Bijzondere producten, uitgebreide diners, alcohol, familie-dynamiek, stress en verwachtingen: tijdens de feestdagen kunnen uitdagend zijn als je last hebt van eetbuien. Ik vond de kerstdiners met vrienden supergezellig, maar het eindigde ook bijna altijd wel in een eetbui. Tijdens het diner overat ik en thuis ging door met eten. Is dit voor jou herkenbaar? Of worstel je op een andere manier met eetbuien tijdens deze dagen (of in het algemeen)? Dan zijn hier wat tips om daarmee om te gaan.
Blijf voldoende eten
De neiging om van te voren al te compenseren en wat minder te eten, begrijp ik heel goed. Je hoort het misschien ook wel van de mensen om je heen: “Als ik overdag wat minder eet of een maaltijd oversla, kan ik vanavond lekker uitgebreid eten met het kerstdiner.” Jij denkt misschien ook: Mocht ik me overeten, dan kan ik daar beter van tevoren al rekening mee gehouden hebben.
Dit werkt echter echt averechts. Je krijgt extra honger en dit kan juist een trigger zijn voor eetbuien. Sla dus geen maaltijden over om ‘ruimte te maken’ voor feestmaaltijden, maar zorg dat je gedurende de dag regelmatig en voedzaam eet. Je kan dan in de avond een normale portie eten. Maar als je een keertje wat meer eet tijdens de feestdagen, kan dat ook echt geen kwaad! Je lichaam balanceert dat wel weer uit, terwijl een eetbui je juist uit balans brengt.
Het maakt wel uit
Ik kon dan ook denken: het maakt nu toch niet meer uit, ik kan net zo goed een eetbui hebben. Maar het maakt wel uit. Want overeten is altijd minder erg dan een hele eetbui hebben. Sterker nog: als je een keertje overeet, is dat helemaal niet erg. Het is normaal om wat meer te eten tijdens de feestdagen, de meeste mensen doen dat. Probeer je hier niet slecht of schuldig over te voelen. Het is echt oké. Je komt er ook niet ineens heel veel van aan.
Even niet op de weegschaal staan
Je eet misschien wat meer of anders, slaapt misschien anders of drinkt een glas alcohol. Dit kan je wel terugzien op de weegschaal als gevolg van je vochthuishouding en maag- en darminhoud. Maar dit is niet hetzelfde als aankomen!
Sta je wel op de weegschaal, houd hier dan rekening mee en laat je niet gek maken door dat getalletje. Je gewicht kan per dag schommelen en schommelt ook weer naar beneden. Vind je dit heel lastig? Vermijd de weegschaal dan even of bespreek met je behandelaren wat je het beste kan doen.
Ken je triggers
Probeer van te voren al na te gaan wat voor jou triggers zijn. Van stress tot familieconflicten of een overvloed aan voedsel. En bedenkt van tevoren hoe je daarmee om kan en wil gaan. Het is ook goed om hier hulp bij te vragen en het samen met iemand te bespreken.
Voor mij was alcohol drinken echt een trigger bijvoorbeeld. Een glas wijn bij het eten werden er al snel meerdere en dat maakte me een stuk impulsiever, waardoor ik ook sneller ging overeten en een eetbui kreeg.
Voor mij was het dus belangrijk om goed op te passen met alcohol. Andere dingen die je kan doen zijn ademhalingsoefeningen, pauzes nemen of ‘nee’ mogen zeggen tegen bepaalde dingen.
Schrijven maakt het tastbaar!
Van van je afschrijven tot het opschrijven van positieve affirmaties en herinneringen. Als je dit nooit doet, kan ik me voorstellen dat het wat onwennig voelt, maar dingen opschrijven helpt echt om er meer kracht aan te geven of het even kwijt te kunnen. Het helpt je om je bewust te blijven van je keuzes en gevoelens!
Ontspanning en meer dan eten
Tijdens de feestdagen kan er veel op je afkomen. Of dat nou allerlei afspraken zijn of allerlei gedachtes in je hoofd. Het kan best stressvol zijn. Daarom is het goed en belangrijk om op bewust te ‘ontstressen’. Bijvoorbeeld door en wandeling te maken, een lekkere warme douche te nemen of iet anders te doen wat je fijn vindt.
Over dingen die je fijn vindt gesproken is kerst natuurlijk ook veel meer dan alleen eten. Probeer eens op andere dingen te focussen, zoals samen spelletjes spelen, creatief bezig zijn of eens naar een mis in de kerk gaan.
Blijf in verbinding en vraag om hulp
Onthoud: je bent niet alleen in deze strijd, en het is oké om hulp te vragen. Zoek steun bij mensen die je begrijpen en je niet veroordelen of klop aan bij de huisarts als je nog geen professionele hulp hebt. Als je last hebt van eetbuien kan het voelen alsof je gewoon niet zo zwak moet zijn en ‘gewoon normaal moet eten’, ‘wat meer ruggengraat moet hebben’, maar zo is het echt niet. Eetstoornissen en eetproblemen komen veel meer voor dan we denken en weten, en er is hulp voor beschikbaar.
Je bent ook meer dan welkom bij ons op het forum en in de chats, als je gratis en anoniem in contact wilt komen met iemand die weet hoe het is. Je kan van je af schrijven of je vragen stellen aan onze ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten en lotgenoten. Je bent niet alleen!
Ook tijdens de feestdagen staat Proud2Bme voor je klaar! Dit kan een hele leuke periode zijn, maar ook een lastige of eenzame. Je staat er niet alleen voor. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier).
Geef een reactie