Het aantal ADHD diagnoses is enorm gestegen ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit is iets wat je wellicht ook wel gemerkt hebt in je omgeving. Steeds meer mensen komen naar buiten met deze diagnose. Onderzoek in verschillende landen toont aan dat dit meer een economische en culturele ding is dan iets medisch, ‘Het is te wijten aan marketing, niet aan geneeskunde’. Het onderzoek laat 5 trends zien die bijdragen aan deze ontwikkelingen.
De diagnose ADHD en het voorschrijven van medicatie stijgt nog steeds als we terugkijken naar 5 jaar geleden. Na onderzoek van de groei van ADHD in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland en Brazilië, concludeerde de onderzoekers dat er vijf trends zijn die bijdragen aan deze groei.
De onderzoekers wijten de stijging bijvoorbeeld aan het lobbyen van farmaceutische bedrijven die sommige landen aansporen om stimulerende middelen als Ritalin, het bekendste medicijn dat wordt voorgeschreven bij ADHD, in te zetten bij de behandeling. Andere behandelingen, zoals therapieën worden hierdoor naar de achtergrond geschoven. Meer psychiaters en psychologen gaan uit van de DSM standaarden, waardoor er een lagere drempel is voor de diagnose ADHD. Ook is er een stijging in de steungroepen voor deze aandoening en vaak werken die nauw samen met de farmaceutische bedrijven die de behandeling met geneesmiddelen bevorderen.
Het internet speelt volgens de onderzoekers ook een belangrijke rol in de stijging van deze diagnose. Dat is misschien ook geen vreemde bevinding. Tegenwoordig kunnen wij heel gemakkelijk informatie op zoeken over alles. Je hoeft maar te googlen op termen als ‘onoplettendheid‘, ‘hyperactiviteit‘ of ‘impulsiviteit‘ en de diagnose verschijnt in de duizenden hits. Iedereen kan dus heel makkelijk zelf informatie opzoeken over ADHD, de symptomen, behandelmogelijkheden etc. Zelfdiagnose is in deze tijd niet meer vreemd.
Er zijn veel meningsverschillen ontstaan in de afgelopen jaren. Sommige gezondheidsprofessionals hebben hun zorgen geuit rondom de diagnostisering van een dergelijk cluster van symptomen als overkoepelende ziekte. De angst bestaat dat we normaal menselijk gedrag medicaliseren. In de krant en op websites staan soms vragen die aanzetten tot het gebruik van ADHD medicatie. Bijvoorbeeld: “Kunt u zich ook moeilijk concentreren?”, “ben je vaak onrustig”, “ben je thuis en op het werk ongeorganiseerd?” etc. De checklists laten niet goed zien wanneer er sprake is van normaal menselijk gedrag en wanneer er sprake is van een ziekte.
De onderzoekers zeiden dat in het Verenigd Koninkrijk de diagnose van ADHD bij kinderen van schoolgaande leeftijd groeide van minder dan één procent in de jaren 1990 tot ongeveer vijf procent op dit moment. In Duitsland is het voorschrijven van ADHD medicijnen gestegen van 10 miljoen in 1998 naar 53 miljoen in 2008. In Frankrijk en Italië is de groei minder snel gegaan, mede door de meer restrictieve farmaceutische drug wetten in deze landen. Wel lijken zij nu ook gemakkelijker te worden met het voorschrijven van deze medicijnen.
Professor Conrad uit zijn bezorgdheid over de opkomst van het voorschrijven van medicatie in de behandeling van ADHD, waarvan hij gelooft dat dit sociaal kan worden geconstrueerd. ‘Noem het een economische en culturele plaag, maar niet per se een medische.’
Bron: dailymail.co.uk
Geef een reactie