Triversum

Het verzorgingsgebied van Triversum centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie is de gehele provincie Noord-Holland uitgezonderd de regio’s Amsterdam en het Gooi.

Triversum biedt een combinatie van ambulant-klinisch met ambulant-logeerhuizen en een ondersteuning van een ambulant behandelingstraject. De behandeling kan daardoor zo licht als mogelijk, maar ook zo intensief als nodig zijn.

De hoofdvestiging zit in Alkmaar en er zijn vestigingen in Hoofddorp, Zaandam, Purmerend, Den Helder, Schagen en Heerhugowaard.

Behandelvormen

Poliklinisch

– Individuele gesprekken:
Bij Triversum kun je individuele gesprekken krijgen, vaak in combinatie met gezinsgesprekken. Vaak wordt de behandeling gecombineerd met bezoek aan een diëtist en een kinderarts van het MCA (somatisch ziekenhuis in Alkmaar). Individuele gesprekken zijn mogelijk in alle poliklinieken van Triversum (dus in Alkmaar, Den Helder, Schagen, Purmerend, Hoofddorp, Heerhugowaard en Zaandam).

– Groepsbehandeling:
In Alkmaar is een poliklinische groepsbehandeling voor jongeren van 12-18 jaar.

– Ouderbegeleiding
“We werken met u aan een beter begrip en kunnen omgaan met de aangemelde problemen van uw kind en u. Deze ouderbegeleiding is altijd nodig om te horen wat uw kind meemaakt en hoe het met hem/haar gaat naast de andere vormen van behandeling die hij/zij krijgt.”

 

– Gezinsbehandeling
Met alle of een deel van de gezinsleden worden regelmatige gesprekken gevoerd waarin het veranderen van patronen en verminderen van problemen centraal staat.

 

Deeltijd

Niet mogelijk

Klinisch

Triversum biedt een klinische behandeling voor jongeren met verschillende soorten problemen, waaronder eetstoornissen. De klinische afdeling voor jongeren met een eetstoornis is gecombineerd met jongeren met een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. Zij zitten dus samen in één groep.

Binnen de behandeling wordt gebruik gemaakt van een fase-programma. Jongeren die klinische opgenomen zijn, nemen deel aan de groepsbehandeling voor jongeren met een eetstoornis die tevens bedoeld is voor jongeren van de polikliniek (zie hierboven).

Daarnaast volg je Creatieve therapie, PMT, Muziektherapie, individuele psychotherapie, systeem-therapie, groepsgesprekken met sociotherapie en sociale vaardigheidstraining. Er is geen vastgestelde behandelduur. Om de 3 maanden vindt een evaluatie plaats, waarin bekeken wordt of de opname verlengd moet worden. Elke woensdagavond is het bezoekavond. Twee avonden per week heb je eenvrije avond en vrijdag-middag mag je naar huis voor het weekend, mits de fase waarin je zit dat toestaat.

De jongeren met een eetstoornis krijgen ook wekelijks individuele therapie en nemen deel aan de eetstoornissengroep. Elke jongere heeft wekelijks contact met de kinder- en jeugdpsychiater of de arts-assistent (in opleiding tot kinder- en jeugdpsychiater). Het verloop van de behandeling wordt op deze wijze nauwgezet gevolgd. “Wij vinden het zeer belangrijk dat toegewerkt wordt naar normalisering van je leven en dat je zoveel mogelijk het maatschappelijk leven (vrienden, hobby’s, sport, baantje) weer oppakt.”

Na behandeling op de afdeling gaat je behandeling meestal weer verder bij degene die jou heeft verwezen. Het is mogelijk dat een jongere na behandeling in de Jeugdkliniek naar een vervolgbehandeling bij Triversum of een andere instelling wordt doorverwezen.

Een vast team van sociotherapeuten begeleidt de jongeren in de leefgroep. In de leefgroep gebruiken de jongeren gezamenlijk de maaltijden en voeren ze de bijbehorende corveediensten uit. Ook worden groepsgesprekken gevoerd over bijvoorbeeld het verloop van de weekeinden. Voor alles wat er speelt binnen de leefgroep fungeert de sociotherapeutisch mentor als vaste contactpersoon voor de ouders en hun zoon/dochter.

In principe volgt elke jongere iedere maandag- t/m vrijdagochtend onderwijs op de naast Triversum gelegen school ‘De Spinaker’. ‘s Middags volgt hij/zij het therapieprogramma. Er worden meerdere therapieën aangeboden. Dit behandelprogramma bestaat uit onder meer creatieve therapie, psychomotore therapie (bewegingstherapie), muziektherapie, individuele gesprekken, activiteitenbegeleiding, groepstherapie en sociale vaardigheidstraining. Naast het therapieprogramma zijn er sporturen en activiteiten gericht op handvaardigheid en creativiteit. Na het avondeten is er ruimte voor groeps- en/of individuele activiteiten zoals T.V. kijken, lezen en spelletjes.

De Jeugdkliniek voor Voortgezette Behandeling bevindt zich in Alkmaar, op het terrein van Triversum. De afdelingen B, C en D delen samen één gebouw. Elke afdeling heeft op de begane grond een eigen huiskamer met een keuken. De slaapkamers bevinden zich op de eerste verdieping. De slaapkamers zijn standaard ingericht met één of twee bedden, kastruimte, een vaste wastafel, een tafel en een stoel. Zowel binnen als buiten het gebouw is er ruimte voor ontspanning

Ouders en omgeving
De ouders hebben samen met de jongere systeemtherapie en nemen daarnaast deel aan de weekend voor-en-nabespreking bij de sociotherapie. Ook zijn er beleidsgesprekken met ouders en de jongere.

Aanmelding en intake
Je huidige behandelaar kan je aanmelden bij Triversum. Vanuit hier wordt de aanmelding doorgestuurd naar de juiste afdeling. Er wordt contact opgenomen met de verwijzer voor overleg. Vervolgens wordt het gezin uitgenodigd voor een kennismaking waarin ook mogelijke doelen voor opname worden
besproken.

Crisisopname
Naast reguliere opnamemogelijkheden, heeft Triversum ook een crisisbed voor jongeren met een eetstoornis. Een crisisopname duurt 8 weken en is bedoeld om snel met ondersteuning uit een crisis te geraken zodat hierna poliklinische behandeling voortgezet kan worden. Soms worden crisisopname verlengd tot een langerdurende reguliere opname. Dit is afhankelijk van of er ook plek is voor een reguliere opname.

Wachttijden

Bekijk hier de wachttijden van Triversum

Meer informatie
Bekijk hier de info over poliklinische behandeling
Bekijk hier de info over klinische behandeling

Klik hier voor de adressen van de verschillende vestigingen in Noord-Holland.

Proud2Blog

Geschreven door Proud2Blog

Reacties

3 reacties op “Triversum”

  1. heey,
    heeft er iemand ervaring met de jvb-d afdeling?(A)
    dat is voor mij voorgesteld…
    xxxloser

  2. Ik zit nu op de JVB A-B

    Maar ze helpen me niet echt met mijn probleem hoor.
    ik kom wel bij een diatiste maar het lijkt allemaal helemaal niet serieus.
    alles loopt langs elkaar en iedereen denk dat die het beter weet.
    contact met je ouders is heel slecht.
    de regels verschillen per dag. ik ben er kort om klaar mee met dit gesticht 😉

  3. De crisisopname duur nu nog maar 4 weken i.p.v 8
    en er is een opnamestop i.v.m de bezuinigingen, er komen sowieso een stuk minder plaatsen waardoor het erg moeilijk word om nog een behandeling te krijgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *