Typische vragen van je therapeut

‘En hoe voel je je daarbij?’ Dit is een vraag die ik regelmatig hoorde als ik mij rot voelde en het riep dubbele gevoelens op. Hetzelfde als de vraag: ‘Wat zou jou helpen?’ Ik merkte dat ik direct in de weerstand schoot en dacht: “Eh, als ik dat zou weten, zou ik je hulp niet vragen”. Het zijn van die typische vragen die elke psycholoog stelt. Maar niet alleen psychologen, ook docenten en andere mensen uit je omgeving die je proberen te helpen. Toen ik toegepaste psychologie studeerde en stage liep, merkte ik dat deze en soortgelijke vragen veel voorkomen. Ik zag het om mij heen in het werkveld, maar ik stelde ze zelf ook!

Bron

Voor veel mensen die in therapie zitten zijn dit vragen waarvan je haren overeind gaan staan. Maar toch komen deze vragen vaak terug tijdens begeleidingsprocessen en therapieën. En niet alleen daar kom je ze tegen, ook op het forum zijn het vragen die wel weleens stellen. Naast de vraag ‘hoe voel je je daarbij?’ zijn er nog veel meer vragen die dit soort gevoelens oproepen. Ondanks dat we in eerste instantie niet heel blij worden van dit soort vragen, worden ze niet voor niks gesteld. Ze kunnen heel veel informatie opleveren die belangrijk kan zijn voor de verdere begeleiding. Daarnaast kan het je aan het denken zetten. Het zijn soms vragen die vanzelfsprekend lijken, maar soms is het uitspreken van het antwoord heel belangrijk of lijkt het zo vanzelfsprekend, dat je er eigenlijk niet bij stil staat.

In deze blog zal ik een aantal vragen en opmerkingen beschrijven die veel terug komen tijdens therapie en andere vormen van begeleiding. Misschien herken je het en vind je het fijn om te lezen, maar ik hoop ook dat het je inzicht geeft en dat het misschien wat minder weerstand geeft wanneer je zo’n vraag krijgt.

“Hoe voel je je daarbij?”
Ik denk dat deze vraag wel bij de klassieke therapeutische vragen hoort. Het is waarschijnlijk niet iets wat je jezelf steeds afvraagt of wat je aan iemand anders vraagt. Toch is het belangrijk om je dit op sommige momenten af te vragen. “Hoe voel ik mij hier nou bij? Wat roept dit op?” Door te bedenken wat je voelt en dit te benoemen, ontstaat er een beter totaalplaatje en kun je er ook iets mee doen. Daarnaast is het voor een therapeut ook belangrijk te weten wat een bepaalde situatie met jou doet en hoe je je dan voelt. Dit kan namelijk de richting en manier van begeleiding beïnvloeden. Je kan hierdoor goed geholpen worden op de manier die bij jou en jouw gevoel past.

“Wat zou jou helpen?” / “Wat heb je nodig?”
Deze vraag kan veel weerstand oproepen waarbij verschillende gedachten een rol spelen, zoals: “Als ik dat wist dan was ik nu niet hier”. Toch is het eigenlijk een heel goede vraag. In mijn stages en werk heb ik namelijk gemerkt dat heel veel mensen wel weten wat hen zou helpen, maar niet weten hoe ze dit moeten doen. Als dit niet het geval is, kan deze vraag wel een zoektocht starten waarbij gekeken wordt naar wat er al geprobeerd is en wat mogelijke kleine stapjes in de goede richting zijn. Ik heb gezien dat oplossingen vaak het beste werken als het vanuit de cliënt zelf komt.

“Waar komt dit gevoel vandaan?”
Er wordt weleens gevraagd naar de oorzaak van emoties. Bijvoorbeeld waar die boosheid of dat verdriet vandaan komt. Soms is het lastig om dat uit te spreken of heb je zelf geen idee waar dat gevoel vandaan komt. Wel is het belangrijk om hier bij stil te staan. Je kunt dan kijken of je er zelf invloed op hebt en hoe je hier mee om kunt gaan. Soms helpt het om iets te doen aan een bepaalde situatie waardoor het verdriet of de boosheid minder wordt.

