Veel eetstoornissen op Eerste Hulp

Een significant percentage jongeren, die op de eerste hulp van het ziekenhuis belandt, heeft een eetstoornis. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuw Engels onderzoek. Bovendien vonden de onderzoekers dat de jongeren regelmatig ook last hebben van een depressie en een verleden hebben met middelenmisbruik.

‘Ze belanden op de eerste hulp voor andere zaken – en het is dan aan de zorgverlener om te weten waarop te letten. Eerste hulp afdelingen kunnen de jongeren verwijzen naar andere hulpverlening, net als dat wordt gedaan bij middelenmisbruik. Het kan zorgen voor een wake-up call of een kans om iemand de juiste richting in te duwen’, aldus Suzanna Dooley-Hash van de universiteit van Michigan.

De onderzoekes onderzochten 942 jongeren tussen de 14 en 20 jaar oud die de eerste hulp afdeling binnenkwamen tussen oktober 2010 en maart 2011.

Volgens de SCOFF test bleek 16 procent van de 942 jongeren positief te scoren op het hebben van een eetstoornis. Ongeveer 150 jongeren die de eerste hulp afdeling bezochten, kampte dus met een eetstoornis.

Ze ontdekten ook dat 69,5% van de jongeren met een eetstoornis een normaal gewicht of licht ondergewicht had. Zo’n 19,3% had overgewicht en 11,5% had extreem overgewicht. De meisjes hadden 3,27 keer zoveel kans om een eetstoornis te hebben dan de jongens. Depressiviteit en middelenmisbruik kwam meer voor bij de groep met eetstoornis die op de eerste hulp kwam, dan bij de groep zonder eetstoornis die op de eerste hulp kwam.

Deze resultaten benadrukken het belang van alertheid op symptomen van een eetstoornis (en depressie en middelenmisbruik) bij jongeren. 

Bron: news-medical.net

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

8 reacties op “Veel eetstoornissen op Eerste Hulp”

  1. Best heftig om zo te lezen…
    eerste hulp…

  2. wat nog raarder is,
    Mijn HB veel te laag. naar de internist.
    vol gepompt met ijzerinfuus en daarna maandelijks een week pillen. Ja je bent wel dun
    eet je vlees? nee niet echt. b12 uitgeput
    en bij niemand, HA of internist gaat er een lampje branden!!

    komt het misschien dat ik 32 ben ofzo?
    toch slecht….

  3. De SCOFF-vragenlijst kan duiden op een eetprobleem, maar geeft zeker geen diagnose.. Ik denk dat het uiteindelijke aantal dus nog wel iets lager ligt.

  4. Is het ook niet deels jouw verantwoordelijkheid om dat te vertellen aan de internist of HA?

  5. Uhm.. als ik het onderzoek zo lees, dan denk ik; wat is nu het verband tussen eetstoornissen bij jongeren en de eerste hulp? Ze kwamen er voor allerlei zaken en heeft dan niet iedereen evenveel kans om op de eerste hulp te belanden? Met andere woorden is het wellicht niet gewoon representatief voor het voorkomen van eetstoornissen onder jongeren in Engeland in die bepaalde plaats/regio?

  6. Misschien is er wel een verhoogde kans op de eerste hulp te belanden als iemand een eetstoornis heeft. Verder ken ik die hele SCOFF test niet, dus weet ik ook niet of je daarmee kunt vaststellen of iemand een eetstoornis heeft. En stel dat het een betrouwbare methode is, waarom wordt dat dan niet fequenter gebruikt? Bij mijn weten zijn dit soort testen minder betrouwbaar, doordat ze gebasseerd zijn op stereotype kenmerken/vooroordelen. Daarnaast bestaat de kans dat iemand in diezelfde periode 2 maal bij de eerste hulp is geweest, hoe gaan ze daar mee om in hun onderzoek? Dus bedenk goed van te voren hoe je dit soort onderzoeken interpreteerd. Want er zijn genoeg die foute conclusies verbinden aan onderzoeken waarbij de beeldvorming van mensen wordt beinvloed, vooral in reclame’s en bij spraakmakende media. Zelf ben ik ook bij de eerste hulp geweest. En daar is besloten dat ik zou worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar ik blijf erbij dat zowel opname, als eerste hulp overdreven is geweest!

  7. @ meadow.Ik zeg niet dat het goed is maar als jij 32 bent kun je zelf prima aangeven wat het probleem is.

  8. Het is niet heel wereldschokkend. Jongeren met psychische problemen zullen eerder op de EH komen bijv door zelfmoordpogingen of middelenmisbruik. Bij een stoornis die enorm effect op het lichaam heeft zal dit percentage nog hoger zijn. Het kan ook zijn dat iemand flauw valt door gebrek aan eten bijv. dan kun je ook op de EHBO komen. Al met al niet heel bijzonder of nieuw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *