Tijdens de zomervakantie komt het weleens voor dat therapie uitvalt en dat je een aantal weken zelf moet zien te overbruggen. Dit kan behoorlijk lastig zijn als je midden in een behandeling bent en aan het vechten bent tegen je eetstoornis. Het kan dan ook heel veel van je vragen om het dan ineens helemaal zelf te moeten doen zonder dat je terug kunt vallen op jouw therapeut. Daarnaast wordt het allemaal niet makkelijker als je vrij bent van school en ook de dagelijkse structuur mist. Hoe ga je hiermee om en wat zijn tips die jou misschien kunnen helpen?
Een vriendin van mij volgde een behandeling voor andere problemen dan een eetstoornis, maar vertelde mij wel een keer dat ze heel erg opzag tegen de zomervakantie. Enerzijds omdat ze dan niet naar haar studie ging terwijl haar vriend wel gewoon werkte. Hierdoor zat zij hele dagen thuis. Veel vriendinnen waren ook aan het werk en ze was dus echt voor het grootste deel van de tijd op zichzelf aangewezen. Haar enige echte houvast en waar zij echt naartoe leefde was de therapie die zij één keer per week kreeg. Helaas vielen de laatste vier weken van de therapie uit door de vakantie. Hierdoor was ze helemaal van slag en uit haar ritme… ze moest echt even omschakelen en steun ergens anders zoeken.
Maak afspraken met je therapeut
Wanneer therapie uitvalt wegens een vakantie is dit vaak al een tijdje van tevoren bekend. Het is dan slim, zeker wanneer je je hier zorgen over maakt, om met je therapeut te bespreken hoe je deze periode zelf kunt overbruggen. Maak vast bepaalde afspraken van opdrachten die je kunt gaan doen of bespreek wat je kunt doen als het niet goed gaat. Op deze manier kun je er voor zorgen dat het wat minder spanning geeft voordat deze periode aanbreekt en daarnaast kan het je ook heel goed door de periode heen helpen.
Maak een plan voor overbruggingsperiode
Samen met je therapeut kun je een plan maken voor de periode waarin je geen therapie hebt. Dit kun je overigens ook zelf doen. Zorg dat je een bepaalde dagstructuur hebt want dit is iets wat vaak mist wanneer je vakantie hebt. Wel is dit heel belangrijk en veel mensen helpt het als een soort houvast om de dagen door te komen. Dit is overigens ook heel handig als je een eetlijst hebt. Bij het maken van een plan hoort ook dat je kijkt hoe je je vrije tijd gaat opvullen. Misschien kun je een leuk vakantiebaantje zoeken maar dan wel eentje die niet teveel energie van je vraagt. Verder kun je misschien op zoek naar een goed boek, een leuke serie gaan volgen of nieuwe dingen uitproberen. Kijk ook wanneer je sociale momenten kunt inplannen. Met wie kun je afspreken en wanneer? Het maken van een plan maakt alles wat overzichtelijker en het kan wat dragelijker aanvoelen. Op het moment dat ik een vakantie voor mij zie met allemaal ongevulde dagen, krijg ik het ook benauwd. Dit kun je simpelweg al veranderen door structuur in te bouwen en wat fijne dingen in te plannen voor jezelf (of dat nou een boek lezen, knutselen of een iets ondernemen is…). Bij het overbruggingsplan kun je ook denken aan bij wie je bijvoorbeeld steun zoekt als het je even teveel wordt.
Kijk naar alternatieve mogelijkheden
Dat je even niet bij je therapeut terecht kunt, hoeft niet direct te betekenen dat jij helemaal geen hulp kunt krijgen. In sommige gevallen is dit wel het geval hoor, maar het kan ook zo zijn dat er wel mogelijkheden zijn om in die periode bij een andere therapeut terecht te komen. Informeer bij jouw instantie of jouw therapeut naar de mogelijkheden wanneer je hier behoefte aan hebt.
Bespreek back up mogelijkheden
Misschien kun je in de tussentijd niet terecht bij een andere therapeut. Wel is dan handig om te bespreken welke back-up mogelijkheden er zijn. Hierbij gaat het niet om vervangende gesprekken, maar om wat je kunt doen als het echt niet gaat. Misschien wordt je dan verwezen naar de huisarts of een back-up psycholoog, maar het kan fijn zijn om van te voren te weten waar je eventueel terecht kunt.
♥ Zoek afleiding
Probeer je niet te focussen op het feit dat je in een bepaalde periode geen therapie hebt. Daardoor kan het bij voorbaat al heel moeilijk zijn en kun je het heel moeilijk voor jezelf maken terwijl het ook mogelijk is dat het je vrij goed afgaat.. ook al verwacht je dat misschien niet of zie je dat zelfs als iets dat onmogelijk is. Afleiding zoeken is heel belangrijk. Hierdoor verleg je je focus en geef je jezelf ook de kans om even aan iets anders te denken. Dit kan een sport zijn, een hobby, een leuk uitje met vrienden, je kunt beginnen aan een leuk boek, een nieuwe serie, films kijken, knutselen, etc.
♥ Afspreken en uitjes
Dit hoort deels natuurlijk bij het zoeken van afleiding, maar het is toch anders. Afleiding zoeken kan namelijk ook thuis en alleen, zoals een boek lezen, tekenen, spelletjes doen op de computer, etc. Dit kun je dus doen terwijl je je isoleert van de buitenwereld. Het is belangrijk om juist ook dingen te ondernemen met mensen om je heen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken met vrienden of familieleden, leuke dingen buiten de deur ondernemen, etc. Wanneer je niet zoveel mensen om je heen hebt, kun je je ook bevinden onder de mensen. Zo kun je bijvoorbeeld ook besluiten om in de bibliotheek te gaan lezen in plaats van thuis. Dit alles kun je ook opnemen in je dag of weekplanning.
♥ Zoek steun in eigen omgeving
Wanneer je de professionele steun even moet missen, is het nog belangrijker om je eigen sociale netwerk in te zetten. Zoek steun in jouw omgeving, praat met anderen en vraag om hulp wanneer dit nodig is. Hoe moeilijk dat ook is. Er komt ook vast weer een moment dat jij iets voor anderen kunt betekenen.
♥ Houd de herstart voor ogen
Wanneer je het even zonder hulp moet doen, kan het helpen om het moment dat dit weer terugkomt voor ogen te houden. Je hoeft het niet voor altijd ‘alleen’ te doen, het is tijdelijk. Dit besef maakt het vaak al wat leefbaarder.
♥ Periode om na te denken
ondanks dat de periode zonder therapie ontzettend lastig kan zijn, kun je dit ook als kans aangrijpen om eens na te denken over je herstelproces. Zie het als een periode van bezinning. Je kunt bijvoorbeeld reflecteren op hoe het tot nu toe is gegaan. Je kunt nadenken over de richting van de therapie, de band met je therapeut en of zijn/haar werkwijze bij jou past. Het kan heel fijn en verhelderend zijn om hier eens over na te denken. Zo kun je er achter komen of je wat therapie betreft op de goede weg zit of dat je liever of beter een andere kant op kunt gaan.
Wat is jouw tip of wat helpt jou op dit soort momenten?
Geef een reactie