Veel studenten in het hoger onderwijs hebben te maken met psychische klachten. Een belangrijke oorzaak hiervoor is, naast problemen in de privésfeer, de toenemende prestatiedruk. Deze druk komt niet alleen voort uit de studie zelf, maar ook uit social media. Deze leveren een grote bijdrage aan het zelfbeeld van de studenten en daarmee samenhangende ‘Fear of Missing Out’. Hierdoor neemt de stress toe en ontstaan angststoornissen, burn-outklachten en een toename van het gebruik van amfetaminen, Ritalin en alcohol.
Uit recente cijfers van hogeschool Windesheim op basis van onderzoek onder meer dan 3.000 studenten blijkt dat bijna zeven op de tien studenten (68.9%) vaak tot zeer vaak prestatiedruk ervaart. 60% vindt dat die druk is toegenomen. Bij 14.4% van de deelnemers zijn serieuze angst- en depressieklachten geconstateerd. Zelf geeft 37.5% aan met psychische klachten te kampen.
“Bijna de helft van die 37.5% zoekt ook hulp bij professionele hulpverleners: studentenpsychologen, decanen, studiebegeleiders of een psycholoog. Daar staat tegenover dat dit vaak in een laat stadium gebeurt. Te veel studenten blijven ermee lopen of delen hun problemen uitsluitend in eigen kring” aldus onderzoeker Jolien Dopmeijer
Op basis van het onderzoek op Windesheim blijkt dat 18 procent van de onderzochte studenten een matig tot hoog risico op suïcide heeft. Uit eerder, vrij recent onderzoek van het CBS een toename onder twintigers, van 148 suïcide gevallen in 2010 naar 175 in 2016.
“Deze risicogroep denkt actief na over het uitvoeren van suïcide, wat illustreert hoe serieus hun klachten zijn” aldus onderzoeker Jolien Dopmeijer in Trouw
Gelukkig beoordeelt de meerderheid van de studenten hun eigen gezondheid als ruim voldoende. Zij voelen zich gesteund door medestudenten en familie en thuis bij de onderwijsinstelling. Ze zijn ook zelfverzekerd. De eerste voorlopige resultaten bij Inholland en Windesheim laten zien dat 40 % van de studenten met veel stressklachten (futloosheid, angstgevoelens, piekeren, slaapproblemen) overweegt te stoppen met de opleiding. Bovendien lopen zij twee keer zo vaak studievertraging op.
“Veel studenten doen aan binge drinken: vijf, zes glazen per gelegenheid” in Trouw
Ruim 85% van de studenten drinkt per week meer dan vijftien glazen alcohol. Volgens het onderzoek kan bovendien een derde van de alcohol gebruikende mannelijke studenten als een overmatige drinker beschouwd worden (meer dan 21 glazen alcohol per week), en 24.4% van de alcohol gebruikende vrouwelijke studenten (meer dan 14 glazen per week).
“De prestatiedruk en psychische problemen onder studenten zijn een groot, serieus probleem. Het is mooi dat we de krachten met zoveel partijen hebben kunnen bundelen en tot dit actieplan zijn gekomen. We willen aan de slag” Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg
Naar aanleiding van het onderzoek komt het Netwerk Studentenwelzijn, waar dertig partijen die zich bezighouden met de gezondheid van studenten deel van uitmaken, met een actieplan. Dit plan bevat een aantal concrete stappen op het gebied van bewustwording, preventie en voldoende hulpaanbod, die moeten leiden tot een verbetering van het studentenwelzijn in het hoger onderwijs.
Fotografie: Pexels
Geef een reactie