Tropische klinieken kosten onnodig zorggeld

Nederlandse afkickklinieken met locaties in tropische oorden zouden onnodig veel zorggeld lekken. Hiervoor waarschuwt verslavingsexpert Dick Trubendorffer. Bovendien zet hij vraagtekens bij de duurzame effectiviteit van de behandelingen.

Er is geen enkele objectieve reden om verslavingszorg aan te bieden in buitenlandse oorden zoals Thailand of Zuid-Afrika volgens Dick Trubendorffer, zelf ex-verslaafde en directeur van de Trubendorffer verslavingskliniek in Amsterdam. “Sterker nog, veel ernstig verslaafden ervaren een terugval bij thuiskomst. Logisch, want ze zitten dan niet meer in de zon met vijf therapeuten om zich heen.”

bron foto

Uit de goot
Ex-verslaafde Paul Roozendaal uit Hoorn vocht 16 jaar tegen zijn alcohol, gok en drugsverslaving. Na talloze afkickpogingen in interne verslavingsklinieken, werd hij uiteindelijk van zijn verslaving afgeholpen dankzij een ambulant behandeltraject. Deze maand verschijnt zijn boek ‘Uit de goot’, waarmee hij andere verslaafden hoop wil geven. “Ik ben zo vaak weer gaan gebruiken nadat ik uit een verslavingskliniek kwam”, zegt Paul. “Gewoon omdat ik thuis weer in de verleiding kwam. Pas tijdens een intensieve ambulante behandeling heb ik in de praktijk geleerd hoe ik met die verleidingen om moet gaan . En dat is gelukt!”

 

Ambulante zorg
Volgens Eric Blaauw, sinds 1 maart 2016 bijzonder lector Verslavingskunde aan de Hanzehogeschool Groningen, heeft ambulante zorg bij verslaving de toekomst. “Het is effectief”, stelt hij. “Maar voor verslaafden met ernstige psychiatrische problemen en een slecht sociaal netwerk blijft tijdelijke klinische opvang vaak wel relevant. Bij de overgrote meerderheid past ambulante zorg beter.” Ook Blaauw zet vraagtekens bij de noodzaak van verslavingsklinieken in het buitenland. “Waarom zo ver weg?”, vraagt hij zich af. “Bovendien functioneren de meeste mensen die hier naar toe gaan vaak goed genoeg om ook ambulant behandeld te kunnen worden.”

Zorggeld
Dick Trubendorffer vindt dat tropische afkickklinieken er een commercieel verdienmodel op nahouden waardoor onnodig Nederlands zorggeld weglekt. “We zouden hier veel strenger naar moeten kijken”, zegt hij. “Deze klinieken hebben lage productiekosten, maar toucheren wel de hoofdprijs bij de zorgverzekeraar.” Zorgverzekeraars Nederland, belangenbehartiger van alle zorgverzekeraars in Nederland, wil niet specifiek reageren op de vergoeding aan buitenlandse verslavingsklinieken. Wel zeggen ze te pleiten voor zo veel mogelijk ambulante behandelingen in de verslavingszorg.

In 2013 spande verslavingskliniek Momentum zaak aan tegen zorgverzekeraar CZ. De zorgverzekeraar weigerde een gehele vergoeding van hun verslavingskliniek in Zuid-Afrika omdat deze te duur zou zijn. CZ verloor de rechtzaak.

Populair
Afkicken in tropische klinieken lijkt steeds populairder te worden. Een groot aantal Nederlandse verslavingsklinieken bieden behandeltrajecten aan in het buitenland. Ook in de media worden klinische behandelingen gepropageerd, zoals in het RTL televisieprogramma ‘Verslaafd’ met Peter van der Vorst.

Bron foto 2

Hoe denk jij over buitenlandse klinieken?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

11 reacties op “Tropische klinieken kosten onnodig zorggeld”

  1. Goed dat hier aandacht aan besteed wordt. Om eerlijk te zijn had ik al een vaag gevoel bij die kliniek in Portugal van Human Concern. Ik geloof zeker dat het goed helpt, maar moet je daarvoor naar Portugal? (oprechte vraag, geen veroordelende!)

  2. Lastig punt. Ik heb zelf nooit een klinische behandeling in het buitenland/”tropisch oord” gevolgd. Maar wel meerdere klinische behandelingen op afdelingen van klinieken. En ik moet zeggen dat in mijn geval zo’n opname wel zinvol was, juist om even uit de “normale omgeving” te zijn en daarnaast ook omdat hulp dan zo goed als 24/7 beschikbaar is. Als dat op een mooie, zonnige plek was geweest had dat iets naars als een opname misschien wel wat fijner gemaakt. Waarom niet het iets prettiger maken? Misschien helpt het wel om het wat aangenamer te maken?
    Er zullen vast ook mensen zijn voor wie het dan “te aantrekkelijk” wordt, maar dat heb je bij reguliere opnamens ook…
    Ik denk overigens wel dat ambulante therapie het uitgangspunt moet zijn voor de meeste mensen. Een opname is (vind ik) best ingrijpend en haalt je uit het leven, bovendien is het fijn om te leren/oefenen in de omgeving waar je het wilt blijven doen…
    Maar wat betreft de kosten… ik snap de discussie, maar (hoewel misschien utopisch) ik vraag me af of de discussie daarover moet gaan. Ik denk dat de discussie moet gaan over wat het meest effectief is.

  3. Wat bij Portugal goed is in het hele concept (theoretisch gezien) is dat er eerst een traject aan vooraf gaat, maar er ook nazorg is. Ik denk wel degelijk dat bepaalde activiteiten en zon en weet ik veel wat soms wel even dingen net in ander perspectief zetten. Ofwel wat aangenamer maken en mensen nét dat zetje kunnen geven. Alleen ik vraag me af of dat niet óok op een andere manier kan.

    Ik denk dat zéker bij afkickklinieken het de omgeving is die het bepalend maakt. Je kán niet gebruiken in een kliniek. Ben je klaar en ga je er uit: dan sta je meteen weer bloot aan al die verleidingen: ‘één keertje, dat moet toch kunnen?’. Of je dan naar Thailand gaat of hier ergens uit de kliniek in Nederland, de omstandigheden zullen áltijd anders zijn dan gewoon je normale thuis omgeving. Daar liggen de triggers en daarmee leer je niet te dealen (in het kader van drugs ;p). Naast dat leren op zich heel context-afhankelijk kan zijn.

    Nazorg is hoe dan ook in deze essentieel, los van of die opname al dan niet voorkomen had kunnen worden. Dat denk ik overigens vaak niet bij serieus afkicken all inclusive alle afkick-verschijnselen die het tergend zwaar maken om op dat moment door te zetten. Vaak is het afkickproces wel degelijk gewoon een stuk waar men doorheen moet of dat nou in Nederland is of op een tropisch eiland. Al kan dat laatste het wel net iets aangenamer maken.

  4. Onzin, de beste therapie daar in afrika, ander klimaat, weg van alles en bij thuiskomst steengoede nazorg

  5. Ik ben het hier absoluut mee eens! Zelf ben ik met de klinische boost-behandeling BeLeef van Human Concern mee geweest. Het is goed om uit een vertrouwde omgeving te zijn, maar in mijn ogen had er ook gekozen kunnen worden voor Nederland of Belgie. De vlucht en het verblijf daar kosten onnodig veel geld en hetzelfde effect van de behandeling kan veel dichterbij behaald worden.

  6. Ik ben mijn behandeling begonnen met een tweedaagse dagbehandeling. Dit zorgde voor mij alleen maar verder en verder komen in mijn eetverslaving/eetstoornis. Een maand of 2 nadat de dagbehandeling was gestopt kwam ok op een diepte punt en was een klinische opname noodzakelijk. Momentum waar ik mijn zorg kreeg heeft de opname faciliteit on zuid Afrika als ik hierop terug kijk zie ik dit echt als de beste beslissing die ik ooit genomen heb. Daar heb ik meer en meer inzicht gekregen in mezelf in mijn eetstoornis en hoe ik met de wereld om ging en wilde gaan en ga zo nog maar even door. Bij terugkomst ben ik wel weet de dagbehandeling in gegaan en ik denk dat dit juist belangrijk is. Een klinische opname is in mijn ogen nooit DE oplossing maar geeft een hele goede start. Maar de nazorg is erg belangrijk. Dat ik terug ven gekomen is nu ruim een jaar geleden en ik kan wel zeggen dat het best goed gaat. Heb nog steeds de zorg van momentum maar al wel weer een stuk minder intensief dan toen ik net terug kwam. Dus buitenlandse klinieken blijven houden want echt verandering van omgeving doet ook erg veel maar ook de nazorg is zeer belangrijk!!!

  7. ik denk dat het per persoon verschilt.. maar voor míj heeft Portugal/Be-Leef na 8 jaar toch wel het verschil gemaakt..

  8. Ooh en natúúrlijk draait het uiteindelijk alsnog altijd om je eigen motivatie! Maar ik kon wel makkelijker uit mijn vastgeroeste patroon komen op die plek en denk dat ik dat in NL/België niet zo makkelijk had gekund. Voornamelijk het licht/klimaat zijn echt wel een pré..
    Daarbij blijf HC trouwens ook nog steeds een bestwel andere aanpak hebben dan de gemiddelde es-klinieken in Nederland en moet je ook echt aan veel eisen voldoen voor je überhaupt in Portugal belandt..
    (Oké. Het voelt nu toch een beetje alsof ik mezelf ga zitten verdedigen hier, dus ik stop maar even.. Hihi)

  9. Ik denk eigenlijk wel dat het van toegevoegde waarde kan zijn.. Als je het over lastige dingen hebt en deze letterlijk in een ander daglicht worden geplaatst, kan je het denk ik ook mentaal anders gaan plaatsen. Daarnaast zou ik me meer ‘in’ therapie voelen als ik dus echt daadwerkelijk afgezonderd zit en een vliegtuig zou moeten pakken om er weg te kunnen komen. In Nederland of België zou ik altijd het idee hebben dat ik zo de trein kan pakken en weer naar huis kan, elk moment van de dag, zonder probleem. Ik denk dat ik mezelf daardoor minder echt over kan geven aan de therapie. Het aan- of afleren van bepaald gedrag is denk ik wel een stuk lastiger. Daarvoor is het gewoon echt van belang dat je ook in NL of B verder begeleid wordt.. Maar ik denk dat het makkelijker is om gedrag te veranderen in een ander land en als het je daar dan al tijdelijk lukt, denk ik dat je daar wel vertrouwen uit kunt halen. En mocht dat ook nog een fijne ervaring zijn geweest door alles daar, dan denk ik dat het ook motiverend werkt om dat in je eigen normale situatie na te gaan streven.

  10. Ik heb tijdens een opname ervaren dat dingen als Yoga, zwemmen, lekker en gezond eten, samen praten en wandelen een gevoel van koestering gaven. Hierdoor ging ik me beter voelen in mijn vel, en het is dan inderdaad goed om dit soort rituelen bij toekomst ook in je thuis situatie door te zetten. Het gevaar van terug vallen zal er altijd zijn, althans zo denk ik er persoonlijk over, het is voor iedereen anders uiteraard. Maar even uit de omgeving zijn waar je vaak vast zit in vastgeroeste gewoonten heeft mij geholpen om er los van te komen, en er anders mee om te gaan. Tja, en of je daar dan helemaal voor naar Afrika moet, ook dat vind ik een persoonlijke keus, maar alles wat aangenamer is tijdens zo een moeilijke periode kan enorm helpend zijn zowel fysiek als mentaal…….

  11. Tja, als mensen zelf hun vliegtickets betalen….waarom dan niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *