Trichotillomanie en dwang

Trichotillomanie is een psychische aandoening waarbij degene die hier last van heeft, een extreme drang heeft zijn of haar haren uit te trekken. Dit kunnen hoofdharen zijn maar ook haren op andere plekken van het lichaam zoals de wimpers of wenkbrauwen. Als men veelvuldig de haren uit blijft trekken, kunnen er bijvoorbeeld op de het hoofd kale plekken ontstaan want kan zorgen voor schaamte bij degene die last heeft van trichotillomanie. Het is nog niet echt bekend wat de oorzaak van deze aandoening is.

Er wordt beweerd dat de oorzaak terug te vinden is in de hersenen en dat mensen die kampen met trichotillomanie een tekort aan serotonine of een gebrek aan zelfbeheersing hebben. Ook kan het te maken hebben met omgevingsfactoren zoals een verhuizing op jonge leeftijd, een echtscheiding of problemen op school. Trichotillomanie is goed te behandelen met medicatie en of cognitieve gedragstherapie.

Proud2Bme bezoekster Iris kampt al jaren met trichotillomanie. Daarnaast heeft zij te maken met dwanggedachten die haar leven op een nare manier in beslag nemen. Voor Proud2Bme deed zij haar verhaal. 

Het begon allemaal toen ik net 7 jaar was geworden. Ik zat in groep 3 en mijn ouders gingen scheiden. Ik wist toen nog niet eens wat scheiden was en ik hield me er niet mee bezig. Ik maakte me er niet druk om. Ik had eigenlijk niet eens in de gaten wat er allemaal speelde. Ik was een heel vrolijk en onbezorgd kind. Een tikkeltje stil en verlegen, maar had genoeg vriendinnen en kon goed leren.

De scheiding van mijn ouders was iets wat gewoon aan me voorbij ging. Ik weet nog als de dag van gisteren dat mijn vader ‘s avonds thuis kwam van zijn werk. Mijn moeder zat op de bank en mijn vader riep mijn broertje en mij bij hem. Toen we bij hem stonden zei hij: ‘Het is nu zeker, papa gaat in een ander huis wonen. En dan neemt hij ook wat spulletjes van thuis mee.’ Het eerste wat mijn broertje daarop antwoordde was: ‘toch niet de snoepjespot?!’ Achteraf kan ik daar echt om lachen. Ik en mijn broertje, het enige waar we ons druk om maakten was de snoepjespot. Het halfjaar daarna heb ik mijn vader amper gezien. De eerste keer dat ik hem weer zag was toen ik 8 werd. Ik mocht mijn verjaardag bij hem thuis vieren.

Ik kan me niets herinneren van ruzies tussen mijn vader en moeder, maar het was mij wel duidelijk dat ze niet meer samen in één ruimte konden zijn. De enige ruzie die ik heb meegekregen was toen mijn vader mijn broertje en mij kwam halen, en hij wilde een bal meenemen. Mijn moeder wilde dit niet omdat ze altijd alle ballen vies terug kreeg. Toen begonnen ze te vechten. Echt lichamelijk vechten. Ze hadden elkaar in een soort van judo-houdgreep en hadden allebei krassen op hun polsen. Ik stond stil tegen de muur aan toe te kijken. Op een gegeven moment stonden mijn ouders beiden rechtop. Mijn vader keek mij aan, en zei: ‘ga eens een bal voor papa halen!’ Mijn moeder keek me hulpeloos aan en ik stond daar, heel stil tegen de muur aan. Ik moest kiezen tussen mijn ouders. Dat heb ik hem nooit vergeven. Ik ben blijven zitten, en toen trok mijn vader me mee de auto in, en reed weg met mij en mijn broertje. Hij heeft niks meegekregen van dit alles. Hij zat al in de auto.

Eigenlijk heb ik altijd gedacht nooit last te hebben gehad van de scheiding. Met mij was immers altijd alles goed. Ik was vrolijk, had veel vriendinnen, kon goed leren, en was volgens mijn moeder een ‘voorbeeldkind’. Maar naarmate ik ouder werd ging ik me steeds meer druk maken. Ik wilde weten waarom mijn ouders uit elkaar waren gegaan. Ik wilde duidelijkheid. Mijn moeder vertelde me dat mijn vader vreemd was gegaan. Mijn vader zei dat hij dat wel zou zeggen als ik wat ouder was. Ik was toen 9 en inmiddels ben ik 14, maar nu durf ik het niet meer te vragen.

Ik kreeg het antwoord nooit te horen, en door alle stress (ik denk tenminste dat het daardoor komt) ben ik mijn haren uit gaan trekken. Het begon heel onschuldig, 1 haar, en dan nog eentje. En dat was het. Maar de volgende dag trok ik nóg een haar, en nog één. Ik weet niet precies hoe het kwam dat ik mijn eerste haar uittrok. Het is er als het ware ingeslopen. Het gaf me een gevoel van rust. Ik was ergens rustig mee bezig, maar al snel werd het een gewoonte, en die gewoonte veranderde in een obsessie. Ik was nu ook onbewust midden in de nacht haren aan het uittrekken, zonder dat ik het merkte. Rond die tijd ontstonden ook mijn dwanggedachten. Ik was bang dat ik alles fout zou doen. Ik vond het eng om te fietsen, omdat ik bang was dat ik ineens het stuur los zou laten. Ook vond ik het eng om te slapen, omdat er een stopcontact naast mijn bed zat, en was ik bang dat ik (zonder dat ik dat zelf wilde) mijn vingers er in zou steken. Het was heel raar.

Door het haren trekken gingen deze gedachten ook weg, omdat ik me kon concentreren op iets anders. Zo gingen een aantal jaren voorbij. Ik had weinig last van dwanggedachten omdat ik ze door middel van haren trekken vergat. Ik droeg in het begin mijn staart precies op die manier dat je het kale plekje op mijn hoofd niet zag, maar al snel werkte dat niet meer en ging ik brede stoffen haarbanden en hoofddoekjes dragen. Maar toen moest ik naar de kapper… De kapper vroeg me wat ik daar had gedaan, maar ik gaf geen antwoord. Mijn moeder zag het toen ook, en ze wist dat ik het uittrok, maar niet dat het zo erg was. Ik heb toen tegen mijn moeder gezegd dat ik zou stoppen, en dat heb ik toen écht geprobeerd, ik wilde ook heel graag. Maar het lukte niet, juist omdat het onbewust was. Ik voelde me enorm schuldig omdat mijn moeder ervan uit ging dat ik was gestopt met haren trekken, maar ik ging onbewust door, dus dat heb ik haar verteld, en toen heeft ze me nog eens gevraagd om te stoppen.

Ik had strenge afspraken met mezelf gemaakt: De hele dag door hield ik controle over mijn handen, ik zou precies in de gaten houden waar mijn handen iedere seconde van de dag waren. Ik moest mijn handen in mijn macht houden. ‘s nachts hield ik mijn handen stevig vast, of ging bovenop mijn handen liggen. Om de optimale controle over mijn handen te krijgen. En het werkte. Na die dag heb ik voor zover ik weet (bijna) nooit meer een haar uitgetrokken. Maar doordat ik stopte met haren uittrekken kwamen mijn dwanggedachten weer terug. Ik voelde me enorm schuldig voor alles wat ik dacht, en ik durfde er niet over te praten. Het was zo erg dat ik iedere avond blij was om levend in mijn bed te liggen, omdat ik bang was dat ik een mes door mijn keel zou steken, van een klif af zou springen (tijdens mijn vakantie op Griekenland), expres onder een auto zou komen et cetera. Ik was bang dat ik me niet zou kunnen inhouden, hoewel ik écht NIET dood wilde. Ik wilde juist leven!

Ik voelde me zo schuldig voor mijn dwanggedachten dat ik, nadat ik er via een vriendin mee in aanraking was gekomen, mezelf ben gaan beschadigen. Het nam de schuldgevoelens weg. Ik hoefde me niet meer schuldig te voelen, als ik toch al gestraft was voor wat ik dacht, vond ik. Gelukkig heb ik toen snel hulp gezocht, omdat ik wist dat het niet helemaal normaal was wat ik mezelf aandeed. Ik heb het verteld aan mijn mentor op school. Een hele lieve vrouw! Ze heeft nooit iets zonder mijn toestemming ondernomen maar ze heeft er wel voor gezorgd dat ik het tegen de GGD heb gezegd. Zij hebben het (zonder het eerst tegen mij te vertellen) tegen mijn ouders verteld. Ik was hier best kwaad over. Niet omdat ze het hadden verteld, maar omdat ze mij niks hadden gezegd dat ze het tegen mijn ouders zouden zeggen. Ik heb toen geprobeerd om te stoppen. Dit is wel aardig gelukt. Ik beschadig mezelf nog zo af en toe een keer, maar dat is meestal niet dusdanig erg dat ik me er echt druk om zou moeten maken. Maar ik blijf me bewust van het feit dat ik hulp moet zoeken als het weer erger wordt.

Ik ben er ook achter gekomen dat het uittrekken van haren een naam had: trichotillomanie. Toen ben ik mijn toevlucht weer heel even in mijn haren gaan zoeken omdat ik bang was dat de dwanggedachten weer terug zouden komen. Ik heb dit ook weer tegen mijn mentor verteld, en voor de eerste keer in mijn leven vertelde ik iemand over mijn dwanggedachten. Ik heb nooit iemand verteld wat er allemaal precies in mij omgaat. Maar dat hoefde van haar ook niet. Ze vond het alleen belangrijk dat ik wist hoe het nu verder moest. Mijn moeder kwam er achter dat ik weer haren trok, en ik ben nu een aantal weken trekvrij! De dwanggedachten zijn wel aan het terugkomen, maar ik ben aan het proberen om mijn manier van omgaan daarmee te vinden.

Ik ben nog niet klaar voor verdere hulp. Omdat ik me schaam voor mijn gedachten. En omdat ik heel bang ben dat mijn moeder me niet serieus zal nemen. Op dit moment vind ik verdere hulp ook nog niet nodig. Het valt nu nog wel mee. Ik ben er van overtuigd dat ik hulp zal zoeken als het veel erger wordt. Daar vertrouw ik op. Ik houd mijn lieve mentor in ieder geval op de hoogte, en ze leeft erg met me mee! Ik ben haar heel dankbaar! Deze zomer vind ik het het allerbelangrijkste dat ik ga genieten!

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

43 reacties op “Trichotillomanie en dwang”

  1. Ik schaam me er echt voor, maar ik heb dit ook heel lang gehad. Maar toen werd ik bang dat al mijn haar uit zou vallen, en toen begon een obsessie met alle gespleten haarpunten uit mijn haar trekken/knippen. Daar ben ik vervolgens weer vanaf gekomen door mijn haar vast te dragen als ik alleen was.
    Vet raar, en genant ook wel, maar gelukkig heb ik geen last meer van deze dwang.

  2. o_o

    omg.

    ik herken hier heel veel in. alleen dan met het haren trekken van wenkbrauwen en wimpers. bij mijn wenkbrauwen heb ik hele plekken omdat ik de kleinste haren die nog niet eens door zijn gekomen er gewoon uit moet trekken! en mijn wimpers groeien wel weer aan maar ik heb af en toe een paar weken dat ik hele gaten heb tussen mijn wimpers. (‘: weet niet of dit dan ook zo heet, maar wist niet dat dat bestond joh!

  3. ik lijd al 12 jaar aan trichotillomanie (sinds groep 5) en ik ben momenteel bijna helemaal kaal. ik draag dus ook een pruik die gelukkig gedeeltelijk vergoed word door de verzekering. ik hoop nog steeds dat ik ooit beter word, maar ik reken er niet meer op. ik heb allerlei medicijnen geslikt en jarenlang in therapie geweest, maar het herstel was altijd tijdelijk of miniem. daarnaast heb ik ook last van andere tics, maar die vind ik minder erg.

  4. @Untouchable: Trichotillomanie is het uittrekken van al het haar op je lichaam. Ook dat van wenkbrauwen en wimpers. Ik heb zelf ook een tijdje mijn wimpers uitgetrokken. Als je er vanaf wilt komen is het heel belangrijk dat je het tegen iemand zegt. Die kan je steunen, en geeft je meer motivatie om te stoppen. Anders denk je al snel: ‘ach, eentje zal toch niet zoveel uitmaken’. Hier heb je natuurlijk ook last van als je het wel verteld, maar bij mij was dat nadat ik het vertelde een stuk minder!

    Er zijn veel mensen die aan trichotillomanie lijden, maar niet eens weten dat het een naam heeft, daarom heb ik dit blog ook geschreven. Herken je hier iets in en wil je dat het stopt? Praat er dan met iemand over… Praten is echt de beste oplossing!

    Liefs!

  5. @Marissa: Ik heb nooit therapie gehad, maar ik denk persoonlijk, dat de rede zoeken waarom je je haren uittrekt, de beste therapie is.

    Veel mensen weten niet waarom ze hun haren uittrekken. Omdat ze er even rustig van worden of ergens rustig mee bezig kunnen zijn… Maar dat is nog niet écht een rede. Want waarom zou je dan niet een tekening maken of iets anders waar je rustig van zou worden?

    Ik heb dan in dit geval een oorzaak gevonden van waarom ik mijn haren uittrok. Maar zelfs nu ben ik nog niet helemaal zeker dat dit de juiste oplossing is. Het klinkt allemaal heel logisch, maar ik zal nooit weten of ik zonder trichotillomanie ook dwanggedachten gehad zou hebben. Mijn dwanggedachten komen juist terug omdat ik bang ben dat ze terugkomen. In die zin is trichotillomanie dus nooit een oplossing geweest.

    Ik vind trichotillomanie wel vergelijkbaar met nagelbijten. Dat doe je ook om even ergens mee bezig te zijn. En veel mensen worden daar óók rustig van. Vaak pakken de gevolgen van nagelbijten iets minder heftig uit. Maar de meeste mensen hebben geen idee hoe vaak mensen maagklachten krijgen van het opeten van hun nagels.

    Hetzelfde geld voor dermatillomanie of skin picking. Dat is ook weer een vergelijkbare aandoening, maar daar ben ik in dit blog niet verder op ingegaan. Bij dermatillomanie zit je net zo lang aan je huid te pulken, krassen en knijpen tot je huid kapot gaat of het gaat bloeden. Ook dat heeft met hetzelfde te maken.

    Alle drie zijn het stoornissen in de impulsbeheersing. Je krijgt een impuls van je hersenen dat je bijna niet kunt negeren. In het begin zal je het ook niet negeren, want wat maakt het nou uit dat je een haar uit je hoofd trekt? Maar op dat moment heb je nog niet in de gaten wat voor gevolgen dat zou kunnen hebben…

    Die impulsen kún je negeren. Ik vond het zelfs niet zo moeilijk om ze te negeren, maar dat hangt er ook van af hoe lang je al aan een van deze stoornissen lijdt. Af en toe krijg je een soort van ‘prikkel’ om het weer te doen. Maar die moet je gewoon negeren. Als je een van deze dingen onbewust doet is het een heel ander verhaal. Dan is therapie misschien wel degelijk nuttig, omdat het een gewoonte is geworden waar je niet zomaar vanaf komt.

    Ik denk eigenlijk dat medicijnen voor trichotillomanie zélf geen effect hebben. Misschien wel om bijkomende problemen (stress, negativiteit) te verminderen, en dat je dan geen behoefte hebt aan het uit trekken van haren of iets dergelijks.

    Dit is mijn beeld van trichotillomanie en andere stoornissen in de impulsbeheersing. Er is heel weinig over bekend en bij iedereen zal het dan ook op zijn of haar eigen manier ervaren. Mét of zónder oorzaak… Trichotillomanie blijft trichotillomanie!

    Liefs!

  6. Wow zo vreemd, ik wist niet dat dit iets was, maar ik herken het wel! Ik heb blonde haren, maar ze worden steeds donkerder. Ik trek steeds mijn haren uit, en vooral de meest donkere. Of ik breek mijn haar af, of knip de gespleten puntjes eraf..

  7. @anne ik herken het heel erg. het is echt een dwang, als ik een haartje niet te pakken krijg bijvoorbeeld wordt ik heel erg gespannen en moet ik soms bijna janken. slaat nergens op. en bij mijn wimpers kan ik soms niet stoppen en blijf ik er haren uit pakken. ik doe dat trouwens met een pincet. maar ik doe het alleen bij mijn wimpers en wenkbrauwen en niet bij mijn hoofdhaar ofzo. ik ga het denk ik wel maandag bespreken met mijn therapeut. heb er namelijk last van want het ziet er niet uit, ik heb hele dunne wenkbrauwen en moet die veel bijtekenen en soms hele gaten eronder omdat ik dan zo’n stom haartje moet pakken omdat het anders paniek is. dankje voor deze blog!

  8. @untouchable Dat je gespannen wordt is heel normaal. Het is een uitdaging om het juiste haartje te pakken te krijgen. Trichotillomanie kenmerkt zich ook juist aan de spanning tijdens het trekken. Er zijn inderdaad ook veel mensen die pincetten ofzo gebruiken.

    Wat goed van je dat je het met je therapeut gaat bespreken! Als je héél graag wilt stoppen kun je het! Daar ben ik van overtuigd!

    Geen dank, en je kunt het hè!!

    @N Haha, ja, het is heel vreemd als je er ineens achter komt dat wat jij doet een naam heeft, en dat er veel meer mensen zijn 😉 Als je er last van hebt kun je er iets aan doen! En laat het niet zover komen dat het een obsessie of gewoonte wordt!

    Liefs!

  9. Jeetje wat een heftig verhaal… Ik ken het zelf ook, maar dan heb ik het heel erg met het openkrabben van pukkeltjes, oneffenheden en wondjes. In m’n gezicht, op m’n benen enz. Ik ging op een gegeven moment expres wondjes maken op m’n benen bij het scheren zodat ik hier lekker aan kon peuteren. Dat heb ik mezelf gelukkig afgeleerd maar ik heb nog vaak een paar plekjes op m’n gezicht en ik schaam me er echt kapot voor. de rest van de plekjes zitten vaak op plaatsen waar kleding overheen zit.
    Maar het is inderdaad wat ik in jouw verhaal herken; het leid af van nare gedachtes die bij mij opkomen als ik in bed lig. En als ik kan peuteren aan wondjes dan ben ik daar helemaal op geconcentreerd.

  10. @Rianne Ja dat klopt. Wat jij deed heet dermatillomanie of skin picking, ben ik in mijn vorige bericht al op in gegaan 😉 Maar wat goed dat je het voor een deel hebt afgeleerd! Heb je het helemaal zelf gedaan?

    Liefs!

  11. Wat goed dat je je verhaal deelt.
    Ik heb geen last van trichotillomanie maar ik heb wel een dwangstoornis gehad en ik herken ook je dwanggedachten. Ik snap dat het heel moeilijk is om met mensen over je dwanggedachten te praten, dat vond ik in het begin ook. Maar therapeuten zijn er juist voor om daar mee daarover te praten. Dus ik zou je echt aanraden om cognitieve gedragstherapie te volgen voor je dwanggedachten, dat helpt echt!

    Xxx

  12. Bedankt zeg, voor deze blog!

  13. Wow, zoo gerustgesteld als ik dit verhaal en de reacties lees!

    Ik heb hier nu al 9 jaar last van, maar ik trek mijn wimpers en wenkbrauwen vooral uit.. en ik schaam me er echt kapot voor. In tijden van stress is het echt zo erg altijd, elke essay, presentatie of toets is letterlijk terug te zien op m’n gezicht! In de zomervakantie groeit alles dan weer supermooi aan en als het schooljaar weer begint, ja hoor, begint het ‘plukken’ ook weer.

    Ik heb een tijdje geleden een site gevonden ** waarop je je kunt aanmelden voor een soort online hulp kunt krijgen. Je krijgt dan mailtjes met vragenlijsten en opdrachtjes die je voor jezelf moet invullen en je krijgt filmpjes waarin er iets wordt uitgelegd over je gedrag. Het heeft mij een tijdje echt geholpen (tot ik zelf weer een beetje passief werd, maar ik ga dus na mijn tentamens wel weer beginnen!) door actief bezig te zijn.
    Verder heb ik een aantal maanden kunstnagels gehad, zodat ik niet bij mijn haartjes kon komen, dit is misschien ook wel een aanrader voor meiden die ook aan hun wimpers/wenkbrauwen zitten..

    Ik hoop echter dat er binnenkort een oplossing op mijn pad – ons pad, eigenlijk! – komt die zorgt voor blijvende verbetering!

    Liefs, succes en sterkte

  14. @Ellie Ik heb op dit moment weinig last van dwanggedachten omdat ik ze heb geacepteerd. Ik weet dat het niet echt mijn eigen gedachten zijn maar meer die van een duiveltje in mijn hoofd die mij die dingen laat denken. Daarom weet ik het te accepteren als ik weer een dwanggedachte heb, voel ik me niet meer zo schuldig en kan er beter mee omgaan. Ik heb nog maar af en toe echt iets waar ik me schuldig voor voel, en ik vind het niet de moeite waard om daar hulp voor te zoeken. Daarbij ben ik daar ook gewoon niet klaar voor… Ik ben nog steeds niet helemaal over mijn schaamte heen

    @m heel graag gedaan!

    Liefs!

  15. Anderhalf jaar geleden begon dit ook bij mij. Het heeft gezorgd voor een aantal kale plekjes die ik prima kon verbergen onder mijn haar. Het is tijdens een opname een tijdje best wel weggeweest, omdat ik enorm bang was dat mensen erachter kwamen.
    Nu is het weer helemaal terug. Ik probeer niet telkens op dezelfde plaats haar uit te trekken, omdat ik als de dood ben voor kale plekken. Heb nu weer twee kleine kale plekjes. Ik kan het ook steeds lastiger tegenhouden, dus ook op school trek ik haren uit.
    Eigenlijk weet niemand dit van mij, dus ik ben wel blij met deze blog & de herkenning eronder!

  16. Vanaf mijn 11de jaar kreeg ik wat jeugdpuistjes. Niet heel heftig maar toen ben ik wel begonnen met uitknijpen. Later moesten ook alle mee eters weg. Dat het vreemd was wat ik deee wist ik wel maar nooit geweten dat het ook een naam had. Dat andere dit ook zo hebben als ik! Ik vind het afschuwelijk dat ik dit doe!!

    Ook pluk ik alle gespleten haar punten uit mn haar of breek ze af..
    En nagelbijten doe ik ook al sinds de kleuterklas.. maarde reden weet ik echt niet. Alleen dat ik mezelf er mee beschadig, voor altijd!

  17. ik ben van mening dat je het erger worden van problemen moet voorkomen ipv het zo ver te moeten laten komen…
    maar knap dat je je verhaal hier gedaan hebt

  18. heel herkenbaar.., de variant met dingetjes openkrabben (en Rianne, ik ging inderdaad ook wondjes/velletjes maken, zodat ik eraan kon trekken). Ik heb echt verschillende pogingen gedaan om te stoppen, maar in de loop der jaren is het alleen maar erger geworden.. alle mee-eters everywhere moeten het ook ontgelden. En gespleten haarpunten ook. En haartjes. Maar het is echt het moment dat ik mijn spanning op iets anders kan richten.. ik vind vooral de littektentjes/putjes/gaatjes die je ervanover houdt echt vreselijk..

  19. Oh jee, dit heb ik ook. Ik probeer het tegenwoordig in de perken te houden zodat ik niet terug kaal word…

  20. @n @nerd @amanda @mona @unknownangel

    Jullie kunnen hier allemaal vanaf komen! Wat voor ‘tic’ je ook hebt, alles is mogelijk als je maar genoeg gemotiveerd bent!

    Ik ben heel blij om te lezen dat veel van jullie er nu achter zijn gekomen dat je nier de enigste bent. En dat je nu duidelijkheid hebt over wat je doet. Ook voor mij is het heel fijn om te lezen dat er toch nog zoveel mensen zijn die kampen met trichotillomanie of dermatillomanie.
    Ik hoop ook dat iedereen die zich herkent in het bevenstaande niet zomaa bij de pakken neerzet maar hulp zoekt!!!!

    Heel erg graag gedaan en ik ben blij om te lezen dat iedereen zo blij is met dit blog!

    Liefs!

  21. @anne

    Oke, maar dat is ook wel mooi. Als je ze kunt accepteren. Knap van je!

  22. `@Ellie

    Dankje 😀

  23. Ik vind het zo dapper van je! En ik herken het ook. Helaas. Ik zit nu bij een psycholoog maar ik heb haar nog nooit over mijn dwanggedachten verteld. Ik gebruikte vroeger soms trichotillomanie en nu is het overgegaan op automutilatie. Hoop dat ik het ooit ook kan accepteren net als jij gedaan hebt!

  24. @Maaike

    Ik snap dat je het heel eng vindt om over dwanggedachten te praten. Dat is ook heel eng, zeker als je je schaamt voor alles wat je denkt (en dat is bij dwanggedachten bijna altijd het geval). Daarom vond ik het ook heel moeilijk om te vertellen. Misschien kun je wel vertellen dat je last hebt van dwanggedachten, maar niet precies vertellen wat je dan allemaal denkt. Voor mij is het nu geen probleem om te vertellen dat ik last heb van dwanggedachten, maar vertellen wat ik dan precies denk, heb ik nog nooit gedaan. Hoewel ik weet dat het dan misschien wel ophoud.

    Ik denk niet dat je trichotillomanie soms kunt ‘gebruiken’… Het is een verleiding die je niet kunt weerstaan.

    Je hebt ook een vorm van trichotillomanie als zelfbeschadiging maar dan heet het geen trichotillomanie meer. Dan is het gewoon je haren uittrekken om jezelf te beschadigen, en dan heet het gewoon automutilatie. Dan trek je je haar uit om iets anders te voelen dan het schuldgevoel dat de dwanggedachte je bezorgt.
    Ik denk eigenlijk dat dit bij jou het geval is, en dat je niet echt aan trichotillomanie leed. Maar eigenlijk maakt dit niets uit. Het gaat erom dat je er problemen mee hebt, dus het is zeker iets om te bespreken met iemand.

    Wat betreft automutilatie: Je zult vast wel weten dat het niet verstandig is om je eigen huid te beschadigen. En ik denk dat je automutilatie pas stopt of kan stoppen als je een manier hebt gevonden om om te gaan met je dwanggedachten.

    Bedenk je vooral dat de dwanggedachten niet iets zijn dat jij denkt. Maar het is iets dat je moet denken van een duiveltje in je hoofd. Het is niet van jezelf. Het is niet jouw gedachte…

    Mij hielp het idee van reïncarnatie ook heel erg… Ik geloof niet echt in reïncarnatie, eigenlijk weet ik niet wat ik ervan moet denken. Maar stel…. stel nou dat reïncarnatie bestaat. Misschien zijn die gedachte dan wel van iemand uit een vorig leven? Misschien is het echt iets dat is blijven steken in het verkeerde lichaam.

    Ik heb ook veel verhalen gelezen van mensen die met alternatieve geneeswijzen effectief zijn behandeld voor hun dwanggedachten. Dat kan ook een optie zijn. Misschien vindt je dat allemaal iets te zweverig maar het kan wel echt helpen. Je ouders moeten het hier natuurlijk ook wel eerst mee eens zijn, want het is toch een grote stap om zomaar op alternatieve geneeswijzen over te stappen.

    Ik heb het nooit gedaan, en ik weet ook niet wat ik ervan moet denken, maar ik heb veel positieve verhalen gehoord daarover. Misschien valt het eens te proberen, maar het is natuurlijk helemaal je eigen keus!!!

    Heel veel succes!!!
    Liefs!

  25. Trouwens, voor alle mensen die kampen met trichotillomanie:

    Ik heb van een vriendin een onozelle maar wel grappige tip gekregen. Zij heeft eigenlijk geen verstand van trichotillomanie, maar de tip werkt wel:

    Koop een zak trekdrop bij de supermarkt, en telkens als je aan je haar wilt trekken pak je de trekdrop en ga je aan de drop trekken.

    Juist omdat deze tip zo onozel is werkt ie wel. Want telkens als ik wil trekken denk ik aan die trekdrop, dus dan ga ik eerst maar eens wat trekdrop eten. En trekdrop eten is weer afleiding. En dan heb je daarna minder behoefte om te trekken. Daarbij zijn je handen met het trekken aan trekdrop wel ergens mee bezig, dus je zit wel ergens mee te friemelen. Dat kan vaak ook al helpen.

    Succes!!!

  26. Ik heb de laatste tijd ook een obsessie met het knippen/uittrekken van gespleten punten, ook trek ik heel vaak de voorste haren op mijn hoofd uit, ik weet niet hoe het komt, heb ik een probleem?

  27. @elle nouja… of je een probleem hebt kan ik niet voor je beslissen… Je geeft wel aan dat het een obsessie is en dat klinkt niet goed. Of jij een probleem hebt ligt aan de mate waarin jij last hebt van het trekken of knippen van je haren. Zorg dat je het niet te ver laat komen! Of jij hiervoor hulp wilt zoeken is je eigen keus. Als je er graag van af wilt zou ik dat zeker doen. Denk je dat je zou kunnen stoppen als je het zou willen? Dab is het nog niet heel erg. Maar als je niet zeker van die zaak bent zou ik erg opassen met het doorgaan met trekken.

    Suc6! Liefs!

  28. Het lijkt me heel belangrijk dat jij zelf hulp zoekt bij je problemen. Hulp zoeken is eng, maar je neemt jezelf en je problemen dan wel serieus, je neemt dan verantwoordelijkheid voor je leven en toekomst. Ook jij mag hulp vragen en steun ontvangen. Wacht er niet te lang mee, want daar kom je niet mee verder. Wacht niet tot ‘je er klaar voor bent’ want grote kans dat dit een smoes is omdat je het niet aan durft te gaan. Liefs en sterkte anne!

  29. Ik weet het… Ik durf het niet onder ogen te zien en ik ben bang. Ik weet het allemaal. En ik zal mijn best doen. Het zal wel niet zo zijn, maar ik heb het gevoel dat ik me aanstel als ik nu hulp zou zoeken, omdat het op dit moment heel goed met mij gaat en ik heb helemaal geen last meer van trichotillomanie en dwanggedachten. Daarom snap ik nu ook niet waarom bij mij hulp nuttig zou kunnen zijn. Wat moeten ze met mij als alles goed gaat? Wat zou ik daar dan moeten komen doen? Vrolijk vertellen dat ik eindelijk na al die tijd even geen problemen heb… Voor mijn gevoel komt dat heel stom over en ik vind het moeilijk om mezelf dan op een goede manier te uiten.

    Ik vind het moeilijk… heel moeilijk omdat ik niet helemaal weet wat ik nu moet… De enige gedachte die op dit moment door mijn hoofd schiet is: ”maar wat valt er dan te zeggen?” En ik heb contact met mijn mentor. Dat alleen voelt voor mij al heel goed.

    Heel erg bedankt voor de reactie, het doet me goed dat iemand zich ook om mij bekommert. Ik zal er zeker over nadenken!

    Bedankt!!!

  30. Ik heb ook trichotillomanie, al jarenlang. Ik zie hier ergens in de tekst staan dat het goed te behandelen is. Dat vind ik nogal overdreven. Trichotillomanie is een zéér hardnekkige aandoening en het is ontzettend moeilijk om daar helemaal vanaf te komen. Het is te behandelen ja, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dat heel veel moeite kost.

  31. Ik denk dat het per persoon heel verschillend is hoe effectief een behandeling zal helpen. Trichotillomanie zal altijd een zwakke plek blijven, daar kunnen alle behandelingen helemaal niks aan doen. Maar ik denk dat trichotillomanie bij de meeste mensen goed te behandelen is. En natuurlijk is het moeilijk en zwaar voor de meeste mensen. Maar ik denk dat een behandeling voor trichotillomanie wel degelijk effectief is.

    Groetjes Anne

  32. Ik had weer een berichtje teruggeschreven, maar die is dan niet geplaatst ofzo? Anyway ik heb ook niet gezegd dat een behandeling niet effectief kan zijn. Maar als je op *****geen links plaatsen**** de verhalen zou lezen, zou je zien dat het een erg hardnekkige aandoening is. Sommige mensen hebben werkelijk alles gedaan om er vanaf te komen en nog zijn ze er niet vanaf. Het zal er ook mee te maken hebben hoeveel jaren je het al hebt natuurlijk. Maar ik vind het belangrijk dat deze kant ook belicht wordt, dat het ontzettend moeilijk is voor sommige om ervan af te komen. In deze tekst zie ik alleen staan dat het te goed te behandelen is, maar dat gaat dus zeker niet voor iedereen op…

  33. Hey ellen,
    Ergens ben ik het wel met je eens want ik kan me voorstellen dat van trichotillomanie afkomen ook niet kan lukken. Natuurlijk is het belangrijk om iedereen te laten weten dat een behandeling ook niet kan lukken. Maar ik denk niet dat dat erg motiverend is voor de meeste meiden om hulp te zoeken. Echter is het wel waar wat je zegt. En dus mag het natuurlijk gezegd worden. Ik vind het ook fijn dat je wilt dat mensen ook weten dat behandelingen ook kunnen mislukken. Het is beide waar. Wat in de tekst staat is waar, behandelingen zijn in veel gevallen effectief, maar wat jij zegt is ook waar. Met behandelingen is het bij veel mensen nog lang niet over!

    Bedankt voor je reactie!

  34. Goedemiddag,

    Ik ben zelf al ruim 30 jaar bekend met ttm met ‘ genezing’ en dan weer terugvallen.

    Ik wilde alleen een tip, die ik sinds kort ontdekte hier doorgeven want mij helpt het (niet om er vanaf te komen helaas, maar wel om de frequentie te verminderen).

    Het is meer bedoeld voor de plaatselijke trekkers (dus degenen die de neiging hebben steeds aan dezelfde plek te voelen, bijv bovenop het hoofd of meer achterop het hoofd e.d. en dan het stukje haar vanaf de hoofdhuid.

    Mijn tip is: Maak dat gedeelte van het haar nat zodra je merkt dat je hand weer gaat voelen aan je haar  (de start zeg maar). Dit kan het beste met een verstuifflacon (dat is echt het handigst, snelst en zonder morsen) En steeds als het haar wat opdroogt en je hebt nog steeds de neiging om te voelen, gewoon weer even natsprayen.

    En natuurlijk is dat voornamelijk voor als je thuis zit (waar men overigens  sneller de neiging krijgt om tijdens het ontspannen te voelen/trekken) maar dat is aan jezelf.
    Het grote voordeel van het natmaken is dat de structuur van het haartje niet goed of niet voelbaar is en daar gaat het voornamelijk om bij de gemiddelde ttm-er.

    Bij mij heeft het echt effect maar ik moet het water dan wel in de buurt hebben (dus flaconnetje naast mij op de bank e.d.) zodra ik weer aan mijn haar voel, pak ik het flaconnetje en spuit dat gedeelte van het haar weer nat.

    Een andere tip is, maar dat is omslachtiger, het haar wassen. Het voelt schoon/fris en ook dan is de structuur van het haar niet voelbaar (en dempt dat de neiging om er aan te zitten). Toch werkt dit minder omdat het tijd en moeite kost, maar ook dat heeft wel enig effect.

    C

  35. sinds mijn 13de had ik trichofagie….haar uittrekken , opeten, een heel ritueel voor ik de haren begon op te eten…maar wat was de oorzaak? Een slechte moeder-dochter relatie en op mijn 9de werd mijn vader voor het eerst opgenomen in de psychiatrie.
    De relatie met mijn moeder was helemaal niet goed..ik was altijd in de fout volgens haar.. Ik ben dan op jonge leeftijd me beginnen af te sluiten, totaal in mezelf gekeerd, enorme schuldgevoelens omdat ik het gevoel had dat ik niet deed wat mijn moeder verwachtte van mij. Plaats om blij en bedroefd te zijn was er niet. Als ik blij was werd het afgedaan als belachelijk, was ik bedroef dan zei ze dat ik krokodille tranen had. Ik wer constant geslingerd tussen schuldgevoelens. Dus op mijn 13de ben ik begonnen met mijn haar uit te trekken en op te eten….. Ben toen wel naar een kinderpsychiater en kinderpsycholoog geweest, dit heeft niks opgelost.

  36. Het werd maar erger en erger…voelde mij beschaamd , durfde niet mee te doen aan sport, uitstapjes met school… gaan zwemmen enz… raakte steeds dieper in de put.
    Waarschijnlijk heb ik dan op mijn 13de de eerste depressie gehad..Na een tijd kale plekken, begonnen met een sjaaltje te dragen tot ik zo goed als kaal was. Kreeg van mijn moeder altijd ruzie, als ik weer eens de zoveelste keer mijn haren had uitgetrokken. Ik heb dat sjaaltje gedragen tot mijn 18de…ben dan van huis weggelopen..mijn vader konstant in de psychiatrie, moeder hysterische vrouw…Dat moment dacht ik ofwel er onder doorgaan aan de situatie of weglopen van huis..Van toen af aan kon ik het wat onder controle houden en mijn haar in een staart doen. Wel periodes van veel haar uitrekken maar het lukte om mijn haar in die staart te blijven doen. Als ik 26 was begon het erger te worden, ik woonde toen in Amsterdam en de huisarts stelde voor om mijn medisch dossier op te vragen van de jeugdpsychiater…mijn moeder smeekte mij om dat niet te doen…..dus heb dat niet gedaan. Op mijn 37ste een heel zware depressie gekregen (scheiding). Ben toen naar een psychiater gegaan en verteld over mijn haar uit te trekken, toen hoorde ik pas dat het een naam had….trichofagie. Hij heeft toen van het eerste bezoek medicijnen voorgeschreven en ook dat ik een intense therapie zou volgen…dit heeft mij enorm geholpen na een jaar was ik volledig verlost van het haar uittrekken…nu ben ik 12 jaar volledig trekvrij…Een hele opluchting, het eerste wat ik toen gedaan heb is naar de kapper gegaan om een mooi kapsel te laten knippen…ik was echt trots..nu nog altijd ga ik elke 6 weken naar de kapper…een heerlijk gevoel dat iemand met je haren bezig is…..wat ik nooit wilde of durfde te laten doen……
    Voor iedereen hier wil ik zeggen , er bestaat een oplossing voor dit probleem. Spreek ervoer met de psychiater en volg een intense therapie, ben er zeker van dat het lukt…..

    1. Aub .ik wel graag weten die naam van de medecine
      Ik heb ook trichotilomania
      Alvast bedankt

  37. Ik heb ook trichotillomani, en ik heb intussen de kale plekken op mijn hoofd. Ik kan ze niet meer verbergen. Hoe ik mijn haar ook style, je ziet altijd een kale plek. Het begon met mijn wimpers en wenkbrouwen. Die zijn intussen heel mooi weer terug gekomen en daarmee ben ik gestopt, je kan wel stoppen. Op een dag zal je het nooit meer doen.Maar toen begon ik met mijn haren. Vreselijk. IK had veel stress op school en haalde dus ook lage cijfers. Mijn moeder werd daar altijd vreselijk boos om. Dat gaf mij heel veel stress. Dus ik ging heel veel plukken, ik maakte mijn huiswerk vaak niet en daar kwam mijn moeder ook achter door de mentor. Ik plukte en plukte mezelf bikma ongeveer kaal.op de kale plekken groeiden haartjes maar die plukte ik ook weer uit Iedereen zag het en ik schaamde me dood. Ik probeer nu alles opm te stoppen en ik wed dat het gaat lukken wNt met mijn wenkbrouwen/wimpers is het ook gelukt, op een dag was dat gevoel weg. Ik kon wel springen van blijheid, maar toen begon ik aan mijn haar. Het gaat me lukken! Ik ga stoppen met dwangnatig haaruitrekken. Het gaat me gewoon lukken!!! Succes iedereen die het heeft! Hou de moed erin , het gaat je lukken!! Echt waar

  38. Heel veel respect, dat jij hier zo je verhaal heb vertelt.
    Ik ken mij zelf echt heel erg in jou.
    Ik heb nu 1 jaar Trichotilomani en begin het zelf heel erg zat te worden, je doet het alleen onbewust. Ik ga binnen kort naar de kapper kijken of met mijn haar nog iets kan worden gedaan het zal een korte coup moeten worden waar ik dus totaal niet zin in heb maar op zo’n moment kan even niks anders… Het is namelijk aan mijn rechterkant heel mooi stijl lang, en aan mij linker kant kort met sommige lange plukken maar voor de rest in laagjes geplukt het groeit wel opnieuw maar niet zo snel…
    Ik schaam me ook heel erg voor de plukken haar die ik op de grond dan bijv. zie liggen e zuig het op met de stofzuiger. Maar op zo’n moment denk je er niet bij na.
    Ik begon haren te plukken wegens problemen uit mijn jeugd. Ik pluk nu nog steeds heel zelden maar hopelijk is het binnen kort helemaal gestopt.

  39. Ik heb ook denk ik 1 jaar lang ontzettend veel haren uitgetrokken, het was in groep acht en ben daarvoor naar een psycholoog gegaan. het hielp en ben er mee gestopt, ik had hele kale plekken bij mijn wimpers en heb aan iedereen verteld dat er een ongeluk was gebeurt met de wimper kruller, ook had ik kale plekken op mijn hoofd. Ik heb verteld dat ik dat all vanaf mijn geboorte had wat natuurlijk ook helemaal niet waar was! het begint nu allemaal weer terug te komen en ik baal er ontzettend van! ik ben in behandeling voor een eetstoornis en ik merk zodra het eten een klein beetje beter gaat komen er andere dingen voor in de plaats. Dus ook het haren trekken, ik ben bang dat het weer zo erg word als vroeger en dat ik weer allemaal rare dingen moet gaan bedenken. Ik wil er graag van af maar ik heb een vraag: Denken jullie dat ik dit aan mijn psycholoog die mijn eetstoornis behandeld kan vertellen ??

  40. Ik die dit nu en ik kan wel janken, mijn ouders weten het maar 1 wenkbrauw gaat heel slecht en dat durf ik niet opnieuw ge zeggen, mijn wimpers waren 2 maanden geleden weer helemaal terug maar toen begon ik weer. Ik heb nu gaten in mijn wimpers maar daar zie ik kleine haartjes. En bijij wenkbrauw gelukkig ook wel. Waar ik mee zit is dat ik mijn ouders niet teleur wil stellen en dat ik nergens zelfs thuis biet meer zonder make up durf. Ik kijk uit naar over 2 jaar dat ik er dan helemaal vanaf ben denk ik. Het gaat al wel beter dan vroeger gelukkig en ik krijg ook een kindercoach en ik hoop dat het dan nog beter gaat. Maar ik wil mijn ouders gewoon echt niet teleur stellen en dat is ook een reden waarom ik het doe. Ik wil heel graag wonderolie kopen omdat het dan hopelijk snellen terug groeit.

  41. Eindelijk mensen die het snappen en ook hebben. Ik ga niet heel mijn verhaal doen, maar het komt er op neer dat ik ook aan mijn wimpers en wenkbrauwen trek al enkele jaren. Elk jaar neem ik het voornemen om er mee te stoppen en telkens wanneer het school is fail ik er mee. Dit alles geeft me een enorm schuldgevoel. Ook ben ik er perfectionistisch persoon en iets niet in de hand hebben bestaat niet in mijn leven. Tot je ontdekt dat je trichotillomanie niet in de hand hebt… en dat is hard. Niemand snapt je en iedereen zegt ‘stop er gewoon mee’, maar dat is geen optie. 2014 nam ik zo als elk jaar weer dat voornemen met het idee van ‘als het nu mislukt heb ik iemand nodig die mij helpt’. Zo ga ik nu bij een psycholoog. Ze vraagt alles rond mijn leven en de oorzaak weet ik semi maar ze helpt mij niet voor er vanaf te raken… raar en vooral beu. HEEFT IEMAND TIPS OF SITES VOOR HOE JE HET KAN BEHEERSEN?

  42. M. Ik heb dermatillomanie, en voor mij werkt het om handschoenen aan te doen. Maar een ‘spinner ring’ en ‘tangle toy’ (google maar even) werken ook! Het gaat bij mij niet volledig weg, maar het werkt. Ik krijg nu ook therapie er voor..

    Echt gewoon bezig zijn met het onbewuste krabben en haren uittrekken te minderen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *