Veel studenten angstig en depressief

Veel studenten in het hoger onderwijs hebben te maken met psychische klachten. Een belangrijke oorzaak hiervoor is, naast problemen in de privésfeer, de toenemende prestatiedruk. Deze druk komt niet alleen voort uit de studie zelf, maar ook uit social media. Deze leveren een grote bijdrage aan het zelfbeeld van de studenten en daarmee samenhangende ‘Fear of Missing Out’. Hierdoor neemt de stress toe en ontstaan angststoornissen, burn-outklachten en een toename van het gebruik van amfetaminen, Ritalin en alcohol.

Uit recente cijfers van hogeschool Windesheim op basis van onderzoek onder meer dan 3.000 studenten blijkt dat bijna zeven op de tien studenten (68.9%) vaak tot zeer vaak prestatiedruk ervaart. 60% vindt dat die druk is toegenomen. Bij 14.4% van de deelnemers zijn serieuze angst- en depressieklachten geconstateerd. Zelf geeft 37.5% aan met psychische klachten te kampen. 

studenten druk

“Bijna de helft van die 37.5% zoekt ook hulp bij professionele hulpverleners: studentenpsychologen, decanen, studiebegeleiders of een psycholoog. Daar staat tegenover dat dit vaak in een laat stadium gebeurt. Te veel studenten blijven ermee lopen of delen hun problemen uitsluitend in eigen kring” aldus onderzoeker Jolien Dopmeijer

Op basis van het onderzoek op Windesheim blijkt dat 18 procent van de onderzochte studenten een matig tot hoog risico op suïcide heeft. Uit eerder, vrij recent onderzoek van het CBS een toename onder twintigers, van 148 suïcide gevallen in 2010 naar 175 in 2016.

“Deze risicogroep denkt actief na over het uitvoeren van suïcide, wat illustreert hoe serieus hun klachten zijn” aldus onderzoeker Jolien Dopmeijer in Trouw

Gelukkig beoordeelt de meerderheid van de studenten hun eigen gezondheid als ruim voldoende. Zij voelen zich gesteund door medestudenten en familie en thuis bij de onderwijsinstelling. Ze zijn ook zelfverzekerd. De eerste voorlopige resultaten bij Inholland en Windesheim laten zien dat 40 % van de studenten met veel stressklachten (futloosheid, angstgevoelens, piekeren, slaapproblemen) overweegt te stoppen met de opleiding. Bovendien lopen zij twee keer zo vaak studievertraging op.

“Veel studenten doen aan binge drinken: vijf, zes glazen per gelegenheid” in Trouw

Ruim 85% van de studenten drinkt per week meer dan vijftien glazen alcohol. Volgens het onderzoek kan bovendien een derde van de alcohol gebruikende mannelijke studenten als een overmatige drinker beschouwd worden (meer dan 21 glazen alcohol per week), en 24.4% van de alcohol gebruikende vrouwelijke studenten (meer dan 14 glazen per week).

student druk

“De prestatiedruk en psychische problemen onder studenten zijn een groot, serieus probleem. Het is mooi dat we de krachten met zoveel partijen hebben kunnen bundelen en tot dit actieplan zijn gekomen. We willen aan de slag” Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg

Naar aanleiding van het onderzoek komt het Netwerk Studentenwelzijn, waar dertig partijen die zich bezighouden met de gezondheid van studenten deel van uitmaken, met een actieplan. Dit plan bevat een aantal concrete stappen op het gebied van bewustwording, preventie en voldoende hulpaanbod, die moeten leiden tot een verbetering van het studentenwelzijn in het hoger onderwijs.

Fotografie: Pexels

Welke druk ervaar jij als student?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

12 reacties op “Veel studenten angstig en depressief”

  1. Ik heb klasgenoten die studeren, 20 uur per week werken, sporten, bij een vereniging zitten en meer. Dat is vragen om moeilijkheden. Mensen hebben rust nodig.
    Je kan ook alleen lenen of een zaterdagbaantje nemen. Natuurlijk bouw je meer schuld op, maar je gezondheid staat op nr. 1.
    Overigens denk ik dat dit voor alle opleidingen geldt.. van MBO tot WO.

  2. Ik ervaar vooral de druk om een goed gevuld CV te hebben. Met goede cijfers voor studie en bijbaantjes en vrijwilligerswerk of een bestuursjaar bij een vereniging. Omdat er toch vaak gezegd wordt dat dat de beste manier is om aan een goede baan te komen of toe gelaten te worden op een goede masteropleiding.
    En ik heb best wel een groot gat op mijn CV vanwege therapie en rust die ik heb moeten nemen. Ik ben daardoor ook een stuk ouder dan mijn medestudenten. En omdat ik nog steeds in behandeling ben, gaat het ook nog wat langer duren voordat ik mijn studie heb afgerond. Dus daar maak ik me soms wel zorgen over, ookal weet ik nu dat mijn gezondheid belangrijker is.
    Goed dat ze een plan hebben! Ik hoop dat het studenten echt gaat helpen.

  3. Ergens vraag ik me ook af of het niet komt door dat er te veel mensen boven hun macht willen studeren. Nog nooit stroomde er zoveel mensen door van MBO naar HBO en van HBO naar de Uni. Studeren zij niet gewoon ‘boven hun niveau’?
    Al vind ik het stigmatiserend om over niveau te spreken, ik denk dat dit het best duidelijk maakt hier wat ik bedoel.

    Dat heeft natuurlijk ook te maken met de maatschappelijke druk, dus zal enigszins hand-in-hand gaan. Er is niks met ‘alleen HBO’ of ‘alleen MBO’. Als dat is wat bij jou past? Uiteindelijk is over het algemeen een bepaald IQ nodig (naast motivatie) om op een normale manier een bepaald onderwijsniveau te doorlopen. Met minder kan het misschien ook; maar dat kost dan wel meer tijd/energie. En dan ga je inderdaad misschien wel sneller over de kop..

  4. Ik herken dit heel hard.

    Ikzelf ben student geneeskunde. Door de onderlinge competitie zie ik heel veel studenten rondom me zichzelf kapot werken voor hun studies, maar daarnaast ook extracurriculaire activiteiten doen. Je wordt ook gewoon scheef bekeken als je op sociaal vlak niet meedoet met de rest, dus heel veel studenten lopen zichzelf voorbij.
    Door mijn eetstoornis ben ik er een jaar tussenuit geweest en heb ik vooral heel erg geleerd om mezelf op de eerste plaats te stellen. Ik heb een beperkte vriendenkring, studeer met mate en geniet van dingen die ik leuk vind. Buiten mijn studie probeer ik niet te veel verantwoordelijkheden meer op te nemen omdat ik daar te veel stress van krijg. En toch voel ik langs alle kanten die druk om socialer te zijn, meer uit te gaan, meer aanwezig te zijn in buitenschoolse activiteiten, mezelf bij verenigingen aan te sluiten,… Als je jezelf geen grenzen oplegt, dan word je meegezogen in een veel te druk leven waarin je verstikt en je nooit gelukkig kan worden.

  5. Heb vooral last van de druk die ik mezelf opleg. Ik moet de beste van de klas zijn anders ben ik niks waard. Gelukkig heb ik een docent die me daarin soms wat afremt en voor me relativeert. “ik doe deze opleiding toch voor mijn plezier” Als ik voor zekerheid en minder druk had willen kiezen had ik geen theateropleiding moeten gaan doen.

  6. En dit is dan precies waar de nieuwe musical peter pan van mijn musicalverening over gaat. Ik kan niet wachten tot ik dit verhaal in het theater mag neerzetten!

  7. Ik heb mij laten meeslepen in de onderlinge competitie, dat is bij de exacte wetenschappen behoorlijk sterk, zeker tijdens mijn master met alle internationale studenten. Maar een groot deel kwam ook uit mijzelf. Ik moest en zou bij de besten horen, ik hoopte dat ik mij daardoor beter over mijzelf zou gaan voelen. Ik had al psychische problemen ver voordat ik ging studeren, het studeren heeft het alleen erg aangewakkerd. Uiteindelijk hoorde ik bij de besten, maar heb ik mijzelf helemaal kapot gestudeerd, 80 uur per week was normaal, en was op het moment van afstuderen letterlijk bijna dood. Aan die cum laude titel heb ik dan ook niets gehad. Nu zit ik met een groot gat in mijn cv waardoor het geen donder meer uitmaakt hoe ik gepresteerd heb… ik heb alsnog gefaald…

    1. Wat heftig! Bedankt voor het delen en veel sterkte!

  8. Sorry hoor, maar ik vind de term binge-drinken hier wel wat al te rap van stal gehaald en eigenlijk vind ik ook dat dit soort onderzoek (en zeker de interpretatie ervan) beslist niet op het hbo thuishoort.

    Alle problemen die genoemd worden zijn op zich al erg genoeg, amateuristisch onderzoek en overdrijving helpen niet om er aandacht voor te krijgen – en al helemaal niet om serieus genomen te worden of verbeteringen te bewerkstelligen.

    Wat niet wegneemt dat het goed is om hier reacties op te vragen. Het zou me niet verbazen als de comments onder dit bericht meer inzicht geven in de problemen die leven onder studenten dan het aangehaalde onderzoek.

  9. Ik denk dat wij aannemen dat het leven zonder problemen moet gaan.Elke tijd heeft zijn eigen moeilijkheden.
    Nu moeten mensen gelijk ALLES hebben,meteen succesvol en geslaagd zijn en veel geld hebben in plaats van het te verdienen door moeite en ervaring.Ik denk dat het een probleem kan zijn,maar dat is dan de prijs van deze tijd ,lijkt mij.
    Leven betekent veel meer dan presteren en genieten.

  10. Soms moet je je ergste angsten ondergaan om vrij te kunnen zijn.
    Het “Missing Out ” zou misschien de weg naar je EIGEN geluk kunnen zijn !☺

  11. Ga toch leven leuk straks een baan met nog grotere werkdruk en een koophuis en 2 auto’s en kinderen die je nooit ziet neem van mij aan dat is het echt niet maar veel succes studenten studeer je te pletter werk je kapot en over 30 jaar klagen oh wacht dat doen jullie nu al je bent baas over je eigen leven sterkte of alvast gecondoleerd met het verlies van je eigen leven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *