Hoi, mijn naam is Eline en ik werk als onderzoeker voor GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula. Hier doe ik onderzoek voor het Nederlands Eetstoornis Register (NER): een online register voor alle vormen van eetproblematiek. Op Proud2Bme zijn al eerder blogs geschreven over het NER, dus misschien herken je de naam van ons onderzoek.
In juli 2015 is het Nederlands Eetstoornis Register (NER) gestart. Het NER is een onderzoek waarbij we mensen volgen die, nu of in het verleden, eetproblemen of een eetstoornis hebben (gehad). Mensen die zich aanmelden bij het NER, vullen onze basisvragenlijst in en ontvangen hierna jaarlijks een online vragenlijst. Met al die informatie kunnen we bijvoorbeeld zien hoe eetproblematiek zich ontwikkelt en advies geven over het bevorderen van herstel.
Inmiddels is de derde wave van het NER alweer afgerond, de bevindingen kan je lezen op onze website. Dit keer hebben bijna 400 mensen de vragenlijst ingevuld, bedankt als je hieraan hebt bijgedragen! In deze wave zijn twee nieuwe belangrijke onderwerpen toegevoegd, namelijk gedeeltelijk herstel en de invloed van corona op eetproblematiek. Waar we bij de vorige metingen alleen keken naar mensen met eetproblematiek in het verleden en met huidige eetproblematiek voegt de extra groep, gedeeltelijk herstel, veel nieuwe informatie toe!
Zoals we verwachten scoren de mensen die gedeeltelijk hersteld zijn op het gebied van angst en depressieklachten, ontevredenheid over het lichaam, en kwaliteit van leven beter dan mensen met huidige eetproblemen en slechter dan mensen met eetproblemen in het verleden. De gedeeltelijk herstelde groep valt er dus precies tussenin. Naast de extra informatie over de gedeeltelijk herstelde groep betekent dit ook dat er specifieker wat gezegd kan worden over de groep met eetproblematiek in het verleden en de groep met huidige eetproblematiek.
Daarnaast is er in deze derde wave ook gekeken naar de relatie tussen corona en eetproblematiek. De invloed van corona op het algemeen welzijn was voor mensen met huidige eetproblematiek negatiever dan voor de gedeeltelijk herstelde groep en dan de groep met eetproblematiek in het verleden. Verder is ook de invloed van corona op de eetproblematiek uitgevraagd. Waar de invloed op het algemeen leven negatief was, werd de invloed op de eetproblematiek als neutraler ervaren.
Wil je meedoen met het NER?
We zijn op zoek naar nieuwe deelnemers. Heb je tot nu toe nog niet meegedaan met het NER, maar zou je dat wel willen? Dan kan dat! Ben je 12 jaar of ouder en heb je nu of in het verleden een eetstoornis of eetproblemen ervaren? Dan kun je meedoen aan het NER. Via de website www.nederlandseetstoornisregister.nl kun je de derde rapportage lezen, vragen stellen over het NER en kun je je aanmelden.
Geef een reactie