Uitkomsten onderzoek NER wave 2

Herstellen van een eetstoornis; wat houdt dat eigenlijk in? Is herstel wel écht mogelijk? Als ik tevredener ben met mijn lichaam, betekent dat dan ook dat mijn zelfbeeld verbeterd? Het NER (Nederlands Eetstoornis Register) zoekt naar antwoorden op deze vragen. Dit doen zij door middel van een vragenlijst. Vandaag kun je de resultaten van hun onderzoek lezen.

Het kan zijn dat het NER je al bekend voor komt. Misschien doe je zelfs mee aan ons onderzoek of heb je één (of meerdere) van de blogs van mijn collega Rita gelezen. Het NER (2015) is een onderzoek met én voor mensen met huidige eetproblemen of die in het verleden hebben ervaren. Mensen die zich aanmelden bij het NER, vullen de basisvragenlijst in en ontvangen hierna jaarlijks een online vragenlijst. Met al die informatie kunnen we bijvoorbeeld zien wat de lange termijn effecten van eetproblematiek zijn en passend advies geven over het bevorderen van herstel. 

Ben je benieuwd naar de belangrijkste bevindingen van NER eind 2020/begin 2021? Dan ben je hier op het juiste adres! Op onze website kun je het volledige rapport lezen. Zoals je in de afbeelding hieronder kan zien, hebben maar liefst 566 deelnemers de tweede wave ingevuld. We zijn heel dankbaar voor alle deelnemers! De meeste deelnemers bleken vrouwen te zijn en waren gemiddeld 30 jaar oud. 307 (54%) Van de deelnemers gaven aan nu eetproblematiek te ervaren en 259 (46%) hadden in het verleden met eetproblematiek te maken gehad.

Wat ons opviel in deze tweede wave, was het zelfbeeld en de mate van zelfacceptatie. Zelfbeeld betekent hoe je jezelf ziet, zelfacceptatie hoe je jezelf als persoon accepteert. Verrassend genoeg, was er geen verschil in het zelfbeeld en zelfacceptatie tussen mensen met huidige eetproblematiek en mensen met eetproblemen in het verleden. Herstellen van eetproblematiek leidt (helaas) schijnbaar dus niet tot een stijging van zelfbeeld en zelfacceptatie. Dit is bijzonder, omdat dit bij mensen met depressie en angst wél het geval lijkt te zijn. 

Hoe zit dit?

Mensen die herstellen van hun eetproblematiek hebben, vergeleken met bijvoorbeeld depressie en angsten, vaak een grote focus op het lichaam. Hierdoor blijven het zelfbeeld en zelfacceptatie laag. Deze focus op het lichaam kan zich bij eetproblematiek uiten in lichaamsontevredenheid. Echter, werd er juist wél een afname in lichaamsontevredenheid gevonden wanneer eetgerelateerde klachten afnamen. Ondanks de verbetering in eetproblematiek, blijven mensen die eetproblematiek hebben gehad dus laag over zichzelf denken. Hiervoor moet ook na herstel aandacht zijn. 

   

Dit najaar volgt weer een nieuwe vragenlijst voor het NER onderzoek. We hopen dat alle mensen die deze wave 2 hebben ingevuld, ook weer mee willen doen aan wave 3. Hiernaast zijn we altijd op zoek naar nieuwe deelnemers!

Wil je graag bijdragen aan deze belangrijke kennis over eetproblematiek? Dan kan je je snel en eenvoudig aanmelden via onze website

Bron omslagfoto


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

9 reacties op “Uitkomsten onderzoek NER wave 2”

  1. ‘Herstellen van eetproblematiek leidt (helaas) schijnbaar dus niet tot een stijging van zelfbeeld en zelfacceptatie’

    Mijn zelfbeeld is toch echt heel anders nu ik hersteld ben dan tijdens mijn eetstoornis. Tijdens mijn eetstoornis zag en gedroeg ik mijzelf letterlijk als een dik persoon en voelde ik mij lelijk en niets waard. Nu, met precies hetzelfde lichaam en gewicht, ben ik juist blij hoe ik eruit zie en trots op mijn lichaam.

    Hopelijk vind er nog vervolgonderzoek plaats voordat de conclusie als feit wordt gepresenteerd.

    1. Goed om dit te horen. Ik ben nog niet hersteld en merk dat het me motivatie niet heel goed deed met deze uitspraak inderdaad 😁

    2. Hi Iris, fijn om te horen dat bij jou juist wel het zelfbeeld is toegenomen na herstel. Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, en daarom moet een bevinding uit onderzoek ook nooit als harde conclusie worden gezien (zoals je al schrijft). In oktober zetten we weer een nieuwe NER vragenlijst uit, we zijn benieuwd wat er dan over zelfbeeld gevonden wordt.

    3. Een lichaamsbeeld vind ik anders dan een zelfbeeld.

  2. Heel goed dat hier aandacht voor komt!
    Mijn zelfbeeld en zelfacceptatie is minder dan tijdens mijn eetstoornis. Toen voelde ik me beter in mijn vel omdat ik mijn zelfbeeld/zelfacceptatie link (te) aan mijn gewicht….
    Helaas, ik worstel hier echt heel erg mee. Op andere gebieden is mijn levenskwaliteit wel verbeterd en dat houdt me overeind.

    1. Dag Janneke, fijn om te lezen en er zijn dus zeker meer mensen die hiermee blijven worstelen.

  3. Ik denk dat dit wel klopt. Ok denk ik niet dat lichaamsacceptatie en bodyimage de sleutel is tot beter zelfbeeld!
    Het heeft veel meer met mens zijn en warmte kunnen voelen voor jezelf en anderen, gezonde relaties, vriendschap, je innerlijke kwaliteiten. Het zo veel focusen op lichaamsbeeld in therapie vind ik echt meer de eetstoornis voeden.

    1. Daar ben ik het mee eens. Spiegelen en de touwtjesoefening bijvoorbeeld hielp mij ook helemaal niets. Wat mij wel hielp om te relativeren, is dat een groot percentage vrouwen (ook zonder eetstoornis) issues heeft met acceptatie van haar lichaam.
      Ik vind dat eigenlijk heel verdrietig. Maar maakte wel dat ik me er minder alleen in voelde.
      En het gaat veel meer om ruimte innemen, ‘er mogen zijn’ met je plus- en minpunten, verantwoordelijkheid durven nemen in het leven en jezelf meer focussen op de existentiële dingen van het leven.
      De lezingen (you tube) van Dirk de Wachter vind ik hierbij ook heel waardevol. Een dun lichaam gaat nooit geluk brengen.

      1. Nee een lichaam gaat hoe dan ook nooit gelukkig maken qua hoe het eruit ziet.
        We leven in een wereld die ongezond met mensen omgaat en de dieetcultuur is helemaal geaccepteerd. We worden allemaal overal ingeprent dat we niet goed zijn zoals we zijn. Niet mooi genoeg, slang genoeg, fit genoeg, competent genoeg… Alleen om geld aan ons te verdienen.
        Daarbij komt dat een lichaam gewoon vaak niet heel fijn voelt je hebt last van dit of dat, je bent moe, echt niet altijd fit em happy met jezelf. Dat is normaal, je bent een levend wezen, maar dat mag niet, we moeten supermensen zijn. Dat maakt ongelukkig en ontevreden.
        In plaats van dat je leert lief te hebben jezelf en anderen. Dat maakt vrij, gelukkig, gezond en mooi en het kost niets bovendien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *