Toename ADHD door marketing

Het aantal ADHD diagnoses is enorm gestegen ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit is iets wat je wellicht ook wel gemerkt hebt in je omgeving. Steeds meer mensen komen naar buiten met deze diagnose. Onderzoek in verschillende landen toont aan dat dit meer een economische en culturele ding is dan iets medisch, ‘Het is te wijten aan marketing, niet aan geneeskunde’. Het onderzoek laat 5 trends zien die bijdragen aan deze ontwikkelingen. 

De diagnose ADHD en het voorschrijven van medicatie stijgt nog steeds als we terugkijken naar 5 jaar geleden. Na onderzoek van de groei van ADHD in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland en Brazilië, concludeerde de onderzoekers dat er vijf trends zijn die bijdragen aan deze groei.

Bron

De onderzoekers wijten de stijging bijvoorbeeld aan het lobbyen van farmaceutische bedrijven die sommige landen aansporen om stimulerende middelen als Ritalin, het bekendste medicijn dat wordt voorgeschreven bij ADHD, in te zetten bij de behandeling. Andere behandelingen, zoals therapieën worden hierdoor naar de achtergrond geschoven. Meer psychiaters en psychologen gaan uit van de DSM standaarden, waardoor er een lagere drempel is voor de diagnose ADHD. Ook is er een stijging in de steungroepen voor deze aandoening en vaak werken die nauw samen met de farmaceutische bedrijven die de behandeling met geneesmiddelen bevorderen.

Het internet speelt volgens de onderzoekers ook een belangrijke rol in de stijging van deze diagnose. Dat is misschien ook geen vreemde bevinding. Tegenwoordig kunnen wij heel gemakkelijk informatie op zoeken over alles. Je hoeft maar te googlen op termen als ‘onoplettendheid‘, ‘hyperactiviteit‘ of ‘impulsiviteit‘ en de diagnose verschijnt in de duizenden hits. Iedereen kan dus heel makkelijk zelf informatie opzoeken over ADHD, de symptomen, behandelmogelijkheden etc. Zelfdiagnose is in deze tijd niet meer vreemd.

Er zijn veel meningsverschillen ontstaan in de afgelopen jaren. Sommige gezondheidsprofessionals hebben hun zorgen geuit rondom de diagnostisering van een dergelijk cluster van symptomen als overkoepelende ziekte. De angst bestaat dat we normaal menselijk gedrag medicaliseren. In de krant en op websites staan soms vragen die aanzetten tot het gebruik van ADHD medicatie. Bijvoorbeeld: “Kunt u zich ook moeilijk concentreren?”, “ben je vaak onrustig”, “ben je thuis en op het werk ongeorganiseerd?” etc. De checklists laten niet goed zien wanneer er sprake is van normaal menselijk gedrag en wanneer er sprake is van een ziekte.

Bron

De onderzoekers zeiden dat in het Verenigd Koninkrijk de diagnose van ADHD bij kinderen van schoolgaande leeftijd groeide van minder dan één procent in de jaren 1990 tot ongeveer vijf procent op dit moment. In Duitsland is het voorschrijven van ADHD medicijnen gestegen van 10 miljoen in 1998 naar 53 miljoen in 2008. In Frankrijk en Italië is de groei minder snel gegaan, mede door de meer restrictieve farmaceutische drug wetten in deze landen. Wel lijken zij nu ook gemakkelijker te worden met het voorschrijven van deze medicijnen.

Professor Conrad uit zijn bezorgdheid over de opkomst van het voorschrijven van medicatie in de behandeling van ADHD, waarvan hij gelooft dat dit sociaal kan worden geconstrueerd. ‘Noem het een economische en culturele plaag, maar niet per se een medische.’

Bron: dailymail.co.uk

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

19 reacties op “Toename ADHD door marketing”

  1. …..of AD(H)D wordt eindelijk (her)erkend?!

    In mijn tijd (jaren 80, 90) moest je je gewoon ‘niet aanstellen’, ‘een keer opletten’ en was er niemand die aandacht had voor de achterliggende problemen. Je had geen probleem, je bent het probleem (Ongeconcentreerd te impulsief, ongemotiveerd, gooit er met de pet naar, ze heeft gewoon geen discipline etc….Heb het allemaal wel een keer gehoord).

    Enfin, na zoveel jaar kan ik wel zeggen dat ik de meeste schade heb opgelopen door alle kleinerende opmerking van leerkrachten, ouders, enz. die niet wilde zien dat ik ADHD had/heb.

  2. Misschien komt het wel door al die ranzige energiedrankjes die 6jarige kinderen tegenwoordig blijkbaar naar binnen werken

  3. Vreselijk, deze laatste opmerking!

  4. Sorry ik vind dit nogal een vreemd artikel, ik snap dat er genoeg mensen zichzelf de diagnose adhd geven.
    Maar ik ben het eens met @Ankie die laatste opmerking is voor mensen die écht adhd hebben best wel hard.
    En als je echt adhd hebt dan heb je daar behoorlijk veel last van.
    Dat heb ik zelf namelijk ook. Ik denk wel dat ze te snel de diagnose adhd stellen, sommige kinderen zijn gewoon ietsjes drukker dan andere kinderen. Daar is toch niks mis mee?

  5. Zelf heb ik ook ADHD, dit is bij mij al geconstateerd toen ik heel jong was (ben nu 18) en ik merk aan mezelf dat dit echt het leven beïnvloed. Op de middelbare school heb ik hiervoor inderdaad medicijnen geslikt die het wel makkelijker maakte. Nu doe ik dat eigenlijk niet meer, maar ik merk wel dat het invloed heeft.

    Ik vind het wel lastig om te lezen dat hier nu steeds weer heisa over is :/

  6. Ooh, ik kan zo níet tegen het plaatje dat bij dit artikel is geplaatst! Brr.

  7. @Maaike: Get over yourself……

  8. hahhahaha ok 👍

  9. @Maaike: Good…

    Laat me eens raden: Waarschijnlijk raak je compleet buiten zinnen zodra iemand maar in (in jouw verbeelding) een verkeerde opmerking maakt over jouw eetstoornis of wat je eet, hoe je eruit ziet?

    Maar ondertussen voel je je ‘oh zo geweldig’ om anderen (met andere stoornissen) te veroordelen? Maar je verwacht wel dat iedereen begripvol is als het om eten gaat?

  10. ^ Jammer maar ik heb geen eetstoornis. Ik vind mijzelf niet geweldig en ik veroordeel andere mensen met stoornissen niet. Dus sorry maar je bent niet zo goed in raden.
    Wel merk ik dat tegenwoordig zo’n beetje de helft van mijn school ‘ADHD’ lijkt te hebben. Er zullen zeker mensen tussen zitten die er echt last van hebben, maar ik denk zeker dat er veels te snel een diagnose ADHD word gegeven.
    Misschien moet je zelf niet zo snel oordelen en je niet zo snel aangevallen voelen

  11. Tsjongejonge, of we houden het even gezellig hier…

    Ik snap heel goed dat het voor mensen die echt veel last hebben van ADHD heel vervelend kan zijn als het pas laat gediagnosticeerd wordt maar daarmee kan het probleem op landelijk of wereldniveau nog wel bestaan. Natuurlijk speelt het mee dat het nu pas ontdekt of beschreven is en dus nu pas herkend wordt. Maar dat neemt niet weg dat best veel mensen die een beetje ongeconcentreerd zijn al snel een stempel met ADHD krijgen. Dat gaat dus niet over jullie, dus laat het langs je heengaan 🙂

  12. @A

    In de jaren 80/90 was het echt niet perse hoe jij het beschrijft. Jammer dat jij het op die manier hebt meegemaakt.
    Maar mijn broer heeft juist hele goede begeleiding gehad, en de gewone basisschool waar we heen gingen hebben zolang mogelijk geprobeerd om hem op de school te houden, maar dat ging op den duur niet meer in een klas van 35 kids. Hij is toen naar speciaal onderwijs geweest, en kreeg alle geduld en respect.

    Even over het artikel, je hoort tegenwoordig wel erg vaak ad(h)d, en ik denk inderdaad dat er tegenwoordig nogal snel een stempel op wordt geplakt. Ik denk ook dat dit deels aan voedingsmiddelen ligt, ik zie onwijs kleine kinderen aan de cola.. Niet gek dat ze dan bijvoorbeeld druk, ongeconcentreerd worden

  13. Sommige ouders laten hun kinderen toch expres diagnosticeren, voor het geld fsow?

  14. Ik geloof onmiddellijk dat er genoeg mensen zijn die echt de diagnose ADHD hebben en die diagnose ook terecht krijgen. Toch denk ik dat wij in deze maatschappij zijn doorgeslagen Tegenwoordig is er zelfs een hele handel ontstaan in ritalin en zijn er genoeg studenten die hun medicatie doorverkopen. Ik zeg hiermee NIET dat iedereen dat doet, of dat iedereen ten onrechte een diagnose heeft. Maar ik denk dat wij als maatschappij ook moeten leren accepteren dat niet iedereen voldoet aan de hoge eisen die aan ons worden gesteld. Sommige kinderen zijn nu eenmaal iets drukker, dan ben je in mijn ogen nog niet gelijk ziek. Maar tegenwoordig lijkt iedereen die even buiten de standaard norm valt een stempel te krijgen. En dat is iets waar ik heel erg tegen ben. Juist ook voor de mensen die hier wel echt mee kampen en waar therapie en medicatie echt noodzakelijk is. Door mensen ten onrechte diagnoses te geven, gaat de geloofwaardigheid van een diagnose immers ook verloren en dat zou niet moeten.

  15. Eens met Nina. Als je niet zo goed bent in stilzitten, heb je al snel een probleem, want op scholen in Nederland moet je zowat de hele dag zitten.
    En daarbij is het het in NL haast onmogelijk om hulp te krijgen als je geen diagnose hebt, ook al zo raar.

  16. Ik kreeg de diagnose pas recent, op volwassen leeftijd. Ik was namelijk altijd iemand die tien keer zo hard haar best doet. Om goed te concentreren, proberen niet te dagdromen en altijd maar aan de maatstaven van. De maatschappij voldoen.
    Tot de man met de hamer op een dag op de hoek stond en ik instortte. Probeerde meteen weet terug te komen en m’n werk te doen, maar daardoor kwam ik zelf onderaan het lijstje te staan en mijn huishouden was een chaos.
    Tot iemand zei ‘doe eens een test’. En bleek het ad(h)d te zijn. Ik vond het een vervelende diagnose, maar hij klopt wel. Ik ben gestart met reguliere behandelingen en later met medicijnen. Ik ben het daarom niet met je eens dat het iets cultureels is en niets medisch, want het is wel degelijk vastgelegd door medici en niet door mijn medische zelf. En niet iedereen krijgt medicijnen, want het werkt niet bij iedereen. Maar goed de meningen zullen hierover blijven verschillen. No doubt about that

  17. Zo jammer weer dit! Wanneer begrijpen mensen nou eindelijk is dat ADHD een levenslange struggle is die niet met een pilletje verholpen kan worden? Het is echt een handicap die gelukkig met de juiste medicatie en/of dmv training leefbaarder kan worden… Ik durf tegenwoordig soms niet eens meer te zeggen dat ik ADHD heb door o.a. dit soort artikelen. Ik hoop dat er ooit meer erkenning komt voor de donkere kant die adhd kent, somberheid over het mislukken van sommige dingen in je leven als gevolg ervan, altijd 10x keer zo hard je best moeten doen omdat dingen nou eenmaal nooit vanzelf gaan etc. en dan ook nog steeds het gevecht om erkenning van de stoornis als iets medisch? Begrijp me niet verkeerd het leven met ADHD kent ook zeker positieve kanten maar laten we de keerzijde ervan alsjeblieft niet negeren.

  18. Is er iemand die de uitzending van Brandpunt heeft gezien over Sandra de Kooij (Psyq ) en hoe er pillen worden aangesmeerd aan nieuwe doelgroepen.
    Echt de moeite om te zien! Brandpunt 19 oktober, te zien op uitzending gemist.

  19. Ik vind op zich dat er zeker wat in zit in wat je zegt Laura. Heel goed dat hier ook aandacht aan wordt besteed. Er zitten namelijk 2 kanten aan dit verhaal. Ook ik heb adhd en in de tijd dat ik opgenomen was voor mijn eetstoornis, vind ik hiervoor geen begrip van behandelaren. Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat er op de manier hoe media er mee om gaat, een stereotyp beeld in stand wordt gehouden dat mensen met ADHD “drukke luie mensen zijn die het allemaal wel kunnen maar gewoon niet goed genoeg hun best doen”
    Natuurlijk is adhd geen excuus om je op een bepaalde manier te mogen gedragen, maar wel een verklaring waarom bepaalde zaken lastiger zijn.
    ik hoop dat de nadruk door de media ook een keer daarop wordt gelegd. Zou denk ik voor een hoop begrip zorgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *