Trigger, trigger, trigger!

Wat is de reden dat je dit blog opende toen je de titel zag? Als de titel je eigenlijk al triggerde, wat maakte dat jij dan toch dit blog aan het lezen bent? Misschien wil je er meer over weten, ben je heel nieuwsgierig, herken je het dat je overal triggers in ziet of was je benieuwd of er dingen waren die jou konden helpen afvallen?

Tijdens mijn eetstoornis vond ik iets al snel triggerend. Voor mijn gevoel lagen er overal triggers op de loer en was ik daar het slachtoffer van. Een dun meisje, iemand die minder eet, magere fotomodellen, iemand die vertelt wat haar gewicht is, calorieën die overal op vermeld staan en ga zo maar door. Op televisie, op school, in boeken, tijdschriften en ook gewoon thuis kwam ik ze tegen. En wat moest ik ermee?

Misschien dat ik op een gegeven moment alles en iedereen als trigger ging zien. Zelfs een ijskraampje, een foto van een wat dunne hand met nagellak, een shirt in de H&M in maat 32, een winkel met laarzen met een smalle schacht en een knappe vrouw op een terras met een salade. Alles zag ik als trigger.

Toch kunnen triggers het je knap lastig maken. Maar moet je ze dan gaan mijden? Ik denk zelf dat je dit niet altijd moet en zeker ook niet altijd kunt blijven doen. Op het forum van Proud2Bme wordt een veilig plek gecreëerd waar je over je problemen kunt praten. Daar buiten kunnen we de triggers niet voor je voorkomen, maar op het forum ben je er voor een klein deel eventjes vanaf, wat soms de nodige rust kan geven en ruimte voor positiviteit.

Maar wat is een trigger nu eigenlijk en bestempelen we niet alles dat jij omzet in eetgestoorde gedachtes als trigger? Ik denk dat een trigger iets is dat een gedachte die voortkomt uit je eetstoornis aanwakkert. Het betekent alleen niet dat jij dus standaard ook in die gedachte mee moet gaan. Het kan wel lastig zijn zulke gedachtes te hebben, maar toch kun je er niet om heen dat er hier en daar iets is dat triggerend kan zijn.

Overal kom je dingen tegen die het positieve denken soms moeilijk maken. Maar dat betekent niet dat je je kop er de hele dag voor in het zand kunt gaan steken. Ik denk dat ik juist heel sterk ben geworden van het leren omgaan met triggers. Ze waren moeilijk, en soms liet ik me even meesleuren, maar hoe meer ik ze negeerde en er niets mee deed, hoe minder ze mij opvielen. Daarom heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet voor het beter omgaan met triggers.

♥ Gewichten en ander vergelijkingsmateriaal
Soms werd er onder mijn vriendinnen, in de klas of in de therapiegroep gepraat over wat iemand woog. Soms ook over een meisje dat ze kenden met anorexia die enorm weinig had gewogen. Ik vond dat enorm lastig. Ik leerde daarin dat het belangrijk is om bij mezelf te blijven. Ik had een eetstoornis, wilde ook mager zijn en zo’n laag gewicht maakte mij jaloers. Door bij mezelf te blijven en te onthouden dat zo’n meisje waarover gepraat werd echt niet gelukkig was, kon ik het steeds wat beter los laten.

Kijk dus naar jezelf en bedenk: ‘’Ik was ongelukkig met mijn lijf, had problemen met eten. Daar ging het om. Of een ander minder weegt is niet belangrijk. Ik voel me rot, en zal me alleen maar slechter gaan voelen als ik (meer) ga afvallen.”

♥ Stop met vergelijken
Ook als er over calorieën werd gepraat of een kleinere kledingmaat van een vriendin vond ik dat lastig. Of als er over het aantal kilometers dat iemand had hardgelopen werd gepraat, vond ik dat lastig. Meteen begon ik te bedenken: Dat moet ik ook! Of: Ik moet nog meer of juist minder! Maar waarom eigenlijk? Wil ik dan nog zieker worden?

Jezelf vergelijken met iemand die dunner is helpt niet om je beter te gaan voelen over jezelf. Het helpt ook niet om af te vallen en zeker niet om gelukkiger te worden in het leven. Wanneer je je vergelijkt met iemand met een eetstoornis is dat eigenlijk helemaal krom. Je bent dan jaloers op iemand die dezelfde nare stoornis heeft. Niet echt iets om jaloers op te zijn, toch?

♥ Neem verantwoordelijkheid
Hoor je iemand (expres) praten over dingen die jij lastig vindt om te horen of krijg je veel te maken met dingen die voor jou moeilijk zijn? Het is dan vooral belangrijk om de verantwoordelijkheid bij jezelf te leggen. Je kunt je als slachtoffer van de informatie die je ontvangt gaan opstellen, maar je kunt er ook voor kiezen niets met de informatie te doen. Het is jouw lichaam, jouw proces en jouw verantwoordelijkheid om er voor te kiezen om er tegenin te gaan, bij jezelf te blijven en te relativeren. 

Mocht je dat heel lastig vinden, spreek het dan uit en vraag iemand je te helpen bij het relativeren. Soms helpt het om het gewoon te zeggen dat je een opmerking van iemand lastig, irritant, rot vindt of gewoon meteen eetgestoorde dingen aan het denken bent. Onthoud vooral dat je sterker bent dan je denkt en geef niet de trigger de schuld. Dit zijn gewoon dingen waar je nog mee moet leren omgaan.

♥ Waar gaat het nu eigenlijk over?
Uiterlijk, ernst van een eetstoornis en concurrentie? Wat is nu echt belangrijk voor jou? Je gezondheid, gelukkig zijn en lekker in je vel zitten of mager, ongelukkig zijn en weinig eten? Probeer te kijken naar waar het echt om gaat en wat mooi is aan iemand waar jij jaloers op bent. Het gaat niet om dun zijn, maar om lekker in je vel zitten, jezelf accepteren, goed voor jezelf zorgen en stralen. Probeer daar naar te kijken en aan te werken. Niet aan gewicht of eetgedrag. Ga jezelf niet vergelijken met anderen. Iedereen is uniek, dus het is geen goed vergelijkingsmateriaal.

♥ Zoek het niet op
Als jij weet dat je triggers moeilijk kunt weerstaan, zoek ze dan ook niet op. Bezoek bepaalde websites niet, kijk even geen MTV of lees Flow in plaats van Elle Magazine. Jij kunt hierin zelf keuzes maken. Soms is ontwijken even prettig al kun je natuurlijk niet alles ontwijken en niet blijven ontwijken. Dat is ook niet erg realistisch. Overal kun je triggers tegenkomen. Maar als jij weet van je zelf dat je het moeilijk vindt, ga er dan zo goed mogelijk mee om. Neem je verantwoordelijkheid in het ontwijken en omgaan met informatie die lastig is. En laat je vooral niet meeslepen of omblazen door een laag cijfertje, een foto of een piepkleine spijkerbroek.  

Lees ook: Triggers en een eetstoornis

Hoe denk jij over triggers?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

40 reacties op “Trigger, trigger, trigger!”

  1. Dat stukje na de fotoverhaal vond ik vreemd. Dat je op proud2bme je triggers achterwege kon laten. Sorry, maar juist niet. Ik word er juist getriggerd. Er buiten om ook hoor, dat zeker, maar op het forum ook. Zelfs door foto’s van jullie, jullie zijn dun en zo wil ik ook zijn.

  2. Triggers zijn uitdagingen om vooruit te komen in je herstelproces.

    Het is wel nodig om er klaar voor te zijn die uitdagingen aan te gaan.

    Ik denk dat dat geldt voor zowel triggers op eetstoornisgebied als traumatriggers (hoe vervelend ze ook zijn).

  3. Op den duur zag ik ook alles als een trigger en dus als een manier om maar ‘gewoon’ toe te geven aan de afvaldrang. Of de eetbui drang. Dat was voir mij ern makkelijke manier om mijn eigen verantwoording uit handen te geven. Het lag namelijk aan bij. Dat dunne meisje bij therapie. En daarmee was het voor mij logisch dat ik weer af ging vallen. Maar hiermee verrgat ik een cruciaal ding. Eigen verantwoording. Want wilde ik dat echt? Eigenlijk niet. Was het echt ztriggerend? Eigenlijk ookniet, ieder mens is anders en niet te vergelijken. Dus ik heb geleerd voor mezelf te kiezrn en mijn eigen verantwoordelijkheid over eten en mijn lichaam tenemen. Tuurlijk denk ik soms nog ‘he zij is veel dunner s ik stel mij aan…’ Maar ik weet het weg te zetten en te relativeren. Triggers zijn manieren om geconfronteerd te worden met je eigen zieke gedrag. Eigen gedachten en echt niet iemands anders schuld. Het gaat erom wat jij ermee doet. Zet hierin een grens voor jezelf. Kiezen voor herstel of altijd maar in jouw ogen legale redenen zoeken om mee te gaan in ziek gedrag. Sorry voor de typfouten. Telefoonkwaliteiten. Liefs Noah

  4. De rede dat ik dit bericht aanklikte was nieuwsgierigheid..

    Zelf heb ik niet echt triggers..maar ben wel bang dat ik daardoor ongemerkt anderen trigger…

  5. Mooie blog, Ik heb niet echt last van triggers op het gebied van eten/gewichten/dunne mensen etc. Tuurlijk als ik een hele dunne meid/vrouw voorbij zie lopen denk ik altijd gelijk; wauw ik wou dat ik zo was, meestal vraag ik dan gelijk mijn vriend; wat vind je van haar, en die zegt meestalgadver die blaas je zo om. Maar om zoiets mijn eetpatroon te laten beinvloeden, nee dat niet.
    Ik heb wel last van triggers op andere gebieden, maar door er mee te oefenen door bijvoorbeeld niet altijd radio,tv, of krant weg te leggen/uit te zetten als je er iets over hoort is ook dat ietsje makkelijker geworden.
    Ik denk inderdaad dat je het niet uit de weg moet gaan..

  6. zelfs op deze site triggeren foto’s of dingen mij, mooie lichamen en dun.

  7. Mee eens!

  8. @claire
    Inderdaad, mee eens! Ook veel bloot soms en dan zie je de lichamen ook goed. En ik vind het echt allemaal hele mooie foto’s met mooie mensen en dun, dunner dunst….:(

  9. i agree!

  10. Vind ik ook.

  11. Gelukkig … Soms dacht ik dat ik de enige was die getriggerd werd op deze site waardoor ik mezelf stom vond

  12. Mijn vriendin was vroeger mijn thinspo omdat ze hele dunne benen had. Volgens mij kijkt ze naar mijn benen nu (ik heb een gezond gewicht) echt als afschuw. Vandaag zij ze toevallig nog dat iemand mooie dunne benen had (echt dun waren ze ook), toen ik dat hoorde kon ik echt janken.. 🙁 Al die triggers…

    Ik heb zelf btw nooit zo’n last van triggers op Proud, Alhoewel het wel mijn hart breekt dat andere dat hebben..

  13. @J
    oef dat is echt vreselijk dat je vriendin dat zei 🙁 ook al bedoelt ze het misschien niet zo, daar kan je hele dag of week door verpest worden:(

    Ja, ik zat ff te denken hoe het voorkomen kan worden die triggers op Proud, denk minder foto’s en meer tekenplaatjes ofzo.. dat scheelt misschien

  14. in zekere zin ben ik ermee eens dat jouw eigen omgang met triggers jouw verantwoordelijkheid zijn en niet degene die die triggers veroorzaakt. verder geloof ik zeker dat als je nog getriggerd wordt, je niet helemaal beter bent en dat het overwinnen/relativeren van triggers dus een deel van het herstelproces is.
    Er is alleen een verschil met andere uitdagingen: de meeste uitdagingen/stappen in je herstel kun jij aangaan op het moment dat jij er klaar voor bent. Dat stuk taart of die brunch kun jij overwinnen op het moment dat jouw basis eetpatroon redelijk goed gaat. Het probleem met triggers is dat het jouw bereikt op momenten dat je er niet zelf voor kiest. (Ik heb het dan ook even niet over bewust dunne plaatjes gaan kijken/pro ana) Triggers zijn juist zo naar omdat ze op de momenten komen dat je er niet klaar voor bent ze te overwinnen, vooral aan het begin van je herstelproces. Ik denk dat het dus te kort door de bocht is om te zeggen dat een klein maatje/genoemd gewicht jou niet mag beinvloeden. op het moment dat je er nog niet aan toe bent kun je er niet zelf voor kiezen nog even ”geen triggers te ontvangen”, die komen gewoon.

  15. Als je hier getriggerd wordt, is dit juist de plek om er niet vijandig mee om te gaan, maar om je open op te stellen voor hulp van mensen die weten hoe je je voelt. De laatste tijd ben ik heel erg bezig met mijn “foute gedachten” en “triggers”. Ik probeer steeds de gedachten die ik heb uit te spreken en op te schrijven. Wanneer ik ze uitspreek, kan ik horen wat mijn vriend of mijn moeder ervan vindt. Als het niet gegrond is, leer het aan te nemen en laat het meteen los. Dat zal niet in 1 keer gaan maar probeer steeds je aandacht op wat leuks te vestigen. Wanneer je afdwaalt naar je nare gedachten, dwing jezelf dan weer te focussen op de leuke gingen. Blijf dit doen en dan zul je zien dat het na (lang) oefenen steeds makkelijker gaat. Heel belangrijk is dat wanneer het even niet lukt, je toch BLIJFT DOORZETTEN! je weet dat je het kan!. Als je je nare gedachten hebt opgeschreven, lees hem dan een paar dagen later eens terug. je zult zien, dat je steeds vaker zult denken; Dit slaat nergens op.. wat een energieverspilling dat ik me daar zo druk om gemaakt heb.

    Komop!! Leer van jezelf te houden zoals je ECHT bent!! Laat het masker stukje bij beetje los!!

    liefs,

    stephanie

  16. Goede blog! Ik vind het soms ook lastig om tegen triggers in te gaan, maar weet ook dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij mijzelf ligt. Ik zie het nu als aanknopingspunten om erover te praten, zoals stephanie ook zegt. Kansen om te praten over wat er in mij omgaat en waarom iets mij triggert. Het probleem ligt in mij, niet in de omgeving, dus ik moet er wat aan doen, niet de omgeving.

    P.s. Ik vind het juist goed dat er gewoon normale dingen staan op Proud, zoals op iedere andere site voor vrouwen of meisjes. Vind niet dat ze hier in de eetstoornis mee moeten gaan en allemaal veilige dingen moeten gaan plaatsen omdat het anders triggerend zou kunnen zijn. Het is juist belangrijk om te leren van de dingen in de normale wereld, anders wordt het zo’n veilig ziek kliniek wereldje.

  17. @Lisanne, k ben het helemaal met je P.s eens want we (ik) moeten ook om leren gaan met triggers. Maar ik ben het dan niet eens met wat er staat over de veilige omgeving van deze site en de boze buitenwereld met triggers, want zo ver ligt die dus niet van elkaar vandaan.

  18. Eerste reactie: Nadat ik even in mezelf moest lachen, omdat de inleiding precies mijn actie verwoord 😉 : is het schrijven van dit blog een direct gevolg van de reacties op het eerdere blog ‘wat weegt iemand met anorexia’? Wel goed dat het wordt aangehaald vind ik.

    Verder denk ik dat ik triggers het best kan vermijden. Tuurlijk zou ik ze her en der tegenkomen in het leven, en ook triggers op andere gebieden, maar dan hoef ik er maar tijdelijk mee te dealen. Als ik ze opzoek, dan blijft er een gevecht bestaan. Dan blijf ik voor mijn gevoel in die cirkel en is er geen ruimte voor niet triggers die mijn leven kunnen verrijken.

    Triggers voelen voor mij als een soort vijand/aanval, dus logisch dat ik ze ga ‘onderzoeken en uitpluizen’. Het is een soort van ‘controle’ over mijn vijand hebben denk ik.
    Ik word door bepaalde dingen op een bepaalde manier geraakt. En door die triggers steeds op te zoeken wordt dat niet minder, maar raak ik er juist meer op gefocust. En dat maakt me verdrietig. Dus tsja ik probeer ze niet meer op te zoeken en ‘gezonde triggers’ te gebruiken, zoals bijvoorbeeld theater. In principe ook een trigger toch 😉 als ik dat zie staan klik ik ook verder. Maar dan een positieve trigger want ik word er blij van als ik het lees. Yeah 🙂

  19. Wauw, echt een goed blog! Het is erg herkenbaar als ik er nu langer over na ga denken. Alleen geef ik de schuld meestal aan mezelf. Echt alles wat fout gaat is mijn schuld. En alles wat goed is, daar kan ik weinig mee te maken hebben… Ik ben ook echt nooit tevreden met mijn cijfers en als er ook maar iets is wat mij overtreft, moet ik dat nog beter doen. Maar, ik ga er nu echt aan werken en probeer positief te blijven denken.

  20. Mooi geschreven! 😀
    Ik vind het persoonlijk heel lastig om juist niet de triggers op te zoeken. Want dan voel ik me sterker… misschien iets om met mijn therapeut over te praten.
    In ieder geval hele mooie/handige blog.

  21. “Daar buiten kunnen we de triggers niet voor je voorkomen, maar op het forum ben je er voor een klein deel eventjes vanaf, wat soms de nodige rust kan geven en ruimte voor positiviteit.”

    Sorry, hiermee ben ik het niet eens. Proud2bme staat vol met foto’s van dunne meisjes en kleine maaltijden en ook op het forum zijn mensen ‘trots’ op hun eetstoornis.

  22. @tyrande
    Er staat toch voor een klein deel?! En ja, zo kan je het allemaal weer negatief draaien (gezien je ook alleen maar opschrijft waar je het NIET mee eens bent….). Je kunt het ook anders zien: Er zijn voldoende huisregels die je een beetje beschermen tegen extra triggers, zoals geen kilo’s en kcal etc.

    Maar volgens mij is dit geen blog om kritiek te hebben op alles en iedereen, volgens mij is het bedoelt om bij jezelf na te denken hoe jij met triggers omgaat…………..

    OT: Ik kan er nu gelukkig best goed mee omgaan. goeie blog.

  23. Vind het nog steeds moeilijk. Je hoort het op de radio en ziet het met reclames op de tv. Ik vind het wel een goede blog, en zal proberen daar aan te denken!

  24. Mooi artikel!

  25. @Claire, maar je kan toch niet verwachten dat mensen die dun zijn, in dit geval bijvoorbeeld de redactie, maar geen foto’s van hunzelf mogen posten, omdat het anderen triggert?
    Dan valt heel het concept “trots op jezelf” in duigen.

    Triggers, tja, ik heb er niet zoveel last van. Het is idd je eigen verantwoordelijkheid vind ik.

  26. Jeetje bluebird, je kan mijn comment ook te zwaar opvatten hoor… Of mag ik mijn mening niet geven? Moet ik het altijd maar met iedereen eens zijn?

  27. Ik vind triggers iets waar JIJ verantwoordelijk voor bent.

    @Prue: ik ben het helemaal met je eens. Als iemand denkt dat hij/zij getriggerd wordt, is het júist het moment om tegen je es in te gaan.

    Goede blog dus!! 🙂

  28. Het enige wat mij echt triggert zijn de artikels hier op Proud waar er “weer een nieuwe soort magnum” etc. wordt besproken. Als het “goed” met mij gaat vind ik die artikels gewoon irritant, maar als het echt slecht met mij gaat, dan zie ik alleen al de titel van het artikel en wil ik meteen een eetbui hebben van die dingen. Gebeurt dan ook vaak. (niet aanvallend bedoeld tegenover mensen die die artikels plaatsen hoor! absoluut niet. Ik begrijp waarom die geplaatst worden: voor de mensen met anorexia. Als het heel slecht met me gaat blokkeer ik proud2bme gewoon.)

    Gewicht en calorieënaantal triggert mij juist niet. Het boeit mij ook gewoon niet eigenlijk. Maar misschien komt dat omdat ik al zo lang boulimia heb, dat het me al jaren niets meer uitmaakt hoeveel ik weeg, ik wil alleen maar beter worden.

  29. Proud2bme is nu eenmaal een site/community over eetproblemen. Natuurlijk kom je hier dingen tegen die je associeert met je eigen eetproblematiek. Ik vind het jammer dat de toon van veel meiden hier nogal negatief/aanvallend is.

    Je kan er niks aan doen dat je getriggerd wordt door iets, maar het is vervolgens aan jou om te kijken hoe je hiermee omgaat. Boos worden en roepen dat proud maar niks meer neer mag zetten waar jij aanstoot aan kan nemen, of ervan leren en ermee omgaan zodat je dat straks in het echte leven ook steeds beter kan.

    Wel grappig en goed opzich dat veel meiden hier wel durven aangegeven dat bijv. het forum of bepaalde blogs ze triggert, maar in het echt niet durven zeggen als een opmerking van een vriendin ze triggert.

  30. De reden dat ik deze blog opende was eigenlijk uit vertrouwen in Proud dat deze log dan vast zou gaan over triggers informatief en evt. hoe hier mee om te gaan 🙂
    En niet vol met triggers zou zitten.

    Maar alsnog, ook mensen die vinden dat elke puntje trigger van Proud weg moet.
    Proud kan toch geen isoleercel zijn van de buitenwereld, maar helpt ons door informatie e.d. de buitenwereld wat meer aan te kunnen.

    Wat heb je eraan als hier bijv. geen modellenfoto’s worden geplaatst, zodra je de straat op loopt zie je ze daar wel.

    Zo kan voor de een iets wel een trigger zijn en voor de ander niet, waar moet je dan nog beginnen?
    En uiteindelijk zijn wij degene, de ‘getriggerden’ om er mee om te leren gaan.

    Knuffel!

  31. ps: goede blog vind ik dus! 😛

  32. Ik vind ‘t hier ook niet zo’n heel veilige omgeving. Juist op deze site staan veel foto’s van mooie, dunne modellen. Ik vind dat juist op deze site meer moeite gedaan kon worden om ook wat vollere mooie modellen te plaatsen. Niet dat alle dunne modellen per se geschrapt moeten worden, maar ter compensatie konden er dan tegelijkertijd ook mooie foto’s van vollere modellen geplaatst worden. Denk dat de bloggers hier (nouschka en scarlet?) zelf nog niet in de gaten hebben hoezeer zij nog hechten aan het ideaalbeeld van de vrouw. Terwijl je de meiden hier toch meer kon laten zien dat een vollere vrouw met ronde vormen er ook mooi uit kan zien.

  33. wow heel herkebaar, heb nu het zo ontwikkeld dat bijna alles triggerd,

    heb ook nog geen echte hulp, ja net een paar gesprekjes op school, maar durf niet toe te geven dat ik eetproblemen heb. en dan kan ik ook niks met mijn triggers.

    wel mooi geschreven,

    xx

  34. Wat voor de één een trigger is, kan dat voor de ander ook niet zijn.

  35. ik kan moeilijk niet naar school gaan.
    er zitten nu 2 meiden bij mij op school die ook een es ontwikkeld hebben, na mij, heel erg lastig op dit moment

  36. Heel goed artikel! Triggers zijn voor mij excuses om bepaald gedrag te mogen vertonen. Probeer mezelf hiervan te weerhouden.

  37. Ik sluit me aan bij de mensen die zeggen dat er op het forum ook triggers te vinden zijn, ook in foto’s van het team. Daar ben ik het mee eens. Maar ik weet wel van mezelf dat dit een eetgestoorde gedachte is en dat het absoluut geen reden is of moet zijn voor die mensen om maar geen foto’s meer te plaatsen. Want zoals al eerder gezegd, het probleem ligt bij jezelf. En door anderen te beschuldigen schiet je niks op.

  38. ik bedoel mijn reacties over de triggers op deze site niet als aanval. Maar ik wil wel graag mijn mening geven over het feit dat in dit artikel geschreven wordt dat op proud een veilige omgeving gecreerd wordt zonder triggers. Dat is een supergoed streven maar wordt door mij niet zo ervaren dus ben ik het er niet mee eens. En het is aan mij om daar mee om te leren gaan, zo simpel is het. En het laat mij zien dat ik nog niet beter ben.

  39. Waar ik benieuwd naar ben, is of er een verschil is tussen eetstoornistriggers en meer traumagerelateerde triggers. Toen ik in mijn eetstoornis zat, triggerde heel veel mij. Toch kan ik achteraf wel zien dat het mijn eigen keus was wat ik daarmee deed. Maar andere dingen kunnen bij mij bijvoorbeeld een herbeleving oproepen. Is dat dan ook iets waar je eigenlijk gewoon zelf voor kan kiezen wat je met die trigger doet? Of werkt dat toch anders?

  40. Ik vind proud relatief een veilige omgeving.
    Ja, ook ik zie plaatjes van mooie mensen en van dunne mensen, maar het verschil is hoe er hier mee om wordt gegaan. Als er een dun model staat is er op proud een discussie, mensen die wat verder zijn in het herstel helpen om de trigger los te laten en reacties gegeven vanuit een eetstoornis laten mij juist zien dat ik al meer gezonde gedachten heb dan vroeger. Op een andere site over eetstoornissen werd aan de ene kant verwezen naar hulpinstanties, maar van de 26 reacties op een jong meisje die met licht ondergewicht vraagt of ze te dik is en tips wil om af te vallen waren de meesten wel bereid om een tip te geven en daarna bij te voegen dat ze toch wel te licht was..

    Ook in niet es gerichte sites staan de reacties vol met dieetreclames en voornamelijk vrouwen met gezond gewicht die uitroepen dat ze echt veeel te dik zijn en bikiniklaar willen worden.

    Dus nee, proud is geen triggervrije omgeving, maar wel triggerluw en positief.

    Of ik me iets aantrek van de triggers die wel aanwezig zijn hangt van mijn bui af maar over het algemeen gaat het beter na een bezoekje. Alleen als het ech niet goed gaat kijk ik niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *