Tips voor lenzendragers

Ik herinner mij nog goed dat ik vroeger altijd trots was op mijn goede ogen. Mijn ogen zijn dan wel niet zo groot, maar ik kon er echt alles mee zien. Zelfs de kleinste details in de verte. Helaas is die tijd voorbij. Inmiddels heb ik al jaren een bril. Dit begon voor alleen het autorijden en schoolborden lezen, maar sinds 3,5 jaar heb ik nu ook lenzen. Je ogen zijn ontzettend belangrijk en we moeten hier dus goed voor zorgen. In deze blog deel ik een aantal tips met jullie.

Ik weet nog dat ik aan het begin ontzettend moest wennen. Alleen het lenzen in doen was al een enorm werk. Ik was de eerste weken ‘s morgens wel een uur bezig om mijn lenzen ook daadwerkelijk in te krijgen. Eerst had ik echt een soort angst… ik durfde mijn vinger niet in mijn oog te doen, laat staan een klein dingetje dat op plastic lijkt. Het was zo erg dat mijn zus de eerste paar dagen mijn lenzen bij mij in deed. Dat vond ik minder eng en dat lukte wel. Inmiddels draag ik ze iedere dag en ben ik heel blij dat ze bestaan.

Bron

Bij twijfel, even langs de opticien
Enorm veel mensen dragen een bril of lenzen. Niet heel vreemd als jij er vroeg of laat ook aan moet geloven. Ik heb lang rondgelopen met het feit dat ik eigenlijk niet meer scherp zag in de verte. Voor autorijden, het schoolbord of de beamer lezen of een film in de bioscoop kijken gebruikte ik mijn bril wel maar verder eigenlijk niet. Op gegeven moment ben ik toch maar naar de opticien gegaan. Ik merkte namelijk dat ik er ook duizelig van werd omdat ik niet goed zag.

Ik denk dat heel veel mensen rondlopen met slecht zicht terwijl dit echt niet nodig is en je hier alleen maar klachten van kunt krijgen. Denk maar eens aan hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid omdat je ogen zich extra moeten inspannen. Wanneer je twijfelt of je een bril of lenzen nodig hebt, ga dan gewoon even langs bij de opticien om je ogen op te meten. Je hebt dan direct antwoord op je vraag.

Harde en zachte lezen
Wanneer je lenzen draagt of gaat dragen, kom je er achter dat er harde en zachte lenzen bestaan. De harde lens behoudt zijn vaste vorm op het oog en worden op maat gemaakt waardoor ze goed passen. Een nadeel is wel dat je dit vaak blijft voelen. Op een gegeven moment wen je er wel aan maar zeker aan het begin voel je ze wel een beetje. De meeste mensen dragen zachte lenzen. Je voelt deze (als het goed is) niet zitten en ze zijn flexibeler. Wanneer je naar de opticien gaat, wordt uiteraard gekeken wat voor soort lenzen het beste bij jou past.

Goede oogmeting en opticien
Het is belangrijk om een goede en betrouwbare opticien uit te kiezen waar je je ogen kunt laten opnemen, waar je je lenzen bestelt en waar je regelmatig op controle kunt gaan. Via internet kun je vaak goedkoper lenzen kopen, maar het is goed om jezelf af te vragen hoeveel geld het scheelt, wat de verschillen in kwaliteit zijn en wat je hier voor over hebt. Het gaat wel om je ogen, dus maak hier een goede afweging in.

Ga naar controle
Zelf ga ik naar Pearle en heb ik een halfjaarlijkse controle. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms weleens een keertje oversla maar het laatste jaar ga ik weer braaf langs. Het kost 15 minuten de tijd en hierin wordt gekeken naar je sterkte, of je hoornvlies er nog goed uit ziet, etc. Dit is toch wel heel belangrijk en mogelijke schade is niet altijd direct te zien (door onszelf). Verder is het niet fijn om met te zwakke of te sterke lenzen rond te lopen. Ook hier kan je klachten van krijgen als vermoeidheid, hoofdpijn, etc.

Bron

Maak lenzen schoon
Om je ogen gezond te houden, is het belangrijk om ze goed schoon te houden. Doe iedere dag sowieso nieuw lenzenvloeistof in je lenzenhouder. Maak deze tussendoor ook schoon met stukje keukenrol of handdoek. Let goed op dat er geen pluisjes achterblijven. Verder is mij de laatste keer dat ik voor controle bij de opticien was aangeraden om de lenzen ook iedere avond schoon te maken met lenzenvloeistof op de hand. Water is echt een boosdoener voor lenzen. Schoonmaken moet echt met lenzenvloeistof.

Lenzen indoen
Wanneer je je lenzen in doet, moet je eerst je handen wassen om bacteriën en vuiltjes niet over te brengen naar je oog. Check ook van tevoren even of de lens echt schoon is. Vervolgens moet je gaan kijken hoe de lens zit. Het moet een mooie gebogen vorm hebben. Het moet op een koffiekopje lijken en niet op een wijduitlopende kom. Dan zit hij verkeerd om. Dit zul je ook merken wanneer je je lens in doet. Als je hem voelt zitten, dan zit hij verkeerd om.

Hoe doe je ze in?
Om je lenzen in te doen gebruik je je wijsvinger of middelvinger van je linkerhand (voor de rechtshandigen) om je ooglid bovenaan vast te houden. Trek dan met de middelvinger van je rechterhand het onderste ooglid naar beneden. Met je wijsvinger van je rechterhand kun je de lens aanbrengen op je oog. Let erop dat je vingertopje in het midden van de lens zit zodat hij mooi gevormd blijft.

Wissel lenzen af met bril
Een hele dag je lenzen dragen, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, is eigenlijk te lang. Je ogen hebben ook voldoende rust nodig. Het kan helpen om bijvoorbeeld ‘s avonds je lenzen uit te doen en te vervangen door je bril. Dit kijkt toch vaak wat lekkerder. Sowieso is het verstandig om niet iedere dag je lenzen te dragen.

Pas op met make-up
Met het aanbrengen van make-up en met name oogschaduw is het belangrijk dat je dit voorzichtig aanbrengt. Je lens kan beschadigen of gaan irriteren wanneer er teveel druk op komt te staan.

Wat zijn jouw lenzentips?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

12 reacties op “Tips voor lenzendragers”

  1. Ik ben weleens met mijn lenzen gaan slapen uit een soort gemakzucht en werd wakker met erg tranende, geïrriteerde ogen, dus dat doe ik niet meer! De laatste tijd draag ik ze bijna elke dag. Mijn bril draag ik niet graag en zonder zie ik echt heel slecht.

  2. Nog een tip: Maak regelmatig je lenzenbakje schoon. Velen vergeten dat en dan krijg je alsnog vieze lenzen. Niet lekker om in je oog te hebben 😉

  3. Ik heb vaak standaard een klein flesje lezenvloeistof in m’n handtas zitten. Als ze onderweg of na een lange dag droog worden dan kan ik ze altijd weer even nat maken en opnieuw in doen!

    Scheelt een hoop wrijven in je ogen, en het scheelt een hele hoop irritatie! 🙂

  4. Zachte lenzen kunnen gevaarlijk zijn! Ik heb 30% zichtsveelies door het dragen van zachte lenzen!

  5. Ik kon harde lenzen juist niet hebben aan mijn ogen @Gesmolte Ijsje. Mijn ogen voelden supergeïrriteerd, dat werd uitgeprobeerd bij de opticien of zelfs oogchirurg? Ik dacht toen dat ik niet geschikt zou zijn om lenzen te dragen. Toen mocht ik zachte lenzen proberen, nou wat een verschil en een verademing. Ik vond zachte lenzen altijd heel fijn. Ik lette altijd heel goed op de hygiëne en gebruikte altijd jaarlenzen. In het begin vond ik het (ook) eng om ze in te doen, maar het went snel. Het voelt een beetje als een druppel water en dan bewust in je oog, maar na een paar keer was ik er al aan gewend en ging het steeds soepeler, vooral als ze meteen goed zitten en je gaat een paar keer knipperen met je ogen, voel je ze al niet meer zitten. Ik heb wel bewust na 15 jaar lenzen dragen gekozen voor een bril om mijn ogen, uit voorzorg, te ontlasten. Je draagt toch continu iets op je oog en bij iedere keer knipperen beweegt er iets mee. Maar dat is mijn persoonlijke gedachte over lenzen. Volgens mij kun je lenzen in principe een heel leven zonder problemen dragen.

  6. Het klopt niet dat zachte lenzen meer zuurstof doorlaten dan harde lenzen. Harde lenzen zijn juist meer zuurstofdoorlatend. Bovendien, zoals Gesmolten Ijsje hierboven al zegt, kun je door het dragen van zachte lenzen beschadigingen oplopen. Omdat harde lenzen vormvast zijn, voel je het eerder wanneer er een vuiltje in je oog onder je lens zit. Dat voelt heel naar en daarom moet je dan echt even je lens opnieuw indoen.
    Bij zachte lenzen voel je dit vaak minder snel, waardoor je lang met dat vuiltje kunt blijven rondlopen zonder dat je het doorhebt. Maar ondertussen kan dat vuiltje (bijv een zandkorreltje oid) wel een beschadiging aanbrengen op je oog.

    Harde lenzen zijn zeker in het begin absoluut minder comfortabel. Je moet je aan een opbouw schema houden en ze elke dag ietsje langer dragen, zodat je ogen er langzaam aan kunnen wennen dat er een stukje kunststof op je oog zit.
    Maar ze zijn wel precies op maat gemaakt voor jouw oog, en daardoor op lange termijn vaak beter.
    Niet alle mensen kunnen echter harde lenzen verdragen en niet alle ogen zijn ervoor geschikt, dan zijn zachte lenzen een betere keus. Maar in dat geval is het, zoals Laura al zegt, wel van belang dat je niet zelf gaat dokteren en je lenzen laat aanmeten en controleren bij een specialist.Om te voorkomen dat je beschadigingen oploopt.

    Natuurlijk is het ook bij harde lenzen belangrijk dat je naar je controle gaat.

  7. Aanvulling op mijn vorige reactie: ik zeg niet dat zachte lenzen slecht zijn, ik wil alleen ontkrachten dat zachte lenzen meer zuurstof doorlaten en waarschuwen voor het probleem van beschadigingen.
    Wanneer je heel zorgvuldig en hygienisch omgaat met het dragen van (zachte) lenzen en ze echt even opnieuw inzet wanneer ze irriteren, hoeft het uiteraard niet zo te zijn dat je er beschadigingen aan je ogen door oploopt. het risico is alleen iets groter.

    En wat het dragen van harde lenzen betreft: dat is in het begin denk ik voor iedereen heel irritant. Je hebt tenslotte ineens een stukje harde kunststof in je oog, logisch dat je oog daar in het begin nog aan moet wennen. Bij de meeste mensen went het echter snel bij langzaam opbouwen. (Maar niet bij iedereen. en dan zijn zachte lenzen een prima keuze, mits je er bewust mee omgaat)

  8. Beste Karlijn,

    Je hebt gelijk, ik heb het nagezocht en het klopt inderdaad dat zachte lenzen niet per se meer zuurstof doorlaten. Ik denk dat ik dit verward heb met de lenzen die ik heb. De opticien zei namelijk wel tegen mij dat ze meer zuurstof doorlaten maar dat komt waarschijnlijk omdat dat een kenmerk is van de lenzen die ik draag.

    Ik heb het aangepast.
    Groetjes, Laura

  9. Geen tips voor lenzen van mij, ik draag gewoon elke dag een bril, net zo handig, maar ik heb hem ook al 13,5 jaar en zelf ben ik 14, dus ik ken mezelf niet zonder bril, dat zal bij vele wel anders zijn denk ik

  10. Wat betreft het dragen van lezen: het is net verschillend per lens, sommige lenzen zijn er juist speciaal voor gemaakt om langer te dragen. Zelf heb ik een tijd harde lenzen gedragen en afwisselen is dan juist heel erg vervelend omdat het verschil daarin heel groot is, zeker als je een behoorlijke sterkte hebt. Schoonmaken is ook net per lens verschillend, harde lenzen moeten soms anders gereinigd worden namelijk.

  11. Leuk bedacht: lenzen en een bril…. Ik heb een vergoeding van slecht € 300,- per 3 jaar voor lenzen of een bril. Met min 8 is de aanschaf van een bril een hele dure geschiedenis want de glazen zijn peperduur!. Dat red je dus sowieso niet van die € 300,-

    Met een eetstoornis erbiij waardoor ik ook nog eens in de WAO ben beland is het financieel niet op te brengen beiden te dragen.

  12. Ik vind lenzen zooo eng! Als ik ooit slechte ogen krijg neem ik gewoon een bril hoor. Trouwens, een bril staat me juist heel goed (ik draag soms een leesbril en die staat me goed) dus zo’n ramp is dat niet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *