Tips voor tijdens de wachtlijst

Eindelijk ben je dan zover. Je bent bij de huisarts geweest en hebt je door laten verwijzen. Je kiest voor hulp. De weken voor je intake ben je bloednerveus. En dan volgt je adviesgesprek. Nadat je te horen hebt gekregen welke behandeling jou aangeraden wordt, schrik je je rot van de wachttijd… Vier maanden voor je aan de slag kunt en de angst slaat toe…

Ik heb dit ook meerdere keren meegemaakt. Eindelijk had ik dan die knoop doorgehakt. Geen gemakkelijke keuze om (opnieuw) in behandeling te gaan, maar wel een goede keuze. En daar stond ik dan, de moed zakte me in de schoenen toen ik in december hoorde dat ik half mei pas ergens mijn hart mocht komen luchten. Hoe ging ik die tijd overbruggen? Was ik dan niet al lang ingestort en zou ik me niet gaan bedenken intussen?

Voordat ik hulp zocht, was ik eigenlijk al veel te lang door gegaan. Ik had het enorm uitgesteld en toen het dan echt niet meer ging, trok ik aan de bel. Misschien herken jij dat ook wel, terwijl je eigenlijk al maanden, misschien wel jaren weet dat je problemen hebt met eten of een negatief zelfbeeld hebt. Toen ik eenmaal eindelijk de drempel over stapte, voelde het als een duwtje achteruit op het moment dat ik de wachttijd te horen kreeg.

Natuurlijk hebben instellingen het druk, wordt er bezuinigd of is het ‘normaal’, maar wachtlijsten zijn echt niet fijn! Een wachtlijst voor een nieuwe telefoon gaat nog wel, maar stort je bijna in, ben je jezelf aan het slopen of gewoon dood ongelukkig, dan is een wachtlijst echt iets enorm lastigs! Daarom heb ik speciaal voor jou een aantal tips voor als je op de wachtlijst staat.

 Stel niet uit
Natuurlijk weet ik hoe lastig het is jezelf serieus te nemen. Maar stel je hulpvraag niet uit. Ik kan je vertellen dat hulp zoeken niet iets is waar je te lang mee moet wachten. Verzin dus geen smoesjes, stomme excuses en laat er niets tussen komen. Jij hebt een probleem en hoe groot of klein dat ook is, je mag er hulp voor vragen. Beter op tijd, dan veel te laat.

 Deel je probleem
Als je eenmaal op een wachtlijst staat, betekent dat zeker niet dat jouw problemen onzin zijn. Praat er dus over met je omgeving. Het is prettig voor hen en vooral voor jou dat er mensen om jou heen op de hoogte zijn van jouw stress en je problemen. Zo krijgen ze de kans jou te steunen, heb jij een aanspreekpunt en voel je je veel minder eenzaam.

 Wachtlijstgroep
Veel instellingen hebben gedurende de wachtlijst een ondersteunend programma. Soms is dit via een website, mailcontact of in een groep. Het kan ook een gesprek zijn met een ervaringsdeskundige of maatschappelijk werkster. Vraag zelf of de instelling waarbij jij op de wachtlijst staat iets heeft waar je wat aan kunt hebben tijdens het wachten.

 Maak een plan
Om stabiel te blijven of niet verder achteruit te gaan, is het fijn om een plan te maken. Stel voor jezelf een grens waar je niet onder mag komen qua gewicht, aantal eetbuien of maak een ‘’haalbare eetlijst”. Dit is dan misschien geen volwaardige eetlijst, maar het kan wel iets zijn wat enige houvast geeft en verdere achteruitgang kan voorkomen. Zo’n lijst kun je ook samen met je docent, moeder, vader, huisarts of tijdelijke hulpverlener opstellen.

Achteruitgang kan hem overal in zitten. Zo is het ook goed om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet meer eetbuien gaat krijgen dan je nu hebt. Soms helpt het om met jezelf af te spreken dat je er om de dag eentje mag hebben, maar niet meer dan dat. Minder mag altijd, maar eis niet meteen te grote stappen van jezelf. Mocht het wel zo zijn dat je al goede stappen maakt, dan is dat zeker mooi meegenomen.

 Je moet nog leren
Omdat je dus nog geen behandeling volgt is het ook goed om niet steeds boos op jezelf te worden als iets nog niet lukt. Zeg tegen jezelf: ‘’Oke, dit moet ik dus nog gaan leren” als dingen opnieuw niet lukken of je er grote moeite mee hebt. Schrijf de dingen waar je tegenaan loopt ook op, zodat je hier aan kunt werken als de behandeling eenmaal van start gaat.

 Doe wat je kunt
Te lang in behandeling zijn is voor niemand echt helpend. Je kunt last krijgen van het gevoel altijd hulp nodig te hebben (hospitalisatie) of grote achterstand oplopen op school of werk missen. Als jij al tijdens het wachten op behandeling aan een aantal problemen werkt, zal je behandeling minder lang duren en begin je meteen al goed.

Het is echt niet gek als je bij intake al naar de eetlijst vraagt en daar af en toe al mee aan de slag gaat. En zo is het ook niet gek als het eventjes wat beter gaat of je al wat kilo’s aankomt. Dit voelt misschien nog rot, omdat je nog weinig aan je eetstoornis en andere problemen hebt gewerkt, maar het is wel goed om toe te laten. Hou vooruitgang nooit tegen. Ze nemen je echt nog wel serieus, ook als je al stappen hebt gezet.

 Nu kan het nog
De gedachte dat je nu nog los kunt gaan in je eetstoornis is schadelijker dan je denkt, maar helaas voor veel meiden en jongens met een eetstoornis herkenbaar. Nog even die grote eetbuien hebben, nog even extreem compenseren en nog even flink afvallen. Want straks ben je de dikste… Misschien denk jij er ook wel zo over. Lees dan dit artikel, ik denk dat je daar wel wat aan hebt.

 Doe leuke dingen

Wat mij vooral hielp was het doen van hele leuke dingen. Misschien voelt het gek om jezelf te verwennen, maar dat mag best. Het is goed om afleiding te hebben. En je mag jezelf best belonen met iets leuks, nu je voor hulp hebt gekozen. Soms voelt het misschien dubbel, maar geloof me, afleiding en leuke dingen doen is heel belangrijk deze periode!

Wat is jouw ervaring met wachtlijsten?

Plaatjes: Weheartit

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

12 reacties op “Tips voor tijdens de wachtlijst”

  1. Horror…

    Vooral heel herkenbaar dat je pas om hulp vraagt als het eigenlijk al te laat is en je dan gewoon NIET ook nog eens kan wachten.

    Heb o.a. toen ik met een deeltijdbehandeling moest stoppen, omdat ik intensiever moest, een aantal maanden op een wachtlijst gestaan. Ben in die tijd enorm diep gevallen en er bijna aan onderdoor gegaan. Familie heeft op advies van een bevriende psychologe gebeld naar klinieken in het hele land en daarbuiten, maar kon (logischerwijs) nergens op korte termijn terecht. Is wel een traumatische ervaring geweest, om onder toeziend oog van een instelling zo diep weg te zakken…

    En ben nu al meer dan een jaar aan het wachten op een vervolgbehandeling voor de achterliggende problematiek van mijn eetstoornis. Kan in september ein-de-lijk starten… Dat is 15 maanden rondlopen met een wond die pijnlijk is opengelegd tijdens de behandeling voor mijn eetstoornis.

    Dus ik herhaal: horror.

  2. Bedankt! Dit verhaal komt op het juiste moment.
    Ik moet nog 3 maanden wachten voor ik op intake kan
    en daarna nog 2 maanden wachten voor het traject begint.
    Inderdaad pas op mijn dieptepunt hulp gevraagd.. Nu wil ik hulp
    en moet ik nog 5 maanden wachten..

  3. Hmm.. ik ben eigenlijk altijd gestopt nadat er zoveel onduidelijkheid was over ‘wachtlijsten’ voor deeltijd/kliniek. Ik heb altijd liever ‘zekerheid’ gehad in de vorm van ‘dan maar helemaal geen behandeling’, dan kan ik in ieder geval nog ‘andere dingen blijven doen’, dan in de vorm van ‘hulp komt eraan, maar wanneer weten we nog niet.. en of het helpt ook niet.. maar je moet dan wel een half jaar stoppen met studie en je werk en.. tsja..’. Dat laatste – de onduidelijkheid – was voor mij veel slopender. Ik moet bekennen dat ‘geen behandeling’ ook echt als paniek aanvoelde hoor, maar uiteindelijk gaf het me altijd wel weer die drive om ‘het dan maar zelf op te gaan lossen’, van mezelf kon ik tenminste op aan.

    Ik heb ook wel op wachtlijsten voor ambulante hulp gestaan en merk dan dat ik inderdaad zoals hierboven beschreef heel erg meeging in de gedachte ‘nu kan het nog’ en ook in de gedachte ‘het is niet erg genoeg’, waardoor ik mezelf nog extra tekort deed. Gelukkig had de organisatie waarvoor ik als laatste heb gekozen een kortere wachtlijst en had ik toen alleen maar de gedachte dat ik het voor mezelf ging doen en dat het niet uitmaakte ‘hoe erg’ het er allemaal uitzag, want ik wilde juist graag beter worden.

  4. Ben al vanaf december bezig met hulp vragen. Omdat mijn hulpvraag niet duidelijk was wilde ze me eerst nog laten testen. Dat gebeurt nu deze zomervakantie. Kreeg wel begeleiding voor eens in de drie weken aangeboden, maar die wist niet wat hij met me aanmoest (ik wil werken aan mijn paniekaanvallen en mijn negatieve zelfbeeld, maar hij bleef maar vragen waar ik dan aan wilde werken?) Na een mogelijke diagnose (ik word op alle assen getest dus ben benieuwd wat ze gaan diagnosticeren) moet ik nog wachten voor behandeling. Ik hoop dat dat nog voor de winter kan… Dan ben ik dus een jaar met wachten bezig…

  5. Dit blog komt precies op het goede moment. Ook ik trok pas aan de bel toen het eigenlijk al te ver was gekomen, en heb pas eind deze maand mijn intake. Daarna nog 2-3 maanden wachten tot de pre-therapie van anderhalf uur per week, dat gedurende een paar maanden volgen en pas daarna starten met deeltijd. Als hulp nodig is, is het nu nodig en dan ben je er nu klaar voor. Die wachtlijsten zijn echt een hel..

  6. dit blog komt op het goede moment! ik moet ook 2-3 maanden wachten op mijn intake, moeilijke tijden dus.

  7. in het begin ging het heel snel, en de overgang van ggz fornhese naar accare ging ook super snel nu ga ik van accare naar de meeregaard entijdens de intake vonden ze dat ik klinische naaar de zwaluw moest ! nou dat duurt me lan ben indd al zeker 2 maanden opweg en heb 16 juli me intake bij de zwaluw en dan is het nog zowiezo 11 weken wachtwn totik.klinische kan en het ergste is nog dat ik waarschijnlijk niet.mag vanwege mijn ‘ernstig’ ondergewicht…….nu is mijn psycholoog op vakantie ,4 weken! en heb ikbdus een mega terigval met afvallen,braken en compensatie vreselijk #

  8. Ik heb hier niet zo heel erg veel ervaring mee. Toen ik 3 jaar geleden bij Accare in behandeling ging, kon ik vrijwel meteen daar met een klinische opname starten. Bij Rintveld heeft het wel iets langer geduurd, maar ook niet lang. Er bleek iets mis te zijn gegaan met de aanmelding een tijd terug, dus werd ik met terugwerkende kracht op de spoedlijst gezet. Ik lag toen in het ziekenhuis, maar ondertussen mocht ik wel naar de ‘startgroep’ om alvast ondersteuning te hebben voordat ik naar de kliniek ging. Na de kliniek was de wachtlijst van de deeltijd trouwens wel wat langer, ik geloof een maand of 3. Ik heb wel gehoord dat wachtlijsten echt enorm kunnen zijn idd, en dat is verschrikkelijk. Ik heb eind augustus een intake bij een andere instelling en ik ben benieuwd hoe lang daar de wachttijd zal zijn.

  9. Wat ben ik blij dat ik nooit met wachtlijsten te maken heb gehad en direct geholpen kon worden. Ik wens alle andere meiden en jongens die wel moeten wachten heel veel kracht en doorzettingsvermogen, het vragen om hulp is het beste wat je ooit hebt kunnen doen!

  10. Ik stond vooral lang op de wachtlijst voor mijn intake. 5 maanden wachten voordat ik überhaupt een intake had. Toen meteen het advies voor opname, waarvoor de wachttijd zeker 6 maanden zou zijn. Na 4 weken werd ik gebeld dat ik terecht kon. Ik schrok me kapot, was er totaal niet op voorbereid, maar het was wel beter dat ik zo snel hulp kreeg.

  11. Het is al een hele tijd geleden dat er gereageerd is op dit blog, maar ik heb wel het zelfde probleem. Tussen mijn intake, adviesgesprek en indicatie gesprek zaten stuk voor stuk ongeveer 2 tot 3 maanden. Nu vond ik dit nog niet zo erg omdat ik voor mijn gevoel eigenlijk nog nergens aan begonnen was buiten ‘aan de bel trekken’. Nu heb ik alles gehad. Ik heb een diagnose gekregen en een vorm van therapie en de intensiteit daarvan (deeltijd schematherapie). Maar de wachttijd daarvoor is minimaal een half jaar. Hier kijk ik erg tegenop. Ik vind het heel lastig om om te gaan met de diagnose en wil het ook niet aan veel mensen vertellen omdat mensen een heel stereotype beeld hebben erbij dat eigenlijk nooit klopt. Het omgaan met wat ik te horen heb gekregen zonder daar hulp bij te krijgen is zo mogelijk nog zwaarder dan waar ik eigenlijk hulp voor ben gaan zoeken (toen de problemen nog geen naampje hadden). Nu heb ik nog een probleem… een tijd geleden heb ik besloten dat ik op reis wil. Drie maanden naar Thailand. Die reis is heel belangrijk voor me omdat veel doelen die ik voor mezelf stel (studeren bijvoorbeeld) niet lukken omdat het me elke keer allemaal te veel wordt. Ik ben twee keer begonnen aan een studie en ben er ook twee keer mee gestopt. Nu ik dit doel heb gesteld, een doel dat echt voor míj is, en iets waar ik gelukkig van ga worden, wil ik dit niet opgeven. Maar… om geld te kunnen sparen heb ik tegen mezelf gezegd dat ik na deze zomer wil gaan (september, oktober, november ongeveer)… En laat dat nou precies rond de tijd zijn dat ik waarschijnlijk kan beginnen met de therapie. Nu zullen jullie misschien reageren (als er al gereageerd wordt) met ‘Je wilt toch therapie, zet die reis aan de kant…’. Maar het breekt mijn hart om er aan te denken dat ik het niet ga doen.. Want ik ken mezelf, van uitstel, komt afstel. En dan lukt iets wéér niet…

  12. Hier ook pas hulp gezocht toen het eigenlijk al veel te ver was.. Ik was op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis opgenomen omdat ik behandeling weigerde, suïcidaal was en lichamlijk er erg slecht aan toe. Na 10 dagen ‘vrijwillige’ opname kreeg ik een IBS opgelegd.. Ik wilde niet blijven, iig niet onder dwang, want ik kreeg toch geen behandeling voor mijn psychische problemen, ik was gewoon opgesloten met een hoop sondevoeding en nutridrink en mocht niks. Ik had nul vrijheden en kon met niemand praten, behalve de mede-patiënten natuurlijk. Ik heb mij toen onder de IBS uitgevochten op voorwaarde dat ik in behandeling ging bij een GGZ bij mij in de buurt.
    Dat was in 2015… Ik wacht nog steeds op behandeling en loop al die tijd rond met open wonden omdat ik me helemaal open had gesteld voor behandeling. In de tussentijd heb ik erge cognitieve schade en zenuwschade opgelopen, en ik ben vaak heel dichtbij geweest er niet neer te zijn… Mijn dokter die mij somatisch behandelt zit ook met dr handen in het haar, omdat ik terug blijf komen met lichamelijke problemen en alsmaar opgenomen moet worden, maar zij kan niks aan de psychische problemen doen die mijn lichamelijke problemen in stand houden. We zijn nu ook op een punt dat de reguliere medicatie voor mijn somatische problemen steeds minder goed werkt, omdat ik het al te vaak heb gehad.
    Dit jaar heb ik elke maand een ziekenhuisopname gehad. Maar nul psychische support. Zelfs niet voor de gevolgen van mijn lichamlije problemen zoals neuropathie en uitval. Ik heb afgelopen week bericht gekregen dat ik met een clinische trial mee mag doen, iets wat weer heel veel spanning met zich meebrengt. Psychisch gezien ben ik er helemaal niet stabiel genoeg voor, maar ja, ik heb niet echt een andere optie.
    Bij de GGZ zijn herhaaldelijk behandelaars uitgevallen waardoor ik extra lang heb moeten wachten vermoed ik. Ik heb te horen gekregen dat we over een maand weer een nieuwe indicatie gaan doen, en dan moet ik boor de bijbehorende behandeling weer op de wachtlijst, een behandeling is dus nog niet in zicht, om hopeloos van te worden… Ik weet niet hoe dit verhaal gaat eindigen, maar ik heb weinig goede hoop meer..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *