hoef te schamen voor een rood hoofd. Zoveel mensen krijgen een rood hoofd en ook mét dat rode hoofd kan en mag ik zeggen wat ik wil zeggen. Als ik het zelf niet erg vind, kan niemand me daarin raken. Door de telefoon kan al helemaal niemand jouw rode hoofd of zweetoksels zien. En als je niet helemaal lekker uit je woorden komt of moet stotteren of voor je gevoel heel raar praat, so be it. Dan maar op die manier. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar doet. En daarna mag je ook ontzettend trots zijn op jezelf! Dat je het hebt overwonnen. Dat je het hebt gedaan. Hoe het ook ging. Je deed het!

Wat ook kan helpen is bedenken wat het ergste is dat zou kunnen gebeuren. Zeg dit eens hardop, of schrijf het op of deel het met iemand. Als je uitspreekt waar je zo bang voor bent, kan dat op zich al helpen om te relativeren. Wat vind je zo eng aan bellen?

Wat helpt jou bij telefoongesprekken?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

10 reacties op “Tips bij bel- en telefoonangst”

  1. Dat rode hoofd is heel herkenbaar helaas. Ik heb dat altijd, al heel mijn leven. Vind ik echt vervelend. Geen idee of hier overheen te groeien is. Bij mij dan niet in elk geval denk ik, inmiddels bijna 26 en heb het nog steeds. 🙁

  2. Ik heb jarenlang gedacht dat ik de enige ‘gek’ was met dit probleem. Het kleurt enorm veel een is erg onhandig. Gehijg kan veel via email. En durf ik tegenwoordig ook te zeggen ‘ik heb telefoonangst il het lukt niet om te bellen’.
    Toch maakt het je wereld klein, geen vriendinnen horen, zelf geen afspraken kunnen maken. Het is een vervelend probleem.

    1. Gehijg? 😝 zo krijg ik ook nog schijf angst wha!

  3. Ik heb jarenlang gedacht dat ik de enige ‘gek’ was met dit probleem. Het kleurt enorm veel en is erg onhandig. Gelukkig kan veel via email. En durf ik tegenwoordig ook te zeggen ‘ik heb telefoonangst en het lukt niet om te bellen’.
    Toch maakt het je wereld klein, geen stemmen van vriendinnen horen, zelf geen afspraken kunnen maken. Het is een vervelend probleem.

  4. Oh ik herken het wel, ik bel iedereen op behalve als het maar instanties is, onbekende nummers neem ik nog steeds niet op. En als ik iemand mijn nummer geef vraag ik altijd of ze me eerst een bericht sturen zodat ik het nummer herken

  5. Ik heb ook een tijd belangst gehad, had er vooral last van bij mensen met wie ik even een kletspraatje moest maken. Wat bij mij een grote rol speelde, was dat ik onbewust het idee had dat ík verantwoordelijk was voor een goed verloop van het gesprek. Ik was ontzettend bang voor ongemakkelijkheid of stiltes, omdat ik er altijd van uit ging dat als dat gebeurde, dat aan mij lag. Het heeft me erg geholpen om erbij stil te staan dat de ander ook verantwoordelijk is voor het verloop van het gesprek en dat communicatie over de telefoon zowel voor jou als de ander nou eenmaal lastiger is dan in het echt. Ongemakkelijke momenten kunnen gebeuren. Deze gedachte zorgt ervoor dat ik nu meer ontspannen kan bellen

  6. Ik vind telefonisch veel informatie moeten ontvangen verschrikkelijk. Ik kan het niet bijschrijven en onthouden doe ik het niet (meer).

  7. Bellen vind ik soms moeilijk, maar videobellen vind ik pas echt TE moeilijk.
    Nu moet je bijna overal videobellen als je een gesrek hebt en dat is voor mij niet te doen. 😪

  8. Belangst, drempel, zenuwachtig als mijn telefoon gaat en nog erger als ikzelf moet bellen, vooral instanties, vreemde mensen. Maar mijn grootste schaamte is dat ik het zelfs heel lastig vindt om met bekenden, vriendinnen of familie te bellen. Ik denk ook altijd dat ik daar de enige in ben. Alleen met mijn kinderen en mijn man heb ik er geen last van. Wat het nou precies is…… het kost me erg veel energie en stress, tegenwoordig is het lastig met alle social media, en ik krijg soms ook echt wel opmerkingen, of er wordt een grapje gemaakt, dat ik nooit te bereiken ben bijvoorbeeld, of een telefoon niet aan mij is besteed, ik neem toch niet op…..ik doe er lacherig om, grap mee. Maar de waarheid is, dat het allemaal echt zo is,doordat ik het moeilijk vindt. Het is waar, gewoon doen, denken dat de ander het niet weet of door heeft en mijn hoofd er niet af kan bijten. Tuurlijk zet ik me er meestal toe, vooral als het echt moet. Maar het blijft vervelend! Thanks voor deze fijne herkenbare blog,voelmeminder alleen hierin liefs

    1. Herkenbaar! Vooral de grappen van anderen, kan soms best pijnlijk zijn!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *