Tieners die zichzelf meerdere malen per week wegen, lopen meer risico om op een ongezonde manier aan de gang te gaan met afvallen en lijnen. Ook zou het een negatief effect hebben op de psychische gezondheid van jongeren. De meeste tieners en jong volwassenen ervaren een grote druk vanuit de maatschappij om te voldoen aan het schoonheidsideaal omtrent het ‘perfecte’ lichaam of gewicht. Vaak wegen zou deze druk kunnen versterken.
Volgens onderzoeker Virginia Quick, van de University of Minnesota’s School of Public Health, is het getal op de weegschaal niet de enige manier om gezondheid te meten. Artsen, ouders en opvoeders zouden meer de nadruk moeten leggen op emotionele en mentale gezondheid. Door tieners, die willen afvallen, te vragen hoe ze zich voelen over zichzelf en hun lichaam, kom je meer te weten over hun gezondheid dan wanneer je alleen kijkt naar wat de weegschaal zegt. ###
Volgens het onderzoek, waar 2300 jongeren aan meededen, hebben tieners die regelmatig op de weegschaal staan, meer kans om in de ban te raken van extreme afvalmethoden. Te denken valt aan vasten, eetbuien en braken. Ook lopen jongeren risico om psychische problemen als depressie, angst, dwang en een laag zelfbeeld te ontwikkelen, door vaak te wegen.
Je gewicht bijhouden wordt meestal gezien als een effectieve manier om af te vallen. Het schijnt bij volwassenen met overgewicht meestal ook wel positief te werken. Bij jongeren zorgt het echter vooral voor een ongezonde obessie met gewicht, lichaamsvormen en voedsel.
Tijd om ook wat minder te gaan wegen?
Lees meer over: de weegschaal en een eetstoornis
Bron:www.cfah.org
Foto 1: http://www.flickr.com/photos/-paulh/4517197776/
Geef een reactie