“Wie kan jou hierin ondersteunen?”
Vaak wordt er gevraagd naar jouw sociaal netwerk en wie jou hierin kan ondersteunen. Je kan hierbij het gevoel krijgen dat jouw therapeut je niet wilt helpen, of denken ‘ik zit toch hier?’, maar ook dan is het sociaal netwerk belangrijk. Het betekent niet dat jouw therapeut je niet wilt helpen en dat je je hulp maar moet zoeken in je eigen omgeving. Het sociaal netwerk is altijd belangrijk want na je therapie, moet je het weer zelf doen. Het is goed om te kijken bij wie je steun kan vinden in je omgeving.

Bron

“Wat is de eerste stap?”
De eerste stap is vaak heel moeilijk. Je moet jezelf over de drempel zetten maar in veel gevallen weet je waarschijnlijk wel wat de eerste stap is. Natuurlijk zijn er ook momenten dat je niet weet waar je het moet zoeken. In dat geval is het fijn als je therapeut of iemand in jouw omgeving je hiermee helpt. Soms is het heel fijn als iemand je laat zien wat de eerste stap kan zijn. Dan kan het heel frustrerend zijn als je dit als vraag krijgt van je therapeut. Maar goed, het is misschien wel nog vervelender als je in een bepaalde richting geduwd wordt terwijl je zelf weet waar je kan en wil beginnen.

“Hoe komt het dat je boos bent?”
Als je boos bent, zit je echt niet op deze vraag te wachten. Wel kan het heel veel inzicht geven om te weten waar emoties vandaan komen. Deze vraag kan een begin zijn om hier achter te komen.

“Hoe zit je erbij?”
De vraag “Hoe zit je erbij?” is ook een echte klassieker! Het kan overkomen als een vreemde vraag “Je kunt toch zien hoe ik erbij zit?”, maar hij kan wel voor veel inzicht en informatie zorgen. Je kunt je hierdoor bewust worden van je houding maar ook je gevoelens spelen hierbij een rol. Hoe gaat het met je, wat laat je lichaam zien en hoe voel je je op dit specifieke moment?

“Ben je nu echt eerlijk?”
Je vertelt heel stoer iets aan iemand anders of in therapie, je hebt je masker op en doet alsof het je eigenlijk niet zo raakt. Diep van binnen maakt het je kapot en blijft het iets waar je iedere keer weer tegen aanloopt. Je voelt je rot en verdrietig, maar je geeft het niet toe. Misschien omdat je je schaamt of omdat je je niet veilig genoeg voelt om dit te vertellen. De vraag of je echt eerlijk bent kan heel confronterend en eng zijn. Maar het is zo belangrijk om eerlijk te zijn in therapie. Hoe moeilijk het ook is. Met eerlijk zijn kom je het verst. Alleen dan kan er rekening mee gehouden worden en kan jij optimaal geholpen worden.

“Wat zijn je gedachten daarachter?”
Soms kun je heel goed feitelijk uitleggen wat er aan de hand is. Hier komen ook allerlei emoties bij kijken en die kunnen we soms ook nog wel beschrijven. Maar waar komen deze emoties vandaan en waarom voel je je zo rot? Dit heeft vaak met gedachten te maken. Gedachten die gelinkt zijn aan een bepaalde gebeurtenis of een periode in je leven. Door naar gedachten te vragen kan het voor jezelf en voor je psycholoog duidelijk worden hoe jij een bepaalde situatie of gebeurtenis interpreteert en hoe je hierover denkt.

“Laten we dit even parkeren”
Je hoeft niet altijd direct overal een oplossing voor te hebben. Soms is het goed om iets even te parkeren en er later weer eens over na te denken. Dit kan zorgen voor hele nieuwe inzichten. Daarnaast kan bijvoorbeeld iets besproken zijn in therapie wat heel heftig en emotioneel is. Dan kan het goed zijn om dit voor dat moment even zo te laten. Het kan namelijk ook teveel zijn. Er later op terugkomen kan ruimte en rust geven. Ook kan het voorkomen dat het even vastloopt. Ook in dit geval kan parkeren het beste zijn.

Bron

“Het is goed om te huilen”
Dit is misschien iets wat je zelf niet toelaat, maar het is goed om te huilen. Het lucht op en het maakt je hoofd wat leger. Je hoeft niet altijd te weten waarom je verdrietig bent en je moet huilen. Soms is dat gewoon even nodig en dat mag. Huilen is niet zwak. Laat het gaan en wees extra lief voor jezelf.

“We zijn allemaal een beetje gek”
Misschien denk je soms dat je de enige bent die heel hard wil gillen als het allemaal teveel wordt. Of die uit verdriet oude foto’s verscheurd en er daarna spijt van heeft. Misschien voel je je soms raar en gek en denk je dat al jouw vriendinnen en familieleden normaal zijn en dit soort dingen niet doen. Dat we allemaal een beetje gek zijn, wordt niet zomaar gezegd. Het is de waarheid. Praat erover met anderen, je zult zien dat ze herkennen wat je zegt. En misschien uit het zich bij hen niet hetzelfde, maar dan misschien op een andere manier die zij zelf misschien ook een beetje gek vinden. Lees ook eens deze blog: “Hierin ben je niet alleen..”

“Waar ben jij in dit verhaal?”
Veel vrouwen zijn al snel geneigd zichzelf weg te cijferen. Wanneer we met problemen bij een therapeut komen, kan naar voren komen dat je jezelf eigenlijk niet op de eerste plek hebt gezet. Daarnaast kan het zijn dat je iets vertelt en dat jij er eigenlijk niet in voorkomt, terwijl je er wel was. De vraag: “Waar ben jij zelf in dit verhaal?” is dan helemaal niet gek. Het is belangrijk om je eigen plek te kennen en dat je ook bezig bent met jezelf in plaats van alleen met anderen. Jij bent uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen geluk.

“Wat is jouw rol hierin?”
Het is altijd goed om te kijken naar je eigen rol in het geheel. Misschien heb je veel ruzie met je vader en vind jij dat het allemaal aan hem ligt. Hij reageert bot en maakt je belachelijk en jij voelt je rot en je praat niet meer met hem. Het lijkt dan misschien alsof het echt allemaal bij hem ligt, maar het is goed om te kijken naar jouw rol. Een ruzie komt vaak van twee kanten. Er hoeft geen sprake te zijn van schuld, maar iedereen heeft een rol. Wanneer je verdrietig of boos bent, kan het lastig zijn om je eigen rol te zien terwijl dit wel heel waardevol kan zijn.

“Wat zou je het liefste willen?”
Deze vraag lijkt soms heel makkelijk en onnodig. Want wat je het liefste wil, kan toch niet. Deze vraag wordt ook niet voor niks gesteld. Soms is het goed om te kijken wat je graag zou willen, zodat je doelen kunt stellen die gericht zijn op het leven wat je zou willen hebben.

Bron

“Heb je daar zelf weleens over nagedacht?”
Het is goed om te weten of je al over dingen hebt nagedacht en wat hier uit is gekomen. Heb je al bepaalde overwegingen gemaakt? Zijn er inzichten ontstaan waar je wel of niet iets mee hebt gedaan, etc.

“Laat het los”
Loslaten is iets wat veel mensen heel moeilijk vinden. We houden ons krampachtig vast aan van alles en zoeken op verschillende manieren controle. Dit voelt dan veilig, terwijl je over sommige dingen gewoon geen controle kunt hebben, wat je ook probeert. Iets loslaten, of in ieder geval minder krampachtig vasthouden, kan ons in veel gevallen veel meer opleveren. Het leven wordt wat vrijer en mooier. Je kan dan vaak beter dingen van een afstandje bekijken en je hebt aandacht en tijd voor andere dingen in het leven die ook belangrijk zijn.

“Wat doet dit met jou?”
Het is goed om stil te staan wat een bepaalde gebeurtenis of gedachte met jou doet. Dit kan ook wel eens gevraagd worden door iemand die jou wil helpen. Het kan een hele directe en confronterende vraag zijn waar je soms het antwoord niet direct op weet. Geef het even aandacht en probeer het te onderzoeken.

“Je moet zelf beslissen wat je gaat doen”
Het kan heel makkelijk en fijn lijken als een ander keuzes voor jou maakt, als je ouders of je psycholoog zeggen wat je moet doen en wat de oplossing is voor jou problemen. Maar in de werkelijkheid werkt het niet op deze manier. Jij bent degene die het moet doen, dus jij bent ook degene die keuzes moet maken. Je kunt adviezen en goede raad krijgen, maar de uiteindelijke knopen moet je zelf doorhakken. Daarnaast kan het soms ook heel fijn zijn als iemand gewoon alleen even naar je luistert en je steunt.

“Ben je gelukkig?”
Dit is een vraag die soms moeilijk te beantwoorden is. Wat is geluk voor jou en wanneer ben je gelukkig? Wel is het een vraag die je aan het denken zet. Van hieruit kun je kijken naar wat je zou willen veranderen om wat gelukkiger te zijn.

Welke vragen herken jij? Weet je er nog meer?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

47 reacties op “Typische vragen van je therapeut”

  1. Het zijn vragen die mij ook wel eens worden gesteld. Al vind ik ze niet heel vervelend. Ik voel me erg goed geholpen door mijn behandelaren

    Al moet ik zeggen dat die keer dat ik een paniekaanval kreeg en die in de paniek moest uitleggen dat het heel vervelend was. Ik wilde (letterlijk) wegrennen en met de vragen werd ik in de situatie gehouden. Al was dat na de hand wel erg leerzaam

  2. Hahaha this! Gewoon, het klopt precies.

  3. haha verschrikkelijk vind ik dit

  4. *Kots* Ooooohhh ja wat erg

  5. Zo herkenbaar. Sommige vragen zijn echt vervelend omdat je het antwoord er niet op weet en omdat je ze al tig keer gehoord.

  6. Het klopt gewoon volledig 🙂
    Herken ze inderdaad
    gelukkig zijn therapeuten er om je een stukje verder te helpen.

  7. “Het MAG moeilijk zijn”

  8. Haha, veel herkenning.

    En nog een toevoeging, als je dan eindelijk eens durft te huilen: ‘wat maakt je zo verdrietig?’/’wat raakt je nu zo?’ Dat vind ik echt een haatvraag.

  9. Wat voor advies of hulp zou jij aanbieden, als jij iemand anders krijgt met jouw hulpvraag?

  10. heel herkenbaar, vragen die bij mij ook et gevoel oproepen als ik dat zou weten zou ik je hulp niet vragen. irritatie/machteloosheid ook, et gevoel hebbende/gevende dat ze et zelf niet weten en de oplossingen om jezelf te helpen bij jou laten.Een gevoel van zinloosheid hulp te vragen want alle antwoorden worden van jezelf verwacht.wetende die vragen te krijgen en daar geen antwoorden op hebbende laat ik et dan ook wel eens een gesprek aan te gaan problemen te bespreken.

  11. ooh die vragen vind ik altijd zo verschrikkelijk .. ik weet dan nooit wat i kmoet zeggen

  12. Ik kan wel 10 A4 tjes vol schrijven met de standaard zinnen.
    Soms denk ik, hier of je helemaal niet voor gestudeerd te hebben.
    Dit kan ik ook.

    Maar een heel herkenbaar stukje…

  13. Oh wat herken ik deze vragen! Wat me ook wel stoorde tijdens mijn behandeling is soms dat ‘geacteerde medeleven’ van een therapeut.

  14. Wauw heel herkenbaar! Maar bedankt voor de helderheid Laura. Nu weet ik meer het doel erachter, waarom deze vragen telkens terugkomen!

  15. Bij mij kwam ook heel vaak voor dat er heel erg wet doorgevraagd. Nou is dat natuurlijk heel goed en kan het er voor zorgen dat je dieper zoekt en er achter komt waar het vandaan komt, maar ik heb ook wel eens gehad dat er zo vaak werd gevraag ‘hoe komt dat dan, waar komt dat vandaan?’, terwijl ik op een gegeven moment daar geen antwoord meer op wist, gewoonweg omdat er niets meer achter lag. Maar toch bleef mijn therapeut dan doorvragen, ook al zei ik dat ik het niet wist of er niks meer achter zat. Daardoor ging ik op een gegeven moment zelfs iets bedenken om toch haar vraag te kunnen beantwoorden, en dat is heel erg, ik weet het, maar hoe moest ik anders van die vraag afkomen? Ik wist het op een gegeven moment niet meer. Ze stelde steeds dezelfde vragen en als ik geen antwoord gaf, vroeg ze het gewoon nog twee keer. Het hielp me niet meer.

  16. Je moet wel een therapeut hebben die weet hoe je dit soort vragen stelt. Zoals ze hierboven geformuleerd zijn, is niet altijd oké. Als een therapeut me op deze wijze zou vragen of ik echt eerlijk was zou ik me echt niet geloofd voelen. En dat is toch een vertrouwensbreuk. Als therapeuten mij onterecht van leugens beschuldigen, gaat de rest van de behandeling daar vrij aan kapot.

    Maar ja. Als de therapeut dergelijke vragen wel op een juiste manier brengt, kan het wel weer een beetje controle aan de cliënt geven en dat is wel mooi. Alleen niet fijn op het punt dat je echt niet weet waar je moet beginnen.

  17. Er staan zeker herkenbare vragen tussen, en ook de vraag die Chananja noemt is mij wel eens gesteld. Ik zit er niet altijd op te wachten, maar ik vind het ook niet altijd erg. Vaker niet dan wel eigenlijk…

  18. Ik heb zo’n bloedhekel aan bovenstaande vragen hahaha

  19. Ja, ik heb er ook een hekel aan. En ja, ik begrijp de vragen (ik ben zelf ook afgestudeerd psycholoog). Maar het maakt therapie ook een grote trucendoos, waardoor ik mijn therapeut als niet oprecht zie.
    Oprechtheid is voor mij het allerbelangrijkste voor vertrouwen en succesvolle therapie, dus ik heb mijn therapeut verteld dat ik niet reageer op de ge-eikte trucjes. Stiltes laten vallen om een verdere reactie van mij uit te lokken, geacteerd medeleven (“ik kan het me voorstellen”, “wat naar voor je”), neppe complimentjes (“goed dat je je grenzen aangeeft”) en dan dit soort vragen. Vreselijk. En dan kun je van mij zeggen dat ik mijn masker opzet in therapie, maar de therapeut zit ook overduidelijk in een rol, waardoor ik echtheid mis.

    Ja, ik ben een lastige cliënt, maar als afgestudeerd psycholoog prik ik soms ook door sommige psychologische trucjes heen, zodat het gevoel van vertrouwen er niet komt.
    Noem me eigenwijs (de therapeut vraagt het niet om me te pesten, dat weet ik); oprechte behandeling is voor mij heel, heel belangrijk.

  20. Hahaha, ik vind deze meestal ook verschrikkelijk!

  21. Fijne blog, Laura!

  22. Een vraag stellen aan de therapeut en die dan teruggekaatst krijgen…
    “Waarom is dat belangrijk voor je?”

  23. …maar verder zal ik er niet al te veel commentaar op hebben, want ik stel dit soort vragen doorlopend aan mensen ;-). Ik denk dat het verschil hem wel in ‘de manier waarop’ zit. Soms is zo’n vraag werkelijk relevant, maar soms wordt het ook wel als dooddoener gebruikt. Daar kan ik ook niet zo goed tegen.

  24. oh en hier op proud ook vaak, als je schrijft ‘ik hoop dat… ‘
    dat je dan als antwoord krijgt ‘wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat…’
    vaak is dat zinvol maar even vaak ook niet, omdat je sommige dingen ook gewoon echt niet in de hand hebt, en bij mij roept die reactie vaak juist nog meer controledwang op

    verder: goede therapeutenvragen
    ‘wat heb je al geprobeerd’
    ‘ben je dat al eerder tegengekomen en hoe heb je het toen opgelost?’
    ‘herken je dat ook in andere situaties?’
    ‘aan wie kan je daarbij hulp vragen?’

