Omdat de informatie over de klinische opname IKK van Novarum al wat verouderd is, geef ik jullie nu wat informatie daarover. Novarum is gevestigd in het centrum van Amsterdam, vlakbij het Museumplein. Novarum beschikt over 2 klinische opnames, de kliniek en de IKK. IKK staat voor Intensief Kortdurende Klinische zorg en is een behandeling van 8 weken waarbij je 5 dagen per week in de kliniek bent, dit kan zowel klinisch als dagklinisch zijn. Als je dagklinisch bent, word je elke ochtend om 08.00 uur en mag je om 19.30 uur weer naar huis. Als je klinisch bent, slaap je in de kliniek waar je dan een eigen slaapkamer met douche en toilet hebt.
Bij de IKK is de behandeling individueel gericht. Iedereen heeft eigen doelen en afspraak. Eén keer in de week heb je een gesprek met je behandelaar en aan het begin van je opname heb je een gesprek met de diëtiste. In de vierde week vindt er een evaluatie plaats. Je maakt hierbij een kort verlag van hoe jij de eerste 4 weken hebt ervaren. Je beschrijft hierin wat je beter vindt gaan en wat nog niet. De evaluatie wordt in het team besproken en hier krijg je vervolgens een terugkoppeling van.
De therapieën worden in de ochtend uren gegeven. In de middag ben je vooral bezig met opdrachten, planningen maken en het voorbereiden van je weekend. Het is hierbij niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld naar buiten gaan voor een wandeling. Bovendien mag je maximaal dertig minuten bewegen, behalve als je BMI te laag is.
Elke ochtend heb je dus therapie. Per dag ziet dit er als volgt uit:
Maandag
-Weekend nabespreking: Hier bespreek je hoe het weekend is gegaan. Je kijkt wat er goed en minder goed ging.
-Werkpunten: verder formuleer je een werkdoel voor die dag, dit doe je iedere dag.
Dinsdag
-Werkpunten: je formuleert opnieuw een werkdoel.
-Registratie: in deze groep worden de eet registraties besproken.
-Educatie: hier komen er verschillende thema’s aan bod. Het kan gaan over voedsel, lichaam, klachten etc.
Woensdag
-Werkpunten: je formuleert opnieuw een werkdoel.
-Cognitief: hier ga je je gedachtes uit dagen. Elke week moet je 1 cognitief inleveren. 1 cognitief wordt in de groep besproken.
Donderdag
-Werkpunten: je formuleert opnieuw een werkdoel.
-Cognitief
Vrijdag
-Werkpunten: je formuleert opnieuw een werkdoel.
-PMT
-Mindfullness
-Ontspannings therapie
-Weekend voorbespreking
Naast de werkpunten die iedere dag terugkomen is er ook iedere dag een socio-uur. Hierbij komen er één of twee socio’s een uur in de groep. Als je iets wil bespreken kun je jezelf op een lijst zetten zodat je hierover tijdens dit uur in gesprek kunt gaan.
Verder zijn er uiteraard ook vaste eetmomenten die gezamenlijk zijn. Bovendien dien je na de lunch en het avondeten een uur gezamenlijk in de huiskamer te blijven waar meestal ook een socio-therapeut aanwezig is.
De eettijden zijn als volgt:
Ontbijt: 08.15 uur
Tussendoortje: 10.30 uur
Lunch: 12.30 uur
Tussendoortje: 15.00 uur
Avondeten: 17.30 uur
Tussendoortje: 20.00 uur
Vanaf 19.30 uur heb je vrije tijd. Degenen die dagklinisch zijn gaan dan naar huis.
Ik hoop dat ik jullie hiermee een goed beeld heb gegeven van hoe de IKK eruit ziet. Ik heb de IKK als heel fijn en prettig ervaren. Het team van therapeuten vond ik erg goed en deskundige. Ik heb erg veel aan de therapieën gehad en vond dat er goed naar mijn hulpvraag werd geluisterd en er naar oplossingen werd gekeken.
Geef een reactie