Tips tegen een after-dinner dip

Je kent het wel: net een maaltijd op, denk je alle energie van de wereld te hebben, krijg je ineens een after-dinner dip waarbij het liefst op de bank wilt gaan liggen en wil slapen. Sommige mensen hebben hier meer last van dan andere mensen. Een after-dinner dip is niet iets wat zomaar komt opzetten maar er zit ook echt een reden achter waarom je zo moe wordt na het eten. Op het forum lees ik dat er veel mensen zijn die last hebben van een after-dinner dip. Vooral bij ondergewicht lijkt dit meer voor te komen. Echter, hard bewijs hiervoor heb ik niet kunnen vinden.

moe

Bron

In het Engels wordt het ook wel een ‘postprandial (= na de maaltijd) somnolence (= slaperigheid)’ genoemd. Om de gedachte achter de after-dinner dip te begrijpen is er een beetje achtergrondkennis nodig. Dit gaat over het autonome zenuwstelsel. Dit is een deel van je centrale zenuwstelsel en hoort bij je zenuwen en hersenen. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit een sympathisch deel en een parasympatisch deel. Het sympathische deel wordt actief wanneer je gaat sporten en wanneer je bang bent bijvoorbeeld. Het zorgt voor een stijging van de hartslag, een toename van adrenaline en een verhoging van de bloeddoorstroming door je spieren. Het parasympatische deel is juist precies het tegenovergestelde. Het zorgt voor verlaging van de hartslag en wordt ook actief bij het verteren van voedsel. Het sympathische en parasympatische deel kunnen niet gelijktijdig hun werk doen. Dus soms overheerst het sympathische deel, wanneer je bang bent bijvoorbeeld, en soms het parasympatische deel, wanneer je net hebt gegeten bijvoorbeeld.

Wanneer je net hebt gegeten wordt dus het parasympatische deel geactiveerd. Dit zorgt voor een subjectieve staat van vermoeidheid, je bent als het ware in rust. Het tegenoverstelde van heel alert als je angstig bent. Hoe groter de maaltijd, hoe meer het parasympatische deel wordt geactiveerd. Dus hoe groter de after-dinner dip.

Een ander mechanisme is dat op het moment dat je eet je insulinespiegel stijgt om het glucose (=suiker) van je voedsel op te kunnen nemen in je lichaam. De insuline zorgt er niet alleen voor dat glucose wordt opgenomen maar het zorgt ook dat kalium wordt opgenomen uit het bloed in de cellen. Er ontstaat een korte hypokaliëmie (te laag kalium) wat ook kan zorgen voor sufheid / moeheid.

Niet alleen na het avondeten wordt een after-dinner dip beschreven. Een after-lunch dip is misschien nog wel meer berucht. Dit heeft echter niks te maken met fysiologische processen in je lichaam die over het eten gaan maar meer over je vermoeidheid zelf. Tussen twee en vier uur ‘s middags daalt je lichaamstemperatuur namelijk iets waardoor er meer melatonine aangemaakt wordt. Melatonine is een slaaphormoon en zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Er wordt meer melatonine aangemaakt als je vooraf slecht hebt geslapen of de afgelopen week slechter hebt geslapen. Dat verklaart waarom je meer last hebt van een after-lunch dip wanneer je niet goed hebt geslapen.

Er zijn een heleboel tips te vinden op het internet over het voorkomen van een after-dinner dip maar voor veel van deze tips is nog onvoldoende bewijs dat ze werken. Vandaar dat ik liever put uit mijn eigen ervaringen om een after-dinner dip te voorkomen of te verhelpen.

♦ Geef jezelf de tijd
Een after-dinner dip voelt soms vervelend maar het meest vervelende gevoel vind ik zelf dat je het niet wilt. Soms moet je jezelf de tijd geven om na het eten even te rusten. Je lijf geeft aan moe te zijn en energie nodig te hebben voor het verteren van het eten. Even op de bank na het eten is helemaal niet verkeerd.

♦ Ga naar buiten
Buitenlucht maakt je alerter waardoor het gevoel van een after-dinner dip sneller verdwijnt. Vooral als de lucht fris is en de wind een beetje waait heeft dat een goede invloed.

wind
Bron

♦ Een plens water in je gezicht
Op deze manier maak je jezelf als het ware wakker. Dit is een snellere manier dan de buitenlucht maar mijn ervaring is dat je het wel een aantal keer moet doen voordat het gevoel van de dip echt weg is.

♦ Even gaan bewegen
Actief sporten na het eten is helemaal niet fijn maar een kleine wandeling, en dan het liefst in de buitenlucht, maakt dat het gevoel van een after-dinner dip verdwijnt. Bovendien, als je dit na een after-lunch dip doet dan kun je je daarna bijvoorbeeld veel beter op je werk concentreren.

♦ Zoek afleiding
Wanneer je iets gaat doen waar je je concentratie voor nodig hebt ‘vergeet’ je dat je een after-dinner dip hebt. Het moet wel een afleiding zijn die voor jou ook echt als afleiding werkt maar bijvoorbeeld het maken van een Sudoku, waar je dus echt concentratie voor nodig hebt, maakt dat je vergeet dat je een after dinner dip hebt.

Heb jij wel eens last van een after-dinner dip? Wat doe je dan?

Ginger

Geschreven door Ginger

Reacties

2 reacties op “Tips tegen een after-dinner dip”

  1. ik heb het eerder weleens na de lunch, op me werk heb ik dat weleens maar het verdwijnt als ik eenmaal aan het werken ben.

  2. Interessant en leerzaam!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *