Hoe maak je van een worsteling juist je kracht? Het grootste deel van mijn leven worstelde ik met een laag zelfbeeld, eetbuien, lijnen en overmatig sporten. Nu help ik als diëtist intuïtief eten anderen die dit ook doormaken.
Mijn eetproblemen startten halverwege mijn basisschoolperiode. Dat het eetproblemen waren, wist ik toen nog niet. Voor mij was het namelijk geen probleem, maar eerder een oplossing om met moeilijke situaties en gevoelens om te gaan. Als we uit school kwamen, haalden mijn vriendinnen en ik stiekem grote hoeveelheden snoep. Terwijl dit hen (waarschijnlijk) ging om de kick van iets doen wat niet mag, was het voor mij een ontsnapping.
In dezelfde periode werd ik onzeker over m’n lichaam, door opmerkingen van anderen en door mijn eigen kritische en perfectionistische blik. Tijdens een middagje zwemmen hield ik voor het eerst een handdoek voor mijn buik om hem te verstoppen en een paar jaar later durfde ik helemaal niet meer in zwemkleding naar buiten. Tijdens een gezinsvakantie in Spanje hield ik zelfs mijn driekwartbroek aan in de zee.
Op de middelbare school begon ik met lijnen. Ik las me in over de snelste manieren om af te vallen en experimenteerde met de minimale hoeveelheid eten die ik nodig had om nog enigszins te kunnen functioneren. Ik ging naar de sportschool, het liefst 5 dagen per week. Periodes van lijnen begonnen zich af te wisselen met periodes van eetbuien. Mijn fixatie op eten en afvallen waren een manier om zo min mogelijk met negatieve emoties en gedachtes om te hoeven gaan.
Het ging steeds slechter met me en ik realiseerde me dat ik hulp nodig had. Ik startte met gesprekken bij een schoolmaatschappelijk werker, later werd dit een psycholoog en weer later een groepstherapie bij Centrum eetstoornissen Ursula. Wat mij het meest opviel was: de behandeling voor mijn eetstoornis ging niet over eten. Het ging veel meer over mijn gevoel en ervaringen, onzekerheid, controle loslaten, voor mezelf durven opkomen en grenzen stellen. Langzaam kreeg ik hierdoor ook meer grip op mijn eetproblemen.
In 2017 moest ik een studierichting kiezen. Door mijn interesse in voeding, leek het me leuk om de opleiding Voeding en Diëtetiek te doen. We kregen het eerste jaar veel les over de richtlijnen van een gezond voedingspatroon, waarbij we ook calorieën moesten tellen. Ik merkte dat dit de drempel verlaagde om ook voor mezelf weer calorieën te gaan tellen. Ik had tijdens therapie allerlei tools geleerd die me heel erg hielpen, maar omdat mijn relatie met eten nog gespannen was, viel ik toch terug in oud gedrag.
Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding kwam ik een artikel over intuïtief eten tegen. Intuïtief eten is een methode waarbij je erop leert vertrouwen dat je lichaam je kan aangeven wat het nodig heeft. Ik vond dit meteen een heel mooie methode. Het gaat over goed voor je lichaam zorgen en jezelf dingen toestaan; niet over diëten, afvallen en jezelf dingen verbieden, zoals ik tijdens de opleiding leerde en veel om me heen en op social media zag.
Ik begon de methode van intuïtief eten op mezelf toe te passen en leerde steeds beter mijn honger- en verzadigingssignalen herkennen. Ook werkte ik aan het verminderen van mijn schuldgevoel en afstraffende gedachtes als ik iets ‘ongezonds’ at. Langzaam verbeterde mijn relatie met eten. Ik dacht vaker: hoe kan ik beter voor mezelf en mijn lichaam zorgen? in plaats van dat ik mezelf streng toesprak en eetregels oplegde. Hoe meer ik durfde te vertrouwen op mijn lichaam, hoe meer ik mijn eetregels durfde los te laten.
Het moeilijkst aan intuïtief eten, zeker in het begin, vond ik de angst om de controle te verliezen over het eten en hierdoor aan te komen. Door in kleine stapjes te gaan, lukte het me om door te zetten. Als er bijvoorbeeld nog erg veel producten zijn die je spannend vindt om te eten, kun je dit product voor product oefenen. Ook beginnen met beter leren luisteren naar je honger en verzadiging helpt om meer vertrouwen te krijgen in je lichaam. Toen ik eenmaal begon te merken dat ik meer rust in mijn hoofd kreeg en minder streng voor mezelf werd, gaf dit steeds meer vertrouwen om door te gaan. Intuïtief eten is een proces waarin je jezelf en je lichaam steeds beter leert kennen; het hoeft niet allemaal meteen goed te gaan!
Diëtist Kristen – Eten op Gevoel
Toen ik anderen met voedingsproblemen ging begeleiden, realiseerde ik me dat er veel meer mensen zijn die baat kunnen hebben bij intuïtief eten. Daarom ben ik me hier verder in gaan specialiseren en heb ik mijn eigen bedrijf ‘Diëtist Kristen – Eten op Gevoel’ opgericht.
Intuïtief eten kan een mooie stap zijn voor mensen die bijvoorbeeld al heel lang bezig zijn met diëten en een alternatief zoeken, of als nabehandeling van een eetstoornis. In onze maatschappij wordt diëten, calorieën tellen en hoeveelheden afwegen als normaal gezien. Door intuïtiever te leren eten maak je jezelf hier weerbaarder voor.
Om te kunnen starten met intuïtief eten is het belangrijk dat je in een stabiele situatie zit, waarin je jezelf voldoende kunt voeden en niet (meer) braakt en/of laxeert. Ook als je helemaal geen contact hebt met je honger- en verzadigingssignalen, bijvoorbeeld doordat je lichaam nog aan het herstellen is van een eetstoornis, kun je beter nog even wachten.
Als je interesse hebt in intuïtief eten, zou ik je vooral willen aanraden om, zeker in het begin, hulp te vragen. Een professional kan je helpen met inschatten of het verstandig is om te beginnen en een plan te maken die bij jou en je doelen aansluit.
Elk traject is weer anders, omdat iedereen andere doelen heeft en op een eigen tempo gaat. Dat maakt het werk ook zo leuk! Het mooiste compliment vind ik als cliënten me vertellen dat ze het idee hebben alles aan me te kunnen vertellen. Die vertrouwensband had ik vroeger zelf bij hulpverleners ook nodig en vind ik heel belangrijk.
Geef een reactie