Een fijne, liefdevolle relatie; dat willen we allemaal wel. Als je vrijgezel bent, is het iets waar je misschien al lange tijd naar verlangt. Heb je een eetstoornis, dan zal je relatie soms misschien wat moeizaam verlopen. Natuurlijk weet je sommige dingen heel goed, maar toch kan het fijn zijn om wat tips voor een goede relatie tussen jou en je partner te lezen. Hieronder vind je daarom wat bruikbare tips om jouw relatie te verbeteren of goed te houden.
♥ Wees lief voor jezelf
En wees natuurlijk ook lief voor je partner. Toch is het als eerste belangrijk dat jij jezelf leuk vindt. Als je van jezelf kunt houden, heb je veel meer liefde te geven. Probeer dus lief te zijn voor jezelf en goed voor jezelf te zorgen. Probeer dingen vanuit liefde te doen. Niet alleen vanuit liefde voor de ander, maar ook vanuit liefde voor jezelf. Het is lief dat je eerst aan de ander denkt, maar je moet ook zijn of haar liefde ontvangen omdat je weet dat je dat ook verdient. Lees ook ‘Lief zijn voor jezelf‘
♥ Gezond en gemotiveerd
Als je een fijne relatie wilt hebben, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Niet alleen op emotioneel vlak zoals ik in de vorige tip wilde benadrukken, maar ook lichamelijk. Het is belangrijk om te zorgen dat je gezond bent, voor zover je daar zelf de controle over hebt. Eet gezond, zorg voor je huid, je uiterlijk en voor een goede conditie. Dit soort dingen klinken heel oppervlakkig, maar een gezond lichaam heeft veel meer kans om gelukkig te zijn.
Ook ben je veel sneller overprikkeld wanneer je vermoeid bent of een lage weerstand hebt. Ga op tijd naar de dokter wanneer je kwaaltjes hebt, eet voldoende en beweeg. Dit zorgt ervoor dat je een fit lichaam behoudt of krijgt. Je hoeft dat niet overmatig te doen, juist met mate. Als je goed voor jezelf zorgt, heb je veel meer energie om een relatie goed te houden. Lees hier hoe je op een gezonde manier met sport om kunt gaan.
♥ Duidelijkheid
Als jij het gevoel hebt dat jullie elkaar niet altijd even goed begrijpen of kennen, is het belangrijk om duidelijk te zijn. Misschien toont jouw partner wel liefde door jou mee te nemen naar de dierentuin, terwijl jij wil dat hij zijn liefde toont door een bos bloemen te geven. Wees duidelijk in jullie eigen persoonlijke taal van liefde. Jullie tonen het misschien op manieren die jullie niet zien van elkaar, terwijl het er weldeglijk is. Leer elkaars taal van liefde te begrijpen door er over te praten op een liefdevolle manier.
Geef ook aan wanneer jij jullie leven te druk of te rustig vindt, wat je graag in de weekenden doet, wanneer hij te ver gaat of wanneer je even een arm om je heen nodig hebt. Leg uit wat er in jou omgaat en wat hij voor je kan doen. Ook al is dat soms gewoon ‘er zijn’. Vraag ook aan hem wat hij vindt, wil en graag wil doen. Wees duidelijk in wat je wilt, fijn vindt of juist niet graag wilt, dat maakt jullie relatie een stuk overzichtelijker.
♥ Eerlijk en open
Wees helemaal open en eerlijk. Als je een echte relatie wilt, moet je je openstellen en oprecht zijn. Laat weten wat je voelt, denkt of hoe jij dingen ervaart. Deel echt zoveel mogelijk van wat er in je omgaat en vraag ook naar wat jouw partner bezig houdt. Als je echt open bent, kom je ook dichter bij elkaar. Je laat iemand toe, hoe spannend dat soms ook is, maar je geeft jullie relatie daarmee wel de grootste kans van slagen. Oprechte liefde is alleen mogelijk als jullie beiden jezelf zijn en met elkaar delen wat je vindt en voelt. Als je dat samen kunt delen, dingen weet van elkaar, kun je een stabiele relatie onderhouden die om echte liefde draait.
♥ Tijd en geduld
Een relatie heeft tijd nodig om te groeien. En groeien gaat niet alleen maar op een rustige en positieve manier. Jullie groeien ook als het even wat moeizamer gaat, als jullie vastlopen of er ruzie is. Geef de relatie een kans door samen naar oplossingen te kijken, het tijd te geven en er over te praten. Praten is het magische middel om een goede relatie te onderhouden.
Toch kun je niet altijd alles oplossen door te praten. Soms moet je gewoon geduld hebben en er voor de ander zijn. Wachten tot het beter gaat en ondertussen je best doen. Als het even wat minder goed met een van de twee gaat, kan dat niet 1,2,3 opgelost worden, dat heeft vaak tijd nodig. Hoe lastig dat soms ook is.
♥ Samen en alleen
Jullie leven samen komt misschien op een hele belangrijke plek te staan in je leven. Toch is het niet de belangrijkste relatie die je zult hebben in je leven. Dat is namelijk de relatie met jezelf. Het is dus belangrijk om dingen samen te delen, maar het zal vast niet zo zijn dat jullie alles kunnen delen. Soms wil jij ook gewoon even met je meiden op stap en gaan winkelen of wil hij voetbal kijken of een stukje hardlopen in het bos. Laat elkaar daar vooral vrij in.
Leef samen jullie leven, maar doe ook dingen zonder elkaar. Des te leuker is het om elkaar daarna weer te zien. Ook is het belangrijk om bezig te zijn met jouw eigen ontwikkeling. Doe dingen voor jezelf om je goed te voelen, dan heb je ook weer meer te geven en te delen in je relatie. Voorkom dat je langs elkaar heen gaat leven, dus doe ook dingen samen, maar vind hierin een gezonde balans die goed voelt voor beiden.
♦ En dan die eetstoornis …
Als je een relatie hebt kan de eetstoornis nogal eens voor problemen zorgen, dat kun je eigenlijk niet echt ontkennen. Natuurlijk is het ene probleem groter dan het andere, maar het zal de relatie er in ieder geval niet leuker op maken. Het is voor jouw partner veel fijner als jij lekker in je vel zit, straalt, gezond bent en niet worstelt met problemen rondom je lichaamsbeeld en uren piekert over eten. Natuurlijk kun jij er zelf niets aan doen dat je deze eetstoornis hebt gekregen, maar je kunt wel keihard je best gaan doen om er weer vanaf te komen.
Betrek je partner bij jouw herstel, maar doe vooral ook dingen die helemaal niets met de eetstoornis te maken hebben. Daag jezelf uit en laat jullie relatie en de liefde een motivatie zijn. Geef hem (of haar) ook handvatten om jou te kunnen steunen, door uitleg te geven, te praten en informatie te geven over wat hij kan doen en hoe het in jouw hoofd soms gaat. Het is fijn als hij er naast kan staan en ook iets kan doen, maar jij moet uiteindelijk echt gaan vechten om die eetstoornis te overwinnen en geen rol meer te laten spelen binnen jullie relatie.
Hier onder deze links vind je tips voor een partner of omstanders van iemand met een eetstoornis. Dit kan soms fijn zijn om te lezen voor partners.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Heb je nog meer relatietips, deel deze dan onder de blog. Wie weet hebben anderen daar wat aan. Laat ook gerust weten hoe dit in jouw relatie op dit moment gaat en watvoor rol die eetstoornis daarin heeft.
Bron foto’s: Weheartit
Geef een reactie