Toename diaboulimia in Wales

Experts (Wales) op gebied van diabetes uiten hun bezorgdheid rondom het toenemende aantal vrouwen met diabetes die lijden aan boulimia: diaboulimia. Diaboulimia is een aandoening die voorkomt bij mensen met diabetes (meestal type 1) die stoppen met hun insuline medicatie met als doel gewichtverlies. Afvallen door de inname van te weinig insuline kan zeer gevaarlijk zijn.

Vrijwilligersorganisatie Diabetes UK en het binnenlands bestuur van Wales zien educatie als belangrijkste middel om dit probleem te verkleinen. Op moment heeft namelijk een derde van de jonge vrouwen met diabetes, diaboulimia (bron: diabetes.co.uk).

Sinds 2003 is het verplicht de juiste informatie te verschaffen aan mensen met diabetes. Maar volgens Dai Williams, directeur van Diabetes UK, gebeurt dit slechts in 2 procent van de gevallen. Het is van groot belang dat je de gevolgen kent van het niet goed omgaan met diabetes.

Het binnenlands bestuur van Wales vindt het zeer teleurstellend dat de juiste info maar zo weinig mensen bereikt en heeft zich verbonden aan de invoering van een gestructureerd educatieprogramma op korte termijn.

In Nederland hoor ik weinig over diaboulimia, terwijl het ook hier bij jonge meiden zeker veel zal voorkomen. Ik vraag me af hoe de informatievoorziening voor jonge vrouwen met diabetes in Nederland is. Is deze wel voldoende? Zijn zij wel op de hoogte van de gevaren bij het verkeerd omgaan met de medicatie?

Bron: diabetes.co.uk

Wat weet jij over diaboulimia in Nederland?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

14 reacties op “Toename diaboulimia in Wales”

  1. ja, een goede vriendin van me doet dit ook; stoppen met insuline. heel erg, vind ik het. maar ook wel ECHT heel dom… :$

  2. meisje bij mij op therapie

  3. ik zat ooit – vier jaar geleden? – in een boulimiagroep waar een meisje met diabetes dit probleem had. ben toen geschrokken van hoe heftig het is!

  4. Een meisje van Ixta Noa die had dat, was soms ook ongeloofwaardig… zat ze opeens in het ziekenhuis iedereen ongerust, bleek gewoon tekort aan insuline moest dat erbij en verder therapie volgen

  5. Ik had ook een meisje bij therapie die hieraan leed.

  6. Ik ken ook iemand waarbij ik opgenomen ben geweest die dit had.
    Best heel erg heftig…

  7. ik hoop echt dat je met dit artikel geen mensen op ideeen brengt…

  8. ook een meisje bij mij in de therapie groep..

  9. Ik heb eetproblemen van allerlei soorten doorlopen en aangezien ik ook diabetes type 1 heb, staat hier ook “diaboulimia” in het rijtje, al was het maar voor korte periodes.
    Ik ben nu heel vaak bang voor de gevolgen hiervan (complicaties zoals nierfalen, oogproblemen, neuropathie etc.).

    Diabetes heb ik al vanaf mijn 5de. Toen was het nog tot op de gram afwegen wat ik mocht eten/niet al naar gelang of ik iets zou gaan doen (bewegen/spanning/ziekte/hoeveelheid insuline spuiten).
    Helaas moe(s)t het eten wel een vrij centrale rol in mijn leven spelen, het is een grote trigger geweest om een eetstoornis te ontwikkelen.
    En de hoop toch maar op een of andere manier controle te hebben over dat lijf dat niet altijd doet wat je wilt.

    Diabetes heeft een grote impact op mij. Lichamelijk en ook hoe ik me geestelijk voel.
    De ene periode gaat het accepteren hiervan makkelijker dan de andere periode.
    Ik heb geleerd dat ik lief voor mezelf moet zijn en mijn lijf dat het soms wel zwaar heeft, eetstoornis hebben werkt hier alles behalve aan mee.

    Maar goed, voor deze levensles, had ik heel wat jaren nodig…

  10. Ik denk trouwens wel dat iedereen met diaboulima is ingelicht over slechte instelling van je bloedsuikers.
    Maar wanneer je een eetprobleem hebt, ook zonder diabetes, weet je ook wel dat het niet goed is waar je mee bezig bent, maar je wilt zo obsessief graag-kostte wat het kost..-afvallen.

  11. Bij mij ook mensen in de therapie groep.

  12. Ik heb het zelf, en wil graag hulp..maar waar is een raadsel.

  13. ik zie daar de laatste tijd steeds meer over.. ik wil sporten maar kom daar van aan. eten doe ik al niet super veel. misschien is dat mijn enigste optie?

  14. ik ging vroeger minder insuline spuiten om niet aan te komen toen ik een eetlijst had gekregen toen ik was gedianogiseerd met anorexia. Ik wist dat toen ik diabetes kreeg ik ook erg mager was, maar ik was toen 8 en kon me niet veel herinneren. Maar mn dietiste zei ook dat de diabetes van invloed was op mn gewicht en dat greep de eetstoornis in zn handen. Ik ben toen lange tijd heel hoog geweest en verloor ook veel gewicht maar voornamelijk vocht. Ook omdat ik drinken toen ook lastig vond. Gelukkig drink ik weer goed, is mn gewicht hersteld en had ik mezelf voorgenomen nooit meer met de diabetes te rommelen. Maar helaas heb ik nu vele hypo’s wat ook niet goed is. En de dokters willen dat ik liever iets hoger zit. En vindt ik prima en ook fijner maar ik hoop niet dat ik ga terug vallen in de oude gewoonte van geen insuline geven. Ik heb dat ook wel gezegd, maar ik mag nu gewoon echt niet meer zoveel hypo’s hebben. Maar ik denk dat het goed komt omdat het geestelijk en lichamelijk nu super goed gaat. Misschien een mooie uitdaging om te kijken of ik er echt van hersteld ben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *