Dat lijnen al lang niet meer alleen iets van volwassenen is, dringt langzaam tot ons door. De cijfers van het British Journal of Psychology liegen er niet om. Van kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud is de helft bang om te dik te worden. Van de 7 jarigen wil 70% dunner zijn en een jaar later volgt de helft al een dieet.
Kinderen krijgen steeds meer de indruk dat ze slank en mooi moeten zijn en dat dure kleding en spullen nodig zijn om gelukkig te worden. Dat bedenken ze niet zelf. Een Nederlands onderzoek ondersteunt de engelse cijfers en toont aan dat steeds meer hele jonge kinderen met een normaal gewicht al een verstoord lichaamsbeeld hebben.
### 11.000 Kinderen uit Utrecht beantwoorden vragen die gingen over lijnen en hoe zij zichzelf zagen. Zo vindt 7% van de 9 jarigen zichzelf te zwaar. Eenmaal op de middelbare school steigt dit percentage schrikbarend. Meer dan 50% van deze kinderen is bezig om af te vallen. Ze eten minder, sporten meer of volgen zelfs een dieet of gebruiken laxeermiddelen. Dit gedrag kan er toe bijdragen dat ze te weinig voedingsmiddelen binnen krijgen of een eetstoornis ontwikkelen.
Hoe ga je hier als ouder mee om, wat zeg je wel en wat zeg je beter niet. Hier een aantal “tips”.
* Leg niet te veel focus op het onderwerp voedsel. Het is iets dat we allemaal nodig hebben maar hoeft geen dagelijks gespreksonderwerp te zijn. Ook het continue benadrukken van wat gezond is, zorgt voor een overdosis aandacht voor eten. Het werkt vaak beter als normaal gezond eten aanwezig is zodat ze het zelf kunnen pakken zonder dat er te veel over gezegd wordt.
* Gebruik het woord “dieet”niet al te vaak. Kinderen vangen veel op als jij met vriendinnen praat en voor je het weet denken ze dat het normaal is dat een vrouw zich uithongert.
* Etenstijd hoort moment zonder stress te zijn. Het gaat om het gezelschap en het contact met elkaar niet om wat er gegeten wordt. Kinderen betrekken bij het bereiden van eten zorgt dat ze leren waar producten vandaag komen en hoe je ze klaar maakt.
*Opmerkingen van vaders over het gewicht of lichaam van hun dochters hebben vaak een enorme impact op jonge meisjes. Ze denken al snel dat alle mannen zo denken.
* Gebruik eten niet om emoties te voeden. Uitspraken als “nu heb ik iets lekkers verdiend” of “ik heb spijt dat ik dat gegeten heb” maken dat kinderen kunnen gaan denken dat eten iets is om je schuldig over te voelen.
* Geef complimenten over de functie van het lichaam van je kind en niet hoe het er uit ziet. Benadruk hoe goed ze rent of hoe mooi ze danst en vermijd beoordeling van haar uiterlijk. Kijk samen naar sporters om wat ze doen en niet naar beroemdheden omdat ze zo dun zijn.
* Als een kind dwangmatig met eten om gaat, duidt het vaak op een ander onderliggend probleem. Ga in gesprek om te weten te komen wat er scheelt. Voor kinderen die zich niet gezien of gehoord voelen, is “eten” een laatste redmiddel.
* Leg kinderen uit dat de media een vertekend beeld geven van beroemdheden. Door photoshop worden foto’s mooier gemaakt en stylisten zorgen voor een perfect plaatje. Dat is niet de realiteit.
Bovenstaande is niet meer dan een handreiking. Dingen die zo onschuldig lijken maar onzekerheid in de hand kunnen werken en het zelfbeeld van een kind flink kunnen vervormen. Alles waar je aandacht aan schenkt, groeit. Benadruk je het niet eten, afvallen, slank zijn en uiterlijk vertoon dan wordt dat groter en groter. Daarmee denkt een kind het daar om gaat in het leven en dat je dat moet doen of hebben om gewaardeerd te worden. Focus je meer op balans, vrij kunnen bewegen, zelfvertrouwen en innerlijk dan is dat wat zal groeien bij een kind.
Naast een gezinssituatie, leven kinderen echter ook op school en in relaties met vriendjes en vriendinnetjes. Je kunt een kind niet behoeden voor ongeluk en leed, maar je kunt het wel meegeven en leren hoe met tegenslag, afwijzing en verandering om te gaan.
Wat is uw mening over bovenstaande?
En heeft u misschien nog een aanvulling hierop?
foto’s weheartit.com
Geef een reactie