Tips voor een goede studiekeuze

Een studie kiezen, voor mij was het een van de moeilijkste beslissingen van mijn leven. Ik was er werkelijk jaren mee bezig om uit te zoeken wat er bij me past, en uiteindelijk kwam ik er achter dat ik gewoon brede interesses had en dat er heel veel studies waren die me wel wat leken. Ik vond het moeilijk om knopen door te hakken, want door te kiezen voor de ene studie zou ik bepaalde elementen en vakken van de andere studie uitsluiten. Dat vond ik best een beangstigende gedachte. Wat als de studie die ik koos eigenlijk veel minder leuk zou zijn dan ik dacht en die studie die ik van mijn lijstje had afgestreept eigenlijk veel leuker was? Waarom moest ik op zo’n jonge leeftijd al beslissen wat ik de komende 45 jaar met mijn leven wilde doen?

bron foto

Misschien herken je je in het bovenstaande. Wie weet zit je nu in je examenjaar en weet je nog steeds niet wat je wilt, of misschien is een vervolgstudie voor jou nog wel ver weg maar ben je er al wel veel mee bezig. Het kan ook zijn dat je op het punt staat om een behandeling af te ronden of dit jaar een tussenjaar hebt genomen, en je in september graag aan de slag zou willen gaan. Of misschien doe je al een studie, maar ben je erachter gekomen dat dit toch niet is wat bij je past. Met onderstaande tips hoop ik je keuze wat minder moeilijk te maken.

• Houd de inschrijfdeadlines in de gaten
Voor de meeste bachelor opleidingen op het HBO en WO geldt vanaf dit jaar de inschrijfdeadline (via Studielink) van 1 mei 2014. Dit komt omdat er vanaf dit jaar een soort studiecheck wordt gedaan vanuit de opleiding, om te kijken of deze bij je past. Voor sommige opleidingen en instellingen is deze check verplicht, wanneer je hier niet aan meedoet mag je (uitzonderingen daargelaten) niet starten aan de opleiding. Bij lotingstudies moet je je aanmelden voor 15 mei, maar bij veel instellingen wordt er naast de loting ook geselecteerd via een decentrale selectie. Hiervoor moet je je vaak al eerder aanmelden, voor de studie (dier)geneeskunde ligt deze deadline bij de meeste universiteiten zelfs al op 15 januari. Kijk dus goed op de site van de opleidingen die jij leuk vindt naar de inschrijfdeadlines die ze hanteren.

Voor MBO studies geldt dat je je inschrijft bij de onderwijsinstelling waar je je opleiding wilt gaan volgen. Deze deadline ligt vaak veel later dan bij het HBO of WO, en kan afhankelijk zijn van de onderwijsinstelling. Informeer hier dus goed naar. Vergeet ook niet om tijdig in “Mijn DUO” aan te geven dat je een vervolgstudie gaat doen en studiefinanciering aan te vragen. Op het MBO heb je hier recht op vanaf je 18e, op het HBO of WO heb je recht op studiefinanciering vanaf je 18e of, wanneer je nog geen 18 bent, vanaf oktober van het jaar waarin je je studie begint.

Bedenk wat jij belangrijk vindt
Ieder mens stelt andere prioriteiten. Het is daarom van belang om goed bij jezelf na te gaan wat jij nu later wilt. Ik heb zelf bijvoorbeeld een aantal jaren het idee gehad om naar de kunstacademie te gaan. Dat leek me heel leuk, maar uiteindelijk besloot ik al vrij snel dat dit toch niet was wat ik wilde. Ik hou namelijk ook van zekerheid en een opleiding aan de kunstacademie is geen garantie voor brood op de plank. Ik hoefde niet per se veel geld te verdienen, maar ik zag het toch niet helemaal niet zitten om later als freelancer te gaan werken. Zekerheid van een baan was dus voor mij wel van belang, maar ik vond het natuurlijk ook heel belangrijk dat de studie leuk en interessant was. Andere motivaties om te kiezen voor een bepaalde studie kunnen bijvoorbeeld geld, afstand of moeilijkheidsgraad zijn.

Kies voor jezelf
“Als ik fysiotherapie ga studeren, zijn mijn ouders vast blijer met me dan wanneer ik een dansopleiding ga doen.” “Mijn beste vriendin gaat economie studeren in Amsterdam, hoe leuk zou het zijn als we dezelfde studie doen?” Dit klinkt misschien wat overdreven, maar veel mensen hechten heel veel waarde aan wat de ander van hun studie vindt. Zelf had ik hier ook wel last van, veel mensen om me heen vonden toch écht dat ik een scheikundige studie moest gaan doen omdat ik nu eenmaal goed was in scheikunde. Het werd verleidelijk om dan inderdaad die kant op te gaan omdat ik scheikunde ook geen vervelend vak vond, maar als ik eerlijk naar mezelf toe was wou ik helemaal niet zoveel bezig zijn met stofjes en formules. Uiteindelijk is het belangrijkste dat jij jezelf op je plek voelt bij een studie. Je oude scheikundeleraar zal over 10 jaar echt niet zitten rouwen omdat jij geen scheikundige studie hebt gedaan, maar jij waarschijnlijk wel wanneer je tegen je zin in voor die studierichting hebt gekozen.

Meeloopdagen
Van een meeloopdag krijg je vaak een veel betere indruk dan van een open dag. De beste indruk krijg je waarschijnlijk wanneer je een dagje meeloopt met een student, je ziet dan hoe een échte studiedag er aan toe gaat, in plaats van een vaak wat verheerlijkt beeld dat je krijgt van een open dag. Het meest ideaal zou zijn om met wat studenten mee te lopen uit het 2e of 3e jaar. Bij veel studies is het eerste jaar namelijk heel theoretisch en basaal, wat misschien saai overkomt. Trek dus vooral die ene vriendin van een vriend van de neef van je vriendje aan de mouw die die ene studie doet die je wel wat lijkt.

bron foto

Kiezen is niet definitief
Wanneer je nu voor een bepaalde studie kiest, zit je daar niet voor de rest van je leven aan vast. Je kan tijdens je altijd studie besluiten om te stoppen. Er zijn zelfs mensen die zich op hun 35e nog laten omscholen en een hele andere kant op gaan. Daarnaast kun je ook binnen je studierichting nog een aantal kanten op, zo kun je bij een MBO opleiding ‘Verzorgende IG’ bijvoorbeeld kiezen voor kraamzorg of juist ouderenzorg en kun je bij een HBO of WO opleiding vaak verschillende minors kiezen. Ook kun je na je bachelor vaak kiezen uit meerdere masters. Zelfs wanneer je je diploma hebt kun je vaak verschillende beroepen uitoefenen. Zo kun je met de opleiding biomedische techniek bijvoorbeeld ook natuurkundelessen gaan geven op een middelbare school.

Wees niet bang om een niveau lager te studeren
“Ga jij nu een niveau 3 MBO opleiding doen? Wat zonde, met jou diploma had je ook niveau 4 kunnen doen!” Wie weet hoor je dit wel eens in je omgeving. Veel mensen schijnen het heel erg zonde te vinden wanneer mensen een niveau lager gaan studeren dan ze met hun diploma kunnen. “Zonde van je capaciteiten!” werd er wel eens tegen een klasgenootje van me gezegd, die besloten had dat een HBO opleiding beter bij haar past dan een WO opleiding. Helemaal niet zonde als je het mij vraagt, want dat meisje ging gewoon haar dromen achterna. Het zou pas jammer zijn wanneer ze tegen haar zin in een studie aan de universiteit had gevolgd. Je capaciteiten groeien vaak daar waar je interesse ligt en wanneer je met tegenzin een studie doet, ben je waarschijnlijk minder gemotiveerd waardoor het ook moeilijker is om voldoende resultaten te behalen.

Kiezen is niet uitsluiten
Wanneer je kiest voor de ene richting, betekent dit niet dat je leven dan ook alleen maar uit die richting bestaat. Mensen zijn divers en het aantal studies is veel minder divers, de perfecte studie die aansluit op al je interessegebieden zal daarom niet voor iedereen bestaan. Zit je nu te denken aan een economische opleiding, maar vond je Duits op de middelbare school ook altijd heel interessant? In de meeste grote steden worden er, vanuit de onderwijsinstelling of andere instellingen, vele cursussen aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld naast je studie een verdiepende taalcursus nemen, of een cursus creatief schrijven. Zijn er in jou stad geen leuke cursussen? Dan kun je ook een thuiscursus doen via bijvoorbeeld de LOI. Bij sommige opleidingen heb je in je minor zoveel ruimte dat je vakken uit een totaal andere richting kunt volgen. Zo hoef je je interessegebied niet drastisch in te perken, maar kun je meerdere dingen doen die je leuk vindt.

bron foto

Knopen doorhakken
Het beste advies wat ik op het gebied van studiekeuze heb gekregen is dat je bijna niet fout kunt kiezen, wanneer je meerdere studies leuk vindt. Het kan zijn dat je een aantal studies in je hoofd hebt waar je echt niet tussen kunt kiezen. Wanneer deze studies blijkbaar allemaal zó leuk zijn dat je ze niet van je lijstje kunt schrappen, zal je je toch bij elk van die studies wel op je plek voelen? Toen ik nog zat te twijfelen tussen zo’n 5 studies heb ik de knoop doorgehakt en gekozen. Bij die studie heb ik het nu naar m’n zin, maar waarschijnlijk zou ik het bij die andere 4 studies evengoed naar mijn zin hebben. Knopen doorhakken kan heel eng zijn, maar in de praktijk levert het vaak ook rust op dat je eindelijk hebt gekozen en gelukkig gaat het kiezen uit meerdere studies vaak goed. Wees dus niet te bang om een definitieve keuze te maken, wanneer je zo lang goed hebt nagedacht over wat de beste keuze zou zijn is de kans ook groot dat je juist kiest.

Veel succes met het maken van een keuze!
Hoe maak jij jouw keuze of hoe heb je die gemaakt?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

14 reacties op “Tips voor een goede studiekeuze”

  1. Ik wilde eerst de pabo gaan doen omdat een vriendinnetje ook voor die studie ging. Uiteindelijk wat anders gestudeerd en afgerond. Momenteel studeer ik psychologie. 3e studie duss

  2. Nu de basisbeurs is afgeschaft, is van studie wisselen niet meer zo makkelijk. Ik zou dus echt goed nadenken over wat je wilt doen. Meeloopdagen zijn erg aan te raden.

  3. Ik had tijdens de open lesweek 2 lessen meegevolgd en was helemaal overtuigd! Tot ik echt in die richting kwam, het was 10x moeilijker! Maar ondertussen zit ik al in het 4e jaar farmacie en het gaat voorlopig nog goed!

  4. + Kies echt niet voor je vrienden, je maakt er snel nieuwe! Iedereen komt alleen in een nieuwe richting terecht, sociaal contact maken loopt dan een stuk makkelijker!

  5. Wat mij erg heeft geholpen, is om te kijken naar mijn talenten, naar waar ik die in kon zetten. Om ook te kijken of ik mezelf uiteindelijk ook in dat werkveld zag werken. Ik was een regelrecht drama qua studiekeuze, had 20 studies die ik oprecht leuk vond en ook aan had gekund qua niveau, maar ik ben en blijf blij met de studie die ik uiteindelijk ook heb gekozen en bijna heb afgerond nu. Probeer ook inderdaad te luisteren naar wat jij wilt, naar wat je hart je ingeeft. Ik heb gymnasium bijna cum laude afgerond en iedereen verklaarde me compleet voor gek dat ik HBO ging doen. Toch ben ik er nog steeds erg blij mee dat ik die keuze heb gemaakt…

  6. Ik wil ook graag een nieuwe studie beginnen, maar omdat het zo duur is vind ik het ontzettend lastig om een keuze te maken. Zit nu al 1,5 jaar te zoeken en te twijfelen, heel veel stress…..

  7. Een foute keuze is balen, zeker nu met dat gedoe met geld, natuurlijk is dat een reden om je er goed in te verdiepen, maar een foute keuze is niet uit te sluiten. Je kan niet alles van te voren weten. Die fout mag je maken. Dat geld? dat verdien je later wel weer terug (of niet, en dan krijg je je lening als gift 😉 ).

    Oja: en ga ook vooral geen studie doen om:
    * Het te gebruiken als status symbool, (toch naar de uni gaan, terwijl je een bepaalde hbo opleiding toch echt leuker vindt, geneeskunde studeren omdat het zo ‘cool’ staat (lang niet altijd het geval hoor!, maar het gebeurt wel. Vooral voor gaan als het je echt aanspreekt!)
    * Er rijk mee te worden (econometrie b.v. Vooral doen: als het je interesseert ;))

    kies iets wat je écht interesseert (dus ook niet iets met voeding omdat je eetstoornis dat zo geweldig vindt, natuurlijk kan dat je passie zijn, maar vergeet niet dat dit erg lastig kan zijn met een eetstoornis).

    Succes!
    En denk vooral om het laatste: knopen doorhakken! die onzekerheid maakt het alleen maar moeilijker! (en voedt ook je eetstoornis)

  8. Na een meeloopdag wist ik direct dat ik naar die school wilde! Ik stond eerst ingeschreven bij een andere HBO en was niet eens zeker over mijn opleidingkeuze, totdat ik in Deventer mee liep met een studente. Ontzettend leuk en alles paste zó goed bij mij, dat ik nu al fantaseer over hoe het volgend jaar gaat zijn C:

  9. Deze blog gaat aan een heel belangrijk punt voorbij. Sommige keuzes zijn minder definitief dan andere; coach, therapeut worden kun je altijd op latere leeftijd nog idd via loi cursussen, maar b.v. arts worden, ja dat gaat niet zomaar via een loi cursus.

  10. Lieve Mensen,

    Wanneer je twijfelt of niet weet wat je moet kiezen, ga voor de EH. Een tussenjaar waar je geholpen wordt met een studiekeuze te maken. Het is een mooie instelling die zich bezighoud met geloof en persoonlijke ontwikkeling. Ik heb er veel aan gehad ook in combinatie met mijn eetproblemen. Mensen daar zijn oprecht geïnteresseerd in je en willen echt naar jou verhaal luisteren. Ze willen je hulp bieden, hulp die mij veel geholpen heeft.

  11. Bij mij is het probleem niet echt dat ik teveel studies leuk vind, maar eerder dat ik er geen enkele leuk vind. Op een poging vorig jaar na, studeer ik al twee jaar niet meer, en ik ben super bang dat ik het niet meer kan en nog dommer ben geworden. Ik heb al een studietest gedaan, maar nog weet ik het niet..

  12. Ten eerste ben ik het 100% eens met vlindertje! De EH is de beste keuze geweest die ik had kunnen maken voor mijn tussenjaar.

    Ten tweede: kijk ook naar je passie, of hobby’s rn waar je van geniet. Bedenk of er een baan is waar je dat zou willen meenemen en vervolgens naar welke studies daar bij passen!

  13. Goede blog! Dit is ook iets waar ik tegen aanloop en ik denk dat ik wel goede tips uit deze blog kan halen!

  14. Het is ook belangrijk om je te realiseren dat geen enkele studie 100% perfect is. Mijn studie ging met vallen en opstaan (daarnaast, studeren en een ES, das niet de beste combi) en sommige vakken vond ik heel moeilijk (en niet alle vakken vond ik even interessant), maar als het dan toch lukt dan is dat heel veel waard! Verder adviseer ik wel mensen om meeloopdagen inderdaad te bezoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *