Misschien heb je er nog nooit van gehoord, misschien heb je er juist zelf last van. Urineverlies kan voorkomen bij mensen met een eetstoornis. Vooral vrouwen kunnen hier last van krijgen. Is het een symptoom? Officieel niet. Toch kan urineverlies een probleem zijn tijdens het hebben van een eetstoornis. Waarom, hoe dat werkt en dat ik daar helaas zelf kort last van had, vertel ik je hieronder. Persoonlijk, maar misschien herkenbaar voor andere vrouwen.
Urineverlies is bij mensen die onder hoge druk staan en veel stress ervaren, zoals tijdens het hebben van een eetstoornis, niet vreemd. Wanneer er sprake is van stress of het niet kunnen omgaan met spanning, kun je last krijgen van stress incontinentie; urineverlies in stressvolle situaties of juist vlak daarna. Je kunt urine verliezen tijdens inspanning of ineens opmerken dat je het niet zo lang meer kunt ophouden en moet rennen naar het toilet bij thuiskomst.
Incontitentie is niet enkel iets waar vrouwen van 50+ mee te maken krijgen, zeker niet wanneer we het hebben over stress-incontinentie. Dit is een vorm van incontinentie waar iedereen last van kan krijgen. Eenmalig, of een bepaalde periode heel vaak. Het heet ook wel inspanningsincontinentie, omdat veel mensen die hier last van hebben urine verliezen tijdens stressvolle situaties, lachen, paniekaanvallen of sporten.
Obstipatie kan ook een oorzaak zijn van je urineverlies. Veel mensen met eetstoornissen hebben last van hun darmen en die darmen hebben weer grote invloed op je blaas. Als deze vol zitten, drukt dit op de blaas en kunnen je bekkenbodemspieren de urine soms niet tegenhouden. Als je veel druk moet zetten tijdens het ‘poepen’, -ja laten we het maar gewoon even zo noemen-, kunnen de zenuwen die je blaas besturen beschadigen. Langdurige obstipatie kan dus urineverlies veroorzaken.
Ik zelf heb een aantal keren in een hele stressvolle periode urineverlies gehad. Ik kon het dan niet goed meer ophouden, zelfs ook al had ik niet eens zo’n hele volle blaas. Ik stond op de wachtlijst voor behandeling, had flink wat ondergewicht, voelde me enorm gestresst en zat totaal niet in mijn lichaam. Ik leefde zoveel mogelijk ver van mijn lichaam af, omdat ik het haatte toen der tijd. Ook mijn darmen werkte niet goed en ik had vaak buikpijn. Mogelijk trok mijn lichaam het gewoon niet om alle functies optimaal te blijven besturen, terwijl ik er zo slecht voor zorgde.
Sommige periode’s dronk ik extreem veel water, andere weer veel te weinig. Ik kreeg ook af en toe blaasontsteking. Of dit allemaal met elkaar te maken heeft gehad, dat weet ik natuurlijk niet. Wel kan stress voor dit soort klachten zorgen en kan ik me goed voorstellen dat ik, de keren dat ik in mijn broek plaste bij thuiskomst na een drukke dag, stress-incontinentie had.
Inmiddels heb ik daar helemaal geen last meer van. Ik heb mijn gezonde lichaam gelukkig weer terug kunnen opbouwen. Mijn eetstoornis is ook alweer zo’n 6/7 jaar geleden ‘’afgerond”. Ik heb in therapie geleerd om op een gezonde manier met stress en spanning om te gaan. Ik heb weer contact leren maken met mijn lichaam door mindfulness en eet en drink regelmatig, waardoor mijn buik nu meestal gewoon goed werkt.
}
Bron
Ik heb niet meer ”in mijn broek geplast” sinds mijn eetstoornis. In groepstherapie sprak ik meer jonge vrouwen die dit eens hebben meegemaakt. Het is dus niet zo raar wanneer je een eetstoornis hebt. Ook deze vrouwen verklaarden dit zelf door stress, slechte lichamelijke gesteldheid of darmproblemen. Meestal was het ook niet van lange duur. Mocht dit bij jou wel zo zijn, overleg dan gerust met de huisarts.
Er kan ook een andere oorzaak achter urineverlies zitten. Mocht je je zorgen maken, schroom dan niet om met je huisarts te overleggen. Mogelijk heb je last van een blaasontsteking of andere problemen. Verder is het ook belangrijk om niet overmatig veel of weinig te drinken. Uit voeding haal je vocht en verder is het goed om 1,5 tot 2 liter te drinken per dag. Dat is ruim voldoende. Te weinig drinken is ook niet goed voor je nieren en blaas, dus let er ook op dat je echt die 1,5 liter haalt. Drink jij niet genoeg, dan heb je misschien hier wel wat aan. Met deze tips kun je jezelf herinneren om voldoende te drinken.
Urineverlies is niet raar, maar het is ook een teken van je lichaam dat het niet helemaal gezond is. Het straat onder spanning of er zit iets niet zo fijn in je buik. Geef hier aandacht aan. Doe eventueel bekkenbodem-oefeningen, bespreek het met je huisarts, doe ontspanningsoefeningen en zorg goed voor jezelf. Meestal gaan deze klachten weer over als je dat doet. Lukt het je niet alleen, vraag dan hulp. Je bent niet de enige.
En, een keertje de slappe lach hebben van plezier en dan bijna in je broek plassen, gebeurt iedere vrouw wel eens in haar leven. Dat is gelukkig een leukere oorzaak dan stress of lichamelijke problemen.
Herken jij dit?
Geef een reactie