Uitkomsten onderzoek NER wave 4

SOCIALE STEUN EN HET BELANG HIERVAN

Ik ben Rita en ik ben als senior onderzoeker verantwoordelijk voor het Nederlands Eetstoornis Register (NER). Het NER is een online register waarmee we onderzoek doen naar mensen die eetproblemen of een eetstoornis hebben of hebben gehad. Er zijn eerder al blogs over het NER op Proud2BMe geschreven. Deze kan je hier vinden.

Nederlands Eetstoornis Register

Sinds de start, in juli 2015, kunnen mensen zich bij het NER aanmelden. Bij aanmelding wordt de online startvragenlijst ingevuld en vervolgens ontvangen de deelnemers jaarlijks een uitnodiging voor de volgende vragenlijst. Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld volgen hoe eetproblematiek zich ontwikkelt en welke factoren hier mogelijk mee te maken hebben.   
  
Tussen september en december 2022 konden de NER deelnemers de 4e vragenlijst (Wave 4) invullen. Deze vragenlijst was op basis van de evaluatie in de vorige vragenlijst aangepast: meer aandacht voor steun van naasten, behandeling en redenen voor het ontwikkelen van eetproblemen. We zijn heel blij dat 335 mensen aan wave 4 hebben meegedaan, bedankt hiervoor!

Sociale steun  

Eerder is gevonden dat de ervaren steun van naasten heel belangrijk is voor herstel bij eetstoornissen, dat wilden we bij het NER ook onderzoeken. Als eerste viel op dat een behoorlijk deel (15%) van de NER deelnemers aangaf dat ze geen partner maar ook geen belangrijke naaste hadden.  
 
Indien deelnemers een partner en/of belangrijke naaste hadden, hebben zij de ontvangen steun door hen beoordeeld. Dit werd verdeeld in Emotionele steun, Praktische steun, Negatieve ervaringen en Inadequate steun. Hoe hoger de score hoe meer het aanwezig was.  

In Tabel 1 staan de scores voor steun die de NER deelnemers hebben gegeven. Deelnemers met eetproblematiek in het verleden waren positiever over de ontvangen steun dan deelnemers met huidige eetproblematiek.  
 
Opvallend was dat de NER deelnemers, ongeacht of de eetproblemen nu of in het verleden waren, hoger scoorden op negatieve ervaringen dan een groep Psychiatrische patiënten (met een depressie of angststoornis)*, zoals te zien in de grafiek. Mensen met eetproblemen lijken dus meer problemen te hebben ervaren met steun van naasten.

Belang van sociale steun 

Ook hebben we het belang van de ervaren steun onderzocht voor andere gebieden; zoals zelfwaardering, eetproblematiek, angst en depressie. Hiervoor hebben we drie groepen vergeleken: Lage sociale steun (74 deelnemers); Midden sociale steun (128 deelnemers); Hoge sociale steun (94 deelnemers).

Uit de figuur hierboven blijkt dat minder steun samen hing met negatievere scores op zelfwaardering en zelfacceptatie, waardering van de gezondheid en het leven, maar ook met het hebben van mentale klachten. Dit is zowel bij mensen met huidige eetproblemen als bij mensen met eetproblemen in het verleden. Omdat alle vragen in Wave 4 zijn beantwoord, kunnen we niet zeggen of sociale steun de verschillen veroorzaakt, daar hopen we met toekomstige waves een beter antwoord op te kunnen geven. 
 
Ben je benieuwd naar de andere resultaten van deze wave? Ga dan naar onze website om de rapportage te bekijken of bekijk deze blogs op Proud2Bme.

Wil je meedoen met het NER?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe deelnemers. Heb je tot nu toe nog niet meegedaan met het NER, maar zou je dat wel willen? Dan kan dat! Ben je 12 jaar of ouder en heb je nu of in het verleden een eetstoornis of eetproblemen ervaren? Dan kun je meedoen aan het NER. Via deze website kun je vragen stellen over het NER en kun je je aanmelden. 

* Hanssen e.a. 2019 Journal of Psychiatric Research 116 

bron omslagfoto


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

3 reacties op “Uitkomsten onderzoek NER wave 4”

  1. Ik kende het NER nog niet, heel interessant dat er onderzoek wordt gedaan naar eetstoornissen!

  2. Interessant, maar toch wel heel voorspelbaar dat het slechter met je gaat als je geen sociale steun hebt.
    Wat wordt er met de resultaten van het onderzoek gedaan?
    Er worden al heel erg lang onderzoeken gedaan op gebied van eetstoornissen, hoe vertaalt zich dat, naar de praktijk?
    Of is het alleen maar voor het weten op zichzelf?
    Zijn er veranderingen in uitkomsten van bijvoorbeeld 50, 40,30,25 jaar terug, vergeleken met nu?

  3. Hartelijk dank voor het doen van onderzoek. En dank ook voor het delen van de resultaten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *