”Misschien moet je eens wat minder snoepen” hoor ik de moeder tegen één van mijn beste vriendinnen zeggen. We zitten inmiddels op de middelbare school en zij is de afgelopen tijd best wel wat aangekomen. Ik zie haar met haar ogen rollen terwijl we allebei nog wat chips eten. Kinderen kunnen door allerlei redenen wat te zwaar zijn of worden. De één is nu eenmaal wat steviger gebouwd en de ander groeit wellicht op in een gezin waar wat minder gezond geleefd wordt of het kind eet zelf vaak ongezond en beweegt niet voldoende. Natuurlijk kunnen er ook allerlei psychische klachten aan ten grondslag liggen.
Als een kind te zwaar is en/of te weinig beweegt, kan het goed zijn om als ouder het kind te stimuleren om juist wel gezond te eten en wat meer te bewegen. Wat echter niet werkt, is het kind onder druk zetten om af te vallen en te gaan sporten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Curtin University.
Tijdens dit onderzoek werden honderd tieners tussen de dertien en negentien jaar dertien maanden lang gevolgd. Om een kind op een gezonde wijze af te laten vallen en te bewegen, is het met name belangrijk dat ouders eerst het goede voorbeeld geven door hun eigen gedrag aan te passen. Door jongeren onder druk te zetten zouden zij zelfs een verkeerd beeld over zichzelf en hun lichaam kunnen krijgen.
Door de druk van ouders blijft het gewicht van de tieners over het algemeen hetzelfde of neemt deze zelfs toe. Dit is ook het geval als de ouders zelf niets veranderen in hun eet- en beweegpatroon, terwijl er wel verschil te merken is als ouders gezonder gaan leven. Tijdens het onderzoek was namelijk te zien dat de meeste tieners van die ouders uiteindelijk een lager BMI hadden.
Onderzoeker Mullan geeft aan dat jongeren in de puberteit vooral bezig zijn met het zoeken naar zelfstandigheid. Het uitoefenen van druk door ouders is daardoor niet effectief en kans zelfs averechts werken. Wel nemen tieners nog steeds gemakkelijk het gedrag van ouders over, wat maakt dat ze sneller gezonder gaan leven als de ouders dat ook doen. Dit kan bovendien een boost geven aan het zelfvertrouwen omdat het tieners het gevoel kan geven dat zij zelf de controle hebben over hun leven.
De druk van ouders werkt dus niet bepaald positief en kan in sommige gevallen zelfs leiden tot problemen met eten en of eetstoornissen. Sommige tieners voelen zoveel druk om af te vallen en/of krijgen zo’n vertekend zelfbeeld dat zij hierin doorslaan en een psychische stoornis ontwikkelen. Veelal spelen hier natuurlijk ook andere factoren mee zoals onzekerheid en problemen op school en werk of in sociale contacten. Al met al is het van belang dat ouders hun kinderen op positieve wijze stimuleren en het goede voorbeeld geven.
Hebben jouw ouders een rol gespeeld rondom problemen met eten en gewicht?
Geef een reactie