Vegetarisch en plantaardig eten met een eetstoornis

Op het forum van Proud2Bme zie ik weleens vragen voorbijkomen over vegetarisch of plantaardig eten met een eetstoornis. Is het handig om die verandering in je eetpatroon aan te brengen tijdens je herstel? Is het gezonder of krijg je juist tekorten? Wat zijn redenen om voor een vegetarisch of plantaardig eetpatroon te kiezen? Hoe zien die ‘hokjes’ eruit en wat past waarin? Wat als je van je ouders of behandelaar niet vegetarisch of plantaardig mag eten? Wat als je graag vlees eet, maar je ook worstelt met twijfels en schuldgevoelens? Op welke manieren kan je bewuster eten en met aandacht voor het milieu en dieren? Een hele hoop vragen dus en misschien heb jij er nog wel meer. We hebben hier ook al een hoop over geschreven op onze website. In deze blog vind je een overzicht van al die informatie.

Is vegetarisch eten eetgestoord?

Een vraag die – misschien – als eerste in je hoofd oppopt wanneer je het hebt over vegetarisch eten met een eetstoornis: is vegetarisch eten eetgestoord? Misschien vraag je je dit zelf af omdat je eetstoornis overal mee aan de haal gaat. Maar misschien krijg je deze vraag ook wel van je omgeving, omdat ze niet snappen waarom je vegetarisch zou eten en ze zich zorgen maken over je wanneer je met een eetstoornis worstelt. In de blog ‘Bewust vegetarisch of eetgestoord‘ uit 2012 wordt geschreven over een onderzoek dat uitwijst dat wanneer je een eetstoornis hebt of hebt gehad, de kans 4,5 keer zo groot is dat je vegetarisch of plantaardig gaat eten. Het is dus niet zo dat je een eetstoornis krijgt van vegetarisch eten of dat vegetarisch eten eetgestoord is, maar de kans dat je vegetarisch gaat eten is wel groter wanneer je een eetstoornis hebt gehad.


Bron

Hoe komt dat dan, vraag je je misschien af, dat wanneer je een eetstoornis hebt of hebt gehad, die kans zoveel groter is? Zelf denk ik dat dat met verschillende dingen te maken kan hebben. Allereerst ben je veel bewuster bezig met wat je eet, dus denk je daar gemiddeld gezien waarschijnlijk meer over na dan iemand die geen eetstoornis heeft. De optie om vegetarisch te gaan eten, komt misschien helemaal niet op bij mensen die hier nooit over nadenken. Maar als je een eetstoornis hebt, ben je veel meer bezig met voeding en is het besef dat je deze keuze kan maken wellicht groter. Als het dan goed bij jou aansluit, zal je die keuze waarschijnlijk eerder maken.

De keuze om vegetariër of veganist te worden kan best komen vanuit eetgestoorde gedachten. Dat betekent niet dat het eetgestoord is, maar het sluit niet uit dat je eetstoornis er niet mee aan de haal kan gaan. Hoe weet je nou of het voor jouzelf vanuit gezonde beweegredenen of eetgestoorde beweegredenen is? In de blog ‘Is vegetarisch eten eetgestoord‘ vind je een aantal voor- en tegenargumenten bij de stelling dat vegetarisch eten eetgestoord is. Herken jij je in deze argumenten? Wat geldt voor jou en wat niet? Misschien speelt ook wel een beetje van beide?

In de blog ‘Eetstoornis en vegetariër worden‘ schrijft Lisa over hoe de keuze om vegetariër te worden in eerste instantie vanuit haar eetstoornis kwam, maar haar later juist motiveerde om gevarieerder te eten op een manier waar ze zich juist goed bij voelde. Het één hoeft het ander dus niet uit te sluiten, maar het is wel goed om kritisch te blijven op je beweegredenen en het daar ook over te blijven hebben. Want het kan motiverend werken en een voor jou fijnere band met voeding helpen ontwikkelen, maar het kan ook voelen als jezelf meer regels opleggen, waar je eetstoornis weer mee aan de haal gaat. In de blog ‘Veganisme en een eetstoornis‘ schrijft Nouska hoe zij hier een balans in heeft gevonden. Een uitgebreid artikel, dat op een eerlijke manier verschillende kanten belicht.

Vegetarisch of plantaardig eten in de eetstoorniskliniek

Ook hoor ik wel eens dat behandelaren twijfelen of het in een kliniek of bij een deeltijd behandeling handig is om vegetarisch te eten. Ik heb wel het idee dat dat steeds minder een discussiepunt is, omdat er tegenwoordig heel veel volwaardige vervangers zijn op dit gebied. Volledig plantaardig eten maakt het wat lastiger om aan al je voedingsstoffen te komen. Met een gezond eetpatroon kan het heel goed, maar je moet er wel over nadenken en er bewust dingen op aanpassen. Binnen een kliniek kan dat lastig zijn, omdat je te maken hebt met een budget en steeds voor een groep eten moet verzorgen. In dat geval kan het een struikelblok zijn. Maar het zal per behandeling verschillen.

In de blog ‘Voedingstrends in de eetstoornis kliniek‘ uit 2016 vertelt manager behandelzaken van Centrum Eetstoornissen Ursula hoe in de kliniek in Leiden met voedingstrends – ook veganisme – wordt omgegaan. Ze stelt dat ze er tegen is om te zeggen ‘we doen het hier nu eenmaal zo’ en dat het belangrijk is om te kijken naar persoonlijk wensen, maar dat ze wel wil blijven waken niet mee te gaan met de angsten vanuit de eetstoornis. Een mooi en interessant artikel om te lezen, vind ik!

Vegetarisch of veganistisch eten en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen

Vegetarisch of veganistisch eten; is dat wel gezond? Ik weet nog goed dat toen ik in groep 8 zat en geen vlees meer wilde eten, iedereen zei dat het ongezond was en dat ik ijzer tekort zou komen. Er heerste meer dan nu het stereotype dat mensen die geen vlees eten dunne, bleke en lusteloze mensen zouden worden. Ik hoor wel eens dat de ene persoon er beter tegen kan dan de ander (daar weet ik het fijne niet van, misschien is het niet voor iedereen), maar over het algemeen kan je prima al je voedingstoffen binnenkrijgen met een vegetarisch dieet. Je moet er echter wel extra op letten. Lees daar meer over in de blog ‘Waar moet je op letten als je vegetariër bent‘.

Het is dus niet per definitie gezond of ongezond. Net als mensen die wel vlees eten of volledig plantaardig eten. Bij welk dieet dan ook moet je erop letten dat je voldoende binnenkrijgt, alleen bij het ene dieet zijn de keuzes die je kan maken wat beperkter dan bij het andere dieet. Al zijn er tegenwoordig zo ontzettend veel alternatieven en komt er ook steeds meer op de markt, dat het heel goed te doen is. In de blog ‘Vegan is niet altijd gezond‘ schrijft Daphne over hoe veganistisch of vegetarisch eten helemaal niet in hoeft te houden dat je alleen maar groente eet. Al zou dat ook niet echt gezond zijn; je hebt wel meer nodig dan groente en fruit!

Wil je meer lezen over alternatieven voor vlees en zuivel? Lees dan eens de blogs ‘Vlees vervangen als vegetariër‘ en ‘De koelkast van een veganist‘. Ook hebben we een video gemaakt over melkvervangers in je koffie en leg ik in de blog ‘Melkvervangers ja of nee?‘ precies uit dat je ook bij alternatieve producten goed moet letten op de voedingswaarden – koemelk is qua voedingsstoffen bijvoorbeeld niet te vergelijken met rijstmelk. Het is handig je een beetje in dit soort dingen te verdiepen als je plantaardig wil eten. Zeker als je ook worstelt met een eetstoornis!

Twijfel je of het voedingspatroon dat je hebt wel gezond is voor jou? Of zou je graag andere keuzes willen maken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Maak eens een afspraak met een diëtist om het hierover te hebben en te kijken hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen. Ook op ons forum is er een topic waar je vragen kan stellen aan onze diëtist. Voel je vrij om daar gebruik van te maken als je meer wil weten of ergens niet uitkomt!

Ik wil/moet vlees eten, maar voel me daar schuldig over

Onder de blogs die over vlees, vegetarisch en/of plantaardig eten gaan, worden soms best pittige reacties gegeven. Reacties door mensen die niet begrijpen dat een ander vlees eet of andersom. Je mening geven of kritisch zijn mag altijd, ook hier op Proud2Bme. Wel vragen wij jou om, als jij jouw mening op ons platform deelt, dit op een respectvolle manier te doen. Iedereen heeft zo diens eigen redenen om te kiezen waar die voor kiest. Doet iemand anders in jouw ogen iets verkeerd, vergeet niet dan ook naar jezelf te kijken, want niemand is perfect. Misschien dat een ander weer iets doet waar jij weer van kan leren of waar jij nu om bepaalde redenen niet voor kiest. En dat is een ieder goed recht.

Misschien eet jij vlees en voel je je daar prima bij. Maar misschien eet jij vlees of moet jij vlees eten terwijl je je daar helemaal niet zo prima bij voelt, maar kan je niet anders dan deze keuze op het moment maken. Omdat het belangrijk is voor je gezondheid op fysiek en/of mentaal vlak. In de blog ‘Een viezerik die vlees eet‘ schrijft oud-redactielid Lotte hoe het voor haar was toen iemand een lelijke opmerking maakte over het feit dat ze vlees at. Ook schrijft ze hoe ze daar mee om was gegaan en hoe ze daar zelf over denkt.

In de blogs ‘Ik eet weer vlees‘ en ‘Ik eet (weer) geen vlees‘ schrijft Lonneke over het wisselen tussen vegetarisch eten een vlees eten; waarom ze deze keuzes maakt en wat het met haar doet. In de blog ‘Ja, ik eet vlees‘ schrijft Hannah over het feit dat ze vlees eet, maar wel op een bewuste manier. En hoe je ondanks dat je vlees eet ook je steentje bij kan dragen op gebied van milieu en dierenleed met je eetpatroon. Deze idealen kunnen ook zo veel verder gaan dan je eetpatroon. De wereld een gezondere en fijnere plek maken, kan ook op andere manieren. Maar let op dat je er niet in doorslaat en jezelf heel veel kwalijk gaat nemen. Als het ten koste van jou gaat, is dat zonde, jij bent immers ook deel van deze wereld. Daarover schreef Nouska de blog ‘Ik sla door in mijn idealen‘.

Vleeseter, veganist, vegetariër, flexitariër? Ik wil niet in een hokje!

Zelf begon ik al op vroege leeftijd met vegetarisch eten. Later, tijdens mijn eetstoornisherstel, begon ik weer met vlees eten. Daarna ging ik weer terug naar vegetarisch eten, maar dan wel vis, want dat leek me gezond. De laatste tijd ben ik zuivelproducten wat meer aan het vervangen, maar niet voor de volledige honderd procent. Ik weet niet of ik echt in een hokje pas als ik er een naampje aan moet geven en dat vind ik wel fijn. Dat geeft me de vrijheid keuzes te maken die ik zowel voor mijzelf als mijn omgeving gezond vind. Het weerhoudt me ervan perfectionistisch en streng te zijn naar mezelf, zonder dat het meteen alles of niets hoeft te zijn. Vind dan ook je eigen weg die bij jou past en maak je niet te druk over het hokje waar je wel of niet in past.

Mis je nog iets over dit onderwerp?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2020


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

19 reacties op “Vegetarisch en plantaardig eten met een eetstoornis”

  1. Ik vind dit een belangrijk onderwerp binnen eetstoornisherstel.
    Ik denk dat er best veel mensen met een eetstoornis zijn die zich verschuilen achter veganisme of vegetarisch zijn. Natuurlijk kan het deels oprecht zijn, maar het blijft lastig. Bij mij kwam het mijden van vlees deels voort uit de eetstoornis in ieder geval.
    Nu ik af en toe vlees. Veel vlees eten vind ik een te grote belasting voor milieu en dier

  2. Heel fijn en leerzaam artikel. Bedankt ervoor!

    En lieve Marije, als je dit leest… Samen met jou vond ik een goede weg hierin. Nog bedankt.

    😘❤️🙏🏻

    1. Ah lieve Femke, ik zie dit artikel en moest direct aan jou denken! Fijn om zo op afstand toch verbonden te zijn.

      Liefs!

      1. En ik aan jou lieverd toen ik het zag. Ja mooi hé…. op afstand en toch zo dichtbij…. Kus! 😘❤️

  3. Interessant. Ik had eigenlijk nooit nagedacht over een verband tussen mijn vegetarische levenstijl en mijn eetstoornis. Ik wilde gewoon geen geen dode dieren meer op mijn geweten. Ik voel het ook niet als een extreme manier om controle over eten te hebben. Het is, zoals in de column staat, tegenwoordig makkelijk om vlees te vervangen. Heel soms, als ik een eetbui heb of ga krijgen, wil ik vlees. Maar net als alle andere dingen die ik eet tijdens een eetbui, geeft het nooit het voldane gevoel, is het nooit de oplossing, dempt het nooit het gat. Omdat dat gat nu eenmaal niet in mijn maag zit maar in mijn hoofd.

    1. Pas op, eetbuien en dingen die je dan juist pak is vaak meestal precies wat je nodig hebt, je lichaam SNAKT ernaar!!!
      Echt eetbuien zijn meestal ZOO niet emotioneel, psychisch of wat dan ook, maar komt door restrictie.
      Je kunt een restrictieve eetstoornis nooit genezen door jezelf restrities op te leggen!!
      Meestal is dat "andere" wat je verlangt gewoon psychobabble. Als je jeuk hebt ga je toch niet denken O wat voel ik nou ECHT?? Heb ik heimwee, heb ik verdriet voel ik mij alleen…? Waarom heb ik nou eigenlijk JEUK???

      Zo is het ook met eten en wat je lichasm vraagt qua voeding!! 📣📣📣

  4. Ik ben ook op vrij jonge leeftijd vegetarier geworden. Er was achteraf wel een verband tussen mijn eetstoornis en die keuze. Nu 10 jaar verder en ik eet nog steeds vegetarisch, maar ik ga er wel een stuk soepeler mee om. Ik denk dat het eigenlijk gezonder zou zijn om af en toe weer een stukje vlees te nemen. Dat is alleen zo lang geleden dat ik het niet echt meer aandurf. Daarom vond ik het heel fijn om de blog van Lonneke ‘ik eet weer vlees’ te lezen; het was herkenbaar en ik heb niet het idee dat veel mensen er op die manier ervaring mee hebben (althans, ik zie het zelden voorbij komen).

    Mooie samenvatting in deze blog in ieder geval. 🙂

  5. Ik ben vegetarisch opgevoed, maar mijn switch naar vegan heeft me heel bang voor eten gemaakt. Opeens mocht niets meer voor mijn gevoel. Ik eet sinds een paar maanden weer vegetarisch en voel me daardoor zoveel vrijer, alsof niets meer off limits is 🙂

    Over dat vegetarisch eten maak ik me geen zorgen, omdat ik het eigenlijk niet anders ken.

  6. Ik was vanaf mijn 12e vegetarier, wat een ‘gewone’ keuze was. De anorexia kwam pas 10 jaar later en ook in die 5 jaar altijd vegetarisch gegeten. Pas zo’n 3,5 jaar geleden, toen de anorexia geleidelijk omsloeg naar eetbuistoornis, ging ik opeens vlees eten. Zeker niet dagelijks, maar wel met enige regelmaat. Het gekke is dat juist het wél eten van vlees voor mij eetgestoord is; het is voor mij namelijk een vorm van veel eiwitten kunnen eten met mager vlees. En dat denken in ‘goed eiwitten eten’ komt weer voort uit té veel bezig met wat is gezond, suikervrij, onbewerkt, in de juiste verhouding qua voedingswaarden (dus wat meer orthorectisch). Overigens gaat dit tijdens een eetbui allemaal overboord….

    Eigenlijk is vegetarisch eten dus iets wat bij de gezonde Marije past en is dit juist niét voortgekomen uit een eetstoornis.

  7. Dit is een heel interessant thema vind ik. Ik ben zelf al best lang vegetarier, al lang voordat ik een eetstoornis ontwikkelde. Toen ik begon met bepaalde eetregels, maskeerde ik die eerst door te zeggen dat ik veganist wilde worden. Veganistisch eten heeft daardoor een andere lading voor mij gekregen. Ik weet dat als ik veganist zou worden, ik mezelf te veel zou moeten houden aan regels, die ooit voor mij eetregels vanuit eetgestoorde gedachtes waren. Ik ben nog wel altijd vegetarier gebleven en dat voelt voor mij ook heel natuurlijk. Daar hoef ik niet over na te denken.

    Voor mij is het belangrijk dat ik niet te veel hoef na te denken over wat ik wel of niet zou mogen eten, omdat ik anders snel in eetgestoorde gedachten en gedrag verval. Maar ik denk dat dit voor iedereen op een andere manier werkt en daarin zijn eigen keuzes/ weg kan vinden. Ik ben daarom ook geen fan van het ‘shamen’ van mensen die niet vegetarisch of veganistisch eten. Het is een persoonlijke keuze, die gecompliceerder ligt dan het voor sommige mensen op het eerste gezicht lijkt.

    Fijn dat je het thema in deze blog bespreekt, heel actueel denk ik ♥

  8. Ik ben vegetarisch opgevoed, wilde dat zelf vanaf m’n 6e en eet sinds 3 jaar volledig plantaardig. Plantaardig eten voelt voor mij niet als beperkend, maar juist als een positieve manier om met eten bezig te zijn. Het gaat niet om afvallen of mijn lichaamsbeeld, maar om veel belangrijkere redenen als milieu en dierenleed, en die gedachte helpt me in mijn strijd tegen mijn eetstoornis. En er zijn ook steeds meer dietisten en artsen die een plantaardig dieet juist promoten vanwege de gezondheidsvoordelen. Ik snap echter dat het onderscheid tussen een eetstoornis en het bewust niet eten van bepaalde producten lastig te maken is. Ik hoop dat de persoonlijke keuze die iemand hierin maakt, een gezonde is en helpt op weg naar een eetstoornisvrij leven.

  9. Onze hersenen werken beter op dierlijk eiwit. Bij de oermensen hebben ze dat al ontdekt. Toen ze leerden te jagen en vlees konden eten gingen ze vooruit in hun ontwikkeling en vonden ze dingen uit waar ze eerder nooit aan hadden gedacht.
    Ik denk dat je het beter doet op dierlijk eiwit.,zeker als je een mentale stoornis hebt. Het hoeft niet veel te zijn, maar een beetje, ei zuivel, vlees, vis wat het ook mag zijn, en elke dag hoeft niet eens.
    Ook denk ik dat het goed is om jezelf toestemming te geven ALLES te eten, gern verboden voedsel. Laat het vegan en vegetarisch zijn maar over aan mensen die geen aanleg hebben voor een eetstoornis!!
    Je maakt de wereld niet beter door je eigen ziekte te voeden of un stand te houden met restricties.Je wordt er ook geen beter mens van, integendeel.😉 Er zijn heel veel manieren om goed te doen, maar je hebt wel een gezond lijf en geest ervoor nodig.

    Niets tegen vegan of vegetarisch zijn, maar met een e.s moet je oppassen.Het is een dodelijke ziekte, vergeet dat niet.!

    1. Hoi Eef, dit is jou mening en geen feit. sinds ik vegetarier ben kan ik me beter concetreren en voel ik me stukken beter en gezonder. Want er zijn zat vervangers. vegetarisch eten betekent niet minder eten.(er bestaat vegetarische pasta, ijs, donuts noem maar op dus vegetarisch betekent niet altijd gezond, ik doe het echt voor de dieren) Als je vegetarisch eet moet je er opletten of je genoeg vitaminne bingen krijgt. Misschien heb je gelijk maar vroeger waren er geen vervangers van vlees. (Ja bonen enz. maar geen vegetarische kip snictchels, ik noem maar wat) Er zijn zoveel vervangers. Dit is geen kritiek maar mijn mening Eef. Ik recepteer jou mening ook!

      1. Je heb je gelijk.
        Ieder lichaam is anders de ene mens voelt zich WEL goed bij vegetarisch of vegan en een ander mens/lichaam heeft vlees of vis nodig om zich zowel fysiek als mentaal gezond te voelen en ook om van de e. s en es gedachtes af te komen.
        We zijn toch allemaal anders en dat is prima.
        Toch is het soms ook goed om te overwegen of wat er op es gebied wordt gevonden je niet zou kunnen helpen.zeker als je een ernstige e.. s hebt.

  10. Oo, waarschijnlijk zijn een heleboel mensen het niet eens met bepaalde dingen die ik net schreef. Dat geeft niet.We zjjn allemaal anders.
    Toch vind ik het erg opvallend dat veganistisch etende mensen zo veel met eten bezig zijn, foodies zijn etc… Net als mensen die a dere restricties qua eten volgen.

    1. jammer dat je je meningen als feiten presenteerd

      1. Dat is toch geen waarheid, het valt mij op. Het is een observatie.

  11. Ik ben nu 66 jaar ik blijf vlees eten want je lichaam heeft het nodig ook vlees van over de houdbaar datum want dan zijn er bacterien die je lichaam nodig hebben voor antistoffen.
    En daar zijn nog geen injecties voor zoals corona en griep.

    1. Vlees eten over de TGT (te gebruiken tot) datum kan gevaarlijk zijn, daar kan je ziek van worden, doe dit dus niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *