Herstellen van een eetstoornis; wat houdt dat eigenlijk in? Is herstel wel écht mogelijk? Als ik tevredener ben met mijn lichaam, betekent dat dan ook dat mijn zelfbeeld verbeterd? Het NER (Nederlands Eetstoornis Register) zoekt naar antwoorden op deze vragen. Dit doen zij door middel van een vragenlijst. Vandaag kun je de resultaten van hun onderzoek lezen.
Het kan zijn dat het NER je al bekend voor komt. Misschien doe je zelfs mee aan ons onderzoek of heb je één (of meerdere) van de blogs van mijn collega Rita gelezen. Het NER (2015) is een onderzoek met én voor mensen met huidige eetproblemen of die in het verleden hebben ervaren. Mensen die zich aanmelden bij het NER, vullen de basisvragenlijst in en ontvangen hierna jaarlijks een online vragenlijst. Met al die informatie kunnen we bijvoorbeeld zien wat de lange termijn effecten van eetproblematiek zijn en passend advies geven over het bevorderen van herstel.
Ben je benieuwd naar de belangrijkste bevindingen van NER eind 2020/begin 2021? Dan ben je hier op het juiste adres! Op onze website kun je het volledige rapport lezen. Zoals je in de afbeelding hieronder kan zien, hebben maar liefst 566 deelnemers de tweede wave ingevuld. We zijn heel dankbaar voor alle deelnemers! De meeste deelnemers bleken vrouwen te zijn en waren gemiddeld 30 jaar oud. 307 (54%) Van de deelnemers gaven aan nu eetproblematiek te ervaren en 259 (46%) hadden in het verleden met eetproblematiek te maken gehad.
Wat ons opviel in deze tweede wave, was het zelfbeeld en de mate van zelfacceptatie. Zelfbeeld betekent hoe je jezelf ziet, zelfacceptatie hoe je jezelf als persoon accepteert. Verrassend genoeg, was er geen verschil in het zelfbeeld en zelfacceptatie tussen mensen met huidige eetproblematiek en mensen met eetproblemen in het verleden. Herstellen van eetproblematiek leidt (helaas) schijnbaar dus niet tot een stijging van zelfbeeld en zelfacceptatie. Dit is bijzonder, omdat dit bij mensen met depressie en angst wél het geval lijkt te zijn.
Hoe zit dit?
Mensen die herstellen van hun eetproblematiek hebben, vergeleken met bijvoorbeeld depressie en angsten, vaak een grote focus op het lichaam. Hierdoor blijven het zelfbeeld en zelfacceptatie laag. Deze focus op het lichaam kan zich bij eetproblematiek uiten in lichaamsontevredenheid. Echter, werd er juist wél een afname in lichaamsontevredenheid gevonden wanneer eetgerelateerde klachten afnamen. Ondanks de verbetering in eetproblematiek, blijven mensen die eetproblematiek hebben gehad dus laag over zichzelf denken. Hiervoor moet ook na herstel aandacht zijn.
Dit najaar volgt weer een nieuwe vragenlijst voor het NER onderzoek. We hopen dat alle mensen die deze wave 2 hebben ingevuld, ook weer mee willen doen aan wave 3. Hiernaast zijn we altijd op zoek naar nieuwe deelnemers!
Wil je graag bijdragen aan deze belangrijke kennis over eetproblematiek? Dan kan je je snel en eenvoudig aanmelden via onze website.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie