Uit onderzoek van ING blijkt dat meer dan de helft van de mensen bijna nooit uit eten gaat. Tien procent eet zelfs helemaal nooit buiten de deur. Dit onderzoek werd gehouden onder tienduizenden mensen. De meeste mensen zien uit eten gaan als een extraatje of een luxe en doen dit daarom niet vaak. Ongeveer 25 procent gaat minimaal één keer per maand uit eten en slechts vier procent doet dit iedere week.
De meeste mensen associeren uit eten gaan met iets postiefs. We gaan bijvoorbeeld uit eten om iets te vieren, omdat het gezellig en lekker is of gewoon spontaan omdat het net even wat specialer is dan simpel thuis koken. Als je een eetstoornis hebt, is uit eten gaan echter een stuk minder leuk. Thuis koken kan dan juist prettig zijn omdat je precies weet wat je gaat eten, hoe je het klaar gaat maken en hoeveel je gaat eten.
In een restaurant is dit nu eenmaal anders. Hier ben je met anderen, je hebt een menukaart met allerlei dingen waar je uit kunt kiezen, je weet niet precies hoe hetgeen dat je bestelt er daadwerkelijk uit zal zien, hoeveel het zal zijn, hoe het gaat smaken en je weet ook niet hoe het bereid is. Ten slotte zit je met allemaal mensen met wie je ook nog eens gezellig moet praten. Ook kan het zijn dat er meerdere gangen zijn terwijl je thuis misschien alleen aardappels, vlees en groente eet. Al met al een hoop dingen om over te piekeren en deze zaken kunnen er voor zorgen dat uit eten gaan alles behalve leuk is.
Van mezelf kan ik me herinneren dat ik uit eten gaan helemaal niet leuk vond tijdens mijn eetstoornis. Enerzijds keek ik best wel uit naar lekker eten maar aan de andere kant voelde ik me al direct schuldig als ik daaraan dacht, want ik stond mezelf niet toe dat ik dingen lekker mocht vinden of ergens van mocht genieten. Ik deed meestal altijd wel gewoon normaal mee waardoor niemand waarschijnlijk merkte dat er iets aan de hand was, maar in mijn hoofd was uit eten gaan altijd ontzettend lastig.
Voor het uit eten gaan checkte ik thuis altijd al de menukaart om te kijken wat er allemaal was en of er iets bij zat waarvan ik dacht dat ik het wel zou kunnen eten. Overdag was ik vervolgens de hele dag aan het piekeren: enerzijds wilde ik niet eten om alvast het uit eten gaan te compenseren, anderzijds dacht ik: ‘ach, vanavond ga ik toch al uit eten, dan is het toch al verpest, dan kan ik het net zo goed maar verpesten,’ en dan waren er ergens ook nog gezonde gedachten die zeiden dat ik gewoon normaal moest eten. Hier een middenweg in vinden was ontzettend lastig.
Tijdens een etentje lukte het me veelal wel om gewoon normaal te doen maar tijdens het eten en ook daarna voelde ik meestal ontzettend schuldig. Ik maakte me zorgen over hoe vet het eten was en twijfelde of de cola die ik kreeg wel echt light was. Het is vaak voorgekomen dat ik naderhand eetbuien kreeg omdat ik me rot voelde over wat ik had gegeten en het gevoel van ‘alles is verpest’ ging overheersen. Dit werkte dan nog dagen door wat maakte dag uit eten gaan echt geen pretje was.
Inmiddels vind ik het gezellig om uit eten te gaan en kan ik het ook weer zien als iets positiefs. Binnenkort ga ik bijvoorbeeld met een aantal vriendinnen ergens wat eten ik kan er dan naar uit kijken om hen weer te zien, te vragen hoe het met ze gaat en leuke gesprekken te voeren. We zullen van tevoren nog even bespreken naar welk restaurant we gaan en daarbij kijken we altijd wel even of er op de menukaart ook wat vegetarische gerechten staan zodat er voor mij ook wat keuze is, ik eet namelijk als enige vegetarisch. Verder maak ik me er niet zo druk meer om en kijk ik ter plekke wel waar ik zin in heb.
Als je een eetstoornis hebt en het lastig vindt om het uit eten te gaan, dan kunnen de volgende tips je daar wellicht bij helpen:
♥ Begin klein
Als je het spannend vindt om uit eten te gaan, maar het wel graag wil proberen, begin dan bij iets wat jij durft. Je hoeft niet gelijk naar een restaurant te gaan waar je tien gangen geserveerd zult krijgen als je dat nog een beetje te ver gaat. Je kunt ook eerst naar een eenvoudig restaurant gaan waar ze een paar simpele gerechten hebben of zelfs beginnen met een lunch.
♥ Ga met mensen waarbij je je prettig voelt
Als je een eetstoornis hebt, is het vaak lastig om te eten waar anderen bij zijn. Als je dan ook nog eens uit eten gaat met mensen die je niet zo goed kent of bij wie je je niet zo heel erg op je gemak voelt, dan is het extra spannend. Ga dus eerst eens met iemand uit eten bij wie je je op je gemak voelt. Dit kan bijvoorbeeld een vriendin zijn of je vader of je moeder.
♥ Bespreek het met iemand
Als je door omstandigheden uit eten ‘’moet” met een grote groep, dan kan het helpen om het van tevoren te bespreken met één iemand van die groep. Stel dat je met een aantal vriendinnen gaat en je vindt dit lastig, heb het er dan over met één van die vriendinnen. Zorg bijvoorbeeld dat je naast elkaar zit zodat zij je af en toe even bemoedigend aan kan tikken als jullie je eten geserveerd krijgen of dat je tegen haar kunt zeggen dat je niet weet wat je moet kiezen als de menukaart je overspoelt.
♥ Menukaart
Zoals ik al zei keek ik voorheen op de menukaart om te kijken wat er allemaal was en wat ik dan wilde eten. Tot op zekere hoogte kan dit je zeker helpen als je een eetstoornis hebt en je ziet er tegenop om uit eten te gaan. Als je immers in het restaurant pas gaat kijken wat er allemaal te eten is en je ontdekt dan dat alles wat er is te moeilijk voor je is of je weet niet wat je moet kiezen, dan is de kans groot dat je in paniek raakt. Als je thuis al rustig hebt gekeken wat er allemaal is en welke gerechten haalbaar zijn, dan is de stress in het restaurant waarschijnlijk een stuk minder. Om te zorgen dat dit niet te dwangmatig is, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld drie gerechten uit te zoeken die je eventueel zou kunnen nemen. Als je dan eenmaal in het restaurant bent kun je dan je definitieve keuze maken. Op die manier kom je ook niet voor verrassingen te staan, mocht blijken dat een gerecht ineens niet meer op de kaart staat of iets dergelijks.
Het is makkelijk om elke keer nee te zeggen als je wordt uitgenodigd voor een etentje. Het gevolg is dan dat jij in je eentje thuis zit terwijl andere mensen gezellig uit eten staan. Je denkt dan misschien dat jou een hoop stress bespaard is gebleven, maar tegelijkertijd loop je ook heel veel mis. Uit eten gaan is immers meer dan eten. Het is ook samenzijn met anderen, gezellig met elkaar praten, genieten van elkaar, ontspannen en de tijd nemen om iets leuks te doen.
Ga jij weleens uit eten?
Bron: nu.nl
Geef een reactie