  25. Wat een fijne blog!
    Heel veel vragen zijn herkenbaar zoals:
    ‘Hoe voel je je erbij’
    ‘Wat doet dit met jou’
    ‘Waar ben jij in het verhaal’
    ‘Ben je echt eerlijk’

    En zo zijn er nog een hele hoop!
    Dankjewel voor deze fijne blog Laura, soms best moeite met die vragen namelijk! (:

  26. Hey herkenbaar. Snap nu beter het hoe en het waarom bij de vragen. Bedankt hiervoor.

  27. Typisch vragen waar ik niets mee kan. Mijn antwoorden gingen niet verder dan ‘geen idee’ en ‘weet ik niet’.Ik wist ook echt geen antwoord op zulke vragen! Maar veel peuten wisten dan niet meer wat ze met me moesten, als ze hun standaard vragen niet meer konden stellen..

  28. Heerlijke blog laura, ik krijg die vragen en opmerkingen best wel. Heb ze volgensmij allemaal wel eens gehad de afgelopen drie jaar..

    Kun jij zelf ook wel van die stoel afstappen? Of stel je deze vragen ook aan familie, vrienden, date, vriendje? XD vraag me dit eigenlijk wel af haha

    Top geschreven 🙂

  29. Precies dit ,

    En ja je doet het voor jezelf niet voor mij. Vind ik ook zo verschrikkelijk ook al is het geen vraag 😉

  30. Wat een herkenbaarheid! Haha!
    Dit zijn wel echt héle thpishe vragen die ook nog eens super vaak worden gebruikt.
    De ene vraag is vervelender dan de ander.
    Goed artikel, geeft toch wel wat inzicht in de vragen.

    Misschien ook nog een tip voor een andere blog: standaard/veelvoorkomende antwoorden van de ‘patient’ (weet geen ander woord).
    Bij mij is dat vaak;
    Weet ik niet
    Of bij ‘Hoe voel je je’ ‘Hetzelfde’, om dan niet te hoeven zeggen dat het (nog steeds of weer) slecht gaat.

  31. Tja, psychologen houden er vaak jammer genoeg weinig rekening mee dat sommige cliënten doorgewinterde hulpvragers zijn en eigenlijk alle trucjes en vraagjes wel kennen….Voor iemand die nooit iets leest over psychologie en ook nooit een therapeutisch gesprek heeft gehad zijn deze trucjes heel verhelderend/inzichtgevend….met name als iemand de zgn lichte problematiek heeft en zelf ook heel gemotiveerd is. Maar voor iemand met een beetje kennis/zwaardere problematiek/ambivalente houding gaat dit heel moeilijk werken.

  32. Haha mijn huidige therapeut stelt (gelukkig!) deze vragen niet meer. Die weet ondertussen wel dat ik al deze vragen ken en ook wel kan beantwoorden, maar daar toch niet verder mee kom. Ik vind zelf altijd als ik deze vragen krijg: dan kan ik ook een psychologieboek gaan lezen en daar zelf thuis mee aan de slag. Daarvoor ga ik niet naar therapie..

  33. en @ sindy: AMEN!

  34. In de kliniek maakten wij er altijd grapjes over.
    “Hoe zit je erbij?”
    “Euhm… nou, dun?”

  35. 1 van de eerste therapeuten die ik had vroeg me “wat zou jou helpen?” Ik heb toen gewoon gezegd dat als ik dat wist, ik daar niet zat. Die beste man zat me aan te kijken of hij het in keulen hoorde donderen… De laatste therapeut die ik heb gehad voor mijn huidige, wilde die vraag ook stellen. Ik werd daar moe van omdat ik al wist dat ze het ging stellen. Dus zei ik “Als je nu gaat vragen wat mij zou helpen, dan ren ik gillend weg, want dat weet ik niet, en daarom kom ik naar jou toe.” Mijn huidige therapeute vraagt dit soort vragen haast nooit. Ik heb het haar 1 keer horen vragen toen ik met een heel ander soort vraag kwam (te genant voor hier en totaal niet relevant) en toen hielp het ietsjes

  36. ”Wat heb je nodig?”
    Die vraag,… shoot it.

  37. ik zou gillend wegrennen als mijn therapeut zulke vragen op deze manier zou stellen. Gelukkig is ze iets meer tactisch en stelt ze net een beetje ander soort vragen zodat ik minder snel die enorme weerstand voel.

  38. herkenbaar… sommige deze vragen roepen bij mij zo veel weerstand op dat ik blokkeer en een paar dagen nodig heb om over een vraag na te denken

  39. ‘Wat maakt…’
    Ik maak, jij maakt, wij maken, maar ‘wat’ maakt helemaal niets. Afschuwelijke woordkeus waar ik niets mee kan. 🙂

  40. Aah wat herkenbaar!!
    Waar sta jij in dit verhaal? Hoe voelde je je daarbij? En waarom reageerde je zo? Wat zou je kunnen doen om het op te lossen? Wat maakt dat je zo somber bent? Hoe kan je ervoor zorgen dat het wat meer licht wordt in je hoofd?
    Of als je eindelijk over de drempel heen bent, en je een bepaalde gebeurtenis verteld: ” oh, enne vertel daar eens wat meer over?” Hallo, k heb net het complete verhaal verteld, en dan wil e nog meer weten?

  41. Ik vind dit wel goede vragen, ook al komt het misschien gekunsteld over of als een trucendoos, het zijn wel vragen die je in kunnen laten zien waar het probleem ligt. En je geeft als het ware zelf antwoorden voor jouw probleem of het is iets om over na te denken. Zelfinzicht creëren of zoiets.

  42. Ik heb een vraag over paroxetine. Mijn vriend heeft een ernstig jeugdtrauma opgelopen en loopt nu tegen zich zelf aan. Hij heeft veel moodswings en is dan vaker down. Maar er zijn ook veel goeie dagen.
    Nu heeft zijn huisarts heb paroxetine voor geschreven… Ik ben hier absoluut geen voorstander van omdat ik bang ben dat dit je leven volledig gaat beheersen je er nooit meer zonder kan en jeje zelf hier in kan verliezen. Ik vind dat het middel te makkelijk voorgeschreven wordt maar ben natuurlijk geen arts of psycholoog.

    Wat is paroxetine nu precies. Is het een heftig middel of laagdrempelig en makkelijk weer mee te stoppen.

    Hopelijk kunt u me helpen ik maak me nog als zorgen.

  43. Hoe is dat voor jou?
    Wat vind je daar zelf van?
    Hoe weet jij zo zeker dat dat zo is?
    Hoelang draag je dat al bij je?
    Hoelang wil je er nog mee rondlopen?
    Stel dat het altijd zo blijft, wat ga je dan doen?
    Wie is daar verantwoordelijk voor?

  44. Ik moet voor maasag een formulier in gaan vullen, om te gebruiken tijdens het gesprek met de psy en zgn “leidinggevende”
    Wat heb je nodig staat er als eerste. Wat bij mij als eerste opkomt is: een eerlijke, vriendelijke glimlach en goedemorgen….

  45. De trukendoos is het ergste . De hv ers zijn ervoor opgeleid met als doel geld te verdienen, helaas maar waar .Voor niets gaat alleen de zon op . Het zal ze hun reet schelen dat je dood gaat of zelfmoord pleegt . Wat jammer, hooguit. Medeleven is een goed wat maar weinig mensen in het kader van hun job hebben . Ze zouden er zelf wel eens kapot aan kunnen gaan ,mee te wentelen in jouw sores . Er is geen communicatie tussen 2 mensen in therapie . Alleen de illusie van verbondenheid die je met jezelf mag aangaan . En dat is nu juist het grote gebrek ; er ís geen verbondenheid . Ja die met jezelf ,maar die was er nu net niet.En op die fiets heb je al te lang bereden. In egotripperij vind niet iedereen zijn heil .waarop de doodswens weer eens heimelijk in beeld komt.`Laat het los” ; het leven dan.

  46. mijn maagdelijkheid.

  47. Of dat je om handvatten vraagt maar dat er dan gezegd wordt ‘je moet het toch zelf doen’. Ja duh.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *